amigdas.com

Cum să folosiți gunoi de pui ca îngrășământ?

Litter de pui ca îngrășământFiecare grădinar și fermier de camioane visează să primească recolte mari. Iar plantele au nevoie de o cantitate suficientă de nutrienți pentru aceasta. Foarte des se întâmplă să se confrunte cu un teren sărac, infertil. Apoi, problema introducerii îngrășămintelor în sol devine extrem de urgentă. Fără hrănire este imposibil să-ți imaginezi orice grădină modernă.

Dar ce fel de îngrășământ să dați preferințe și cum să le folosiți în mod corespunzător, pentru a nu dăuna plantelor și pentru a aduce numai beneficii, trebuie să înțelegeți mai mult.

Tipuri de îngrășăminte: care dintre ele este mai bună?

Toate îngrășămintele sunt împărțite în două grupes:

 • minerale;
 • organic.

Opiniile grădinarilor despre avantajele și dezavantajele fiecărei specii sunt ambigue.

Unii cred că organica crește randamentele în special. Alții sunt siguri că plantele absorb mai bine substanțele minerale dizolvate care au intrat în sol din amestecul achiziționat. Susținătorii agriculturii ecologice consideră că nutrienții intră în plante ca rezultat al reacțiilor chimice complexe care apar cu substanțe asociate cu particule de humus. Rezultă că cantitatea de nutrienți din sol este substanțial crescută după descompunerea materiei organice, care au loc cu participarea microorganismelor. Adepții metodei chimice de fertilizare sunt siguri că plantele absorb mult mai eficient substanțele minerale dizolvate în apă.

Pentru a obține răspunsul corect, trebuie să abordați problema din punct de vedere științific.

Cum ingrasam plantele?

În primul rând, este necesar să se determine mecanismul de absorbție a nutrienților de către plante.

Pui de gunoi ca îngrășământȘtiința bioorganică spune că echipa de plante pentru absorbția nutrienților dă soarelui, adică cantitatea de lumină solară. Dar acest lucru este valabil numai atunci când nu există o supraviețuire a nutrienților în sol.

Finisarea îngrășămintelor minerale mEste ușor să creați acest excedent. Apoi, planta începe o creștere activă. Nu poate reglementa în mod independent furnizarea de nutrienți. Astfel de plante devin apoase. În consecință, vulnerabilitatea la boli și dăunători crește.

Numărul de fructe poate crește, dar recolta va fi săracă. Și excesul de substanțe individuale din fructe este adesea dăunător pentru sănătatea umană.

Organicii sunt mai lenți. Trebuie să fie descompusă în elemente simple. Se demonstrează că, în procesul de astfel de descompunere, structura solului se îmbunătățește. Un avantaj important al îngrășămintelor organice este prezența microorganismelor utile în ele. Microflora revitalizează solul.

Dezavantajul ecologic este dificultatea de determinare a valorii sale nutritive pentru plante. Calitatea îngrășămintelor organice depinde în mare măsură de speciile de animale, de dieta lor, de condițiile de depozitare a produselor de activitate vitală.

Îngrășămintele chimice sunt mai ușor de aplicat. Este întotdeauna ușor să se calculeze doza medicamentului. Pentru speciile de plante specifice, există aditivi minerali complexi, special concepuți pentru a răspunde nevoilor lor. Cu toate acestea, chiar și cele mai bune compoziții chimice nu vor face fertilul solului. Adesea, atunci când se utilizează, acidifierea solului are loc. Este necesar să se efectueze suplimentar aplicarea de calcar. Excedentul de chimie suprimă activitatea vitală a microflorei, împiedică răspândirea râurilor.

Numeroase studii arată că randamentele maxime de bună calitate pot fi obținute numai prin utilizarea combinată a îngrășămintelor organice și minerale.

Îngrășăminte organice

Produsele de subzistență a păsărilor de curte și a animalelor au fost utilizate mult timp în agricultură. Gardienii amatori nu pot face fără ei acum.

Cele mai frecvente tipuri de organice sunt:

 • lumanarica;
 • gunoi de grajd;
 • gunoi de grajd;
 • pasari de pasari.

