amigdas.com

Anatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferior

Descrierea anatomiei dințilorDinții servesc drept primul mecanism de procesare a alimentelor. Sănătatea lor afectează în mod direct starea de sănătate a întregului organism. Și fiecare persoană ar trebui să știe anatomia dinților, compoziția lor.

Dinții sunt formațiuni rigide situate în alveolele fălcilor inferioare și superioare. Care este anatomia dinților și a structurii? Descrierea sistemului dentar.

descriere

Dinți umani - aceasta este una dintre componentele aparatelor de vorbire de vorbire. Participă la masticare, formare de voce și formare de vorbire. Complexul dispozitivului de chelare-vorbire include:

 • scheletul facial și articulația mandibulară, sunt un suport ferm.
 • mestecarea mușchilor.
 • Ciorchinii, incisivii, palatul, limba, servesc pentru a forma o bucată de mâncare și pentru a ajuta la înghițire.
 • acesta este principalul aparat pentru zdrobirea alimentelor.
 • glandele salivare, servesc ca procesare enzimatică a alimentelor.

Ele sunt înconjurate de formațiuni anatomice. Formează, de asemenea, serii metamerice, care se află pe maxilarul superior și inferior. Se numește partea din maxilar în care se află dintele special segmentul maxilarului dintilor. Aceste segmente sunt împărțite în maxilarul superior și inferior. Segmentul constă din: un dinte, o alveolă, o parte din maxilar, acoperită cu o membrană mucoasă, un aparat care îl fixează în maxilar, vase și nervi.

Umane dinti se referă la sistemele teododon și heterodontic și aparțin tipului Diphiodont. Inițial, funcția de spargere a alimentelor ia dinții de lapte, numărul lor fiind de 20 de bucăți, în curs de dezvoltare cu 2 ani. După ce cad, dinții permanenți încep să funcționeze, în valoare de 32 de bucăți.

Anatomia dinților maxilarului superior și inferior

Structura dinților: descriereDintele constă din coroană, Acesta se extinde din alveole și este o parte îngroșată, gât, care este adiacentă la coroană și este o zonă îngustată, rădăcina Este partea care se află în interiorul alveolelor. În funcție de funcționalitate, au un număr diferit de rădăcini, care variază de la 1 la 3.

În stomatologie există 2 concepte diferite, coroana clinică este un sit situat deasupra gingiei. Al doilea concept este rădăcina clinică situată în alveol. În timpul creșterii unei persoane, din cauza atrofiei gingiei, coroana clinică începe să crească, iar radacina scade. În interiorul dinte constă dintr-o cavitate, a cărei formă este diferită de incisivul însuși. Forma cavității, repetă anatomic coroana. Apoi merge în zona rădăcinii, care este un canal. Și se termină sub forma unei găuri pe partea de sus a rădăcină. Anatomic, canalele radiculare și foraminoza apicală coincid cu numărul de rădăcini, ele pot fi 2 sau 3. boltă - este peretele cavității, care este adiacent la suprafața de închidere.

Anatomia cavității constă din pastă. Pulpa Este un țesut conjunctiv al compoziției libere. Acesta include: un număr mare de elemente celulare, nervi și vase. Pulberea dinților este împărțită în funcție de cavitate, pulpa coroanei și pulpa de rădăcină.

Structura generală a dintelui

Coroana formează substanța dentină. Dentina are o compoziție similară cu cea a osului. Dentina determină forma dintelui. Deasupra dentinei este acoperită cu smalț. Iar dentina însăși, din care este constituită rădăcina, este numită ciment. Îmbinarea smalțului cu cimentul poate fi de 3 tipuri diferite:

 • legătura lor poate fi un cap la cap una de cealaltă;
 • ele se pot suprapune reciproc;
 • aderarea, smalțul poate să nu ajungă la ciment. Zona deschisă între ele este umplută cu dentină.

dentină

Dentina este cel mai important țesut din care se compune anatomia dinților. Prin structura sa este aproape identică cu un os de compoziție cu fibre grosiere. Diferă numai prin faptul că nu există celule în dentină și este mai greu decât osul.

Descrierea structurii dinteluiDentina, la rândul său, constă în odontoblast - acestea sunt procesele celulelor și substanța care le înconjoară. Această substanță constă într-un număr mare de tuburi dentinale. Odontoblastele sunt situate în ele.

