amigdas.com

Rasa de cai Akhal-Teke, descrierea rasei

Rasă de caiUna dintre rasele valoroase de cai este Akhal-Teke. Un nativ din Est are rădăcini adânci. Calul Akhalteke este aproape cea mai veche rasa din lume. Astăzi, numărul locuitorilor Akhal-Teke este de cel mult 3 mii de persoane. De aceea, ele sunt considerate o raritate valoroasă la un cost ridicat.

Dar nu numai rădăcinile antice ale acestei rase fac calul Akhal-Teke special. Un fizic incredibil de frumos și elegant oferă întregul drept de a numi Akhal-Teke "Argamakul ceresc". Caracteristicile rasei permite animalului să suporte condiții meteorologice dure, ceea ce face posibilă reproducerea acestor cai în țări cu diferite condiții climatice.

Istoria calului Akhal-Teke

Caracteristicile raseiÎnceputul formării stâncii a avut loc acum 5 000 de ani în regiunea Asiei Centrale, teritoriul căruia astăzi aparține Turkmenistanului. Pentru a elimina caii, nomazii au traversat caii locali pentru a obține persoane înalte, grațioase și rezistente.

Persoanele din Akhalteke erau aproape de rudenie cu caii arabi. Unii oameni de știință sugerează, că ambele rase au fost folosite pentru reproducerea cailor arabi. Dar, conform datelor istorice disponibile până acum, se demonstrează că speciile au fost formate separat una de cealaltă.

Început de creștere a cailor Akhal-Teke a fost fondată de împărăția antică Parthiană. Apoi, Persia și Turkmenistanul au observat animale frumoase și, de asemenea, au început să reproducă aceste animale pe teritoriul lor. Din păcate, rasa a supraviețuit numai în rândul turcmenilor, care au apreciat caii: caii din această țară au fost unul dintre principalele mijloace de transport și au fost adesea folosiți în timpul războiului. Caii au pășunat în oaze, au mâncat cereale și prăjituri. Iarna, animalele erau așezate pe pături și luate în corturi special create pentru ei. Cainii cei mai buni au fost selectati de catre crescatorii experimentati de cai care au pastrat animalul la casa lor, l-au curtenit si s-au antrenat pentru competitii in lupte.

O astfel de atitudine față de animale sa format caii au un caracter și un aspect deosebit. Astăzi, caii Akhal-Teke arată exact ca strămoșii lor.

Datele externe ale calului Akhal-Teke

Rasa de cai Akhal-Teke este foarte proeminentă printre restul. Acestea sunt cele mai grațioase, mai frumoase și mai frumoase persoane de pe planetă. Cu istoria lor antică, ele sunt un adevărat bun, pe care fiecare proprietar al acestei rase este mândru. Prețul pentru Akhal-Teke crește de la an la an.

Dimensiuni și proporții

Rezidenții Akhalteke au o rată de creștere destul de ridicată. Acesta variază între:

 • 155-163 cm de cai,
 • 151-155 la iepuri.

Animalele înalte au o constituție slabă. Privind la Akhal-Teke în alergare, se pare ca un muncitor de munte nobil, puternic si gratios ruleaza. Caii arata elegant si frumos cu picioare lungi si drepte. Deși linia corpului este ușor curbată, este proporțională cu toate părțile trunchiului.

Caii au o formă specială a capului, caracterizată printr-o parte occipitată perfect dezvoltată, un gât lung și grațios, un profil perfect plat și o parte inferioară ușor îngustată. Urechile mari au forma corectă. Ochii în formă de migdale mari și expresive sunt plantate profund și par ușor înclinate în aparență.

Akhaltekinets are un piept îngust și un puternic cereale. Corpul se sprijină pe picioare puternice, musculare.

