amigdas.com

O friză de cal, o trăsătură a rasei

Aspectul unei frize de caiCalul frizian este o sursă de mândrie pentru locuitorii provinciei nordice Olanda-Frisia. Se numește "Black Pearl" pentru aspectul luminos și caracteristicile unice. Această rasă se afla pe punctul de a dispărea, dar a înviat în mod miraculos. Astăzi, numărul admiratorilor săi crește, în ciuda costurilor materiale substanțiale necesare pentru reproducere și întreținere.

origine

Rasa friziană de cai aparține rocii de bază olandeze. Aspectul ei a fost format 7 cu secole în urmă. În general, în cronicile istorice menționarea frizelor este întâlnită mai devreme de o mie de ani, dar descrierea lor variază foarte mult cu datele externe ale rasei moderne. În acel moment aceștia erau cai mici, necalificați și eficienți. Țăranii frizieni se aruncau asupra lor, iar călăreții din Frisia au luptat.

Procesul rapid de cucerire, care a durat în Europa secolului, a adus schimbări semnificative în viața oamenilor și a schimbat direcția de selecție a cailor, în special a frizelor. Harul și nobilimea liniilor cailor au fost introduse în timpul cruciadelor din est. Royal devine și abilitatea de a se îmbrăca pentru cai de la strămoșii berberi și analiști.

În zilele cărucioarelor și turneele de cavaler, calul trebuie să fie maiestuos și mai puternic, în timp ce este mobil și ușor de antrenat. Caii din rasa friziană posedă toate aceste calități, prin urmare prin XVII-lea s-au răspândit în multe școli de echitație din Europa.

În același timp, caii de friză au debutat ca lacul olandez pe gheață, glorificându-i ca strămoși ai multor rase de trotting. Dintre frize, cel mai adesea au apărut indivizi care au reușit să alerge mult timp pentru un trot puternic. În ciuda faptului că prestanta si puterea animalelor nu îi este permis să numim aceste cai piftie, cu toate acestea, datorită frumuseții și vigoarea, conceptul de „Lynx Friesian“ ferm înrădăcinată în crescătorii de mediu.

Epoca de cavaleri și regi este un lucru din trecut, luând cu ei atributele, iar frizele maiestuoase au pierdut rapid popularitatea. Nobilimea a fost înlocuită de burghezie, iar țăranii preferau camioane grele capabile să transporte o încărcătură mare și să ardă câmpul. Rasa, care a fost foarte populară în trecut, ar putea să dispară irevocabil, dar au existat oameni indiferenți care au realizat valoarea patrimoniului național.

În 1879, primul cartea tribală a calului friesian. Sa decis introducerea în ea nu numai a purtătorilor de rasă pură, ci și a celor mixte. La sfârșitul secolului al XIX-lea sa născut Societatea Cartei de Pedigree cu privire la cai frizieni, al cărei scop a fost să cultive cai mici în scopuri agricole. Cu toate acestea, acest lucru nu a împiedicat scăderea bruscă a numărului de indivizi de rasă pură, care nu se aflau în concurență cu soiurile populare la vremea respectivă. Ca rezultat - până în 1913 au existat 3 armăsari de rasă pură în lume. Dintr-o extincție totală pentru a salva speciile ar putea fermierii olandezi, traversând animalele pure cu rasa Oldenburg.

În anii 60 ai secolului XX, rasa de cai friziană a număra 500 de cai. Aceasta a fost a doua criză. Dar rasa a reusit din nou sa renaste, iar astazi caii frizieni sunt unul dintre cei mai populari. Ele sunt folosite pentru sportul ecvestru și pentru reproducere.

apariție

Rasa friziană de cai se referă la un animal greu, ajungând la o înălțime de 160x165 cm. Acești cai au propriile caracteristici:

 • Descrierea frizei de rasăexclusiv culoare neagră. Mărcile sunt permise numai pentru iepe în formă de asterisc care nu depășește 30 mm în diametru,
 • calul este osoasă, nu foarte mare, oarecum cu picioare înalte, elegant, cu o proiecție pronunțată;
 • un cap destul de alungit, cu ochi inteligenți, foarte expresivi și urechi îngrijite, scurte;
 • corp larg și adânc, puternic puternic lung înapoi, ușor moale;
 • gât cu gât mare, cu o ușoară îndoire frumoasă;
 • grăunțe înclinate,
 • densă, lungă, luxuriantă, coborâtă;
 • picioare lungi, puternice, cu copite puternice.

O caracteristică a calului frisian este periile groase și lungi (frizele) care acoperă picioarele puternice ale articulației încheieturii mâinii, care se încadrează pe copite negre, mari.

Frisium este caracterizat de o mașină de mare viteză, care devine cea mai eficientă atunci când calul se deplasează spre râs. În rasă este cultivat un "tren de cărucior", exprimat prin mișcarea picioarelor calului pe trot într-o amplitudine circulară mare. Cu această mișcare pe o suprafață netedă, viteza scade, dar pe baza moalei (nisip, zăpadă), costurile fizice scad.

