amigdas.com

Simptomele și tratamentul parodontitei cronice

Tipuri de parodontită cronicăParodontita cronică este o inflamație în țesuturile peri-dinți cu modificări distructive. În același timp, țesutul osos și ligamentele care susțin dintele sunt distruse treptat. Boala apare ca urmare a inflamației acute neglijate, cariilor sau pulpitei. Patologia exacerbează periodic și, în unele cazuri, se desfășoară asimptomatic.

Cauzele bolii

Toate cauzele parodontitei cronice pot fi împărțite în infecții și non-infecțioase. Uneori, procesul inflamator este cauzat de infecție în țesutul peri-dinți, dar poate apărea și după o leziune. În stomatologie, se disting următoarele cauze, care provoacă dezvoltarea parodontitei cronice:

 1. Simptomele parodontitei cronicepulpita. Când forma cariilor începe, infecția ajunge la rădăcina dintelui și, de aici, la țesuturile peri-dinți. Apare o pungă plină de puroi.
 2. Calitatea slabă a dinților. Dacă canalele rădăcinii dintelui sunt sigilate prost, infecția prin cavitate poate intra în țesut. Un abces se formează în jurul rădăcinii dintelui.
 3. Preparate utilizate pentru tratamentul stomatologic. Uneori, pentru tratamentul necrozei pulpei, se utilizează pastă de arsen sau resorcin-formalină. Prin penetrarea rădăcinii dintelui, aceste substanțe pot provoca inflamații. La unii pacienți, parodontita apare din cauza unei alergii la aceste medicamente.
 4. Infecțioase boli ale altor organe. Infecția în zona periototică poate fi înregistrată din alte surse de inflamație. Acest lucru se poate întâmpla cu sinuzita, tonzilita, scarlatina.
 5. Leziuni ale dinților. Dezvoltarea inflamației cronice nu este cauzată doar de accidente vasculare cerebrale și de vânătăi ale maxilarului, ci și de microtraumă datorită fisurilor de nuci, obiceiul de a mânca un creion sau stilou.

Cel mai adesea, parodontita cronică apare datorită infectării țesuturilor peri-dinte cu stafilococi sau streptococi. Este posibil să se identifice cauzele secundare ale bolii, care pot provoacă o scădere a imunității și activarea infecției:

 • încălcarea microflorei cavității orale;
 • mușcături incorecte;
 • diabetul zaharat și alte patologii endocrine;
 • afecțiuni catarre;
 • beriberi.

Aceste condiții pot duce la o exacerbare a bolii.

Formele bolii

În funcție de tipul de leziuni tisulare, există 3 forme ale bolii:

 1. Forme de parodontitaParodontită fibroasă cronică. Cu această formă de boală, ligamentele care leagă dintele și osul sunt treptat înlocuite cu un țesut fibros. Pacientul nu se simte adesea dureros, iar patologia are loc asimptomatic. Această formă de parodontită apare adesea numai pe radiografia, în imaginea pe care medicul o vede o distanță între dinte și os.
 2. Forma granulomatoasă. În țesutul parodontal se formează o pungă, umplută cu conținuturi purulente. În funcție de mărimea acestor formațiuni, acestea sunt împărțite în 3 tipuri: granulom (cu dimensiunea de până la 5 mm), cystogranulom (de la 5 la 10 mm) și chist (de la 1 cm). Formațiunile formate de 4-5 cm pot duce chiar și la o fractură a maxilarului.
 3. Granulând forma de parodontită cronică. În țesutul parodontal apar formațiuni cu granulație fină, care se extind rapid. Pe raze X, dentistul vede zone întunecate care sunt similare în formă cu limbile focului. Acest lucru indică faptul că în aceste locuri osul este distrus și înlocuit cu un țesut de granulare.