Alegerea acestui tip de gunoi de grajd rareori depinde de preferințe. Utilizați unul care este disponibil într-o anumită localitate. Excrementele de pasăre merită o atenție deosebită. Deși este aproape de gunoi pentru nomenclatorul nutrienților, concentrația tuturor elementelor din așternut este mult mai mare. Acest lucru vă permite să obțineți randamente ridicate folosind mai puțin îngrășământ. Consecința este un avantaj foarte important - economisirea de bani.

Pui de găină

Pozițiile de conducere în domeniul păsărilor de curte pe teritoriul țării noastre sunt ocupate de pui. Prin urmare, este gunoi de grajd este folosit cel mai des.

Oamenii de știință consideră că, în calitate de îngrășământ, gunoi de găină este superioară gunoiului de grajd, iar rata mare de eliberare a nutrienților îi permite să concureze cu îngrășămintele minerale.

Compoziție chimică

Agrochimia furnizează următoarele date privind compoziția chimică a gunoiului de găină de pui:

 • Cum să folosiți corect așternutul de puiapă - 56%;
 • azot - 1,6%;
 • anhidridă fosforică - 1,5%;
 • oxid de potasiu - 0,8%;
 • oxid de calciu - 2,4%;
 • oxid de magneziu - 0,7%;
 • anhidridă anhidră - 0,4%.

Există o serie de elemente în compoziția gunoiului de găină de pui:

 • cupru;
 • zinc;
 • fier;
 • mangan;
 • cobalt.

Cele mai multe substanțe nutritive din așternut sunt solubile în apă.

Studiile arată că gunoi de pui are cel mai mic conținut de umiditate. În rațe de gâscă și gâscă, mai mult de 70% din apă este prezentă, iar conținutul de nutrienți este de câteva ori mai mic.

proprietăţi

Utilizați gunoi de pui ca îngrășământ pentru orice tip de sol.

Hrănirea cu așternut de pui oferă următoarele avantaje:

 • Creșterea randamentului cu 20-40%.
 • Accelerarea maturării timp de 10-15 zile.
 • Reducerea probabilității formării mucegaiului pe suprafața solului.
 • Ajută plantele în lupta împotriva bolilor fungice și a infecțiilor bacteriene.

specie

În forma sa pură, așternutul poate fi obținut numai de la o fermă de păsări. Dacă sursa îngrășământului este o fermă privată, așternutul este îndepărtat din coșul de pui, împreună cu o așternută de paie sau rumeguș. prin urmare există o împărțire în două soiuri:

 1. bespodstilochny;
 2. gunoi.

Fără bule (lichid)

Acest tip de îngrășământ este obținut la așezarea straturilor. Este o masă lipicioasă cu miros caracteristic. Are un conținut ridicat de substanțe nutritive.

Soiul nemodificat este predispus la pierderi rapide de azot. Pentru a reduce la minim pierderile, trebuie să adăugați turbă. Dacă turba este absentă, este permisă utilizarea solului.

gunoi

Această specie este bine tolerată prin depozitare. Este o substanță slabă de umiditate scăzută. Deșeurile păstrează efectiv nutrienții, astfel că pierderile lor sunt mult reduse. Cel mai bun material al așternutului este măcinarea uscată a turtei, în care se adaugă paie zdrobită. Aplicați în loc de paie și rumeguș de lemn de esență tare.

Modalități de utilizare a gunoiului de găină

Acum este timpul să răspundeți la întrebarea principală: cum să folosiți gunoi de pui ca îngrășământ? Răspunsul va depinde de tipul de așternut în care se află. Să luăm în considerare principalele opțiuni.

Proaspăt așternut

Caracteristicile aplicării gunoiului de găină de puiPui de gunoi in forma sa pura nu poate fi folosit pentru pansament direct. De obicei este închisă în toamnă în pământ. Pentru o sută, vă recomandăm să adăugați 20-40 kg de soi non-ceros. Littering este necesar în 1,5-2 ori mai mult. Supradozajul este practic exclus, deoarece în momentul plantării se va produce descompunerea completă.

