amigdas.com

Ce este osteomielita la nivelul maxilarului, simptome și tratament?

Boli ale maxilaruluiDestul de des în stomatologie există o asemenea boală ca osteomielita. Acest lucru se datorează faptului că maxilarul superior sau inferior are dinți care sunt sursa infecției. În plus, jawbones conține un număr mare de nave. Când osteomielita în os dezvoltă un proces inflamator cu formarea de puroi. Patogenia bolii este destul de complicată și există multe motive pentru apariția ei. Să analizăm în detaliu ce este osteomielita maxilarului, simptomele și tratamentul acestei patologii.

Care este osteomielita maxilarului și motivele dezvoltării acestuia

osteomielită fălcile - o boală foarte periculoasă, care este însoțită de dezvoltarea inflamației și infecției. Acesta poate afecta întregul sistem osos și este cel mai adesea observat la persoanele de 20-40 de ani, cel mai adesea la bărbați. De regulă, maxilarul inferior este afectat. Boala se dezvoltă de obicei brusc, dar se întâmplă ca aceasta să dobândească imediat o formă cronică.

Osteomielita in practica dentara apare urmatoarea moduri:

 • odontogene;
 • hematogenă;
 • traumatic.

Simptome osteomielite hematogeneCea mai comună cauză a bolii este un dinte bolnav. Dacă vorbim într-un alt mod, boala se dezvoltă într-un mod odontogen. Totul începe cu carii. Dacă nu consultați medicul în timp util, infecția penetrează nervul dentar și de acolo, prin canalele radiculare ale dintelui, intră în parodonție. Parodontita netratată duce la faptul că inflamația începe să se răspândească sub periost și direct în osul în sine.

hematogenă modul de dezvoltare a unei osteomielite constă în faptul că infecția se extinde prin intermediul unui sânge din orice proces inflamator care se desfășoară într-un organism. Și traumatic este asociat cu fracturi, răni și alte leziuni. Uneori, osteomielita este o complicație după o intervenție chirurgicală pe osul maxilarului.

Simptomele osteomielitei

Stadiul acut

Simptomele se dezvoltă foarte repede. În zona dintelui dureros apare durere severă, care începe să crească pe măsură ce boala progresează și trece pe țesutul maxilarului. Dantul patologic poate începe să se slăbească, treptat inclusiv dinții vecini în proces. Acest lucru poate duce la pierderea lor, deși acestea pot fi perfect sănătoase. În timpul examinării, există hiperemie și umflarea gingiei, precum și a țesuturilor moi. Dacă apăsați pe dinte cu degetul, atunci există o ascuțire durere.

Durerea la osteomielita, care afectează maxilarul inferior, se concentrează de obicei pe zona dinților inferiori. Ganglionii ganglioni cresc pe gât, iar partea inferioară a feței crește de obicei amorțită.

Pentru alții simptome Stadiul acut al osteomielitei este:

 • Cefaleea este un simptom al unei bolidureri de cap;
 • sentiment de slăbiciune și slăbiciune;
 • pierderea apetitului;
 • tulburări de somn.

Stadiul subacut

Se dezvoltă timp de mai multe luni după debutul bolii și se caracterizează prin apariția unei fistule, din care puroiul începe să se remarce cu un amestec de lichid. Datorită faptului că se creează o ieșire temporară, există ușurare, dar durează câteva zile.

Din păcate, datorită ameliorării temporare a simptomelor, nu se grăbește să consulte un doctor, din greșeală crezând că totul a trecut. Dar boala în sine nu dispare. Sursa infecției persistă și începe să se răspândească în continuare, dobândind o formă cronică. Se păstrează mobilitatea dinților în flux subacut, iar semnele de inflamație se diminuează.

Stadiul cronic

cronic Osteomielita din maxilar se dezvoltă ca un proces primar sau ca urmare a unei forme acute. Această boală este foarte dificil de tratat și cauzează diverse complicații, deși pacientul pare că sa recuperat în cele din urmă, deoarece picăturile de temperatură și durerile sale se opresc. Dar, în același timp, slăbiciunea și paloarele membranei mucoase și a pielii sunt păstrate.

Etapa cronică a osteomieliteiLa o etapă cronică, dinții încep de asemenea să se slăbească. Dispozițiile fistuloase sunt situate atât în ​​cavitatea bucală, cât și pe piele. În osul maxilarului se găsesc sechestrați, din cauza faptului că se îngroșă și se poate produce o fractură patologică.

cronic Osteomielita este primară și secundară. Infecția secundară se dezvoltă din următoarele motive:

 • tratamentul întârziat sau auto-medicația;
 • diagnosticată în mod greșit și schema de tratament aleasă în mod incorect;
 • Imunitate slabă datorată infecțiilor, stresului, traumei.

Osteomielita la nivelul maxilarului superior și inferior

Cel mai adesea apare osteomielita din maxilarul inferior. În plus față de alte simptome, se caracterizează prin amorțirea buzei inferioare și a zonei bărbie, ca rezultat al înfrângerii nervului mandibular împreună cu ramurile. Aspectul traumatic al osteomielitei apare cel mai adesea pe maxilarul inferior, deoarece este mai expus fracturilor și altor leziuni.

Osteomielita din maxilarul superior se dezvoltă mult mai rar și, în principal, datorită a rinogenului infecții. O astfel de boală este mai susceptibilă la sugari, iar boala le dezvoltă mult mai rapid decât la adulți. Pe partea afectată, obrazul și zona ochiului se umflă și fața devine asimetrică.

