amigdas.com

De ce limba devine amorțită: cauze de amorțeală și posibile probleme

Cum se determină cauza amorțelii limbiiLimba este un organ muscular neparat, care se află în cavitatea bucală. Ea îndeplinește mai multe funcții importante - procesul de mestecare și înghițire. Pe suprafața mucoasă a limbii există un număr mare de receptori care permit unei persoane să distingă gustul alimentelor. Unele dintre zonele sale sunt responsabile de gustative specifice. Mulți oameni doresc să afle de ce limba este amorțită și ce cauze afectează apariția unui astfel de simptom neplăcut.

Amorțirea limbii este una dintre varietățile de parestezii. Cu progresia acestei afecțiuni patologice, o persoană simte o ușoară furnicătură. Acest lucru se datorează unei încălcări a sensibilității. O astfel de încălcare nu este o boală independentă, deci trebuie să vedeți un medic și să căutați boala care a condus la un astfel de simptom.

Cauze de amorțeală a limbii

Există mai multe motive principale care duc la amorțeală a limbii:

 1. De ce limba devine prostReacția organismului la luarea unui anumit medicament. Aceasta poate fi o manifestare adversă sau o deteriorare a terminațiilor nervoase.
 2. Perioada climacteristică. În cele mai multe cazuri, femeile au disfuncții mucoase în această perioadă. Aceasta înseamnă că devin mai subtile și mai sensibile. Există o schimbare funcțională a glandei tiroide.
 3. Anemia. Se dezvoltă cu insuficiență de fier și vitamina B12 în organism. Medicii prescriu eliberarea de teste care arată un nivel redus de globule roșii, hemoglobină, trombocite și leucopenie. Se recomandă efectuarea unei puncții a măduvei osoase.
 4. Glossalgia. Este o boală frecventă în care mucoasa orală este afectată. Se dezvoltă ca rezultat al nevrozei senzoriale. Pacienții simt furnicături și amorțeală ale limbii.
 5. Alergie la înlocuirea pasta de dinți, gumă de mestecat, clătire în gură, odorizant, parfum și alte arome. Dacă, după utilizarea acestor instrumente, vârful limbii devine amorțit, atunci aplicarea lor ulterioară ar trebui să înceteze de urgență.
 6. Traumatismul feței, manipularea dentară, anestezia, operația maxilo-facială, fractura de maxilar. Ca urmare a unor astfel de proceduri, terminațiile nervoase pot fi traumatizate.
 7. După apă rece sau caldă, contactați accidental cu alcaline sau cu acid.
 8. Condiții neurotrofice și depresive, tulburări de somn, iritabilitate excesivă, amețeli. În sânge, nu se pot detecta modificări. Este necesar să se consulte un terapeut.
 9. Tulburări funcționale la fete gravide. În cele mai multe cazuri, amorțirea limbii se observă în al treilea trimestru. Aceasta se datorează creșterii presiunii și umflării.
 10. Structura specială a craniului. O persoană este stinsă de nervul glossopharyngeal.

Amorțirea limbii și a buzelor poate indica evoluția unor astfel de boli grave:

 • Cum să înțelegeți motivul pentru care limbajul este amorțitdiabetul zaharat (pacienții se simt uscați din membranele mucoase, se dezvoltă tulburări neuropatice);
 • accident vascular cerebral (afectate parti ale creierului, perturbate Rel, există o durere de cap lung cu drept amorțeală sau jumătate din stânga a corpului este perturbat de coordonare a inhibat conștiința, vârful limbii amortita, in laborator la testarea testele de coagulare a sângelui rău);
 • hipotiroidismul (cantitatea insuficientă de hormoni din glanda tiroidă, este necesară consultarea cu un endocrinolog);
 • Boala Lyme (după mușcătura căpușelor);
 • Scleroza multiplă (toate părțile corpului, inclusiv limba, încep să amorțească complet);
 • un anevrism al creierului;
 • sifilis;
 • Paralizia Bell (se confruntă cu amorțeală);
 • migrenă și sarcoidoză;
 • pre-eclampsie;
 • cancerul măduvei spinării (în sânge absolut toți parametrii cad la o valoare critică);
 • o tumoare pe creier (diferite părți ale creierului sunt stoarse, limba și fața cresc amorțite).

Cel mai adesea, amorțirea vârfului limbii îi plânge pe fumători și pe oameni care suferă proceduri chimioterapeutice. Dar, de asemenea un astfel de simptom apare atunci când lipsa vitaminei B12, leziunea nervului glossopharyngeal, ca efect secundar după administrarea medicamentelor, otrăvirea cu metale grele și abuzul de băuturi alcoolice.

O atenție deosebită ar trebui acordată persoanelor care au un exces sau deficiență de minerale în organism, există depresie cronică, glossalgie și hipoglicemie. În cele mai multe cazuri, amorțirea limbii se observă împreună cu buzele. Acest lucru se datorează unei încălcări a sensibilității. Astfel de simptome nu sunt principala problemă, ci decurg din progresia bolii. Fără consultarea unui medic și diagnosticul complex, este imposibil să se determine boala.

Amorțeală unilaterală și durere la nivelul limbii

Cum să fii la amorțeală a limbiiDacă cel puțin o parte a limbii este amorțită acest lucru indică deteriorarea nervului lingual. Este o ramură mare a nervului mandibular, care inervază partea anterioară a limbii. Dacă o persoană observă orice tulburări și pierderi de sensibilitate, este necesar să se acorde atenție părții din spate. Pentru funcționarea normală, nervul glossopharyngeal este responsabil.

