amigdas.com

Care este nivelul: descrierea și descrierea

Nivel dispozitivSurveyorii și alți specialiști în construcții folosesc adesea niveluri pentru muncă. Ce este și cum funcționează? Acesta este numele unui dispozitiv special folosit pentru măsurători pe scară largă în zone deschise, când efectuați lucrări de reparații sau construiți obiecte complexe.

Definiție și clasificare

Nivelul este un dispozitiv de măsurare, cu ajutorul căruia se calculează diferența dintre nivelurile locațiilor punctelor din spațiu în raport cu suprafața definită condiționat. Ele sunt adesea folosite de către inspectori sau inspectori în studiul terenului, precum și constructori, atunci când este necesar să se respecte cu strictețe anumiți parametri atunci când se construiesc sau repara obiecte.

Aceste dispozitive sunt necesare ori de câte ori aveți nevoie pentru a echilibra perfect suprafața verticală sau orizontală sau pentru a oferi un anumit nivel de pantă unui anumit obiect sau structură.

Acestea sunt clasificate în funcție de două criterii: principiile muncii lor și precizia măsurătorilor.

Prin precizia eliminării parametrilor, există trei grupe de dispozitive:

 • de înaltă precizie - este permisă o eroare patratică pentru măsurători pe metru pătrat de cursa dublă în cantitate de 0,2-0,5 mm;
 • exact - eroarea cadranică admisă este de 0,5-1 mm pe metru pătrat de călătorie dublă, respectiv;
 • tehnic - rata de eroare este de 2-10 mm, respectiv.

Pentru a efectua marcarea elementară a terenului și a determina diferențele de teren, precum și legătura acestuia cu punctele dorite, puteți utiliza instrumente simple de tip tehnic. Dar vor fi necesare dispozitive mai precise pentru a determina parametrii în toate etapele lucrărilor de construcție.

În ceea ce privește clasificarea nivelelor în funcție de principiul muncii, atunci ele sunt:

 • Tipuri de niveleGeometrică. Astfel de dispozitive radiază fasciculul imagistic și îl aduc în poziție orizontală. Cu ajutorul lor, se stabilește diferența în poziția punctelor într-o anumită localitate. Aceste puncte trebuie marcate cu ajutorul unor șine speciale. Nivelarea geometrică este simplă sau complexă. În primul caz, este extras dintr-un punct, în al doilea caz, din mai multe puncte, care se schimbă progresiv;
 • Trigonometrie. Cu alte cuvinte, ele sunt numite și teodolite și sunt folosite pentru a stabili între elementele de înălțime printr-o rază înclinată. Între instrument și punctul de referință, se măsoară unghiul de înclinare și distanța și apoi, conform formulei, se determină valoarea dorită. Acest lucru este destul de dificil, la distanțe mari sau suprafețe încrucișate rezultatul poate fi inexact;
 • Hidrostatică. Aceste dispozitive constau din două recipiente cu un lichid conectat unul la celălalt. Prin nivelul lichidului și diferența în înălțimi la diferite puncte este determinată. Vasele complete sunt conectate între ele printr-un furtun și un furtun și plasate în punctele de control. Amploarea excesului de un punct deasupra celeilalte este determinată de diferența dintre înălțimea coloanei de lichid din fiecare vas. O astfel de metodă, deși precisă, este limitată de distanța dintre lungimea furtunului sau manșonului;
 • Optic și mecanic. Cu ajutorul acestor dispozitive, parametrii punctelor sunt determinați cu ajutorul unui fascicul de lumină și a unor leduri marcate într-un mod special. Instrumentele au un tub optic pentru observații și un dispozitiv de adaptare pentru nivelare orizontală. Dar, pentru a putea efectua măsurători care le utilizează, trebuie să aveți o serie de competențe și cunoștințe specializate;
 • Laser. Acestea sunt instrumente de precizie în care un fascicul îngust este proiectat pe o suprafață cu ajutorul unui laser. Ele sunt foarte simple de folosit, cu ajutorul lor puteți lucra nu numai cu puncte, dar și cu avioane;
 • Digital. Nivelurile de tip optic sau laser, care afișează informații în formă digitală, îl pot memora și, în unele cazuri, chiar o pot analiza parțial. Aceste dispozitive sunt exacte, pot fi controlate de o singură persoană, dar se disting prin costul ridicat și sensibilitatea la deteriorări mecanice.

