amigdas.com

Ortopantomogramă - ce este? Cum de a opta pentru rândurile dentare

Ce este o ortopantomogramăÎn toate sectoarele, dezvoltarea se mută în trepte uriașe, ceea ce permite îmbunătățirea calității vieții tuturor oamenilor, în special a medicinii. Acest articol se va ocupa de ortopantomogramă: ce este și de ce este necesar. Va fi inutil să se descrie indicațiile și contraindicațiile aplicației și, de asemenea, vor fi dezasamblate aspectele negative și pozitive ale utilizării optogramei.

Termen și concept de orthopantomogramă

Pentru a avea o idee clară de opt, mai întâi trebuie să definiți. Ortopantomograma este o imagine panoramică creată cu ajutorul radiației cu raze X. Utilizarea imaginilor panoramice vă permite să explorați următoarele părți ale corpului:

 • structura dinților maxilarul superior și inferior;
 • max;
 • Cum arată un instantaneu al unui tip panoramic de dinți?construcția sinusurilor și canalele adiacente.

Din imaginile obținute, puteți obține o listă completă de informații despre structura dentiției umane. Medicul dentist, bazat pe imagini, poate încheia concluziile necesare și poate prescrie tratamentul sau intervenția chirurgicală ulterioară.

Cum se obtin aceste imagini?

Radiografiile, care trec printr-o persoană, sunt absorbite de piele, os și alte țesuturi ale corpului uman și apoi imprimate pe imagine. Intensitatea absorbției depinde de țesut, ceea ce face posibilă distingerea foarte clară a oaselor, țesuturilor și tumorilor. Imaginea poate fi obținută în două moduri: prin utilizarea unei fotografii directe sau prin utilizarea unui senzor și apoi prin obținerea unei imagini digitale.

Descrierea echipamentului

În cazul în care un pacient care are nevoie pentru a crea o imagine panoramică a maxilarului, atunci trebuie să faceți este de a vizita o clinica dentara sau un centru medical special, în cazul în care există un echipament special numit orthopantomograph. Acest dispozitiv este o versiune in miniatura a unei macarale sau suport în formă de L, pe baza cărora se află computerul, iar la sfârșitul standului este în cazul în care este fixat capul pacientului. În timpul exercitării optg pacientul nu simte nici un disconfort sau durere.

Principiul orthopantomograph funcționare este că în jurul tubului capului emițătoare se va roti și de a face o mulțime de fotografii, care vor continua să genereze imagini pe calculator, pe baza datelor primite.

O panoramă a dinților este prezentată în fotografieExistă, de asemenea, un orthopantomograf analogic. În prezent, este considerat a fi un dispozitiv învechit. Fotografiile dintr-un dispozitiv analogic, în comparație cu cea digitală, își pierd foarte repede claritatea. În plus, un orthopantomograf analog necesită costuri financiare mari pentru dezvoltarea și imprimarea imaginilor, precum și pentru film.

Deja de mai multe decenii, cele mai des folosite sunt ortopantomografele digitale. Imaginile de pe astfel de dispozitive pot fi stocate pe o perioadă nedeterminată, nu necesită film, dezvoltare sau imprimare obligatorie (puteți deschide pur și simplu pe ecranul oricărui monitor). O serie de studii moderne confirmă faptul că dispozitivul digital este mai puțin dăunător decât cel analog și grinzile emise de dispozitiv sunt mai puțin dăunătoare pentru pacient.

Producerea imaginii durează doar câteva secunde, iar întreaga durată a procedurii este de aproximativ 10-15 minute. Un astfel de timp scurt nu este suficient pentru a radia puternic pacientul, în plus, angajații trebuie să furnizeze pacientului un șorț special, care reduce radiațiile.

Ce imagine să alegeți: digitală sau analogică?

Plecând de la cele de mai sus, este posibil să formăm următoarea concluzie: este mai bine să folosiți echipamente digitale decât analogul unul. Avantajele unui orthopantomograf digital includ:

 • Stomatologie - ortopantomogramă de dinți sau imagine panoramicăo perioadă redusă de timp pentru a crea imagini în comparație cu un dispozitiv analogic;
 • reducerea timpului și a dozei de iradiere a pacientului;
 • exclude crearea unei imagini de calitate slabă;
 • excluderea unei proceduri repetate;
 • imagini de înaltă calitate;
 • vizionarea comodității și scalării imaginilor;
 • stocarea și transferul convenabil al imaginii.

