amigdas.com

Cum se utilizează corect micrometrul

Dispozitiv micrometruScopul funcțional al micrometrului este de a măsura cantitățile relativ mici printr-o metodă de contact. Domeniile sale de aplicare sunt caracterizate de necesitatea de a obține rezultate care să fie foarte precise, de exemplu, fabricarea de unelte. Instrumentul este destul de comun, cu toate acestea, anumite dificultăți în aplicarea acestuia au cauzat urgența întrebării cu privire la modul de utilizare a micrometrului.

Proiectarea dispozitivelor

Piața modernă de instrumente de măsurare oferă o gamă destul de largă de micrometre, dar designul lor este aproape identic, cu excepția modelelor de tip electronic. Diferențele de dispozitive mecanice sunt în principal în dimensiunile globale ale obiectelor pe care le măsoară. Contorul standard constă din următoarele componente:

 • Microfonul instrumentului„Capse“. Detaliu, care este baza instrumentului, pe care sunt fixate celelalte mecanisme ale dispozitivului. Este realizat dintr-un metal deosebit de puternic, rezistent la efecte de deformare, deoarece magnitudinea erorii de măsurare depinde direct de rigiditatea acestui element.
 • "Heel". Element care efectuează funcțiile unei opriri dure. Este realizat în două variante: presat în corpul suportului și detașabil. Un călcâm înlocuibil este caracteristic dispozitivelor cu un domeniu de măsurare de 500 până la 800 de milimetri.
 • Piciorul. Partea componentă a micrometrului, realizată sub forma unui cilindru gol, cu o pereche de șuruburi plasată în interior. Pe partea din față a tulpinii sunt cele principale, care arată milimetri, iar una suplimentară, care arată o jumătate de milimetru, a scalei.
 • "Drumul". Un element al cărui scală prezintă zeci și sute de milimetri (micrometri), joacă simultan rolul unui pointer pentru scala tulpinii.
 • "Ratchet". Acesta este plasat din partea exterioară a tamburului. Acest detaliu nu numai că deplasează șurubul micrometric, ci limitează și cantitatea de cuplu aplicată de mâna umană. Această funcție asigură veridicitatea citirilor atunci când există o deformare elastică a elementelor cu perechi de șuruburi și nu deteriorează mecanismul dispozitivului.
 • "Șurub micrometric". Unul dintre capăturile elementului are o suprafață netedă și se extinde în zona de măsurare, iar cealaltă este rigid conectată la tambur.
 • "Dispozitiv de blocare". Partea este realizată sub forma unei cleme cu șurub care fixează șurubul micrometric în momentul stabilirii instrumentului sau efectuării de citiri.
 • "Standardul". Un element situat în afara instrumentului și destinat verificării acestuia înainte de efectuarea măsurătorilor.

Clasă de precizie și marcare

Cum se aplică micrometrulTermenul "clasă de precizie" înseamnă eroarea maximă admisă a dispozitivului. De exemplu, eroarea maximă micrometru „MK25“ având o primă clasă de precizie nu depășește două micrometri (± 0,002millimetra), în timp ce a doua clasă a aceluiași dispozitiv - patru micrometri (± 0,004millimetra).

Marcajul contorului este următorul: "Micrometru MK25-1", unde numărul 25 indică domeniul măsurătorilor posibile (de la 0 la 25 de milimetri), iar unitatea este clasa de precizie. În plus, numele codului este adăugat la numele documentului care definește simbolurile pentru aceste dispozitive - "GOST 6507-90".

Indicație digitală

Segmentul instrumentelor de măsurare de pe piața instrumentelor moderne oferă micrometre care au cântare electronice în locul scalelor pentru indicarea digitală a măsurătorilor. Astfel de dispozitive au cu siguranță o serie de avantaje în comparație cu omologii lor mecanici:

 • Micrometru CaracteristiciAfișajul digital al valorilor simplifică foarte mult procedura de măsurare și minimizează timpul de citire.
 • Dispozitivele electronice au o marjă relativ mică de eroare admisă și un preț de divizare de un micrometru.
 • Micrometrele digitale oferă posibilitatea de a efectua atât măsurători absolute, cât și relative, ceea ce este extrem de convenabil pentru controlul tehnic, pentru efectuarea unor calcule cu un nivel ridicat de complexitate, pentru sortarea pieselor și a celor similare.
 • Abilitatea unor dispozitive de a "aminti" limitele de toleranță.
 • Prezența unui conector de conectare la computer care vă permite să analizați statisticile măsurătorilor cu compilarea ulterioară a rapoartelor.
 • Abilitatea de a utiliza împreună cu sistemul metric de măsurători engleză.

În mod corect, trebuie remarcat și prezența unor deficiențe caracteristice micrometrelor cu indicarea digitală a măsurătorilor. Principalul dezavantaj - este mai mic în comparație cu fiabilitatea mecanică a dispozitivului ca un instrument electronic este mai susceptibil la diverși factori negativi: impacturi, căderi, temperaturile ridicate și umiditatea și așa mai departe.

