amigdas.com

Candidoza stomatitei la copii și adulți

Candidoza stomatită la adulțiCandida stomatita

- boala cauzată de ciuperci. Boala este localizată în cavitatea bucală.

Agentul cauzator - ciupercile din genul Candida - sunt în permanență pe mucoasa gurii și în condiții normale nu se manifestă. Dar, în anumite circumstanțe, ei poate provoca stomatită. Pentru a vindeca stomatita candidozei este destul de ușoară dacă pacientul se consultă cu medicul la apariția primelor semne ale bolii.

Ce este stomatita candidata?

Candidoza stomatitei la copiiAceastă boală este adesea numită aftoasă a cavității bucale datorită faptului că pe membrana mucoasă a coloniei fungice arata ca o acoperire albă.

Există următoarele tipuri de boli:

 • glosită. Prima limbă este afectată. El devine strălucit, ceea ce indică puful său. Câteva zile mai târziu, pe limba se găsesc focuri de placă albă. Dacă este îndepărtată, sub ea vor fi focare de eroziune tisulară.
 • Granulomatous glossitis. Cu acest tip de boală, papilele limbii nu sunt atrofizate de toxinele fungilor, dar devin inflamate.
 • Candidoza suprafeței limbii. Se pare ca brazdele de pe suprafata acestui organ. În interiorul brazdei se află o acoperire albă localizată. Acesta este așa-numitul limbaj scrotal.
 • Halilitul colțurilor gurii. Acest tip de stomatită candidată este foarte asemănător convulsiilor.

Candidoza este cel mai frecvent afectată de copii. Cu toate acestea, din când în când, este detectat la pacienții adulți.

Boala poate fi independentă sau poate manifesta o altă patologie mai gravă.

Cauzele bolii

Care este boala stomatitei candida?Medicii cred că principala cauză a stomatitei candidoge este scăderea bruscă a imunității sub influența factorilor externi și interni.

Boala este cel mai adesea provocată de ciupercile din specia Candida albicans, dar, de asemenea, la apariția sa poate provoca Candida krusei, Candida tropicalis, Candida glabrata.

Agentul cauzal al bolii este considerat a fi patogenic condiționat, deoarece sub imunitate normală se referă la microflora normală a cavității orale. Dar costă corpul să cadă sub influența factorilor nefavorabili, deoarece ciuperca începe să se împartă în mod activ, formând colonii mari. Acest lucru provoacă infecții tisulare, care cauzează distrugerea barierelor imune create pentru a conține ciuperca.

Medicii disting următorii factori care declanșează mecanismul de formare a coloniilor fungice în cavitatea bucală:

 • Activitate de imunitate scăzută. Acest lucru este adesea observat în primele câteva săptămâni de viață la nou-născuți. Mai rar, o scădere a imunității poate fi detectată la copiii cu vârsta de până la 3 luni.
 • Copilul nu a format complet membrana mucoasă a cavității bucale. Prin urmare, nu există protecție completă împotriva bacteriilor.
 • Disbacterioza intestinului. Această patologie poate provoca atât copil cât și adult.
 • Infecția copilului cu ciuperci din genul Candida în timpul trecerii canalului de naștere. Acest lucru se întâmplă dacă mama este bolnavă de aftere.
 • în 90% dintre persoanele cu HIV există stomatită candidată.
 • Diabet zaharat. Cu conținut ridicat de zahăr în sânge, ciupercile se înmulțesc mai ales.
 • Utilizarea excesivă a agenților antiseptici pentru clătirea gurii. Ele produc mucoase uscate și stomatită.
 • Sindromul Sjogren. Aceasta este o patologie autoimună care apare extrem de mult. rare. Se exprimă prin uscarea mucoasei orale și conjunctivite ale pielii.
 • sarcină. La femei, stomatita candidoasă poate apărea pe fondul modificărilor hormonale din organism în perioada de gestație.
 • Nerespectarea regulilor igiena personală.
 • Recepție lungă medicamente antibacteriene.
 • Utilizare excesivă contraceptive hormonale.
 • Efecte toxice regulate asupra organismului de diferite produse chimice.

Simptomele bolii

Simptomele CandidiasisCandidoza se poate manifesta ca simptome clasice de stomatită, precum și semne de glossitis cu cheilită. Simptomatologia depinde în mare măsură de cât de mult procesul inflamator pe membranele mucoase, cât de în vârstă este pacientul și de starea sa de sănătate.