Există, de asemenea, modalități speciale de nivelare, acestea sunt efectuate cu ajutorul unor astfel de dispozitive, după cum urmează:

 • radare;
 • barometre;
 • sonar;
 • stereoscoape etc.

Cu toate acestea, toate aceste metode nu sunt aproape utilizate pentru nevoile interne.

Specificații detaliate

Printre începători și profesioniști, cele mai populare sunt cele optice, laser sau digitale. Mai jos vor fi luate în considerare în detaliu.

Descrierea dispozitivelor optice și mecanice

Niveluri optico-mecanicePână de curând, aceste dispozitive au fost considerate cele mai utilizate în toate domeniile în care erau necesare. Ele se disting printr-un preț accesibil, cu ajutorul lor, măsurătorile sunt efectuate cu o acuratețe maximă și se manifestă în mod fiabil în aplicare, indiferent de condiții.

Elementul cheie al unui astfel de dispozitiv este telescopul cu o creștere de 20-34 de ori. Se află pe tribrah, înălțimea poate fi ajustată. De asemenea, pe dispozitiv există un nivel cilindric, conceput pentru alinierea orizontală și încă un șurub de ridicare - pentru a facilita navigarea în spațiu.

Înainte de a începe lucrul Nivelul trebuie plasat pe un trepied, și apoi aliniați-o orizontal cu ajutorul șuruburilor de ridicare. Puteți determina această poziție prin intermediul nivelului de bule încorporat. Apoi, cu ajutorul unui tub de observare, tubul este ghidat pe șina furnizată și apoi prin rotirea inelului ocular este reglată la claritate.

Fixarea precisă pe șină se realizează prin șuruburi de ghidare și de focalizare, toate citirile vor fi luate și înregistrate, după care puteți trece la cel de-al doilea punct.

Dispozitivele laser, aplicația și tipurile acestora

Nivelurile laserului recent a început să se bucure de o mare popularitate și să împingă cu încredere dispozitivele vechi optice în fundal. În comparație cu acestea, ele au avantaje precum:

 • comoditate și ușurință în utilizare;
 • dimensiune compactă;
 • versatilitate.

Nivelurile laseruluiFolosind dispozitive laser moderne, nu numai că puteți efectua cu precizie măsurătorile într-o formă tradițională, dar, de asemenea, puteți crea linii perfect drepte de-a lungul mai multor planuri simultan. În inima acestui dispozitiv este un flux de lumină. Se concentrează pe teren ca o linie clară sau un punct luminos, folosind un sistem de lentile. Iar lumina este radiată cu ajutorul unei diode speciale care emite lumina, care se află în carcasa din plastic împreună cu lentilele. Învelișul ajută la protejarea sistemului împotriva loviturilor, a daunelor și a contaminanților și are, de asemenea, un nivel instalat, cu care dispozitivele sunt poziționate orizontal.

Lucrul cu astfel de dispozitive este foarte simplu și simplu. Laserul este așezat pe o suprafață plană sau pe un trepied și este egalizat. Cu ajutorul unei raze direcționale, pe suprafață este marcat un punct sau o linie care este necesară pentru muncă. Când se lucrează geodezic în zone deschise, razele sunt îndreptate spre lamele și datele sunt înregistrate în jurnal. Dispozitivele laser sunt mai intenționate pentru lucrări de construcție sau reparare internă, deoarece în lumină puternică și la o distanță mare fasciculul poate pierde luminozitatea și va fi slab vizibil. În plus, gama "de lucru", de regulă, nu depășește 30 de metri.

Printre alte deficiențe ale dispozitivelor laser - costul ridicat, precum și dependența de putere, fără de care acestea nu pot funcționa mult timp.

Nivelurile laser sunt împărțite în proiecție și rotație.

