amigdas.com

Structura parodonțiului și funcțiile sale

Structura parodonțiuluiAu un zâmbet alb frumos și gume bune, probabil visul oricărei persoane. Sănătatea și frumusețea dinților este direct legată de starea bolii parodontale. Un set de țesuturi situate în apropierea alveolelor dintelui și ținându-l, se numește parodonțiu. Fiecare element al acestui complex își îndeplinește funcția corespunzătoare, astfel că eșecul uneia dintre ele duce la o încălcare a funcționării globale.

Principalele sale componente sunt:

guma, celula (alveola) dintelui, periostului, tesutului, parodontiului si dintelui.

Structura parodonțiului

 • gume - componentă a țesutului membranei mucoase a gurii, osul alveolar din jurul dintilor care protejeaza radacinile de la obtinerea de infecții și de agenți patogeni, precum și joacă un rol activ în aparatul maxilarului în ansamblu. Stratul de suprafață al gingiilor este un epiteliu keratinizat și, prin urmare, are o regenerare excelentă.
 • Procesul alveolar al dinților - o celulă dinte care este localizată în periostul maxilarului. Se compune dintr-un perete interior (lingual) și exterior (obraz) și un element spongios (substanță). Alveolele sunt amplasate separat unul de celălalt și sunt separate prin plăci osoase. Pereții din piele și lingual al alveolelor constau dintr-o substanță compactă și formează plăci corticale cu procese alveolare, stratul superior al căruia este acoperit cu o perioadă. Din partea laterală a limbii, plăcile corticale sunt mult mai groase decât de pe partea laterală a obrazului. Alveoli se schimbă de-a lungul vieții, aceasta se datorează încărcării constante funcționale a dinților.
 • periodont - este un pachet structural de fibre care ajută la fixarea dintelui în celulă. Componenta sa principală este o țesătură fibroasă de colagen, care este un fel de legătură de legătură între cimentul dintelui și alveolele. Parodonțiul constă, de asemenea, din vasele mici de sânge și terminațiile nervoase. Funcția sa este că ajută la înmuierea și schimbarea încărcăturii dinților.
 • dinte , Se compune din email, ciment, dentină, pulpă și rădăcină. Fiecare element dentar își îndeplinește funcția. ciment - o substanță care seamănă cu un os în compoziția sa și acoperă gâtul și rădăcina dintelui. Datorită acesteia, dintele este foarte bine ținut în alveol. Emaila de dinți - Este o coajă densă care acoperă coroana dintelui. Acesta este cel mai greu țesut disponibil în corpul uman. Protejează dintele de fractură și de daune premature. dentină - unul dintre principalele componente ale parodontalei și este un țesut fibros mineralizat acoperit cu un strat de ciment și smalț. Dentina este mai puternică decât osul, dar mai moale decât smalțul. Se folosește ca element de protecție. Celuloza dintelui - țesut conjunctiv moale format din vase sanguine și nervi, funcția principală fiind nutriția și saturația dinților cu nutrienți.

Principalele funcții ale parodonțiului sunt

 • Cum se trateaza boala parodontalaBarieră sau protecție. Scopul acestei funcții este parodontală ca elementele constitutive sunt un parodontal gistogematicalkie obstacol hemostaza normală și să ofere atât proprii și țesuturile înconjurătoare, protejând dinții împotriva pătrunderii organismelor patogene.
 • Sprijinirea-holding. Parodontul ajută la menținerea dintelui în celulă.
 • Funcția de amortizare promovează o distribuție uniformă a încărcăturii pe dinți în timpul meselor.
 • Funcția trofică este capacitatea de nutriție parodontală și saturarea țesuturilor dentare cu substanțe utile.
 • Funcția reflexă reglează forța reducerii mușchiului masticator, în funcție de starea terminațiilor nervoase ale parodontalului.
 • Funcția de plastic constă în aceea că boala parodontală este întotdeauna de restaurare a țesuturilor și celulelor sale distruse printr-o varietate de procese patologice și fiziologice.