Următoarele simptome de stomatită candidoasă se pot manifesta la un copil:

 • Limbile albe ale naturii crăpate apar pe limbă. Din acest motiv, primele semne ale bolii la copii sunt de obicei trecute cu vederea, deoarece sunt percepute de părinți pentru rămășițele de lapte. Mamele sunt tratate mai ales mamelor atunci când urme de eroziune tisulară apar în limba copilului.
 • Aportul alimentar provoacă senzații dureroase.
 • Datorită edemului semnificativ al membranelor mucoase, pacientul se confruntă cu probleme serioase de mâncare.
 • Copilul nu vrea să mănânce și începe să piardă în greutate.
 • Ciupercile pot intra în intestine din cavitatea bucală și pot provoca diaree cu durere în abdomen.
 • Un copil bolnav poate infecta o candida cu o mamă în timpul alăptării.

La adulți apar următoarele simptome ale bolii:

 • Pacienții se plâng de senzația de arsură în gură. Iar boala apare mai întâi în laringe și numai apoi se extinde în cavitatea bucală.
 • Mucoasele gurii devin roșii.
 • Când încercați să îndepărtați plăcile din membranele mucoase, se deschide sângerările.
 • Pacientul începe să simtă un gust metalic în gură.
 • Membranele mucoase ale gurii se usucă. La aceasta se adaugă senzații dureroase atunci când mâncarea este ingerată.

De asemenea, simptomatica depinde într-o mare măsură de forma bolii. În forma acută de stomatită candidată, se formează foarte repede o acoperire albă vizibilă. Se găsește pe gingii, laringele, obrajii. În viitor, ulcerația poate forma ulcere. Cu o formă cronică de patologie, simptomele sunt mai puțin pronunțate. Placa apare ca focuri separate de dimensiuni mici și migrează constant în întreaga cavitate orală.

Candidoza de stomatită la nou-născuți

Candidoza unui nou-născutAceastă boală la un nou-născut este caracterizată printr-un curs deosebit de acut. Cel mai adesea, această patologie dezvoltă copii, deoarece părinții nu respectă regulile de igienă acasă.

Mult mai rar, copilul preia boala direct în timpul travaliului în timpul trecerii canalului de naștere. Foarte rar, patologia se dezvoltă pe fondul terapiei cu antibiotice, când microflora normală a cavității bucale este subțire de medicamente.

Medicii spun că un copil născut cu o greutate redusă sau înainte de timp are de 2 ori mai multe șanse de a obține stomatită candidoasă.

Această boală se manifestă într-un copil nou în total: placa se formează în limba, gingii, suprafața interioară a obrajilor, laringel.

Primele semne de patologie se manifestă literalmente în ziua după infecție: mucoasă de culoare roșie și, după câteva ore, apare un strat alb. Copilul începe să refuze mâncarea și continuă să plângă. Nu poate dormi de zile.

Dacă procesul patologic devine sistemic, temperatura corpului copilului crește și apar simptome de intoxicație severă. În acest caz, copilul trebuie spitalizat imediat.

Tratamentul stomatitei candidoase la copii se efectuează, de obicei, la domiciliu. Dar dacă evoluția bolii este complicată, copilul este trimis la un spital.

În tratament, trebuie utilizate numai medicamente prescrise de medic. Auto-medicamentele și utilizarea medicamentelor tradiționale sunt inacceptabile. Organismul copilului poate reacționa la ele într-un mod imprevizibil. Acest lucru poate provoca schimbări ireversibile în organism.

Tratamentul nu este numai pentru copil, ci pentru mama sa. Acest lucru este necesar pentru a exclude posibilitatea ca aceasta să fie o sursă de factori care provoacă boala.

Tratamentul stomatitei candidoase la copii durează exact 30 de zile. Mai mult, tratamentul nu se oprește chiar dacă simptomele patologiei unui pacient mic dispar complet.

Candidoza stomatitei la pacienții adulți

Candidoza stomatitei la adulțiPentru o lungă perioadă de timp, medicii din întreaga lume erau siguri că această boală nu este inerentă decât la copii. Dar, astăzi, stomatologii recunosc că stomatita candidoasă se poate dezvolta la adulți, deoarece frecvența cazurilor de fixare a acestei boli la populația adultă crește anual.

Copilul nu are aproape nici o imunitate locală în cavitatea orală și acest lucru cauzează dezvoltarea patologiei. Și adulții?

Ei au echilibrul bacterian al gurii care menține saliva. Prin urmare, boala se dezvoltă numai pe fundalul unei slăbiciuni generale a imunității datorate bolilor interne și bolilor virale.