În 1 mm 3 există aproximativ 75 mii tubuli dentinale. În zona coroanei, sunt mai multe decât în ​​rădăcină. În anumite dinți un număr diferit de tuburi. În incisivi, numărul acestora este de 1,5 ori mai mare decât numărul de tubuli în molari.

Principala substanță care formează dentina este fibre de colagen. Dentina este împărțită în două straturi specifice: haina de ploaie și aproape panpú.

Locația acestor straturi este diferită una de cealaltă. În dentină există diferite elemente chimice. Ele sunt situate în spațiile dintre fibrele de colagen. Practic este:

 • Fosfat de potasiu
 • Carbonat de calciu
 • magneziu
 • sodiu
 • Cristale hidrodiapatice.

În lumea de astăzi, clinicienii au descoperit o substanță numită endodont. Această substanță constă din celuloză și gudron și posedă morfofuncționalitate. Țesuturile endodontice participă adesea la procese patologice.

smalț

Emaila constă în formațiuni subțiri de 3-6 microni, numite prisme de smalț. Prismele de smalț sunt lipite împreună cu o substanță interprismatică.

Grosimea stratului de email variază în diferite zone. Stratul de email este cel mai dur și mai puternic țesut din întregul corp uman, conține un număr mare de săruri minerale, aproape 97%.

ciment

Descrierea anatomiei umane și a structurii acesteiaCimentul este un os care constă din fibre grosiere. Substanța principală, din care se face ciment, este impregnată cu săruri de var, conținutul său fiind de 70%. La punctele de sus ale rădăcinilor, cimentul conține celule numite cementocytes. În ciment nu există tuburi și vase, mâncarea lor difuzează de la peredonțiu.

Rădăcinile sunt atașate alveolului fălcilor, cu ajutorul fibrelor conice. Aceste țesuturi conjunctive și elementele celulare formează o cochilie situată între ciment și alveol, numită parodonțiu. Parodontita este un periostum intern. Parodont sunt formațiunile asociate care înconjoară rădăcina, acesta este:

 • Alveolele.
 • Parodonțiului.
 • Acoperirea gumei.
 • Procesul alveolar.
 • Suprafața dintelui.

Pentru o mai ușoară investigare a proceselor patologice și descrierea reliefului, se disting patru tipuri de suprafețe de coroană.

 1. Suprafata ocluzala - aceasta suprafata corespunde molarilor si premolarilor. Se confruntă cu dinții, care se află pe fălcile opuse. Ciornele și incisivii au muchii tăietoare.
 2. Suprafața vestibulară - această suprafață este opusă deschiderii gurii. Aceasta corespunde cu partea anterioară, adiacentă buzelor și celor posterioare, adiacente obrazului. Suprafața dintelui, care se extinde până la rădăcină, este marcată de suprafața vestibulară a rădăcinii, iar peretele alveolar, care este acoperit cu rădăcină, este desemnat de peretele vestibular al alveolelor.
 3. Suprafața linguală. Cavitatea linguală este întoarsă spre limbă. Suprafața palatină constă din maxilarul superior, precum și suprafața rădăcinii și pereții alveolari, care sunt direcționați în cavitatea bucală.
 4. Suprafața aproximativă este orientată spre dintele vecinului. Acest tip de suprafață este împărțit în două tipuri: mesial și distal. Același termen corespunde denumirilor rădăcinilor și alveolelor. Pe aceste suprafețe se află zona de contact.

Integritatea sistemului dentar

Coroanele aflate în fălci formează arcade dentare. Astfel de arce sunt rânduri - maxilarul superior și inferior. Ambele arce sunt alcătuite din 16 dinți:

 • 4 incisivi.
 • 2 canini.
 • 4 mici indigene.
 • 5 molari mari.

Care este numele fiecărui dinte din om?Când fălcile inferioare și superioare sunt în contact, se formează o anumită ordine. Ei se învecinează alăturându-se reciproc, se numește o astfel de ordine okkolyuziey.