Osteomielita maxilarului. în sine, este foarte periculos și provoacă dureri severe. Trebuie tratată, deoarece pot apărea următoarele: complicații:

 • afectarea meningelor, meningita;
 • tromboflebită;
 • flegmon și abcesul țesuturilor moi înconjurătoare;
 • răspândirea inflamației purulente a nervului optic și a organelor oculare;
 • infecție a sângelui, care duce adesea la moarte.

De obicei, osteomielita are ca rezultat apariția flegmonului - o inflamare puternică a oricărei zone.

tratament

Tratamentul osteomieliteiTratamentul osteomielitei din maxilar începe cu ceea ce este eliminat vatră infecție. Dacă forma bolii este odontogenică, în primul rând îndepărtați dintele bolnav. Tratamentul cu formă traumatică și hematogenă are ca scop eliminarea procesului inflamator și eliminarea traumei. Adesea, după eliminarea cauzelor bolii, simptomele încep să scadă. Dacă s-a dezvoltat flegmon sau abces, tăiați țesuturile moi și le presați.

Tratamentul osteomielitei maxilare inferioară

Când se elimină cauzele bolii, se iau măsuri terapeutice pentru a elimina inflamația și flora bacteriană, pentru a evita re-infectarea. Rana trebuie tratată cu grijă antiseptic soluții, după care se stabilește scurgerea timp de câteva zile. După încetarea secreției de puroi, drenarea de obicei iese de la sine, iar rana este strânsă. Medicul prescrie fizioterapia, și anume tratamentul cu azot. Aceasta contribuie la vindecarea și repararea rapidă a țesuturilor, precum și la suprimarea microbilor și bacteriilor patogene.

Tratamentul osteomielitei maxilare a maxilarului

În acest caz, dintele este de asemenea înlăturat. Dacă infecția a pătruns în zona orbitală sau în sinusurile căilor respiratorii, atunci aceste părți trebuie să fie dezinfectate. Este necesar să se ia în considerare faptul că maxilarul superior este friabil, astfel încât puroul se poate răspândi rapid în zonele învecinate, provocând dezvoltarea abcesului subperiostatic. După extragerea dinților doctorul tăie abcesul pentru a elimina purulent conținutul și tratează rana cu medicamente.

Tratamentul osteomielitei cronice a maxilarului

Dacă boala sa dezvoltat mai puțin de 1,5 luni în urmă, medicul poate prescrie un tratament conservator. În caz contrar, va trebui să recurgem la o metodă chirurgicală. Tratamentul formei cronice constă în îndepărtarea sechestratelor, a țesuturilor bolnave și necrotice. În plus, dinții slăbiți trebuie tăiați. Pentru a înlocui osul lipsă, medicamentele osteoplastice pot fi utilizate, dar numai după ce toate simptomele bolii au dispărut complet. În plus, numiți fizioterapie:

 • ultrasunete;
 • terapia magnetică;
 • UHF.

Tratamentul general

Osteomielita din maxilar necesită o abordare integrată a tratamentului, deoarece evenimentele locale nu vor avea efectul dorit. Medicul trebuie să prescrie antibiotice, care sunt administrate intravenos sau intramuscular. Foarte eficient de droguri Clindamycin. Uneori prescrise și penicilină.

În plus, tratamentul este anti-inflamator prin mijloace, de exemplu, Metluracil. Acestea ar trebui să fie aplicate într-o lună. Pentru a crește imunitatea, prescrieți complexe de vitamine. Dieta trebuie dominată de alimentele din proteine, care vor ajuta la restabilirea puterii. De asemenea, comportamentul și fizioprocedura.

Măsuri preventive

Clătiți-vă guraOsteomielita hematogenă și traumatică a maxilarului, din păcate, nu poate fi prevenită. Dar din moment ce această boală se dezvoltă adesea din cauza unui dinte rău, este necesar să se ia măsuri profilaxie:

 • respectați igiena cavității bucale;
 • clătiți-vă gura cu antiseptice;
 • vizitați în mod regulat medicul dentist;
 • evitați situațiile care pot duce la vătămarea maxilarului.

Astfel, osteomielita maxilarului este o boală periculoasă, care se dezvoltă adesea din cauza unui dinte bolnav. De obicei, această afecțiune afectează maxilarul inferior, mult mai rar maxilarul superior. Osteomielita trebuie tratată neapărat, altfel pot apărea complicații grave, unele dintre acestea conducând la deces.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
De ce durerea dintilor: simptome si tratamentDe ce durerea dintilor: simptome si tratament
De ce apasă fălba la deschiderea gurii?De ce apasă fălba la deschiderea gurii?
De ce reduce dinții și maxilarul. Cauze și tratamentDe ce reduce dinții și maxilarul. Cauze și tratament
Gnathology în stomatologie. Doctorul-gnatologGnathology în stomatologie. Doctorul-gnatolog
Pus în gingie: cauze, simptome și tratamentPus în gingie: cauze, simptome și tratament
Simptomele și tratamentul parodontitei croniceSimptomele și tratamentul parodontitei cronice
Simptomele abcesului parodontal al dintelui și abcesului după îndepărtareSimptomele abcesului parodontal al dintelui și abcesului după îndepărtare
Periostita maxilarului inferior și superior: cauze, simptome și tratamentPeriostita maxilarului inferior și superior: cauze, simptome și tratament
Tipuri și denumiri ale dinților la omTipuri și denumiri ale dinților la om
Dintele durează cu presiune sau înțepăturăDintele durează cu presiune sau înțepătură
» » Ce este osteomielita la nivelul maxilarului, simptome și tratament?
© 2021 amigdas.com