Rezultă că funcțiile parodontale provoacă reciproc, ajută la menținerea unui echilibru între sfera exterioară și internă, păstrând și protejând această stare sănătoasă. Dacă una sau o altă funcție este încălcată, eșecul începe în întreaga sa structură.

Diagnosticul și tratamentul bolilor parodontale

Boala parodontală - una dintre cele mai frecvente boli ale stomatologiei, se caracterizează prin înfrângerea elementelor sale de bază. Ei suferă aproximativ 80% din populație. Parodont ia în primul rând impactul negativ al agenților patogeni.

Cauzele bolii parodontale

 • Cum se dezvoltă boala parodontală?Eșecul sistemului imunitar al întregului organism;
 • Prezența pe suprafața dinților formațiunilor numite "plăci dentare";
 • În timp, nu sa îndepărtat placa și pietrele pe smaltul dinților;
 • Prezența unui număr mare de bacterii în cavitatea bucală;
 • Supraîncărcarea corpului emoțional;
 • Leziuni frecvente ale dinților și membranelor mucoase;
 • Structura incorectă a dinților;
 • Încălcarea fondului hormonal;
 • fumat;
 • Nerespectarea igienei orale.

Procesul bolii parodontale pot fi distrofice, tumorale și, cel mai adesea, inflamatorii.

Boala parodontală

 1. Boli ale dinților și gingiilorGingivita este un proces inflamator în gingii, care este cauzat de umflături, sângerări și ulcerații. De obicei, gingivita nu este o boală independentă, ea reprezintă o consecință a altor boli parodontale, dar dacă nu este tratată, poate duce la consecințe complexe - cum ar fi pierderea dinților. În funcție de severitatea cursului de gingivită poate fi primul, al doilea și al treilea grad. În formă: gingivită acută și cronică. Prin gradul de înfrângere, se disting gingivita catarală, atrofică, hipertrofică și ulcerativă.
 2. Parodontoza este o boală parodontală cronică care afectează întreaga cavitate orală. Parodontoza se referă la boli neinflamatorii și se dezvoltă în mai mulți ani (10-15 litri). Cauza indirectă este o încălcare a alimentării cu sânge a țesuturilor și, ca o consecință, hipoxia (lipsa de oxigen). Un rol important îl are încălcarea sănătății generale a unei persoane: bolile cardiovasculare, eșecul fondului hormonal, tulburările proceselor metabolice, beriberi și factorii ereditare. Cu toate acestea, principala cauză a bolii parodontale nu a fost identificată. Cu o igienă orală necorespunzătoare, inflamația poate fi adăugată la parodonție.
 3. Parodontita este o leziune inflamatorie a țesuturilor moi, cu distrugerea în continuare a structurii osoase a dinților. Cel mai adesea, cauza principală este gingivita, adică inflamația gingiilor, care mai târziu trece la restul componentelor parodontale. De asemenea, sursele de parodontită includ: congestia plăcii și dezvoltarea agenților patogeni în ea, fumatul, metabolismul afectat.
 4. Tumorile țesuturilor parodontale sau periodontomilor sunt neoplasme tumorale localizate în țesuturi moi. Practic, acestea sunt tumori benigne, cele mai frecvent întâlnite în populația adultă a planetei. Tratamentul acestui tip de boală este prompt, după ce a fost efectuată o analiză histologică, este prevăzută o terapie adecvată.

diagnosticare

Varietatea tipurilor de boli parodontale, interdependența lor cu alte modificări patologice în activitatea organismului în ansamblu, a condus la faptul că problema diagnosticului lor depășește "cabinetul" stomatologiei. Metodele de examinare a pacientului pentru suspiciunea unui anumit tip de boală sunt împărțite:

 • Principalele aspecte sunt examinarea vizuală a cavității orale și chestionarul pacientului cu privire la semnele și simptomele însoțitoare.
 • Adițional - utilizarea echipamentului medical în formularea unui diagnostic precis: raze X, analize.