Simptomele bolii

Boala apare cu exacerbări și remisiuni. Diferitele forme ale parodontitei au o imagine clinică diferită:

 1. Parodontită fibroasă cronică. Boala poate fi asimptomatică. Aceasta este forma cea mai favorabilă și bine tratabilă a bolii. În timpul perioadei de exacerbare, poate apărea o creștere a durerii de dinți, umflarea gingiilor și a obrajilor, o creștere a ganglionilor limfatici. Dintele este nesigur, nu se ține bine în gaură.
 2. Formularul de granulare. Acest tip de parodontită cronică are loc cu cea mai pronunțată simptomatologie. Există o durere cu mușcătura și orice presare a dintelui. Gingiile din locul inflamat sunt roșii și umflate. Durerea de dinți îngrijorează când mănâncă alimente fierbinți. Cand exacerbarea pe gingii apar fistule prin care puroiul iese, in timp ce durerea scade. Astfel de mișcări fistuloase pot apărea pe obraz, bărbie, pomeți. După ce simptomele dispar, se formează o cicatrice pe fața fistulei.
 3. Forma granulomatoasă. Acest tip de boală poate dura mult timp fără simptome. Cu exacerbarea parodontitei cronice în forma granulomatoasă există durere de dinți acută, culoarea modificărilor dintelui afectate, apare un flux. Gingiile din zona afectată devin roșii și se umflă.

Fara tratament, parodontita cronica duce la consecinte grave. Procesul purulent se poate răspândi în alte organe și țesuturi, flegmon, osteomielită a fălcilor și sinuzită. O complicație periculoasă este meningita și absența creierului.

Diagnosticul bolii

Cum se diagnostichează parodontitaÎn timpul perioadei de remisiune, boala este dificil de diagnosticat din cauza cantității mici de simptome. Cea mai eficientă modalitate de a detecta parodontită cronică este un examen cu raze X, pe care puteți vedea rărirea țesutului osos. Această metodă de diagnostic este utilizată la prima vizită la medicul dentist, iar apoi de câteva ori studiul este repetat pentru a monitoriza eficacitatea terapiei. În plus, utilizați alte modalități de identificare a bolii:

 • examinarea cavității bucale;
 • palparea gingiilor;
 • atingerea pe dinte (percuție);
 • cercetarea cu ajutorul unei sonde dentare (pentru detectarea sensibilității canalului dentar);
 • testarea temperaturii dinților (aplicarea căldurii sau a frigului pentru a detecta reacția la durere);
 • determinarea mobilității dinților;
 • examinare radiofizografică;
 • Electroodontodiagnostic (reacție dentară la curent electric).

Diagnostice diferențiale

Parodontita cronica trebuie sa fie separata de alte boli dentare. Forma fibroasă a bolii poate fi similară cariei. Diferențele dintre parodontita fibroasă și caria sunt după cum urmează:

 1. Parodontita fibroasă conduce la o decolorare a dintelui, cu caria nu se observă o astfel de manifestare.
 2. Inspectarea canalului cu o sondă este dureroasă pentru carii și fără durere în cazul parodontitei
 3. Cavitatea dintelui răspunde testelor de temperatură.
 4. Raza X în parodontita fibroasă evidențiază modificări distructive ale țesutului osos. Cu carii nu există astfel de semne.

Granulomatoza parodontita trebuie distinsa de pulpita. Pentru a face un diagnostic diferențial, trebuie să luați în considerare următoarele diferențe:

 1. Parodontita nu este însoțită de dureri severe, nu există o reacție pronunțată a dintelui la frig sau căldură. Simptomul pulpitei este întotdeauna durere acută, dintele reacționează la un test de temperatură.
 2. Trecerea canalelor dentare este foarte dureroasă pentru pulpită și fără durere pentru parodontită.
 3. Cu parodontita, dintii schimba culoarea si atunci cand nu are pulpita.
 4. În cazul parodontitei, se observă un decalaj pe raze X între os și dinte, cu pulpită, modificări ale raze X se observă numai în 1/4 din cazuri.

