amigdas.com

Triistor tiristor

Principiul autorității de reglementarePractic, în orice dispozitiv radio electronic, în majoritatea cazurilor există o ajustare a puterii. Nu trebuie să mergem departe pentru exemple: ele sunt sobe electrice, cazane, stații de lipit, diverse regulatoare de rotație a motoarelor în dispozitive.

Metodele prin care puteți asambla un regulator de tensiune cu propriile mâini 220 V, Web-ul este plin. În cele mai multe cazuri, acestea sunt circuite triac sau tiristor. Tiristorul, spre deosebire de triac, este un radioelement mai comun, iar circuitele bazate pe acesta sunt mult mai comune. Vom analiza diferite versiuni bazate pe elementele semiconductoare.

Controler de putere Triac

triac, și în mare măsură, - Acesta este un caz special al unui tiristor care transmite curent în ambele direcții, cu condiția să fie mai mare decât curentul de închidere. Unul dintre dezavantajele sale este performanța slabă la frecvențe înalte. Prin urmare, este adesea utilizat în rețele cu frecvență joasă. Pentru a construi un controler de putere bazat pe rețeaua obișnuită de 220 V, 50 Hz, este destul de potrivit.

Regulatorul de tensiune al triacului este utilizat în aparatele de uz casnic convenționale, unde este necesară ajustarea. Circuitul regulatorului de putere pe triac arata asa.

Circuitul regulatorului de putere pentru Triac

 • Pr. 1 - siguranța (selectată în funcție de puterea necesară).
 • R3 - rezistor limitator de curent - servește la asigurarea faptului că la rezistența zero a potențiometrului elementele rămase nu ard.
 • R2 - potențiometru, rezistor de reglare, care este ajustarea.
 • C1 - condensatorul principal, a cărui încărcare până la un anumit nivel deblochează dinistor, împreună cu R2 și R3 formează un lanț RC
 • VD3 - dinistor, a cărui deschidere controlează triacul.
 • VD4 - triac - elementul principal care produce comutarea și, în consecință, ajustarea.

Cum funcționează controlerulLucrarea principală este atribuită dinistorului și triacului. Tensiunea de alimentare este furnizată la lanțul RC, în care este instalat un potențiometru, reglează în cele din urmă puterea. Prin reglarea rezistenței, modificăm timpul de încărcare al condensatorului și astfel pragul de includere a dinistorului, care la rândul său include un triac. Amortizor RC-circuit este conectat în paralel cu triac, este utilizat pentru a netezi zgomotul de la ieșire, precum și sarcină reactivă (motor sau inductanță) protejează triac printr-o tensiune inversă de înaltă tensiune.

Triac-ul este pornit când curentul care trece prin tranzistor depășește curentul de reținere (parametrul de referință). Se pare, prin urmare, Când curentul devine mai mic decât curentul de reținere. Conductivitatea în ambele direcții vă permite să setați o reglare mai lină decât este posibilă, de exemplu, pe un tiristor, în timp ce utilizați un minim de elemente.

Oscilograma ajustării puterii este prezentată mai jos. Se arată că după pornire triac jumătate de val rămas merge la sarcină și atunci când ajunge la 0, atunci când curentul de reținere este redus la o asemenea măsură încât triacul este oprit. În cel de-al doilea semicerc "negativ", același proces are loc, deoarece triacul are conductivitate în ambele direcții.

Cum să reglați puterea de ieșire din regulatoare

Tensiune pe tiristor

În primul rând, ne vom da seama cum diferă tiristorul de triac. Tiristorul conține 3 joncțiuni p-n, iar triacul conține 5 joncțiuni p-n. Fără a trece în detalii, în termeni simpli, triacul are conductivitate în ambele direcții, iar tiristorul are numai unul. Desenele grafice ale elementelor sunt prezentate în figură. Din grafică este clar vizibilă.

Desemnarea schemei de tiristor, triac și dinistor

Principiul de funcționare este absolut același. Pe ce ajustare a puterii este construit în orice schemă. Luați în considerare mai multe circuite de reglare pe tiristoare. Primul este circuitul cel mai simplu, care repetă, în principiu, circuitul triacului descris mai sus. Al doilea și al treilea - prin utilizarea logicii, circuitelor, care sting mai calitativ zgomotul creat în rețea prin comutarea tiristoarelor.

Schema simplă

O schemă simplă de control al fazei pe tiristor este prezentată mai jos.

Cel mai simplu circuit de reglare a puterii de pe tiristor

Singura diferență față de circuitul triac este că ajustarea are loc numai în jumătatea pozitivă a tensiunii de rețea. Circuitul RC care consumă timp prin ajustarea rezistenței potențiometrului ajustează valoarea de deblocare, determinând astfel puterea de ieșire la sarcină. Pe o oscilogramă arată așa.

