amigdas.com

Instalatii de foraj pentru sonde de foraj

Utilaje de forajPlatforma de foraj este un set de echipamente de împământare pentru găurirea și fixarea puțurilor și puțurilor. Structura mecanismelor de construcție și a structurii este determinată de metoda și de condițiile de forare și de scopul sondei.

Tipuri de instalații

Instalatiile de foraj sunt folosite nu numai pe uscat, ci si pe uscat. Ele pot deseori să efectueze mai multe tipuri diferite de muncă. Pentru a fora o anumită fantă, instalația este selectată pentru sarcina admisă pe cârlig. Încărcătura nu trebuie să depășească greutatea (în aer) a celui mai greu carcasă. Alegerea unui model de echipament și dimensiune este necesar să se țină seama de condițiile climatice, geologice, de transport rutier și de energie. În conformitate cu aceste date, se aleg tipul de acționare (electric sau diesel) și schema de instalare. Există multe abordări privind clasificarea platformelor de foraj. Ele pot fi împărțite în:

luxații: plutitoare și pământ. Sunt plutitoare:

 • PBBU (semisubmersible);
 • IMM-uri (off-shore staționare);
 • SPBU (auto-scufundat)

Mod de mișcare: autopropulsate și autopropulsate.

Tip de opere:

 • pentru dezvoltarea depozitelor: gaze, petrol și ape subterane;
 • pentru studii geologice profunde.

Instalatii de foraj mobileAcestea din urmă, la rândul lor, sunt împărțite în demontabile și nu se pot separa. Pliabile (bloc mic și bloc mare) sunt utilizate pentru construirea de puțuri cu adâncimi de până la 10.000 m.

Dimensiunile structurilor de foraj sunt diferite. Acestea pot fi mașini mici, a căror gestionare și instalare poate fi realizată de două persoane sau echipament uriaș, montat pe turnuri de oțel și deservit de o echipă de specialiști.

Instalațiile de forare sunt subdivizate și pe tipuri de roci perforate. În zonele acoperite de straturi groase de sedimentare și roci solide, forarea puțurilor se efectuează cu ajutorul următoarelor echipamente:

 • șurub (pentru sol moale);
 • șoc-cablu (se utilizează foarte rar, numai pentru foraj exploratoriu);
 • Rotational (în depozite neproductive);
 • mașini-unelte "Empire" (pentru explorarea depunerilor de bauxită pentru găurire la adâncimea de 9-12 m de sedimente libere).,

Puteți clasifica prin metoda de foraj. Dar principalul parametru al capacității de încărcare - care determină designul și caracteristicile echipamentelor de alimentare și de foraj de intrare. Capacitatea de încărcare depinde de sarcini la ridicarea și coborârea șnurului de foraj și a carcasei și a încărcăturilor.

Există doi parametri ai caracteristicilor mașinilor de foraj:

 1. Capacitatea nominală de încărcare, care este determinată de durata utilizării echipamentului.
 2. Capacitatea maximă de încărcare este determinată de supraîncărcarea tranzitorie a instalației.

Se mărește diferența dintre capacitatea maximă și cea nominală cu adâncimea de creștere a puțului. Datorită faptului că, în timpul forajului cu adâncime, este posibilă supraîncărcarea pe termen scurt, echipamentul ar trebui să fie mai mare decât atunci când lucrați cu o puț de foraj.

În funcție de capacitatea de ridicare a instalației nominale pentru foraje operaționale și experimentale, ele sunt împărțite în cinci clase. În prezența unei game largi de modele și adâncimi ale puțului, diferite obiective și condiții, o dimensiune nu poate fi satisfăcută de instalare. Prin urmare, în conformitate cu GOST, echipamentul variază în funcție de sarcina admisă pe cârlig.

desen

Set de platforme de forajKitul de rigle constă din:

 • turnul, unde sunt amplasate conductele de foraj și sistemul de deplasare este suspendat;
 • echipamente de ridicare și coborâre;
 • unitate de putere;
 • pompe pentru pomparea fluidelor de spălare;
 • mecanisme de mecanizare și automatizare a operațiunilor de declanșare;
 • baza metalică pe care este montat echipamentul.

Forarea este însoțită de coborârea șnurului de foraj și de ridicarea și susținerea acestuia în greutate. Se compune din:

 • un troliu de foraj;
 • sistem de centură
 • turn.

