amigdas.com

Carii dentare: etapele și cauzele dezvoltării, modul de tratare

carieCe este caria știe prima dată pe fiecare adult și pe fiecare al doilea copil. Aspectul său este influențat, în primul rând, pe smalțul dinților și, dacă timpul nu începe un tratament, boala se extinde la porțiunea solidă a dintelui (dentina). Un punct întunecat pe smalț este primul lucru pe care ar trebui să-l acordați atenție. Dacă aspectul său este ignorat suficient de mult, pata crește în diametru, apoi se adâncește în țesutul dintelui subțire, iar povestea se termină cu o gaură în dinte, încadrată de margini neregulate.

După trecerea prin toate straturile dure, cariile ajung la țesutul moale și apoi pacientul neglijent începe să aibă probleme reale. Carii dentare nu este un defect cosmetic simplu, ci o boală dentară gravă.

Gradul și locul rănirii

Există etape de carii, care pot fi recunoscute atât de semnele externe, cât și de durere:

 1. Carii inițialepata de culoare - un mic punct întunecat pe smalț, împiedică doar ca un dezavantaj estetic;
 2. carii superficiale - stadiul de deteriorare a smalțului, arată ca o deteriorare minoră a suprafeței;
 3. caria medie - deteriorarea stratului superior al dentinei, provoacă senzații dureroase;
 4. Carii profunde - stadiul cariilor dentare aproape la pulpa, provoacă dureri puternice.

Specialiștii disting alte tipuri de boli: caria de dentină, smalț și cimentul rădăcină. Cu distrugerea cariilor radicale, dezvoltarea nu vine de la suprafață, ci din rădăcina dintelui, sub gingie.

Pe lângă gradul de deteriorare, dentiștii determină locul bolii carioase:

 • fisurarea cariilor provine din adâncirea dintelui;
 • Cariile aproximative se dezvoltă la articulațiile dinților;
 • Cariul cervical apare cel mai aproape de gingie sau sub ea.

Proprietarii "fericiți" ai oricărei etape a cariilor dentare ale dinților din față, de regulă, nu se duc la clinica dentară, deoarece un astfel de defect cosmetic dăunează puternic stimei de sine și reputației, precum și dezvoltării incredibil de rapide.

Pentru a preveni apariția unor probleme dentare grave, este recomandat să examinați în mod regulat cavitatea orală și, dacă aveți teamă, să solicitați ajutor de la un specialist. Carii într-un stadiu incipient pot fi îndepărtate de unul singur.

Primele semne

Semne de cariiEste foarte simplu să diagnosticați cariile independent. Unul dintre primele semne este schimbarea uniformității culorii smalțului, fața poate fi atât lumină, cât și întunecată. Omogenitatea structurii este de asemenea perturbată, se poate simți rugozitatea limbii. Enamelul este destinat să protejeze dintele de influența alimentelor dulci, calde și reci și atunci când integritatea sa începe să se deterioreze, o persoană simte o durere ascuțită de tăiere. Un alt semn poate fi o respirație urâtă constantă.

Dacă boala a atins stadiul de mijloc, Puteți simți ușor canelura dintelui cu vârful limbii. Deoarece nu numai cariile dentare pot provoca carii, este totuși necesar să se consulte un medic dentist pentru sfaturi și să nu se autolezeze.

Cauzele cariilor dentare

Cauza principală a cariilor dentare - Bacteriile patogene care produc acizi în cursul activității lor vitale. Bacteriile spală calciu și fluor din țesuturile dintelui și încep să se înmulțească în 2-3 ore după curățare. Distrugerea începe deja în stadiul de formare, ar părea, de placă dentară inocentă.

Din cauza a ceea ce există cariiDezvoltarea cariilor poate contribui, de asemenea, la salivarea inadecvată. Acest lichid vâscos conține minerale care pot neutraliza o parte din acidul produs de bacterii. Atunci când saliva nu este suficientă, elementul este mult mai rapid cu smalțul. De asemenea, cu ajutorul saliva, o mică parte din placă este îndepărtată, ceea ce conferă dinților o șansă mai mică de supraviețuire. O senzație constantă de gură uscată poate afecta nu numai sănătatea dinților, ci și un simptom al bolilor mult mai grave și uneori incurabile.

În afară de influența externă, cariile se pot dezvolta și ca urmare a tulburărilor sistemului imunitar. Motivul poate fi o situație lungă de stres.

La primele simptome de apariție a speculațiilor neobișnuite pe dinte trebuie să încercați să vă revizuiți dieta, să vă consolidați igiena orală, aplicând paste și loțiuni cu conținut ridicat de fluor și calciu. Pentru a salva un dinte poate doar un apel în timp util la medicul dentist, astfel încât, la primele simptome aveți nevoie pentru a merge la o consultare.