Rasa Akhal-Teke este caracterizată de o piele subțire, cu vase subcutanate proeminente. Blana scurtă este matasoasă. Corpul se caracterizează printr-o vegetație mică în zona coamei și coamei. La unele persoane, coama este complet absentă. Această rasă are o caracteristică anormală: uneori puii nou-născuți se dovedesc a fi complet cheili și de obicei mor la începutul vieții lor.

Caii cu corpuri slabe, dar puternice în vremuri străvechi au fost comparate cu animale precum ghepard, șarpe și vultur. Smoothness și flexibilitate a mișcărilor, piele subțire, piele matasoasă și netedă, gât mare dă animalului o asemănare cu un șarpe. Un cantar puternic, zburător, mândru și maiestuos, arătând ca un vultur. Focul și uscăciunea trunchiului seamănă cu corpul unui ghepard sau al unui câine de rasă pură. Calul Akhalteke poate fi considerat pe bună dreptate o operă de artă, a cărei creație a fost petrecută mulți ani de muncă în călători.

Tipuri de culori

Rock-ul Akhal-Teke loveste o varietate de culori. Caii sunt:

 • Cum să menținem raseleBulanov,
 • Negrul,
 • roșu,
 • gri,
 • Nightingale,
 • Izabellovye (cea mai rară și, prin urmare, cea mai solicitată).

Vata de vara are un caracter caracteristic de stralucire de aur, care este foarte vizibil la soare. Poate că din această caracteristică, caii Akhalteke au fost porecliți în vremuri străvechi "cești".

Dar aceasta este o listă incompletă de variante ale costumelor de rasă. În viață, puteți întâlni persoane cu culoare pirenă și piebal. Există chiar și rar reprezentanți cu o culoare aurie-roșie a corpului, în care coama și coada sunt vopsite în nuanțe întunecate.

caracter

Caii lui Akhal-Teke se disting printr-un caracter derizoriu care sa dezvoltat de-a lungul mileniilor, timp în care animalele trăiau împreună cu o singură persoană pentru ei. Această rasă nu recunoaște pe nimeni decât pe stăpânul său. Dar acești cai sunt foarte inteligenți și independenți. Ele nu manifestă sentimente violente, deși au un temperament fierbinte și o mare vitalitate. Încrederea animalelor din această rasă trebuie câștigată, deoarece acestea au un sentiment bine dezvoltat de auto-valoare.

Dacă Akhal-Teke nu poate stabili un contact psihologic, calul nu va asculta proprietarul. Va lua orice decizie în mod independent. Din cauza naturii complexe a cailor Akhal-Teke sunt dificil în pregătirea pentru sport. Dacă reușesc să stabilească contacte și înțelegere reciprocă cu ei, atunci vor deveni pentru totdeauna credincioși și prieteni buni.

Caracteristicile rasei Akhal-Teke

Rasa a fost formată pe teritoriul deserturilor cu nisipul schimbător. Aceasta a influențat neteda și înălțimea pasului, galopului și râului în cal. În spatele grațiosului și eleganței indivizilor se află o înaltă rezistență:

 • ele pot rămâne fără hrană și apă pentru o perioadă lungă de timp;
 • depășirea distanțelor lungi și campaniile epuizante;
 • pentru transferul căldurii și înghețurilor.

Cum arata rasa Akhal-Teke?Deoarece caii erau instruiți ca niște cai, animalele dobândesc viteze ridicate. Rasele au fost pregătite pentru călărire, astfel încât mișcările elastice ale animalelor nu îi antrenează pe călăreți. Dar o atitudine grosolană și lipsa de respect față de cal pot să-i rănească foarte mult. Purebreds nu sunt un "proiectil sportiv", care va respecta orice cerințe și ordine ale călărețului. Un cal are nevoie de o abordare specială. Numai un rider experimentat și încrezător va fi capabil să câștige înțelegere și încredere în acest animal și să poată obține cu el rezultate sportive ridicate.

Întreținerea cailor

Cea mai bună formă de cai de tip Akhal-Teke ajunge în numai 5-6 ani, prin urmare întreținerea lor este destul de costisitoare.