Impact negativ asupra corpului uman

După definirea conceptului de "ortopantomogramă", precum și a înțelegerii structurii echipamentului, trebuie menționat faptul că această procedură a afectat sănătatea umană. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegeți este că în timpul procedurii, radiografiile sunt folosite pentru a face o fotografie.

Chiar și având în vedere că procedura durează foarte puțin timp și că corpul uman este parțial acoperit cu un șorț de protecție, este totuși o iradiere a corpului, deși destul de mică. Ca exemplu: pentru un an de viață obișnuită o persoană primește aproximativ 3,0 mSv, iar pentru obținerea unei imagini de dinți o persoană primește aproximativ 0,02 mSv. Este important de menționat că, pentru un an, fiecare persoană nu ar trebui să primească în mod artificial mai mult de 1 mSv. De asemenea, este important ca medicii să stabilească fiecare procedură asociată cu raze X într-o înregistrare medicală pentru a monitoriza nivelul radiației primite.

Rețineți că astfel de fotografii sunt de o importanță extrem de importantă pentru viața umană și de aceea nu trebuie să le neglijați.

mărturie

OPTG instantaneu de dinți în stomatologiePână în prezent, pentru a face o ortopantomogramă, trebuie doar să vizitați o clinică stomatologică sau un centru medical cu echipament adecvat. Dar este important să aveți indicațiile și recomandările necesare de la un medic. Cel mai adesea pentru astfel de imagini, cauza este implantarea. Ortopantomograma permite:

 • pentru a investiga structura dinților și țesutul osos;
 • să examineze starea și poziția rădăcinile dentare;
 • revizuirea și studiul starea sinusurilor maxilare;
 • creați o fotografie panoramică;
 • corect și cu un beneficiu maxim prescrie un tratament pentru pacient.

De asemenea, poate fi necesară o fotografie panoramică a sinusurilor sau maxilarelor maxilare în următoarele cazuri:

 • pentru tratamentul unui număr de boli, asociate cu gingiile, dinții și gura;
 • în cazul mobilității dentare, fluxuri, perii, parodonturi sau granuloame;
 • rănire sau deformare fălci sau articulații maxilare;
 • extracția dinților.

Contraindicații

Principalele contraindicații pentru procedura de creare a imaginilor panoramice sunt doar sarcina. Și apoi numai în 1-3 luni de sarcină. Copiii, spre surpriza tuturor, această procedură nu este contraindicativă.

Citirea și învățarea imaginilor

Studierea unei imagini a dinților de către un dentist - fotografieExplorarea unei imagini panoramice nu este cel mai ușor de făcut și doar un medic poate face această lectură. Acesta este motivul pentru care personalul care efectuează procedura nu vă poate spune nimic imediat. Studiul imaginii este împărțit în 3 etape principale:

 1. Studiul calității imaginii. În acest stadiu, medicul evaluează claritatea imaginii și contrastul acesteia.
 2. Studiul stării țesutului osos. Medicul se uită la forma, mărimea și mineralizarea partițiilor dintre dinți. Evaluează articulația maxilarului și sinusurilor maxilare. Apoi definește zona de problemă.
 3. Medicul analizează umbrele osului din imagine, și apoi le oferă o caracteristică.

După toate etapele, medicul procedează la numirea unui tratament ulterior.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Aglutinarea în psihologie, ca metodă de evaluare a stării unei persoaneAglutinarea în psihologie, ca metodă de evaluare a stării unei persoane
Ce este implantarea dentară a dinților: tipuri și descriereCe este implantarea dentară a dinților: tipuri și descriere
Care sunt alveolele din gură, efectul lor asupra dentițieiCare sunt alveolele din gură, efectul lor asupra dentiției
Orice mușcătură ortognătică: ce este și trebuie să văd un doctor?Orice mușcătură ortognătică: ce este și trebuie să văd un doctor?
Câți dinți are o pisică adultă: ce trebuie să știți despre ei?Câți dinți are o pisică adultă: ce trebuie să știți despre ei?
Proteză dentară detașabilă așa cum se întâmplăProteză dentară detașabilă așa cum se întâmplă
Ortodonția în stomatologie - ceea ce este, cine este ortodontOrtodonția în stomatologie - ceea ce este, cine este ortodont
Ce este tomografia computerizată a dinților și cum este efectuată?Ce este tomografia computerizată a dinților și cum este efectuată?
Anatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferiorAnatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferior
Structura dintelui uman: anatomia dinților umaneStructura dintelui uman: anatomia dinților umane
» » Ortopantomogramă - ce este? Cum de a opta pentru rândurile dentare
© 2021 amigdas.com