Kandidoznyj o stomatită la pacienții adulți niciodată nu este prezentată în formă acută. De cele mai multe ori această boală are o formă cronică și se manifestă prin focare migratoare de placă albă, sub care sunt ascunse focare de eroziune. Acest lucru se datorează faptului că stomatita la adulți este cel mai adesea un semn al altor probleme de sănătate: HIV, diabet, hepatită, ulcer gastric.

Formele ușoare ale acestei boli pot fi tratate la domiciliu. Pentru aceasta, puteți utiliza medicamente atât pentru utilizare internă, cât și locală.

Diagnosticul bolii

Diagnosticul stomatitei candidaleUneori, pentru a determina tipul exact al bolii, nu trebuie efectuate teste. Este suficient să existe un examen vizual și anamneză. Cu toate acestea, medicii sunt reasigurați și toți folosesc metode de diagnosticare suplimentare:

 • Microscopia frotiurilor din membranele mucoase afectate.
 • Evaluarea cantitativă a însămânțării gurii.
 • Studiu bacteriologic al culturilor obținute.
 • În unele cazuri, poate fi necesar un test alergic.
 • Foarte rar, medicii fac o histologie. De obicei, se utilizează atunci când stomatita candidoasă se dezvoltă pe fondul HIV, tuberculozei și diabetului.

Tratamentul stomatitei

Tratamentul stomatiteiDurata terapiei depinde de forma în care s-a manifestat stomatita candidoasă. La copii, tratamentul durează de obicei de la 2 săptămâni la 1 lună.

Tratamentul bolii este după cum urmează:

 • Tratamentul regulat al cavității orale cu soluții antiseptice, de exemplu, Pimafucin.
 • Tratamentul membranelor mucoase cu unguente antifungice.
 • Copiii mai mari primesc tablete care reduc fondul fungic. Cel mai adesea, Imudon este prescris. Doza de acest medicament este indicată de medic. Nu o puteți depăși.

Un copil, spre deosebire de un adult, nu este prescris niciodată comprimate antifungice. Numai în cazurile cele mai severe acest grup de medicamente poate fi utilizat sub formă de injecții.

Pentru a accelera tratamentul, copilul este transferat într-o dietă care exclude feluri de mâncare ascuțite și acide care pot irita mucoasa orală.

Tratamentul acestei boli la adulți include următoarele activități:

 • În cazul în care stomatita candidoasă sa dezvoltat pe fundalul luării oricărei medicamente, atunci administrarea sa este anulată sau dozaje reduse semnificativ.
 • Tratamentul paralel al bolilor cronice ale organelor interne este prescris.
 • Pentru a combate agentul cauzal al bolii, sunt prescrise următoarele medicamente: Lamisil, Nistatin, Nizoral, Levorin, Diflucan, Orungal.
 • În scopuri profilactice, clătirile zilnice sunt prescrise cu Furacilin, Oracet și alte preparate similare.
 • Un pacient adult este pus în mod necesar pe o dietă, în care nu există loc pentru alimentele amidon și mâncăruri bogate în carbohidrați.
 • Ca terapie de întreținere, se prelevează consumul de vitamine B și C.
 • Dacă există semne de reacții alergice, pacientul trebuie să prescrie antihistaminice.
 • Dacă este necesar, pacientul suferă un tratament stomatologic pentru carii dentare și parodontita.

Dozele de medicamente sunt selectate individual.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se trateaza stomatita in limba: descriere si metode de tratament la adultiCum se trateaza stomatita in limba: descriere si metode de tratament la adulti
Stomatita intr-o gura: din cauza a ceea ce se intampla si cum sa trateziStomatita intr-o gura: din cauza a ceea ce se intampla si cum sa tratezi
Care sunt leziunile albe din gură?Care sunt leziunile albe din gură?
De ce apar puncte roșii în limba respectivă?De ce apar puncte roșii în limba respectivă?
Ulcerații în gură: cauze, simptome, tratament și prevenireUlcerații în gură: cauze, simptome, tratament și prevenire
Tratamentul candidozei la nivelul limbii (aftoasă) la adulțiTratamentul candidozei la nivelul limbii (aftoasă) la adulți
Răni în gură și cauze de tratamentRăni în gură și cauze de tratament
Coșuri în limbaj: Ce se întâmplă dacă apar aproape de gât?Coșuri în limbaj: Ce se întâmplă dacă apar aproape de gât?
Afecțiuni fungice în gât: cauze de candidoză, simptome și tratamentAfecțiuni fungice în gât: cauze de candidoză, simptome și tratament
Stomatita la nou-născuți: tratamentul și prevenirea bolilor la sugariStomatita la nou-născuți: tratamentul și prevenirea bolilor la sugari
» » Candidoza stomatitei la copii și adulți
© 2021 amigdas.com