amigdas.com

Cerul dinți: ce este, avantajele coroanelor ceramice

Caracterizarea coroanelor ceramiceDe-a lungul anilor, cea mai populară formă de proteză dentară a fost utilizarea cermetelor. A fost folosită deoarece coroanele ceramice create pe baza metalelor erau foarte asemănătoare cu dinții naturali. Atunci când astfel de produse au apărut, a fost un adevărat progres. Apoi se părea că problemele estetice care au apărut la pacienții cu proteze, care au dispărut pentru totdeauna.

Cu toate acestea, în timp, au fost dezvăluite deficiențe grave, prezente în această metodă. În curând au fost testate și introduse alte metode utilizate în tratamentul ortopedic. În special, au început să se utilizeze proteze folosind ceramică nemetalică.

Ce sunt coroanele ceramice?

Coroane din ceramicăCoroane fabricate din ceramică dentară specială, sunt produse care pot ascunde defectele formate sau pot restabili funcția naturală a sistemului maxilo-facial atunci când unul sau mai mulți dinți sunt distruși sau absenți de la o persoană.

Ceramica este o substanță care are o structură eterogenă. Pe de o parte, ar trebui considerată ca o sticlă. Pe de altă parte, este un cristal. Combinația sa cu alte elemente chimice face posibilă obținerea mai multor tipuri de ceramică, care diferă în proprietățile lor. Varietatea ceramicii, utilizată în mod obișnuit în stomatologia ortopedică, are și propriile particularități.

Uneori după apariția ceramicii nemetalice, specialiștii au reușit să creeze articole de ceramică de înaltă tehnologie. La început a fost folosit în industria spațială. După câteva decenii a început să fie folosit de specialiști în sectorul dentar. Utilizarea ceramicii pe bază de oxid de zirconiu a fost folosită pe scară largă de către ortodonți.

Înainte de apariția unei varietăți de ceramică indicația principală pentru utilizarea de coroane ceramice fără metal a fost o corecție a dinților din față - incisivii și caninii la persoanele care au o sensibilitate crescută la diferite metale și aliaje. Pentru a restabili funcția specialiștilor de mestecat, nu s-au folosit niciodată coroane ceramice. Cu toate acestea, coroanele emergente de oxid de zirconiu, au oferit o oportunitate de a rezolva cu succes această problemă.

Tipuri de coroane ceramice

Argumente pro și contra de coroane ceramiceÎn prezent există mai multe tipuri de coroane ceramice instalate în dinți:

furnire. Aceste produse reprezintă căptușeala, care este fabricată din ceramică. Specialiștii le instalează direct pe dinți. În timpul procedurii, medicul dentist leagă fețele de pe suprafața exterioară a dinților în zona zâmbetului. Fibrele sunt folosite în principal pentru a îmbunătăți aspectul dinților, precum și pentru a închide spațiile interdentare mari.

Trebuie remarcat faptul că aceste plăci sunt realizate nu numai din ceramică, ci și din alte materiale compozite. Cu toate acestea, indiferent de material, este necesară o întoarcere superficială a smalțului înainte de a instala furnalele. Acest proces este ireversibil. Prin urmare, dacă vă decideți să vă îmbunătățiți zâmbetul prin instalarea de furnire, trebuie să cântăriți cu atenție toate argumentele pro și contra ale unei astfel de proceduri și numai după aceea luați decizia finală;

file. Ele sunt proteze, principala caracteristică a cărora sunt dimensiunile mici. Acestea sunt instalate pentru a restabili o suprafață mare de dinți care sunt deteriorate. Folosiți filele în cazurile în care dintele este distrus cu o treime. Inserțiile, din ceramică, sunt de înaltă rezistență, au o densitate bună. Aceste calități îi deosebesc de materialul de etanșare.

Microporele, care apar adesea în materialul de umplere, nu vor apărea niciodată în inserție. Prin urmare, dezvoltarea excesivă a cariilor este exclusă. De asemenea, filele nu au reședința. Fabricarea lor are loc într-un laborator dentar, pe baza turnărilor, care sunt făcute preliminar în cabinetul medicului. Pe dinți, căptușeala este fixată folosind un adeziv special. Trebuie să se înțeleagă că utilizarea unei file în locul unei coroane este posibilă numai dacă dintele are o bază puternică.