Instrucțiuni de utilizare

Cum se utilizează micrometrulProcedura de măsurare constă în rotirea tamburului până la atingerea capătului plat al șurubului micrometric și a călcâiului cu capetele dimensionale ale obiectului măsurat. Întrucât se întâlnesc rareori probleme cu instrumentele cu indicații digitale de măsurare, este necesar să se ia în considerare procedura pentru exemplul unui micrometru de design clasic.

Verificarea citirilor

Se recomandă să se efectueze nu numai în timpul achiziționării instrumentului, ci și în mod constant înainte de efectuarea măsurătorilor. Procedura de testare începe cu rotirea tamburului până se închide călcâiul și șurubul micrometric cu cap plat. Dispozitivul funcționează corect dacă capătul tamburului se oprește la marcajul zero al barei de tăiere, iar bara longitudinală indică marcajul "0" de pe tambur.

Dacă una dintre condiții nu este îndeplinită, micrometrul trebuie ajustat. Algoritmul de efectuare a autoreglementării este după cum urmează:

 • Cum se măsoară cu un micrometruPrin intermediul unui dispozitiv de blocare, șurubul micrometru este fixat. Planurile de măsurare se află în poziția conectată sau măsura de capăt este fixată între ele.
 • Utilizând o cheie specială inclusă în setul de micrometre, șurubul micrometru și tamburul sunt deconectate.
 • Cursa longitudinală aplicată pe tija este combinată cu marcajul zero al tamburului.
 • Dispozitivul este asamblat în ordine inversă, după care este verificat din nou.

Fixarea piesei

Pentru măsurare, piesa trebuie fixată cu ajutorul suprafețelor de măsurare ale sculei. Pentru a evita deteriorarea micrometrului și pentru a obține cele mai precise rezultate este necesar să urmați câteva recomandări simple:

 1. Apăsând ferm obiectul măsurat pe călcâi, fără a exercita vreun efort, aduceți planul șurubului micrometric la marginea obiectului.
 2. Aplicarea ulterioară a suprafeței de măsurare a șurubului cu dimensiunile obiectului măsurat trebuie realizată exclusiv prin intermediul unui clichet.
 3. O serie de clicuri semnalează contactul suprafețelor de măsurare cu dimensiunile elementului măsurat, iar citirile scalei de micrometru corespund dimensiunilor sale.

Punerea în aplicare a acestor recomandări simple va reduce la minimum riscul deteriorării instrumentului și va reduce semnificativ uzura suprafețelor de măsurare.

Luând lecturi

Montarea micrometruluiCitirile încep cu cea mai mare descărcare, treptat trecând spre cele mai mici. Mai întâi, se înregistrează citirile scalei situate pe tulpină. De exemplu, se consideră modelul "MK25-1", prețul de împărțire a scalei tulpinii fiind de 0,5 milimetri. Este extrem de important să înțelegem că indicatorul căutat este determinat de diviziunea deschisă precedentă.

În continuare trebuie să citiți citirile de pe scala de la tobă. Aici prețul de divizare este de 0,01 milimetri. Rezumând indicațiile primite din două scale, se obține rezultatul final.

Verificați micrometrul

Verificarea micrometrului este reglementată de instrucțiunile metodice ale MI 782-85. Cunoașterea procedurii de verificare este extrem de importantă atât pentru un specialist care verifică instrumentul, cât și pentru un lucrător calificat care efectuează direct măsurători. Chiar și în procesul de operare internă, cunoașterea cunoștințelor despre activitățile de verificare este de mare folos. Detectarea unor astfel de deviații ale parametrilor controlați, ca o încălcare a paralelismului planurilor de măsurare, înclinarea planului de măsurare a șurubului și a altora, servesc ca un semnal evident despre funcționarea defectuoasă a contorului.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se măsoară (măsoară) rezistența cu un multimetruCum se măsoară (măsoară) rezistența cu un multimetru
Cum se verifică și se măsoară rezistența unui rezistor cu un multimetruCum se verifică și se măsoară rezistența unui rezistor cu un multimetru
Ce este un curvimetru: caracteristicile și scopul dispozitivuluiCe este un curvimetru: caracteristicile și scopul dispozitivului
Care este necesitatea unui indicator ecologic?Care este necesitatea unui indicator ecologic?
Cum să alegeți multimetrul digital analogic și digitalCum să alegeți multimetrul digital analogic și digital
Cum se măsoară temperatura unui copil cu un termometru electronicCum se măsoară temperatura unui copil cu un termometru electronic
Pirometre pentru măsurarea temperaturii printr-o metodă fără contactPirometre pentru măsurarea temperaturii printr-o metodă fără contact
Cum se utilizează și se măsoară cu ajutorul unui etrierCum se utilizează și se măsoară cu ajutorul unui etrier
Caliper digital: principiu de funcționare, caracteristici de proiectareCaliper digital: principiu de funcționare, caracteristici de proiectare
Micrometru electronic: tipuri, echipamente și reguli de funcționareMicrometru electronic: tipuri, echipamente și reguli de funcționare
» » Cum se utilizează corect micrometrul
© 2021 amigdas.com