amigdas.com

Etanșarea la copii și adulți: care este fisura dintelui

Fisurarea fisuriiFuria dintelui este un termen medical, ceea ce înseamnă caneluri și crestături în dinte. Fisurile nu sunt doar pe colți și incisivi. Faptul deja dovedit că caria afectează inițial fisura. În cazul în care caria este depășită deja la o vârstă fragedă, se recomandă prevenirea dinților permanenți.

Multe declarații pozitive despre sigilarea dinților la copii. Pentru a înțelege dacă este necesar să se efectueze sigilări, este necesar să se studieze acest subiect de la și la, de asemenea, consultați cu specialiștii.

Care este fisura dintelui și de ce necesită etanșare?

Adâncimea fisurilor este de numai 0,25-0,3 mm, adică acestea sunt niște indentări foarte mici în dinte. În ciuda unui astfel de canelură mică, particulele de alimente se stabilesc în acesta și se formează o microflore patogenă. Toate acestea conduc la formarea plăcii și apariția cariilor. Este de remarcat faptul că în indentări există un smalt subțire și slab, care este susceptibil la diferite boli, inclusiv carii.

Dacă structura fisurii este profundă și complexă, atunci probabilitatea bolii este foarte mare. Se cunosc patru forme anatomice de fisuri: polipul, pâlnia, picătura, conul. Fisurile din dinții tineri diferă de cele deja formate. Dinții tineri permanenți au fisuri deformate, ceea ce le face mai vulnerabile. Acesta este motivul pentru care dinții tineri la vârsta de 3-5 ani sunt măsuri preventive recomandate.

Care este etanșarea și cum diferă de remineralizare și argintărie? Etanșarea asigură netezirea fisurilor și umplerea acestor cavități, ceea ce reduce riscul cariilor.

Remineralizarea corectează de asemenea defectele naturale ale smalțului, elimină crăpăturile în el, umple și compactează. Dar canelurile vor rămâne în poziție, iar acest lucru nu va reduce riscul de carii. De regulă, remineralizarea se realizează la maturitate, când suprafața fisurii este deja uzată și ștersă.

Procedura de argintare doar temporar va ajuta la scăderea microflorei cariogene. În timpul acestei proceduri, o substanță specială este aplicată pe dinți, dar aceasta nu este o vedere deosebit de plăcută, deoarece dinții dobândesc o culoare închisă.

Fissura este împărțită în următoarele tipuri:

 1. Furia în formă de teardrop;
 2. Înfundarea fisurilor;
 3. Fisură conică.

Inițial, canelurile au o crestătură mică, cu o creștere a timpului, ceea ce sporește șansele de formare a fisurilor.

Caria groove apare din cauza:

 • Îndepărtarea necorespunzătoare a dinților;
 • Forma anatomică a canelurilor;
 • Diagnosticarea precoce a cariilor;
 • Emailele incomplete din zona fisurii.

Sigilarea fisurilor la copii: pentru si impotriva

Flapsurile ermetice la copii - ce este?

Etanșarea dinților copiilorAșa cum am menționat deja - etanșarea este o procedură preventivă, în urma căreia fisurile sunt umplute cu anumite mijloace, ceea ce reduce riscul cariilor. Acest lucru înseamnă un material de protecție, numit un agent de etanșare fluorat și un compozit dentar.

Când se solidifică, materialele devin deosebit de fiabile și durabile. Pentru a efectua această procedură, cel mai adesea, utilizați mijloace lichide, care penetrează cu ușurință în cele mai mici fisuri și le umple. Aceste medicamente includ fluor, care va asigura o întărire a smalțului și o protecție a dinților împotriva cariilor timp îndelungat.

Cea mai bună procedură pentru etanșarea fisurilor este aceea de a produce imediat ce dinții permanenți au erupt, ceea ce va reduce șansele ca cariile să apară ulterior la zero. În primele șase luni de erupție, fisurile au un aspect deformat, în această perioadă este mai rațională efectuarea de etanșări.

Și așa, Ce avem la efectuarea etanșării?

 • Elemente de etanșarePe fisura dinților se va forma o barieră așa-numită, care nu va permite microbilor să pătrundă în caneluri;
 • Dintele va fi mai neted și mai uniform;
 • Deoarece în materialul de etanșare există fluor, acesta va fi eliberat pe tot parcursul anului și va proteja emailul;
 • Stadiul incipient al cariilor este vindecat și se iau măsuri preventive pentru reapariția bolii;
 • Procedura este ieftină și nedureroasă;
 • Procedura se face pentru copii și adulți;
 • Etanșarea dinților copilului îi va salva de caria și pierderile timpurii.

Etanșarea nu se efectuează pe dinți bine îngrijiți. Dacă pacientul are deja carii, tartrul și placa, procedura nu va fi efectuată. După procedură, trebuie să fiți atenți și, cel mai important, să vă spălați dinții în mod corespunzător. Necorespunzarea de a efectua etanșarea fisurilor poate servi și ca o structură incorectă a canelurilor.