Proprietari de frize adesea în antrenament folosiți "casca friziană". Acesta este un dispozitiv de coardă cu blocuri care leagă coada cu piciorul fiecărui cal.

Caracterul și natura frizei

Culoarea frizului de culoareTrăsătura caracteristică a calului frizului este stabilitatea. Acești negri au o dispoziție moale și prietenoasă. Dar, în spatele răcelii și calmului exterior, temperamentul energetic este ascuns. Această combinație face ca rasa să fie populară printre pasionații de călărie și printre profesioniștii de călărie.

Freese-cal de lucru și curios, are o memorie excelentă și este ușor de antrenat. Animalele relativ nepretențioase rezistă cu ușurință schimbărilor climatice. Cu toate acestea, acești cai sunt selectivi în ceea ce privește compoziția calității hranei pentru animale.

Starea actuală a rasei

Până în prezent, gama de utilizare a cailor frizieni este largă și variată: de la sport-circ la joc distractiv. Din ce în ce mai mulți oameni este implicat în competiții de conducere, participă la triatlon și dresaj, astfel încât activitatea de selecție vizează reproducerea persoanelor cu calități atletice sporite. Este important ca friza să nu-și piardă eleganța, ingeniozitatea și caracterul ușor.

Potrivit Cartei de Pedigree a Cărnii de Frisă (KFPS), în prezent există 60 000 de frize în lume, cu o jumătate mare a animalelor din Olanda. Absolut toți caii intră într-una din secțiunile cărții de reproducere din orașul Drachten din biroul companiei. Fiecare secțiune are propria culoare a formelor, prin care este posibil să se determine starea unui armăsar sau o mare fără a cunoaște chiar limba. În 11 țări ale lumii există sucursale care au dreptul de a emite documente, de a evalua tinerii. Selectarea pentru reproducere de iepuri și armasari este foarte strictă. În plus față de cerințele de origine, caii trebuie să-și arate calitățile de lucru, a trecut cu succes testul cu ke-ring. Foarte importante sunt calitățile naturale:

 • greutate
 • creștere
 • natură
 • Măsurători.

În conformitate cu practica, în medie, drepturile fabricantului sunt acordate nu mai mult de o sută de persoane dintr-o mie.

De asemenea, KFPS înregistrează fiecare împerechere. Colțarul nou-născut în mod necesar în decurs de un an, cipul cu codul este implantat.

KFPS a elaborat reguli clare pentru înregistrarea și cumpărarea cailor frișieni, având în vedere importanța alfabetizării în efectuarea lucrărilor de reproducere. Animalele, pe baza utilizării prevăzute, sunt selectate cu anumite caracteristici. Când cumperi un friză, trebuie să te asiguri că are un pedigree și un pașaport, iar numărul microcipurilor din ambele documente trebuie să se potrivească cu cipul de pe gâtul calului.

Membrii KFPS au asociațiile lor naționale. În Rusia este NP "Crescătorii și fanii cailor din rasa friziană".

Utilizarea de rocă

Cum arată o friză de cai?Caii frizieni sunt universali. Acestea se referă simultan la categoria grele și superioară, ocupând un loc intermediar între cai de tip spaniol și specii grele. În același timp, au o specializare clară a antrenorilor.

Caii friziani participă la concursuri de echipă, la spectacole de circ, în discursuri de dresaj. Adesea sunt implicați în filmarea filmelor istorice.

Universalitatea speciei este exprimată în moduri și obiceiuri speciale. Frizele sunt capabile să efectueze cele mai complexe elemente, în timp ce rămân caii de ham.

După cum arată practica, cu un cal friz, chiar și un începător se poate descurca în timp ce gestionează alte soiuri nu pot fi decât amatori profesioniști.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
American Black Pit Bull Terrier - un câine ucigaș sau un partener?American Black Pit Bull Terrier - un câine ucigaș sau un partener?
Rasa de cai Akhal-Teke, descrierea raseiRasa de cai Akhal-Teke, descrierea rasei
Camionul greu sovietic este o rasă eroicăCamionul greu sovietic este o rasă eroică
Camion greu sovietic - descrierea și caracteristicile raseiCamion greu sovietic - descrierea și caracteristicile rasei
Budennovskaya rasa de cai: conținut și reproducereBudennovskaya rasa de cai: conținut și reproducere
Viteza, dezvoltată de un cal: medie și maximăViteza, dezvoltată de un cal: medie și maximă
Totul despre rasa de cai KarachaiTotul despre rasa de cai Karachai
Cainii cei mai frumosi si celebri din lumeCainii cei mai frumosi si celebri din lume
Rase de cai: specii, fotografii, descrierea cailor de rasaRase de cai: specii, fotografii, descrierea cailor de rasa
Cai rasa purpuriu arab, poze cu caiCai rasa purpuriu arab, poze cu cai
» » O friză de cal, o trăsătură a rasei
© 2021 amigdas.com