Un răspuns foarte bun atunci când diagnosticarea este dată de o analiză a indexului stării parodontale. Aceasta este o listă specială, în care medicul dentist marchează starea structurii parodontale pe un sistem cu cinci puncte. Acest lucru vă permite să observați dinamica schimbărilor în țesuturi pentru o perioadă lungă de timp și să vedeți rezultatul aplicării tratamentului: există schimbări pozitive sau nu.

Tratamentul bolilor parodontale

Cum să tratați parodonțiulÎn funcție de tipul și severitatea bolii, dentistul prescrie un tratament adecvat. Tratamentul parodontal este îndreptat pentru a elimina cauzele bolii și a îmbunătăți funcția elementelor care alcătuiesc structura parodontală. Odată cu numirea terapiei, starea generală a pacientului și examinarea aprofundată a acestuia sunt importante. Un rezultat reușit în eliminarea unei boli depinde nu numai de măsurile luate de medic, ci și de pacientul însuși, care trebuie să urmeze planul dentar prescris de procedurile de tratament.

Medicamentele în lupta împotriva bolilor parodontale sunt împărțite în următoarele grupuri:

 • Medicamente antibacteriene: antibiotice, sulfonamide, medicamente antifungice și antiseptice;
 • Medicamente antiinflamatoare;
 • Preparate care întăresc starea generală a pacientului: multivitamine, imunostimulante etc.

În prezența bolilor tumorale, pacientul poate avea nevoie de intervenție chirurgicală pentru a elimina proliferarea țesutului.

Cu boala parodontală Terapia se efectuează numai pentru a elimina simptomele, dar nu și pentru boala însăși: în prezent nu există tratament pentru acest tip, deoarece cauza principală a aspectului său nu a fost identificată. Un medic dentist în acest caz este prescris tratamentul care are ca scop reducerea sensibilității și a posibilelor procese inflamatorii. Poate fi degetul masaj al gingiilor, cu utilizarea de paste terapeutice și fizioterapie, folosind curent de înaltă frecvență.

Măsuri preventive ale bolilor parodontale

Pentru a se asigura că țesutul și structura țesutului parodontal sunt sănătoase, respectați următoarele măsuri preventive:

 • Ce măsuri trebuie luate pentru a preveniIgiena corectă și zilnică a gurii și dinților: curățare, clătire.
 • Nutriție rațională, saturată cu vitamine, minerale, calciu.
 • Eliminarea în timp util a defectelor musculare și creșterea anormală a dinților.
 • Eliminarea consecințelor unei proteze inadecvate, umplerea dinților • A merge la biroul stomatologic în mod regulat și în timp util.
 • Utilizați paste de dinți care conțin fluor.
 • Tratarea în timp util a dinților bolnavi și inflamarea gurii.

Principalul lucru în profilaxie este igiena cavității orale, deoarece, cu îngrijire necorespunzătoare, pot exista procese patologice care vor duce la o întrerupere a structurii întregii boli parodontale. Tratamentul prealabil va ajuta la evitarea problemelor grave.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Care sunt alveolele din gură, efectul lor asupra dentițieiCare sunt alveolele din gură, efectul lor asupra dentiției
De ce nu pot denuda gingia: cauzele bolii și tratamentulDe ce nu pot denuda gingia: cauzele bolii și tratamentul
Chittajul buzunarului parodontal: ce este?Chittajul buzunarului parodontal: ce este?
Anatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferiorAnatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferior
Structura dintelui uman: anatomia dinților umaneStructura dintelui uman: anatomia dinților umane
Pastă de dinți, tratamente dentare și gumăPastă de dinți, tratamente dentare și gumă
Chistul pe gingie: tratamentul la domiciliuChistul pe gingie: tratamentul la domiciliu
Structura și funcția cavității bucaleStructura și funcția cavității bucale
Dintele durează cu presiune sau înțepăturăDintele durează cu presiune sau înțepătură
Implantarea imediată a dinților: prețurile și descrierea metodeiImplantarea imediată a dinților: prețurile și descrierea metodei
» » Structura parodonțiului și funcțiile sale
© 2021 amigdas.com