În cazul în care copilul are un smalt sănătos și dens în 3-4 ani, atunci, cel mai probabil, procedurile de etanșare și alte proceduri de protejare a smalțului, el nu este prezentat.

Perioada de sigilare pentru copil:

 1. Copii cu vârste între 2,5 și 3 ani;
 2. 5-6 ani;
 3. 11-13 ani.

În ceea ce privește daunele cauzate de fisurile de etanșare la copii, experții răspund în moduri diferite. Practic, medicii cred că nu dăunează. Dar unii dentiști notează o deteriorare a creșterii și dezvoltării dinților după sigilare. Decideți dacă să sigilați fisurile în copil sau nu, va exista cu siguranță un părinte.

Tehnica de etanșare a fisurii și etapele acesteia

De regulă, dentiștii folosesc două metode principale de sigilare a dinților:

 1. invazive;
 2. Non-invazive.

Metoda de etanșare ermetică a dințilorSpecialistul desemnează o metodă de etanșare pentru fiecare pacient individual. În același timp, alegerea sa se bazează pe examinarea dinților și diagnosticul lor suplimentar.

Când este o tehnică non-invazivă folosită de medici? Când brazdele pacientului sunt clar vizibile în dinți și se poate determina că nu există carii pe pereții laterali și în depresiuni.

Etapele tehnicilor neinvazive:

 • Cavitatea orală este dezinfectată, unde medicul curăță dinții de plăci, pietre și reziduuri alimentare.
 • Când dinții sunt sigilați la copii, pentru curățarea dinților se utilizează o perie electrică sau o sablare.
 • Pe suprafața fisurilor și în caneluri se aplică un gel dentar special, care umple fiabil toate depresiunile.
 • Cu o seringă, specialistul umple canelurile cu un agent de etanșare lichid.
 • Cu ajutorul unei lămpi de polimerizare, acest agent se solidifică.
 • Pentru pacient nu a simțit nici un disconfort, este necesar să se mențină întoarcerea și măcinarea.

Metoda invazivă este întărirea canelurilor și canelurilor, care sunt văzute prost. Întrucât într-o astfel de situație un specialist nu poate da o garanție că nu există carii în aceste depresiuni, el recurge la deschiderea unei fisuri.

Etapele procedurii invazive:

 • Pași de etanșareSanarea necesară a cavității orale.
 • Dacă este necesar, anestezia conductivă este plasată în zona autopsiei. Este necesar pentru acei pacienți care au smalt subțire și sensibil.
 • Un specialist de foraj de foraj percepe fisuri, extinzându-și canalele.
 • După ce partea inferioară a crestăturii este vizibilă, medicul decide dacă trebuie tratat cariile sau să le sigileze.
 • După eliminarea completă a cariilor, este indicat să se sigileze pentru profilaxie chiar și la un copil.
 • Există umplerea canelurilor dintelui cu un lichid special.
 • Agentul de întărire este întărit printr-o lampă de polimerizare.
 • Specialistul efectuează lustruirea și lustruirea fisurilor.

La copii, etapele de etanșare sunt ușor diferite:

 • Șterge cavitatea bucală a bacteriilor.
 • Picturile sunt tratate cu o soluție de acid ortofosforic.
 • Fisurile sunt spălate cu apă distilată.
 • Umpleți canelurile cu un silant.
 • Cu ajutorul unei lămpi de polimerizare, silanul este întărit.
 • Suprafața dinților este lustruită și lustruită.

Sigilarea fisurilor la copiiDupă sigilare, prin orice metodă și metodă, dinții adulților și copilului sunt atenți și mai atent. Se recomandă utilizarea unor paste care conțin proteine ​​care protejează împotriva cariilor. Peria trebuie să fie de rigiditate medie. Pentru a vizita medicul dentist ar trebui să fie cel puțin o dată pe an pentru consultarea cu un medic.

Copilul are nevoie de o atenție deosebită, astfel încât să nu piardă curățarea serii și dimineața a dinților. După ce ați mâncat un copil, se recomandă spălarea gurii cu o soluție de mentă, pentru a ucide toți germenii.

Se recomandă copilului să sigileze, Când are fisuri adânci, în care alimentele pot fi întârziate. Pentru copiii care au dinți dentari, dinții sunt tratați cu lac pe bază de fluor. Dupa eruptia dintilor permanenti la un copil, este necesar sa-l scrieti timp de sase luni la o intalnire cu un dentist.

Obiective și materiale de etanșare a fisurilor

Principalele obiective ale acestei proceduri includ:

 1. Cum se sigilează dinții în mod corespunzătorProtecție împotriva cariilor și bacteriilor;
 2. Prevenirea cariilor în stadiul inițial de dezvoltare;
 3. Prevenirea recidivei cariilor;
 4. Prelungește durata de viață a sigiliului;
 5. Consolidarea emailului;
 6. Coroana de protecție împotriva defectelor.