În majoritatea cazurilor, pacienții vin la medic cu plângeri de pierdere completă sau parțială a senzațiilor de gust. În acest caz, a doua jumătate a limbii și funcția mucoasei orale funcționează normal. Pentru a diagnostica corect, este necesar să se determine dacă există o încălcare a sensibilității limbii și dacă aceasta este asociată cu alte părți ale cavității bucale.

O altă cauză - această daună iatrogenică. Simptomele apar atunci când al doilea sau al treilea dinte molar este îndepărtat. Nervul este adesea afectat după osteotomie sau operații chirurgicale similare. Unii pacienți solicită ajutor de la un medic după efectuarea unei incizii a abcesului sublitorial.

Vârful limbii poate pierde sensibilitatea cu un proces inflamator sau neoplastic limitat în partea laterală a cavității orale. Cu progresia unor astfel de procese patologice, întregul nerv este deteriorat datorită stoarcerii excesive sau a efectelor negative ale substanțelor toxice. Factori provocatori - o tumoare și alte neoplasme în organism.

Amorțire bilaterală

De ce limba devine amorțităCel mai frecvent și mai răspândit factor de amorțire bilaterală - aceasta este durerea psihogenică. Pacientul are o pierdere de sensibilitate a limbii și conservarea senzațiilor de gust. Când procesul patologic este localizat simetric în cavitatea orală sau în colțul maxilarului inferior, atunci persoana are simptome similare. La ei, percepția gustului scade sau se pierde.

Un pacient cu o altă formă de tulburare psihogenică nu are o dispoziție depresivă. Cel mai adesea ei nu-și recunosc problemele, arată o activitate emoțională suficientă. Semnele tipice sunt o scădere a senzațiilor în timpul consumului de alimente, iar pacienții dezvoltă o stare de anxietate hipocondrială datorată unei tulburări digestive.

Ca terapie principală astfel de oameni sunt prescrise utilizarea de antidepresive și medicamente de profil neuroleptic. Îmbunătățirea survine după trecerea întregului curs de psihoterapie de la un specialist calificat.

Carcinomul laringelui superior și afecțiunile conexe

Amorțirea provine din progresia unei patologii grave. Acesta poate fi un cancer de gât, un carcinom laringian situat în partea superioară a acestuia. Cauzele cele mai frecvente nu au fost încă studiate pe deplin de oamenii de știință. Dar, după cum arată statisticile, boala apare adesea la persoanele cu o lungă istorie de fumat, dependență de alcool, de lucru sau de a trăi într-o situație de mediu nefavorabilă.

Împreună cu amorțeala limbii apar astfel de simptome neplăcute, Durerea dureroasă a laringelui și dificultatea înghițeniei. Pacienții dezvoltă răgușeala vocii și senzația de corp străin în gât. Durerea poate da în ureche. O tumoare sau o altă tumoare în gât poate duce la o amorțeală în vârful limbii. Pentru a face diagnosticul corect, pacienții sunt desemnați pentru a trece prin rezonanță magnetică sau tomografie computerizată. Ca o examinare suplimentară, se recomandă supunerea la endoscopie.

Carcinomul de vindecare poate fi doar prin intervenție chirurgicală și prin iradiere cu raze X. Aceasta va permite petrecerea celui mai stricte tratament și nu deteriorarea funcțiilor de bază ale laringelui.

Anemie pernicioasă

Cauze multiple de amorțealăAnemie pernicioasă numita boala Addison-Birmer. Este o patologie malignă care se dezvoltă cu o afectare a aportului de sânge (lipsa de vitamina B12 în organism). Cu un astfel de deficit, țesuturile sistemului nervos și a măduvei osoase sunt cel mai des amenințate.

La pacienți, nu numai limba devine amorțită, dar apar și simptome externe. Suprafața sa devine strălucitoare sau are o culoare roșie aprinsă. Pacienții simt slăbiciune excesivă, obosesc rapid, există dificultăți de respirație, amețeli severe, ritm cardiac rapid.

Amorțirea limbii nu este un simptom independent, ci o consecință a unei boli grave. De aceea trebuie să faceți o examinare completă cu un medic care va pune diagnosticul și tratamentul corect. Un apel în timp util către un medic vă va ajuta să rezolvați problema și să preveniți pierderea completă a senzațiilor de gust.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
De ce există o scurtă galbenă în limba copilului?De ce există o scurtă galbenă în limba copilului?
De ce degetele de pe brațul drept devin amorte, motiveleDe ce degetele de pe brațul drept devin amorte, motivele
De ce piciorul drept și stânga devine amorțit de la genunchi la piciorDe ce piciorul drept și stânga devine amorțit de la genunchi la picior
Ulcerele limbii: cauze și cum trebuie tratateUlcerele limbii: cauze și cum trebuie tratate
De ce poate brațul stâng, mâna și degeteleDe ce poate brațul stâng, mâna și degetele
Cauzele mâinilor proaste: tratamentul unui simptomCauzele mâinilor proaste: tratamentul unui simptom
Cum să curățați limba și să îndepărtați placa: modalități de curățareCum să curățați limba și să îndepărtați placa: modalități de curățare
Gustul metalic în gură: cauze și tratamentGustul metalic în gură: cauze și tratament
Amorțirea degetelor pe timp de noapte: cauzele bolii și tratamentul acesteiaAmorțirea degetelor pe timp de noapte: cauzele bolii și tratamentul acesteia
Structura și funcția cavității bucaleStructura și funcția cavității bucale
» » De ce limba devine amorțită: cauze de amorțeală și posibile probleme
© 2021 amigdas.com