amigdas.com

Cum se conectează un cablu de aluminiu și cupru

De ce nu puteți conecta fireleÎn multe apartamente de stoc de locuințe învechite, energia electrică este distribuită prin fire fabricate din aluminiu. Acestea sunt conectate între ele în diverse moduri, inclusiv răsucirea. Dar, uneori, este nevoie de îmbinarea firelor de aluminiu și de cupru. Această necesitate poate apărea atunci când conectați prize, aparate electrice.

De fapt, o conexiune făcută sub formă de răsucire nu este cea mai bună soluție. Dar există câteva reguli simple, a căror implementare va minimiza efectul negativ al acestui tip de conexiune. Mai ales pentru că regulile Cablarea acestui tip de răsucire este interzisă pentru utilizarea în rețelele interne și industriale. Așadar, căutarea metodelor de conectare a sârmei de aluminiu și cupru nu își pierde relevanța.

Coroziunea când sunt combinate diferite metale

Normele de cablareMulți cred cu sinceritate că andocarea firelor de cupru și aluminiu este inacceptabilă. Acest lucru este parțial adevărat. E vorba de coroziune. Astfel de fenomene apar atunci când se conectează conductoare din diferite metale. Dacă sunt legate între ele într-o atmosferă în care nu există umiditate, atunci nu ar trebui să se întâmple nimic teribil. Dar în atmosferă există întotdeauna umiditate într-un volum sau altul. Fiecare metal are propriul său potențial electrochimic strict individual, pentru fier are o valoare, pentru cupru - pentru alta, pentru aluminiu - pentru al treilea. Această proprietate a metalelor a condus în timpul său la apariția surselor de energie autonome:

  • baterii;
  • baterii.

Dacă umezeala intră în îmbinarea firelor realizate din metale diferite, celula scurtcircuitată. Adică, atunci când se aplică energie, unul dintre fire începe să se descompună. Dar este posibil să conectați firul de aluminiu la firul de cupru și, în același timp, să evitați încălzirea și coroziunea în punctul de contact.

Metode de conectare a firelor

Diferența dintre potențialul electrochimic al cuprului și aluminiu va duce mai devreme sau mai târziu la eșecul său. Cum se poate întâmpla când cuprul nu este conectat fără aluminiu? De exemplu, în timpul reparării cablajelor în clădirile în care se realizează cablarea, din fire de aluminiu.

Există mai multe modalități de a rezolva această problemă:

  • utilizarea cutiilor de borne;
  • utilizarea legăturilor cu șuruburi.

Aplicarea acestor dispozitive simple, va fi posibil să se garanteze absența contactului dintre aluminiu și cupru.

Cutii terminale

Conexiune prin cabluÎn practică, se utilizează o varietate de blocuri terminale. Una dintre cele mai utilizate pe scară largă este nutletul.

Arată ca o nuanță în aparență. Rolul principal în acest design este jucat de trei plăci, între care se face conexiunea. Pentru a face acest lucru, desfaceți cele două șuruburi, instalați primul fir și fixați-l. Al doilea fir trebuie introdus între placa intermediară și cea rămasă. Acest design al blocului terminal nu va permite contactul firelor realizate din metale diferite. În acest caz, aluminiu și cupru.

O altă modalitate nu mai puțin populară de conectare a firelor este metoda WAGO. Pentru a efectua această operațiune, este suficient să scoateți izolația (10-15 mm) de cabluri și să le introduceți în găurile din carcasa panoului de borne.

Pe cavitatea interioară a acestui dispozitiv mic se aplică un lubrifiant, care nu permite oxidarea firelor. Conexiunile de acest tip sunt potrivite pentru a furniza energie candelabrelor, sconceselor, adică în circuitele de iluminare. În același timp, această metodă nu este potrivită pentru lucrul cu fire electrice. Faptul este că o sarcină mare în conexiunile de alimentare conduce la încălzirea contactelor și, ca urmare, rezistența electrică poate crește brusc.

Printre numeroasele modele de dispozitive de conectare a cablurilor, se aleg adesea cutii de borne. Pentru a asigura alimentarea cu energie electrică, este suficient să curățați, de exemplu, un fir de cupru, să îl montați într-o gaură și să-l strângeți cu șurubul instalat. În cealaltă gaură, situată opus, este necesară instalarea unui fir de aluminiu dezbrăcat. Astfel de cutii de borne asigură transmisia de putere în rețele asamblate din fire de diferite metale.

Utilizarea terminalelor cu diferite configurații și design vă permite să conectați firele de aluminiu și cupru unul la celălalt, evitându-vă contactul direct.

Conexiune boltită

Modalități de conectare a firelorAcest tip poate fi de asemenea utilizat pentru conectarea firelor de cupru și aluminiu. Principala condiție care trebuie respectată atunci când se utilizează o astfel de conexiune este utilizarea unei șaibe metalice care a trecut prin anodizare. Această metodă de andocare este adesea folosită la domiciliu, când nu este posibilă utilizarea blocurilor de terminale și a altor dispozitive fabricate în fabrică.

Când efectuați lucrări electrice, indiferent dacă este vorba de o rețea electrică de uz casnic sau industrial, utilizați o gamă largă de fire, iar volumul de aluminiu nu este ultimul loc. Adesea, înaintea asamblorilor, există o întrebare privind modul de conectare a firelor de aluminiu executate din cupru sau din alte materiale. Cu ajutorul cutiilor de borne se poate face atât acasă, cât și în producție.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se conectează un candelabru. Diagrame conexiuniCum se conectează un candelabru. Diagrame conexiuni
Cum se conectează firul de aluminiu și cupruCum se conectează firul de aluminiu și cupru
Cum se conectează un candelabru: un corp de iluminat cu trei lădiri și cinci roțiCum se conectează un candelabru: un corp de iluminat cu trei lădiri și cinci roți
Cum să conectați, să transferați și să reparați o priză electricăCum să conectați, să transferați și să reparați o priză electrică
Cum să conectați sau să îmbunătățiți cablul de televiziuneCum să conectați sau să îmbunătățiți cablul de televiziune
Priză trifazată pentru 380 de volțiPriză trifazată pentru 380 de volți
Caracteristici și aplicarea magistralei electrotehnice de cupruCaracteristici și aplicarea magistralei electrotehnice de cupru
Procedeul de lipire la domiciliuProcedeul de lipire la domiciliu
Trebuie să schimbe cablul de aluminiu la cupruTrebuie să schimbe cablul de aluminiu la cupru
Îndepărtarea corectă a firelor într-un circuit electricÎndepărtarea corectă a firelor într-un circuit electric
» » Cum se conectează un cablu de aluminiu și cupru
© 2021 amigdas.com