Cum să reglați puterea de ieșire din regulatoare

Se poate observa din oscilogramă că ajustarea puterii se realizează prin limitarea tensiunii aplicate la sarcină. Din punct de vedere figurat, ajustarea este de a limita sosirea tensiunii de alimentare la ieșire. Prin reglarea timpului de încărcare al condensatorului prin schimbarea rezistenței variabile (potențiometru). Cu cât rezistența este mai mare, cu atât mai mult va fi încărcarea condensatorului și cu atât va scădea puterea pe care o va transfera încărcătura. Fizica procesului este descrisă în detaliu în schema anterioară. În acest caz, nu este nimic special.

Cu un generator bazat pe logică

A doua opțiune este mai complicată. Datorită faptului că procesele de comutare pe tiristoare provoacă interferențe mari în rețea, acest lucru are un efect negativ asupra elementelor instalate pe sarcină. Mai ales dacă încărcarea este un dispozitiv complex cu setări fine și un număr mare de microcircuite.

Regulator de putere pe tiristor cu ajustare ușoară

O astfel de realizare a regulatorului de putere tiristor cu mâinile proprii este potrivită pentru sarcini active, de exemplu, un fier de lipit sau orice dispozitive de încălzire. La intrare este o punte de redresor, deci ambele valuri de tensiune ale rețelei vor fi pozitive. Rețineți că în această schemă este necesară o sursă suplimentară DC + 9 V pentru alimentarea chipsurilor. Oscilograma datorată punții redresoare va arăta astfel.

Oscilograma în prezența unei punți rectificative

Ambele jumătăți de undă vor fi acum pozitive datorită influenței podului rectificativ. Dacă pentru sarcinile reactive (motoare și alte sarcini inductive) este preferabilă prezența diferitelor semnale polar, atunci pentru cele active - o valoare pozitivă a puterii este extrem de importantă. Oprirea tiristorului are loc și atunci când jumătatea valurilor se apropie de zero, curentul de reținere curge până la o anumită valoare și tiristorul este blocat.

Bazat pe tranzistorul KT117

Prezența unei surse adiționale de tensiune constantă poate provoca dificultăți, dacă nu există și este absolut necesar să se oprească un circuit suplimentar. Dacă nu aveți o sursă suplimentară, puteți utiliza următoarea schemă, în care generatorul de semnal pentru ieșirea de comandă a tiristorului este asamblat pe un tranzistor convențional. Există circuite bazate pe generatoare construite pe perechi complementare, dar ele sunt mai complexe și aici nu le vom lua în considerare.

Controler de putere cu generator pe KT117

În acest circuit, generatorul este construit pe un tranzistor cu două baze KT117, care, în această aplicație, va genera impulsuri de control la o frecvență definită de rezistorul de tăiere R6. Pe diagramă, sistemul de indicatori bazat pe LED-ul HL1 este, de asemenea, implementat.

 • VD1-VD4 este o punte diodă care îndreaptă ambele jumătăți de undă și permite o reglare mai lină a puterii.
 • EL1 - o lampă cu incandescență - este prezentată ca o încărcătură, dar poate exista orice alt dispozitiv.
 • FU1 - siguranță, în acest caz costă 10 A.
 • R3, R4 - rezistoare de limitare a curentului - sunt necesare pentru a nu arde circuitul de comandă.
 • VD5, VD6 - diode zener - îndeplinesc rolul de stabilizare a tensiunii la un anumit nivel pe emițătorul tranzistorului.
 • VT1 - tranzistor KT117 - ar trebui instalat exact cu locația numărului de bază 1 și a numărului de bază 2, altfel circuitul nu va funcționa.
 • R6 este un rezistor de reglare care determină momentul în care un impuls este aplicat la ieșirea de comandă a tiristorului.
 • VS1 - tiristor - un element care asigură comutarea.
 • C2 este un condensator consumator de timp care determină perioada de apariție a semnalului de control.

Elementele rămase joacă un rol nesemnificativ și servesc în principal pentru limitarea și netezirea curentului. HL1 furnizează o indicație și semnalează numai că dispozitivul este conectat la rețea și este activ.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum funcționează dioda și ce tipuri existăCum funcționează dioda și ce tipuri există
Cum de a testa un triac folosind un testerCum de a testa un triac folosind un tester
Cum de a alege un regulator de tensiune 220v pentru o casă privatăCum de a alege un regulator de tensiune 220v pentru o casă privată
Cum se testează o diodă zener și un regulator de tensiune cu un multimetruCum se testează o diodă zener și un regulator de tensiune cu un multimetru
Criterii pentru alegerea unui regulator de tensiune de 220V pentru casaCriterii pentru alegerea unui regulator de tensiune de 220V pentru casa
Principiile de funcționare și circuitul unui releu electromagneticPrincipiile de funcționare și circuitul unui releu electromagnetic
Descrescător de punte trifazat: circuit de rectificareDescrescător de punte trifazat: circuit de rectificare
Principiul funcționării transformatoarelor și scopul acestoraPrincipiul funcționării transformatoarelor și scopul acestora
Schemele de regulatoare de turație a ventilatorului pentru 220 VSchemele de regulatoare de turație a ventilatorului pentru 220 V
Dispozitivul și principiul de funcționare a triaculuiDispozitivul și principiul de funcționare a triacului
» » Triistor tiristor
© 2021 amigdas.com