Factori suplimentari

În plus față de cauzele principale care duc la apariția dinților carieni, există factori suplimentari care afectează dezvoltarea bolii:

 • stratificare a dintilor unul pe altul (prea aproape de o cartiere ajuta la obtinerea alimentelor blocate);
 • încălcarea indicatorului pH-ul salivei (de obicei, acest tip de secreție este mediu alcalin, care vă permite să spele acid, dar dacă acest indicator este neutru, saliva nu afectează aciditatea);
 • tulburarea dieta (consumând o cantitate mare de dulce, făină și amidon duce la carii).

Bacteriile care cauzează carii

Oamenii de stiinta disting mai multe tipuri de bacterii care formeaza carii:

 • Streptococcus mutans;
 • actinomicete;
 • Streptococcus sanguis.

Nu toți oamenii au aceste bacterii la fel de active. Rezistența organismului și capacitatea acestuia de protecție naturală sunt primele care influențează diferența de influență. Stomatologi observă că persoanele cu imunitate slabă sunt mai susceptibile de a suferi de placă dentară severă, iar apoi de carii.

Dezvoltarea cariilorÎn cazul în care placa moale poate fi încă scăpat cu pasta de dinti si o perie, apoi placa care rămâne pe dinți timp de câteva zile se transformă în tartru. Aceste creșteri grele se potrivesc bine cu dintele și nu pot fi îndepărtate singure. Cu o astfel de patologie, numai dentistul se poate ocupa, folosind instrumente și tehnologii speciale, de exemplu, ultrasunete. Două zile - este nevoie de plăci moi pentru a absorbi suficiente săruri de calciu și pentru a se întări. Din acest moment, bacteriile încep să lucreze activ nu numai în timpul zilei, ci și în timpul nopții, indiferent de curățarea pastă și de tratamentul cu loțiuni.

Tratamentul dinților carieni

Tratamentul bolii apare nu numai pe canapea dentară. Pe baza aspectului cariilor, puteți determina gradul de deteriorare a dinților și, în consecință, principiul tratamentului. Cariile la fața locului pot fi saturate cu calciu și fluor - în acest sens, existența bacteriilor ar trebui completată. În restul etapelor, din nefericire, fără sunetele burghiului, din care sângele din venele se blochează, nu se poate face fără. O astfel de leziune a dintelui este tăiată și dintele este umplut prin etanșare. Pentru tratamentul cariilor adânci nu este suficientă o abordare a medicului. Prima vizită se încheie cu o umplere temporară, a doua - cu un sigiliu permanent. Tratamentul ultimelor două etape ale cariilor este întotdeauna însoțit de radiografie, deoarece pot apărea deteriorări sub sigiliu.

Tehnici de bază

Metoda de curățare a dintelui depinde de gradul de distrugere a acestuia. Metoda neinvazivă elimină negrul fără forare. Metoda invazivă implică forarea obligatorie și se aplică deja de la etapa de suprafață.

Tratamentul cariilorMetoda conservatoare. Fără utilizarea unui burghiu, este posibil să se facă în cazul diagnosticării precoce a cariei, adică să se observe modificări ale culorii și structurii dintelui. De asemenea, prescripția pentru o astfel de tehnică poate fi caracteristicile individuale ale corpului, de exemplu, o reacție alergică sau o intoleranță a organismului la anestezice, fără care forarea este imposibilă. O metodă neinvazivă implică îndepărtarea prin ultrasunete a unei acoperiri moi și mineralizarea smalțului dinților.

Etapele metodei neinvazive:

 1. examinarea cavității bucale;
 2. izolarea gingivală;
 3. acoperind dinții cu soluții speciale.

Această procedură durează mai mult de o jumătate de oră. Durata depinde de calificarea medicului și a echipamentului. Costul mediu în Rusia este de 1500 de ruble. Munca calitativă previne revenirea bolii pe o perioadă lungă de timp.

Tratamentul cu burghiu. Se utilizează exclusiv în asociere cu anestezia locală și implică coaserea zonei negre cu ajutorul unui burghiu.

De regulă, în clinicile moderne, tratamentul se efectuează în următoarele etape:

 1. anestezie;
 2. tratament dentar și dentar;
 3. instalarea unei garnituri de protecție;
 4. umplerea dinților;
 5. măcinarea formei garniturii;
 6. șlefuirea și lustruirea materialelor.

Înainte de a instala etanșarea se realizează curățarea temeinică a cariilor, în special în cazul unui grad profund de înfrângere. Înainte de a începe curățarea, medicul ar trebui să stabilească cât de aproape de leziune este pulpa, care după tratament poate determina trăgând durere pulsatoare.

Cum este tratată caria de col uterin?În funcție de gradul de deteriorare depinde și timpul pe care dentistul îl exercită asupra pacientului, ajustând dintele. Uneori tratamentul durează o jumătate până la două ore, dar adesea nu mai mult de o oră. Gradul mediu este tratat într-o singură sesiune, adânc de la 2 sau mai mult. Cât durează pacientul cu un sigiliu și un dinte sănătos care nu deranjează depinde de specialistul, de echipamentul, de calitatea materialelor folosite, de caracteristicile corpului pacientului și de îngrijirea dentară ulterioară.