Mai întâi curățați locul buruienilor. Îngrășământul este împărțit uniform pe paturi. Sapa pământul cu cifra de rulare a stratului, astfel încât să apară o încorporare.

În primăvară, excrementele de pui se vor descompune și se vor transforma într-un mediu nutritiv remarcabil pentru plante.

Este important să se ia în considerare nevoia de plante în sol pre-fertilizat. De exemplu, cartofii și varza au nevoie de o mulțime de substanțe nutritive. O căpșune pe pat astfel fertilizată în acest fel va răni, ceea ce va duce la o reducere a randamentului.

Gunoiul uscat

Cu ajutorul uscării termice în aparate speciale de uscare, la o temperatură de 600-800 de grade față de reziduurile lichide, se obține uscarea. În acest caz, dăunători și microorganisme sunt ucise, semințele de buruieni sunt distruse.

Dacă se adaugă o pulbere de turbă la excrementele uscate uscate, se va obține îngrășământ organic "pulbere". Există opinia că utilizarea pulberii exclude necesitatea unor îngrășăminte minerale suplimentare.

Pudret are o serie de avantaje semnificative:

 • Utilizând gunoi de puiușurința utilizării;
 • concentrația ridicată de nutrienți;
 • lipsa impurităților dăunătoare și periculoase;
 • ușurința depozitării și transportului;
 • nelimitat termen de valabilitate.

Din pulbere se prepară perfuzie cu apă. Cum să reproducăți o gunoi de găină, transformată într-o pulbere, va fi discutată în secțiunea corespunzătoare.

Granule de gunoi

Popularitatea gunoiului de pui ca îngrășământ crește constant. Pentru confortul de grădinari au început să producă un purificat și special tratate uscate în granule. Are toate avantajele gunoiului uscat în pulbere.

Cu toate acestea, granulele reprezintă doar o formă de aprovizionare cu gunoi de găină uscată. Prin urmare, nu există nici o diferență în proprietățile granulelor și a pulberii.

Infuzie de apă

Cel mai adesea se folosesc plantele de top o soluție apoasă de gunoi de găină. O astfel de metodă de aplicare elimină riscul de arsuri în sistemul rădăcină. Alimentarea lichidă este bine absorbită în sol, asigurând o aprovizionare rapidă cu substanțe nutritive pentru plante.

Cum se prepară îngrășămintele din gunoi de găină pentru a menține concentrația corectă, fiecare grădinar trebuie să știe. Compoziția soluției depinde de starea inițială a îngrășământului:

 • Un kilogram de gunoi în formă pură este crescut în 20 de litri de apă. Soluția rezultată trebuie perfuzată la umbra timp de două până la trei zile. În fiecare zi trebuie să-l amestecați. Soluția finală poate fi filtrată înainte de utilizare.
 • Pentru a dilua un kilogram de gunoi uscat, sunt necesare 30 de litri de apa. Compoziția este agitată și lăsată timp de trei zile de fermentație. Înainte de udare, perfuzia trebuie diluată cu apă. Se vor lua cinci litri de apă pe litru de perfuzie.

Debitul este de doi litri pe metru pătrat. În cazul în care contul de cheltuieli trebuie să fie efectuate de numărul de plante, atunci fiecare tufă are nevoie de 0,5 litri.

Puteți face o soluție concentrată. Este convenabil să se păstreze în timpul întregului sezon, și de a folosi - după cum este necesar. Pentru a face acest lucru, așternutul este amestecat cu apă în părți egale, insistat timp de trei zile, filtrat și depozitat într-un loc întunecat. Ca containere puteți folosi sticle de plastic. Înainte de utilizare, un litru de concentrat este diluat în zece litri de apă.

Deșeuri în compost

Îngrășământ sub formă de gunoi de găinăDacă gunoi de pui este abundent, acesta poate fi folosit pentru prepararea compostului. Pentru aceasta, așternutul stratificat și vegetația uscată sunt așezate strat cu strat. Ca componentă a plantelor, puteți folosi frunze căzute, buruieni, rumeguș. Straturile din compost nu sunt mai groase decât 20 cm. Înălțimea totală a compostului nu trebuie să depășească un metru, în caz contrar accesul la oxigen fără microorganisme utile poate fi dificil. Stratul superior trebuie să fie un strat vegetativ.