Coroane ceramice: avantaje și dezavantaje

Ca și în cazul oricărui produs utilizat în proteze dentare, coroanele ceramice per dinte prezintă anumite avantaje și dezavantaje.

goodies

Printre avantaje se numără:

 • Inserați coroane ceramicecompatibilitatea biologică ridicată a produselor cu corpul uman. Coroanele ceramice instalate nu au nici un efect negativ asupra țesuturilor cavității orale și nu provoacă apariția reacțiilor alergice;
 • Acestea au aceeași refracție luminii și conductivitatea luminii ca și dinții obișnuiți. Raze de lumină trec prin toate straturile coroanei, în timp ce în drumul lor nu întâlnesc nici un obstacol. Nu există nici un capac metalic, care este adesea prezent în coroane, realizat pe baza cermetelor. Acest lucru permite asigurarea unui nivel mai ridicat de estetică în timpul restaurării;
 • atunci când execută poduri, utilizarea coroanelor ceramice în dinte este o soluție ideală. Acestea pot fi, de asemenea, utilizate pentru cimentarea pe un pin de titan în timpul implantării;
 • Coroanele au o suprafață ideală, astfel încât să formeze un minim de placă;
 • la suprafața dintelui se potrivesc foarte precis și, atunci când se utilizează nu se micșorează, ceea ce elimină posibilitatea cariilor secundare;
 • greutate redusă;
 • coloranții nu au niciun efect asupra lor;
 • când purtați o persoană, nu există gust metalic în gură.

deficiențe

Dezavantajele coroanelor ceramice sunt după cum urmează:

 • au putere redusă. Din acest motiv, până de curând, protetica cu astfel de produse a fost slab distribuită. Acest lucru este valabil mai ales pentru materialele ceramice din primele generații;
 • fragilitate;
 • tendința de a se sparge;
 • atunci când structura se rupe, există dificultăți serioase în repararea;
 • fragilitate;
 • restaurarea dinților folosind coroane ceramice este mult mai costisitoare decât coroanele metalo-ceramice.

Ceramică fără metal: materiale utilizate

Instalarea coroanelor pe dințiCeramica nemetalică utilizată pentru restaurarea dinților poate fi bazată pe mai multe materiale. În fabricarea coroanelor ceramice, experții folosesc adesea materiale cum ar fi zirconiu și porțelan. În cazuri rare, alegerea se face în favoarea oxidului de aluminiu. Cu toate acestea, porțelanul este utilizat numai pentru fabricarea de proteze unice. Dacă pacientul trebuie să realizeze o punte de instalare, de exemplu, 4 proteze, atunci în cele mai multe cazuri specialiștii folosesc ceramică pe bază de zirconiu. Dacă comparăm porțelan și zirconiu, aceste materiale sunt similare în aspectul lor estetic unul cu celălalt.

Porțelan coroane. Când sunt fabricate, pot fi utilizate mai multe tehnici:

 • aplicarea compoziției de porțelan peste straturi;
 • formare prin injecție în condiții de temperatură și presiune ridicată.

Ceramica, obținută utilizând ultima metodă, se numește extrudată. Tehnica de fabricare a produselor este un punct extrem de important, deoarece coroanele, la fabricarea căreia s-au folosit china presată, se disting prin puterea lor superioară în comparație cu produsele fabricate din material ne-presat. Procedura de presare asigură o creștere a rezistenței protezei și, de asemenea, reduce semnificativ riscul de fisurare a coroanei ceramice. Prin urmare, alegerea tipului de coroane de porțelan, este necesar să se acorde atenție modului de fabricare a acestora.

Proteze din zirconiu. Acest material este mai fiabil și în acest sens este comparabil cu metalul. În acest caz, spre deosebire de acesta din urmă, are calități estetice superioare.

Caracteristicile instalării coroanelor ceramice

Avantajele coroanelor ceramiceProcedura de instalare a protezelor pe dinții din față în conținutul său este similar cu tehnologia, care implică utilizarea unei microproteze. În primul rând, smaltul dintelui este pregătit. Când această manipulare este finalizată, se creează o matriță, ținând seama de faptul că în laboratorul dentar, modelul este fabricat în funcție de măsurătorile individuale ale unei persoane.

La prima vizită la clinica dentară se efectuează o montare a coroanei. La cea de-a doua vizită, setarea finală se face. În cazul în care proteza va fi instalată pe dintele implantat, specialistul ar trebui să fie convins de grefarea finală a rădăcinii artificiale. Numai în acest caz, dintele poate rezista pe deplin presiunii masticatorii care îi va avea loc.

Un punct important este și Profesionalism protetic atunci când efectuați lucrări de instalare a protezelor. Dacă o astfel de manipulare este efectuată de un specialist cu o vastă experiență și o calificare înaltă, în timpul procedurii poate evita încălcările și va putea să formeze un zâmbet atractiv pentru pacientul care sa adresat, asigurând calitatea și precizia înaltă a instalației de proteză. Cu toate acestea, dacă instalarea coroanei ceramice în dinte a trecut cu anumite tulburări, pacientul se poate confrunta cu anumite efecte secundare:

 • încălcarea ocluziei;
 • boala periodontală;
 • apariția unor dureri de cap frecvente.