Pacientul se poate întoarce la scaunul stomatologic în termen de o lună cu îngrijire necorespunzătoare a cavității bucale. Prețul pentru un astfel de tratament în Rusia depinde de regiune și de calificarea clinicii în sine, de obicei, costul minim este de 2 mii de ruble.

În epoca tehnologiei moderne, un dinți carios poate fi vindecat nu numai cu un burghiu. Putem spune că această metodă a fost îmbunătățită încă din timpul URSS, dar a rămas aceeași "metodă de foraj".

Abordarea modernă

Metoda chimico-mecanică. Abordarea cea mai modernă în tratamentul leziunilor carioase ale dinților. Îndepărtarea cariei se datorează aplicării în zona afectată a medicamentelor speciale care corodează patologia, după care, pe un dinte curat, se aplică un material de umplere. Principalul avantaj al metodei este relativ nedureroasa. De asemenea, avantajul este dimensiunea găurii dintelui după ce este îndepărtat în comparație cu metoda invazivă.

Flux de aer. Cea de-a doua metodă cea mai populară de îndepărtare a cariilor este un amestec de aer, o pulbere specială și apă, care se aplică pe dinți. Avantajul metodei este cel mai mic grad de deteriorare a țesutului sănătos. Dezavantaj - metoda este eficientă numai în stadiile inițiale ale leziunii.

cu laser. Cea mai scumpă metodă este îndepărtarea cariilor printr-un laser special. Leziunea este recunoscută automat de laser și este ștearsă. Metoda este cel mai adesea disponibilă în clinici cu cele mai moderne echipamente, ceea ce permite clientului să ofere oricare dintre tehnicile existente de a alege.

Alternative la metoda clasică sunt bune în ceea ce le oferă disconfort minim, și, uneori, pacientul, în general, nu simte manipularea. Dar toate aceste proceduri sunt oferite numai în clinicile din orașele centrale și costă de câteva ori mai scumpe decât metoda tradițională de găurire.

Prevenirea dezvoltării cariilor

Cum sa preveniti cariile dentareLa 100% pentru a salva dinții din carii este imposibilă și cea mai scumpă pastă de dinți. Reducerea semnificativă a riscurilor va ajuta la curățarea corectă a mișcărilor dentare ale dinților. Se recomandă folosirea unei periuțe de dinți cu peri naturali sau peri artificiali de înaltă calitate. Pasta de dinți trebuie să conțină fluorură și calciu. Folosiți pastă de albire la intervale de timp sau amestecați procedura - dimineața - albirea și fluorura de seară. Cheltuielile pentru îngrijire trebuie să fie de cel puțin 3 minute de 2 ori pe zi. Despre curățarea limbii, nu ar trebui să uităm, deoarece este pe ea că un număr mare de bacterii sunt colectate.

După fiecare masă, trebuie să clătiți gura, în special în ceea ce privește utilizarea fructelor acre (mere, citrice). După dulce, se recomandă clătirea gurii cu loțiuni de curățare.

Vizita medicului dentist este la fiecare șase luni pentru consultarea și examinarea cavității bucale. O dată pe an, pietrele sunt răzuite.

Dacă tratați sănătatea cavității bucale inadecvat și neglijați sfaturile dentare, obturarea dentară obișnuită se va dezvolta în probleme mult mai grave ale dinților, gingiilor și chiar oasele. De fiecare dată când se urmărește cât de rapid se dezvoltă cariile, medicii își avertizează pacienții cu privire la necesitatea unei îngrijiri corespunzătoare și nu există nici un motiv să nu ai încredere în specialiști.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce ar trebui să fac dacă există o gaură în dintele meu?Ce ar trebui să fac dacă există o gaură în dintele meu?
Cum sa scapi de sensibilitatea dintilor acasaCum sa scapi de sensibilitatea dintilor acasa
Cum sa prevenim cariile dentare la un copil?Cum sa prevenim cariile dentare la un copil?
Cum să tratați cariile dentare acasă?Cum să tratați cariile dentare acasă?
Simptomele și tratamentul parodontitei croniceSimptomele și tratamentul parodontitei cronice
Placa neagră pe dinți: cauzele apariției și căile de eliminarePlaca neagră pe dinți: cauzele apariției și căile de eliminare
Carii dinților anteriori: cauzele și tratamentul boliiCarii dinților anteriori: cauzele și tratamentul bolii
Carii profunde: simptome și tratamentul boliiCarii profunde: simptome și tratamentul bolii
Argintarea dinților la copii: pentru și împotrivaArgintarea dinților la copii: pentru și împotriva
Ateu dentar ceară: beneficii și utilizăriAteu dentar ceară: beneficii și utilizări
» » Carii dentare: etapele și cauzele dezvoltării, modul de tratare
© 2021 amigdas.com