Dispozitive de proiectie

Nivelurile opticeAstfel de dispozitive sunt capabile construiește un avion printr-o prismă. Sectorul construcțiilor este de 120 și, în unele cazuri, până la 180 de grade. Fasciculul laser lovește prisma și se risipește. Fără un detector special, gama de construcție este de 10-50 metri, iar precizia este de aproximativ 0,3 mm / m. Fiecare metru de distanță de la dispozitiv la perete poate crea o eroare a liniei ascendente cu valoarea specificată.

Nivelurile de proiecție, la rândul lor, sunt punct, liniare sau combinate. Pointerii construiesc de la 3 la 5 puncte de direcții diferite, cele liniare pot proiecta linii atât pe verticală, cât și pe orizontală, iar combinate pot desena ambele puncte și linii.

Niveluri de tip rotativ

În acest caz planul este construit datorită rotirii fasciculului laser. Rotația are loc la o frecvență reglabilă de până la 600 rpm, eventual o linie închisă apărută în jurul dispozitivului. Pentru a obține un plan vertical, rotiți-l cu 90 de grade.

Aceste niveluri sunt potrivite pentru lucrul la distanțe mari. Și dacă dispozitivele de proiecție cu un detector de radiații au o rază de până la 100 de metri, atunci acest indicator va fi mai mare pentru cele rotative. Cu ajutorul lor puteți lucra în camere mari sau pe stradă, dar costul lor, comparativ cu proiecția, este mai mare.

Și nu funcționează doar într-un mod rotativ. Modelele individuale pot construi linii sau puncte de proiect într-un sector limitat. Lucrarea este facilitată de prezența unei direcții îndepărtate, dacă vă aflați la distanță de dispozitiv.

Niveluri digitale

Sub nivelurile digitale înțelegeți dispozitive de tip optic sau laser, dotate suplimentar cu electronice de înaltă tehnologie. Când primesc un semnal, reflectă automat indicatorii necesari.

În primul rând, nivelul este setat la locul potrivit și în poziția corectă, apoi se adresează rack-ului de coduri de bare instalat. Apoi, raportul este șters prin apăsarea butonului. Toate informațiile primite vor apărea imediat pe monitor, iar unele modele permit site-ului să facă calculele necesare pentru lucru. Toate informațiile pot fi stocate în memoria dispozitivului și transferate pe alt mediu.

Niveluri digitaleAceastă opțiune este ideală pentru muncă, dar costul acesteia este prea mare. Astfel de niveluri sunt utilizate în principal pe obiecte mari și complexe, în special în construcția de baraje, poduri, tuneluri etc.

Mai sus ai învățat ce nivel reprezintă și ce sunt. Dar, înainte de a începe să lucrați cu aceste dispozitive, trebuie să le citiți cu atenție instrucțiunile și să urmați cu strictețe toate recomandările date acolo. Amintiți-vă că datele exacte pot fi obținute numai de la când aparatul este utilizat corect.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum sa alegi un detector de raze laser de constructieCum sa alegi un detector de raze laser de constructie
Ce este un curvimetru: caracteristicile și scopul dispozitivuluiCe este un curvimetru: caracteristicile și scopul dispozitivului
Ce este un teodolit și pentru ce este?Ce este un teodolit și pentru ce este?
Cum de a alege un nivel al bulei de construcție: o descriere a speciilorCum de a alege un nivel al bulei de construcție: o descriere a speciilor
Cum de a echilibra parcela în țară: nivelarea terenuluiCum de a echilibra parcela în țară: nivelarea terenului
Pătrunde: descriere, aplicare, sfaturi privind alegereaPătrunde: descriere, aplicare, sfaturi privind alegerea
Cum se utilizează nivelul laseruluiCum se utilizează nivelul laserului
Folosind un nivel cu o tijă și obținând măsurători exacteFolosind un nivel cu o tijă și obținând măsurători exacte
Micrometru electronic: tipuri, echipamente și reguli de funcționareMicrometru electronic: tipuri, echipamente și reguli de funcționare
Selectarea, verificarea și ajustarea nivelului clădiriiSelectarea, verificarea și ajustarea nivelului clădirii
» » Care este nivelul: descrierea și descrierea
© 2021 amigdas.com