amigdas.com

Cum se determină greutatea specifică prin formula

Comportamentul consumatorilorConceptul de gravitate specifică se regăsește în multe domenii ale științei și vieții. Acest termen este gestionat de fizică, medicină, metalurgie, economie și sociologie. Este dificil să se aștepte ca astfel de direcții diferite să fie tratate în mod egal, astfel încât definiția și formula gravității specifice luate din manualul fizic vor fi diferite de formularele găsite în manualele economiei. Cu toate acestea, esența rămâne neschimbată - definirea rolului, semnificația unei părți în raport cu întregul.

Semnificația termenului "specific"

Putem vorbi despre două interpretări fizice și statistice:

  • În fizică, aceasta este valoarea măsurată într-o unitate de ceva. De exemplu, luați o cameră și calculați cantitatea de vapori de apă din acesta. După ce am primit valoarea, Un gram, putem spune că umiditatea este aici, Un gram de vapori de apă pe cameră. Cunoscând cantitatea totală de aer din cameră (B kg), putem afla cantitatea de apă conținută într-un kilogram de aer, după ce am învățat-o umiditate specifică. Un kilogram de aer din încăpere conține A / B g / kg de vapori de apă. Astfel, sinonimul termenului este cuvântul rudă.
  • În științele statistice, așa-numitul indicator privat, luat cu privire la un întreg, este numit așa. De exemplu, luați bugetul anual al țării de 500 de milioane și calculați cota cheltuielilor pentru sport. Să presupunem, pentru sportul alocat 1 milion de ruble - este de 0,2% din totalul cheltuielilor planificate. Nu este cel mai important element bugetar.

Științe fizice

Greutate specifică în fizică

În fizică, greutatea specifică este greutatea măsurată într-un volum unitar al unei substanțe omogene.

Greutatea în sistemul SI este indicată în Newtons (H), iar volumul este calculat în metri cubi. Astfel, unitatea caracteristicilor dorite este Newton pe metru cub (N / m3). Rezultă că această valoare determină forța cu care un metru cub de substanță măsurată se aplică suportului.

Formula fizică: W. în. = Greutatea obiectului, N / Volumul obiectului, cu. m.

Spre deosebire de masa care pur și simplu caracterizează obiectul, greutatea este o valoare vectorială, adică este o forță care are direcția de aplicare și descrie impactul corpului asupra altor obiecte. În condiții obișnuite, pe suprafața Pământului, noi, nu fizicienii, discernem diferența. Adesea confundăm acești termeni în conversație și nu vă îngrijorați deloc. Dar este încă important să înțelegem ce semnificație are în mod fundamental aceste concepte.

Dacă masa de corp este folosită în formula de mai sus, vom obține masa sau densitatea ei specifică. Acest parametru caracterizează cantitatea de substanță conținută într-o unitate de volum și este măsurată în kg / cm3. m.

Greutatea corporală rămâne întotdeauna neschimbată, în timp ce greutatea poate varia în funcție de latitudinea geografică a locului și de înălțimea sa deasupra nivelului mării.

Reprezentând numărătorul fracțiunii prin masa corpului, înmulțită cu accelerația gravitației, putem vedea relația a două cantități specifice:

W. în. = Densitatea obiectului * Accelerarea gravitației.

Astfel, se poate spune că greutatea specifică se referă la densitatea materiei în același mod în care greutatea sa se referă la masă și acest raport este egal cu accelerația gravitației la un anumit punct de pe Pământ.

Termenul în metalurgie

Pentru a obține un aliaj cu proprietățile necesare, metalurgii ar trebui să fie conștienți de ce și de ce să determine gravitatea specifică a metalelor. Aceleasi volume de fier si aluminiu au indicatori complet diferiti.

În metalurgie, greutatea specifică a materialului se calculează conform formulei de mai sus, prin împărțirea masei unei substanțe la volumul acesteia. Pentru a obține cele mai precise rezultate, metalul este adus în starea cea mai omogenă, cu un minim de pori înainte de măsurare.

Aplicarea în medicină

Determinarea gravității specifice în stomatologieÎn unele cazuri, caracteristica dorită este definită drept coeficientul de comparare a masei unui anumit volum al unei substanțe cu același volum de apă la 4 ° C. Se știe că la această temperatură, apa distilată pură are o greutate specifică egală cu una. Cu cât sunt mai multe impurități, cu atât mai multă greutate. Cunoscând acest indicator, puteți determina cât de mare este concentrația substanțelor din lichid.

Această poziție este utilizată în medicină pentru analiza urinei. Prima formulă redusă descrie cum se găsește greutatea specifică a urinei. Pentru a face acest lucru, este necesar să împărțiți greutatea probei la volumul său.

Economie și Științe Sociale

Ponderea în economieÎn economie și științe sociale, termenul denotă cota unui anumit factor în structura globală. Acest concept este de o mare importanță, deoarece ne permite să judecăm importanța unui sector, a valorii sale, a cotei sale în întreaga direcție.

Formula pentru ponderea specifică în economie: W. în. = Valoarea unui tabel individual / Suma tuturor coloanelor din tabel.

În această ecuație, dividendul și divizorul sunt exprimate în aceleași unități de măsură, prin urmare, valoarea dorită va fi reprezentată ca o fracție zecimală corectă sau în procente.

Astfel de calcule sunt efectuate în economie, activitate economică, sociologie, statistici și multe alte discipline care necesită analiza datelor.

În calcul, este important să înțelegem două lucruri:

  • Denumirea fracțiunii este de 100%, iar suma indicilor pentru toate graficele de tabelă nu poate fi depășită. Deci, dacă adăugăm cotele procentuale din toate articolele bugetare, vom primi 100%, nu mai mult și nici mai puțin.
  • Rezultatul calculului nu poate fi negativ, deoarece este o fracțiune a întregului.

În ciuda faptului că cele două formule date diferă una de cealaltă și funcționează pe diferite magnitudine, ele au încă ceva în comun. În ambele cazuri, se calculează greutatea obiectului, semnificația acestuia, impactul asupra altor obiecte și situația în ansamblu.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se traduce mk în amperi: formula și ordinea calculelorCum se traduce mk în amperi: formula și ordinea calculelor
Ce se consideră gravitatea specifică și cum se calculează prin formuleCe se consideră gravitatea specifică și cum se calculează prin formule
Greutatea și greutatea metalului: așa cum se găsește în tabele și de către oaspeți pentru…Greutatea și greutatea metalului: așa cum se găsește în tabele și de către oaspeți pentru…
Cum să calculați greutatea și să determinați constituția unei persoaneCum să calculați greutatea și să determinați constituția unei persoane
Cum să numărați metri cubiCum să numărați metri cubi
Cum se măsoară umiditatea în apartament: cum trebuie măsurată?Cum se măsoară umiditatea în apartament: cum trebuie măsurată?
Ce este dolomitul și formula de utilizare practicăCe este dolomitul și formula de utilizare practică
Comportament distructiv, ce este?Comportament distructiv, ce este?
Determinarea rezistenței curentului electric și a măsurării acestuiaDeterminarea rezistenței curentului electric și a măsurării acestuia
Voluntarismul - ce este, definiția din filosofieVoluntarismul - ce este, definiția din filosofie
» » Cum se determină greutatea specifică prin formula
© 2021 amigdas.com