Persoanele fizice sunt hrănite numai cu furaje de înaltă calitate: fânul verde de la lucernă este dat cailor o dată pe zi, orzul pur ales - de 2 ori pe zi. Pentru a apărea animalele cu apă este necesar cel puțin 3 ori pe zi.

Aplicarea lui Akhal-Teke

Descrierea raseiÎn trecut, acești cai au fost folosiți ca și cai de luptă sau asistenți în falcon. Aceștia au participat rar la călătorii obișnuite, iar în căruțe și ca animale de ambalaj nu au fost niciodată folosite.

Persoanele moderne participă la astfel de concursuri, cum ar fi salturi ușoare și jogging de la distanță. Ocazional, ei sunt pregătiți pentru dresaj sau sărituri. Caii se disting prin viteza mare, dar indicatorii lor de viteza sunt departe de rezultatele cailor englezi de echitatie.

Cei din Akhalteke sunt ușor de învățat pentru competiții în dzhigitovke. De asemenea, ele sunt potrivite pentru antrenamentul de circ cu mișcările lor netede și mintea subtilă.

Reducerea populației Akhal-Teke

Cu ajutorul metodelor de selecție națională, rasa unică de cai Akhal-Teke a rămas neschimbată de mii de ani. Pedigreea persoanelor nu a fost păstrată în cartea pedigree: Turkmens a trecut din generație în generație. Secolul XX a fost o perioadă dezastruoasă pentru această rasă. În acest moment, caii au fost implicați în creșterea plantelor, ceea ce a provocat daune mari populațiilor lor.

În ultimele decenii ale secolului, caii Akhal-Teke au fost reduse. O lege brutală ia obligat pe turkmeni să trimită la abator cei mai buni reprezentanți ai rasei. Trebuie remarcat faptul că această națiune nu a folosit niciodată carne de cai de la animale, pe care le-au considerat proprietatea națională a țării lor.

Reducerea animalelor conduse la pierderea diversității genetice. Când numărul de indivizi din rasa Akhal-Teke a scăzut la indicatori amenințători, a reluat reproducția cailor.

Astăzi, primul loc în ceea ce privește numărul de cai Akhal-Teke este ocupat de Turkmenistan, al doilea - de Rusia. În Europa și Statele Unite ale Americii de asemenea, reproduc această rasă, care este apreciată și iubită pentru calitățile sale unice de frumusețe și de lucru.

Akhal-Teke este singura rasă de cai care are o incredibilă netedă mișcare, păr strălucitor, o moară mândră și un gât de lebădă. Caii au o valoare aproape egală cu caii arabi. În ciuda rarității și costului ridicat, caii Akhalteke sunt foarte populare.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Camion greu sovietic - descrierea și caracteristicile raseiCamion greu sovietic - descrierea și caracteristicile rasei
Budennovskaya rasa de cai: conținut și reproducereBudennovskaya rasa de cai: conținut și reproducere
Viteza, dezvoltată de un cal: medie și maximăViteza, dezvoltată de un cal: medie și maximă
Totul despre rasa de cai KarachaiTotul despre rasa de cai Karachai
Cainii cei mai frumosi si celebri din lumeCainii cei mai frumosi si celebri din lume
Rase de cai: specii, fotografii, descrierea cailor de rasaRase de cai: specii, fotografii, descrierea cailor de rasa
Cai rasa purpuriu arab, poze cu caiCai rasa purpuriu arab, poze cu cai
Caracteristicile cailor din rasa cal ArabianCaracteristicile cailor din rasa cal Arabian
Tipuri de cai cei mai scumpi din lumeTipuri de cai cei mai scumpi din lume
Caracteristicile și caracteristicile rasei de cai Akhal-TekeCaracteristicile și caracteristicile rasei de cai Akhal-Teke
» » Rasa de cai Akhal-Teke, descrierea rasei
© 2021 amigdas.com