Utilaje de foraj

Funcționarea derbedei include golirea și ridicarea coloanei și a carcasei, precum și retenția în timpul forării coloanei în greutate. În turn există conducte de foraj, sistem de deplasare, echipament de foraj.

Distribuirea platformelor de foraj în înălțime, capacitate de încărcare și design. Înălțimea direct depinde de adâncimea puțului. În funcție de construcția turnului există:

 • stâlp de încărcare pe sau 1 sau 2 suporturi;
 • turn - încărcare pe 4 suporturi.

Troliu de forare - un dispozitiv conceput pentru a coborî, a ține și a ridica șirul de foraj. În unele cazuri, este folosit pentru a transfera puterea pe rotor din motor și pentru a trage sarcina.

Winch - una dintre unitățile principale ale platformei de foraj. Se compune din:

 • un cadru sudat cu arbori de ridicare și transmisie montați pe el;
 • frâne hidraulice și centuri;
 • panoul de control.

Variantele de foraj se deosebesc în prezența arborilor. Acestea sunt: ​​una, două și trei arbori. Arborii sunt conectați printr-o transmisie cu lanț.

Cilindrul principal al troliului (în unele cazuri singurul) este unul de ridicare. Este montat pe:

 • curea de franare;
 • lanțuri de lanț;
 • Cuplajul de conectare a frânei eclectice hidraulice cu arborele
 • sârmă ghimpată.

Arborii intermediare și transmisia comunică între antrenarea troliului și arborele de ridicare.

Sistem de călătorie

Sistemul de tren constă din:

 • partea mobilă: frânghia de tracțiune, blocul de deplasare, capacele și cârligul;
 • bloc fix - bloc de coroană.

Sistemul de instalare în deplasare convertește mișcarea de rotație a tamburului cu banderolă într-o mișcare verticală verticală a cârligului și reduce sarcina pe frânghie. Wireline este trecut prin rotile de cablu ale blocului de deplasare și blocul coroană având un capăt montat fix, celălalt (suspensia) este fixată pe tamburul troliului.

Kronblok - este un cadru cu o osie montat pe acesta, un suport și scripeți.

Blocuri înalte - corp sudat, în care sunt plasate roțile și ansamblurile de rulmenți. Blocurile înalte utilizate în instalațiile de foraj sunt de două tipuri:

 • bloc pentru mecanizare și automatizare, declanșare cu ascensor automat suspendat;
 • cârlig bloc pentru plasarea manuală a lumanarilor.

În sistemele de tracțiune ale platformelor de foraj sunt utilizate șase fire de corzi rotunde de răsucire cu două cabluri. Frânghiile sunt drepte și crucea. La vânturile încrucișate într-o singură direcție, și în alte.

Instalatii de foraj rotative

Avantajele instalațiilor de foraj miciDacă este deja cunoscută ce rasă și unde este necesară forarea, este important să alegeți tipul corect de rotator. Poate fi rotativ, ax și mobil. Astăzi, plantele cu arbori își pierd popularitatea. Instalația rotativă este potrivită pentru zone cu duritate medie și roci moi.

Un nou standard este un rotator mobil. Este minunat pentru găurirea la adâncimi minore și superficiale.

Datorită brăzdarului de carbură sau diamant al instrumentului de tăiat rock, instalația de foraj poate funcționa chiar și cu cea mai puternică rocă.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce este un bine artezian și profunzimea acestui designCe este un bine artezian și profunzimea acestui design
Cum să găuriți o gaură într-o țiglă cu atențieCum să găuriți o gaură într-o țiglă cu atenție
Mașină de găurit cu bază magneticăMașină de găurit cu bază magnetică
Mașină de găurit-aditiv pentru producția de mobilierMașină de găurit-aditiv pentru producția de mobilier
Caracteristicile și varietățile conductelor de carcasăCaracteristicile și varietățile conductelor de carcasă
Unelte de foraj cu mâinile propriiUnelte de foraj cu mâinile proprii
Clip video despre construirea unei fundații cu propriile mâiniClip video despre construirea unei fundații cu propriile mâini
Cum să faci un bine cu mâinile tale fără echipament complicatCum să faci un bine cu mâinile tale fără echipament complicat
Fabricarea bailer cu mâinile proprii - design, desenFabricarea bailer cu mâinile proprii - design, desen
Pistole pentru puțuri proprii: desene și montajPistole pentru puțuri proprii: desene și montaj
» » Instalatii de foraj pentru sonde de foraj
© 2021 amigdas.com