Compostul rezultat este menținut timp de trei până la șase luni. Este periodic udată și ușor agitată cu furci.

Compostul este utilizabil pentru un singur sezon. Dacă este nevoie de depozitare mai lungă, trebuie să o umpleți cu un strat de pământ. Acest lucru poate preveni pierderea de azot.

Ce poate și nu ar trebui fertilizat?

Pentru multe legume, fertilizarea cu excremente este foarte utilă, printre care:

 • roșii;
 • varză;
 • ardei;
 • vinete;
 • castraveți;
 • dovleac;
 • cartofi și alte culturi de rădăcini.

Plante care nu le plac pansamentul de top, mult mai puțin, dar trebuie de asemenea menționate:

 • afine;
 • afine;
 • afine;
 • iarbă neagră.

Colecție de gunoi

Dacă este curățată necorespunzător, gunoi de pui poate provoca efecte nocive asupra sănătății umane. Principalul factor de risc este eliberarea metanului și a amoniacului. Nu uitați de prezența posibilă a hemminților.

Manipularea trebuie efectuată în salopetă:

 • mască de gaze;
 • costum de protecție;
 • mănuși.

După colectare, îngrășământul trebuie uscat.

depozitare

Îngrășăminte organicePuteți depozita gunoi într-o groapă. La partea de jos se întind frunze, paie, rumeguș. De sus, așternutul. Trebuie să fie bine manipulată. Groapa nu trebuie să fie mai adâncă decât un metru, ceea ce va permite accesul suficient la oxigen. Este important să ne amintim că este imposibil să se plaseze o astfel de groapă în apropierea puțurilor și rezervoarelor. Atunci când alegeți un loc, este mai bine să acordați prioritate unei înălțimi umbrite.

Un gunoi de scurtă durată poate fi depozitat în cutii de lemn. Pentru a salva proprietățile trebuie să fie periodic superfosfat.

De mai multe secole gunoiul de pui, împreună cu gunoi de grajd, a fost Bun îngrășământ pentru culturile de grădină. El a ajutat la obținerea unor culturi excelente fără utilizarea îngrășămintelor minerale industriale. Industria chimică a făcut posibilă creșterea randamentului chiar mai mult. Dar astăzi nu putem face fără îngrășămintele cele mai ecologice, date de natura însăși.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să alimentați în mod corect căpșunile cu îngrășăminte în primăvarăCum să alimentați în mod corect căpșunile cu îngrășăminte în primăvară
Ce este biohumus: instrucțiuni privind utilizarea îngrășămintelor lichideCe este biohumus: instrucțiuni privind utilizarea îngrășămintelor lichide
Secretele utilizării raționale a îngrășămintelor pentru cartofi în plantareSecretele utilizării raționale a îngrășămintelor pentru cartofi în plantare
Pui de gunoi ca un îngrășământ organic de valoarePui de gunoi ca un îngrășământ organic de valoare
Este mai bine să furați castraveții în serăEste mai bine să furați castraveții în seră
Ce să hrăniți strugurii în primăvara-fertilizarea minerală în luna maiCe să hrăniți strugurii în primăvara-fertilizarea minerală în luna mai
Monofosfat de potasiu - instrucțiuni detaliate pentru aplicarea îngrășămintelorMonofosfat de potasiu - instrucțiuni detaliate pentru aplicarea îngrășămintelor
Hrană pentru îngrășăminte: tipuri de utilizare a îngrășămintelorHrană pentru îngrășăminte: tipuri de utilizare a îngrășămintelor
Îngrășământ pentru îngrășăminte: instrucțiuni de utilizareÎngrășământ pentru îngrășăminte: instrucțiuni de utilizare
Care gunoi de grajd este mai bine de utilizat pentru îngrășăminteCare gunoi de grajd este mai bine de utilizat pentru îngrășăminte
» » Cum să folosiți gunoi de pui ca îngrășământ?
© 2021 amigdas.com