Forma de granulare a bolii trebuie să fie separată de pulpita gangrenoasă:

 1. Granulomatoza parodontita - cum arataCu parodontită granulantă, durerea apare periodic, are un caracter tolerabil. Gingiile sunt hiperemic, nu există reacții dentare la alimente fierbinți sau reci. Pulpita gangrenă este însoțită de durere acută insuportabilă, dintele reacționează la stimuli fierbinți, nu există înroșirea gingiilor.
 2. Verificarea canalului dintelui este dureroasă pentru pulpita gangrenă și fără durere pentru parodonție.
 3. În pulpită, există modificări ale raze X în țesuturile pulpei și cu parodontită - în țesuturile parodontale.

Tratamentul și prevenirea bolilor

Se dorește tratamentul parodontitei cronice eliminarea focarului principal al inflamației și prevenirea răspândirii infecției în țesuturile din jur.

Efectuați o autopsie și o curățare mecanică a cavității dintelui. Canalele sunt tratate cu soluții antiseptice și se pune un sigiliu temporar. Dacă există o supurație, efectuați o deschidere a abcesului cu drenajul cavității.

Pacientului i se prescriu antibiotice, analgezice și antihistaminice. După câteva zile, salubritatea și spălarea canalelor se repetă, iar cavitatea dentară este sigilată cu o pastă specială timp de 2 până la 3 luni. După această perioadă, canalele rădăcinii sunt din nou dezinfectate și se pune un sigiliu permanent.

În plus, este recomandată fizioterapia:

 • Terapia UHF;
 • terapia magnetică;
 • fonoforeza;
 • terapia cu laser;
 • Terapie cu microunde.

Terapia este efectuată sub control de raze X. Dacă tratamentul parodontitei cronice cu metode conservatoare nu funcționează, atunci trebuie să recurgă la metode chirurgicale. În acest caz, medicii încearcă să țină dintele. Următoarele operații dentare sunt efectuate:

 • îndepărtarea rădăcinii dintelui sau a vârfului acestuia;
 • îndepărtarea mai multor rădăcini (hemisecția);
 • îndepărtarea chistului (cu formă granulomatoasă).

Dacă astfel de metode de economisire nu ajută, atunci trebuie să îndepărtați complet dintele cu protezele ulterioare. Cu cât boala este mai avansată, cu atât este mai mare probabilitatea pierderii dinților.

Pentru a preveni dezvoltarea parodontitei cronice, este necesar să se prevină caria și pulpita. Pentru aceasta, trebuie să urmați următoarele reguli:

 1. Grijă cu grijă pentru cavitatea orală.
 2. Consumați moderat alimente dulci.
 3. Dacă apare o boală de dinți, contactați imediat medicul dentist.
 4. Vizitați în mod regulat cabinetul stomatologic pentru prevenire.

Cu acces la un medic în timp util, tratamentul stomatologic este practic nedureros, deci nu există nici un motiv să vă temeți de vizitele la medicul dentist. Acest lucru vă va ajuta în viitor să evitați pierderea completă a dinților.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ca și în cazul inflamației rădăcinilor, dinții sunt tratați în clinică și acasăCa și în cazul inflamației rădăcinilor, dinții sunt tratați în clinică și acasă
Fistula dentara pe gingie: cauze, semne, cum sa tratezi fistula pe gingieFistula dentara pe gingie: cauze, semne, cum sa tratezi fistula pe gingie
Ce este pulpita: simptome și tratament dentar?Ce este pulpita: simptome și tratament dentar?
Pus în gingie: cauze, simptome și tratamentPus în gingie: cauze, simptome și tratament
Simptomele abcesului parodontal al dintelui și abcesului după îndepărtareSimptomele abcesului parodontal al dintelui și abcesului după îndepărtare
Periostita maxilarului inferior și superior: cauze, simptome și tratamentPeriostita maxilarului inferior și superior: cauze, simptome și tratament
Carii profunde: simptome și tratamentul boliiCarii profunde: simptome și tratamentul bolii
Tratamentul cu gumă în stomatologie și posibile boliTratamentul cu gumă în stomatologie și posibile boli
Dintele durează cu presiune sau înțepăturăDintele durează cu presiune sau înțepătură
Ce să faceți dacă dintele este bolnav sub umpluturăCe să faceți dacă dintele este bolnav sub umplutură
» » Simptomele și tratamentul parodontitei cronice
© 2021 amigdas.com