Consecințele inferioare și superioare sunt numite dinți antagoniști. Fiecare dintre ele are 2 antagoniști, cu excepția incisivului inferior și a celor trei molari de sus. Dinții care au același nume poartă denumirea de antimeri.

tăietori

Incisivii formează un grup de 8 bucăți. Pe maxilarul inferior și superior se află pe 4. Incizoarele sunt centrale și laterale. Dimensiunile incisivilor nu sunt aceleași. Incizorii centrali superioare sunt mai mari decât cele superioare, dar incisivii inferiori centrali sunt mai mici decât incisivii laterali inferiori. Forma coroanelor diferă de asemenea: dreptunghiulară, trapezoidală, ovoidă, în formă de daltă. Incisivii au aceeași rădăcină.

canini

Ciornele sunt situate pe coturile de arcade. Acest grup este format din 4 incisivi. Ele sunt situate 2 pe fiecare maxilar. Deoarece locația lor pe coturi sunt, de asemenea, numite unghiulare. Coroana caninilor are o formă de pană. Rădăcina lor este puternică și solitară. Funcțiile principale ale caninilor sunt împărțite în două faze:

 1. Înlăturați mâncarea.
 2. Dozarea alimentelor, împreună cu premolarii.

premolari

Premolarii sunt un grup de 4 pe fiecare maxilar. Funcția lor este de a mânca alimente și de a le tăia. Datorită asemănării în structură, se combină funcția de canini și premolari. Premolars are 2 coline. Bugrele sunt împărțite în bucală și linguală. Premolarii sunt situați pe maxilarul superior și au 2 rădăcini, iar cel inferior unul pe rând.

molarilor

Molarii - cei mai mari molari, situați pe 6 bucăți pe fiecare maxilar. Dimensiunea lor variază: prima este cea mai mare, iar a treia este cea mai mică. Locația lor pe arc, în spatele premolarilor. Forma coroanei este în formă de cub, iar suprafața este împărțită în 3 movile. Molarii pe maxilarul superior au 3 rădăcini și 2 pe maxilarul inferior.

Intelepciunea dintilor

Dinții de înțelepciune s-au născut nu în pântece, ci la o vârstă mai înaintată, de aproximativ 4-5 ani. Acestea sunt tăiate în 10 - 25 de ani. Uneori, atunci când se taie, acestea rămân la nivelul anumitor procese, poartă numele (semi-retinita). În unele cazuri, acești dinți pot fi absenți, dar în prezent acest fapt nu este o patologie.

Termeni pentru tăierea dinților permanenți

 1. Incizorii centrale au vârsta de 7-8 ani.
 2. Când cresc molariiLaterale incisivi - 8-9 ani.
 3. Fangs - 10-13 ani.
 4. Primii premolari au vârsta de 9-10 ani.
 5. Al doilea premolar are vârsta de 12-13 ani.
 6. Primii molari sunt de 5-6 ani.
 7. Al doilea molar - 12-13 ani
 8. Al treilea molar (dinți de înțelepciune) este de 20-25 ani.
 9. După 15 ani, când dezvoltarea este finalizată, creșterea mușchilor faciali și a fălcilor scade.

Patologia în dezvoltarea dinților

 1. Anomalii ale dezvoltării.
 2. Număr nevalid de rădăcini.
 3. Macrodontia (dimensiuni mari de unul sau doi incisivi).
 4. Microdonțiu (prea mic).
 5. Forma non-standard a coroanei.
 6. Anomalii ale cantității.
 7. Adentia este absența dinților.
 8. Hyperendența - numărul de dinți care depășesc norma.
 9. Hypodontia este o cantitate redusă.

Dacă a fost detectată orice simptomatologie a anomaliilor, consultați un medic dentist. Multe anomalii ale dinților sunt corectabile.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Când apar dinții indigeni la copii?Când apar dinții indigeni la copii?
Ce este salivarea, cauzele și consecințele încălcării saleCe este salivarea, cauzele și consecințele încălcării sale
Ortodonția în stomatologie - ceea ce este, cine este ortodontOrtodonția în stomatologie - ceea ce este, cine este ortodont
O mușcătură incorectă: descrierea, consecințele și modul de remediere a acesteiaO mușcătură incorectă: descrierea, consecințele și modul de remediere a acesteia
Cum să determinați în mod corect vârsta unui cățeluș sau a unui câine adultCum să determinați în mod corect vârsta unui cățeluș sau a unui câine adult
Cum să înveți un copil să mestece alimente solideCum să înveți un copil să mestece alimente solide
Gimnastica Articulatorie: cum să faci exerciții la domiciliu?Gimnastica Articulatorie: cum să faci exerciții la domiciliu?
Gnathology în stomatologie. Doctorul-gnatologGnathology în stomatologie. Doctorul-gnatolog
Structura dintelui uman: anatomia dinților umaneStructura dintelui uman: anatomia dinților umane
O mușcătură corectă într-o persoană: importanță, ocluzie și tipuriO mușcătură corectă într-o persoană: importanță, ocluzie și tipuri
» » Anatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferior
© 2021 amigdas.com