Contraindicații

Nu toți oamenii pot efectua restaurarea dinților folosind coroane ceramice. Există anumite limitări pentru o astfel de restaurare a dinților. Prin urmare, este necesar să aflați despre ele înainte de a contacta o clinică stomatologică pentru un serviciu de implant dentar. Principalele contraindicatii pentru instalarea coroanelor din ceramica sunt:

 • sarcinii;
 • procesele inflamatorii care apar în cavitatea bucală;
 • osteoporoza sub formă cronică;
 • un organism slab după o boală severă;
 • prezența bolilor sistemice acute.

Durata de viață a serviciului

Câte coroane ceramice sunt folositeO coroană ceramică pe un dinte este un produs pentru care nu este caracteristică o durată lungă de viață. De obicei, ele sunt folosite în termen de 5-7 ani. Cu toate acestea, în practica dentară, au existat cazuri când, sub condiția utilizării atente a produsului, coroanele ar putea servi până la 10 ani sau mai mult. De obicei, coroanele ceramice sunt folosite pentru a restabili dinții frontali, ceea ce reprezintă cea mai mică încărcătură de mestecat. Din acest motiv, utilizarea ceramicii pe dinții din față face posibilă reducerea la minim a riscului de rupere a produsului în timpul utilizării.

Grijă pentru coroane ceramice

Pentru a vă asigura că coroanele fixate pe dinte servesc o persoană cât mai mult posibil, Este necesar să cunoaștem anumite reguli de îngrijire pentru ei.

După terminarea mesei, este necesar în zonele în care apare contactul dintre dinte și gingii, îndepărtați resturile de alimente. De asemenea, rămășițele de hrană trebuie îndepărtate din spațiul dintre dinți. Pentru a clăti gura, puteți folosi apă curată sau utilizați un agent special de clătire. Urmați această procedură după fiecare masă. Pentru a curăța spațiile interdentare, puteți folosi un atelier dentar.

Pentru cavitatea orală este necesar să se acorde îngrijire igienică regulată.

Este necesar să se renunțe la utilizarea de paste de dinți, în care Există o cantitate crescută de substanțe abrazive.

Din dieta ar trebui să fie excluse de la alimente solide. Nu se recomandă utilizarea nuci, semințe de floarea soarelui, deoarece aceste produse pot contribui la distrugerea protezei ceramice.

concluzie

Regulile pentru instalarea coroanelor ceramiceÎn timpul vieții, o persoană pierde periodic anumite funcții ale corpului său. Mulți oameni își pierd dinții, în timp ce fiecare persoană care a pierdut o singură dentiție, o mare dorință de a restabili pierdut. Pentru a face acest lucru, trebuie să vizitați medicul dentist-ortodont în scopul efectuării procedurii de instalare a implanturilor.

Timp de mulți ani, în timpul restaurării dinților, medicii foloseau coroane metalice. Astăzi, ceramica nemetalică devine din ce în ce mai folosită. Coroana ceramică de pe dinte este ușoară și poate servi mult timp. Dacă aveți grijă de produs și nu creați o sarcină gravă de mestecat pentru el, atunci viața coroanei ceramice la 7 ani este destul de reală.

Pentru a realiza acest lucru, Este necesar să se asigure o îngrijire regulată a protezei și refuză să mănânce alimente solide. În caz contrar, poate să apară distrugerea produsului instalat și nu este posibilă restaurarea coroanei. Pentru a lucra la instalarea implanturilor a fost efectuată calitativ, este foarte important să consultați un specialist calificat. El înțelege bine nuanțele procedurii de instalare a coroanelor ceramice în dinte, astfel încât să puteți face toate lucrările calitativ, fără a permite încălcarea tehnologiei de instalare a coroanelor.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Lumineers pe dinți: ce este, tipurile și cât de mult suntLumineers pe dinți: ce este, tipurile și cât de mult sunt
Medic dentist ortopedist - cine este și ce vindecăMedic dentist ortopedist - cine este și ce vindecă
Cum de a alege o punte dentară: tipurile de poduri pe dinți, prețurile lorCum de a alege o punte dentară: tipurile de poduri pe dinți, prețurile lor
Fila în caracteristicile și caracteristicile dinteluiFila în caracteristicile și caracteristicile dintelui
Coroane de zirconiu în stomatologia modernăCoroane de zirconiu în stomatologia modernă
Dentiții de dinți - calitate stomatologică sau mauveton?Dentiții de dinți - calitate stomatologică sau mauveton?
Proteze fixe: tipuri, prețProteze fixe: tipuri, preț
Coroana metalo-ceramică, cât sunt dinții din cermețiCoroana metalo-ceramică, cât sunt dinții din cermeți
Coroane pe dinți: tipuri principale și caracteristicile acestoraCoroane pe dinți: tipuri principale și caracteristicile acestora
Restaurarea dinților: trăsături de restaurareRestaurarea dinților: trăsături de restaurare
» » Cerul dinți: ce este, avantajele coroanelor ceramice
© 2021 amigdas.com