Toate materialele pentru etanșarea fisurilor pot fi împărțite în trei grupe:

 1. Compozit. Acestea sunt materiale care sunt fabricate din rășină și cu ajutorul luminii sau chimic sunt făcute din greu. Materialul compozit poate fi împărțit în două grupe, printre care se numără silantele nefolosite și umplute. Primul poate curge chiar și în canelurile cele mai înguste, ele sunt foarte apropiate de smalț, dar se uzează repede. Fluiditatea a doua nu este la cel mai înalt nivel, iar lichidul nu intră în canelurile profunde. Umplerile silandate, ca regulă, sunt folosite în tehnicile invazive. Ele sunt durabile, dar au o mare sensibilitate. Acest material este capabil să protejeze dinții timp de 8 ani.
 2. CCC. Compoziția acestor materiale include zinc, aluminiu, calciu și fluor, datorită cărora acționează cariesstatic. Încălzit de atac chimic. SIC se uzează repede, nu intră în caneluri profunde. Cel mai bine este să folosiți aceste materiale pentru dinții erupți recent.
 3. Compomerii. Fii solid datorită efectului de lumină. Aceste materiale sunt rezistente la medii umede și au o fluiditate puternică și, într-o cantitate mică, produc fluor, dar se uzează repede.

Indicatii si contraindicatii

Mărturia include:

 • Îndepărtarea profesională a dințilorSmalț slab și slab;
 • Formă greșită de fisuri;
 • Carii inițiale;
 • Fisuri profunde;
 • Slabă igienă;
 • Nivel scăzut de mineralizare.

Contraindicațiile pentru sigilare sunt următoarele:

 • Fisuri largi, care sunt curățate cu o pensulă;
 • Caries a început;
 • Dentiție incompletă;
 • Saliva severă.

Efectele etanșării fisurilor

După sigilare, fisurile devin netede și strălucitoare. Dintele este capabil să obțină o nuanță mai albă și mai ușoară, depinde de agentul utilizat. Dacă stratul silicat este plicticos și neuniform, acest lucru indică faptul că are o durată de viață scurtă.

După procedură trebuie respectate următoarele reguli:

 1. La câteva ore după sigilare, trebuie să vă abțineți de la a mânca;
 2. În prima zi este mai bine să nu mănânci alimente solide;
 3. Pentru igiena orală trebuie utilizate perii cu rigiditate moale sau medii;
 4. Nu se recomandă utilizarea periilor electrice, deoarece stratul silanic este supus la ștergere;
 5. Pastele abrazive sunt strict interzise;
 6. Stratul de silan nu trebuie apăsat puternic în timpul periajului;
 7. Periajul dinților trebuie făcut zilnic dimineața și seara.

Sub fiecare dintre aceste reguli, durata stratului protector va dura cinci ani. Copii 4-6 ani poartă materiale după trei ani. Cea mai lungă ștergere a silantului a fost observată la adolescenți - 8 ani. În plus față de aceste reguli, trebuie să se țină seama de sfatul unui specialist.

În acest fel, sigilarea absolut nu dăunează sănătății, are un preț acceptabil pentru orice rezident, este nedureroasă și se realizează foarte repede, în decurs de 5 până la 45 de minute. Este recomandabil ca copilul să efectueze această procedură în primele șase luni după erupția molarilor. Prețul pentru sigilarea fisurilor pe un dinte variază de la 300 la 1000 de ruble, în funcție de locul de reședință și de complexitatea sigilării.

Pe internet, puteți găsi numeroase recenzii despre această procedură. Răspunsul negativ este foarte rar.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să umpleți dinții, care este procesul de umplere a dințilorCum să umpleți dinții, care este procesul de umplere a dinților
Carii dentare: etapele și cauzele dezvoltării, modul de tratareCarii dentare: etapele și cauzele dezvoltării, modul de tratare
Cum sa prevenim cariile dentare la un copil?Cum sa prevenim cariile dentare la un copil?
Fistula dentara pe gingie: cauze, semne, cum sa tratezi fistula pe gingieFistula dentara pe gingie: cauze, semne, cum sa tratezi fistula pe gingie
Anatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferiorAnatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferior
Simptomele și tratamentul parodontitei croniceSimptomele și tratamentul parodontitei cronice
Schimbarea dinților la un copil: sfaturi și ordinea pierderii dințilorSchimbarea dinților la un copil: sfaturi și ordinea pierderii dinților
Carii dinților anteriori: cauzele și tratamentul boliiCarii dinților anteriori: cauzele și tratamentul bolii
Carii profunde: simptome și tratamentul boliiCarii profunde: simptome și tratamentul bolii
Argintarea dinților la copii: pentru și împotrivaArgintarea dinților la copii: pentru și împotriva
» » Etanșarea la copii și adulți: care este fisura dintelui
© 2021 amigdas.com