amigdas.com

Tipuri și denumiri ale dinților la om

Un șir de dințiFormarea dinților începe de la o vârstă fragedă. Copilul, chiar dacă este nou-născut, este deja prezent la nivelul oaselor profunde a sistemului maxilo-facial, locuri pregătite pentru formarea membrilor viitorului maxilarului. Prin urmare, în 4-6 luni copilul are primele tuberculi și fiecare este în locul său.

Și la adulți și la copii, structura sistemului maxilarului este de așa natură încât dinții pot fi atribuite același nume, cu singura diferență - la adulți 32 de dinți, iar copilul ei sunt în număr mai mic (scor total) și poartă denumirea - lapte.

Numele dinților umane pe maxilarul inferior și superior coincid.

Care sunt dinții numiți?

 1. Numele dințilorAhead sunt - incisivi. În total, există 4 elemente pe maxilarul superior și 4 pe maxilarul inferior. Incizorii sunt centrali (frontali) și laterali. Toate servesc pentru a mânca pe mâncare.
 2. În spatele incisivilor mergeți colti - 2 pe maxilarul inferior și 2 pe partea de sus. Ei, ca și incisivii, participă la confiscare, dar la alimente mai rigide și, de asemenea, în mestecarea parțială. Mai mult, în profunzimea cavității orale se găsesc premolarii radicale (molarii) și molarii.
 3. premolari (mici indigene) - sunt doar în spatele dinților canini. 2 elemente de pe fiecare parte a maxilarului superior, adică - primul și al doilea premolar și același pe cel inferior. Total 4 premolari pe partea superioară și 4 pe maxilarul inferior. Acești dinți sunt deja implicați în mod specific în procesul de măcinare și de mestecare.
 4. molarilor (indigene - mari) - situat în adâncul gurii. Numărul lor poate să nu fie întotdeauna același (dacă nu s-au dezvoltat dinții de înțelepciune), de la două la trei de fiecare parte a maxilarului. Ele sunt numerotate - primul, al doilea și al treilea molar. Se pare că totul este de la patru la șase molari.

Dinții de înțelepciune sunt cei mai recenți molari care apar (sau nu apar) după 18 ani. Se referă doar la cei trei molari. Ei au nevoie, la fel ca premolarii, să participe la un proces serios de mâncare a mâncării.

Deci, să rezumăm. La un adult din cavitatea orală există 32 (sau 28) elemente:

 • Cuttere - 8 elemente (4 pe maxilarul superior și 4 pe partea inferioară).
 • Colții - 4 elemente (2 în partea de sus și 2 în partea de jos).
 • Premolarii sunt 8 elemente (4 în partea de sus și 4 în partea de jos).
 • Molar - de la 8 la 12 elemente (4-6 elemente de jos și mai multe de sus).

La copii, sistemul maxilarului este încă nedezvoltat. Prin urmare, premolarii și molii treia (adică, dinții de înțelepciune) sunt absenți, doi molari din fiecare parte a maxilarului urmează imediat dinții canini.

Acum știi toate numele dinților.

Formulele de numerotare pentru dinții unei persoane

Structura sistemului maxilarului uman, deși universală, este destul de complexă. La urma urmei, oricare dintre noi este individual. Și fiecare dintre dinții noștri este un organ separat, care are numele său, indicând locația sa pe maxilar. Numele medical complet este prea dificil atât pentru memorare, cât și pentru introducerea în cardul pacientului. Prin urmare, în comunitatea dentară dinții sunt numerotați. În diferite țări, la momente diferite acestea erau scheme diferite, dar, pentru un anumit dentist, cele mai convenabile.

Iată câteva dintre ele:

 • Care sunt dinții umani?Sistem universal (utilizează 32 de cifre, după numărul de dinți).
 • Sistem de numerotare numit - Viola (în general acceptat de stomatologi din toate țările).
 • Numerotarea digitală pătrată a lui Zygmonti-Palmer.
 • Numerotarea după numele fondatorului sistemului - Dr. Haderup.
 • Numerotarea alfanumerică sau schema Lumii Noi.

Toate aceste scheme sunt încă folosite în acest domeniu de stomatologie. Unele sunt cele mai comune, în timp ce altele sunt folosite în practica restrânsă sau într-o anumită zonă. Dar, sensul lor este identic. La urma urmei, uneori pacienții trebuie să recurgă la ajutorul specialiștilor dintr-o altă țară. Toți doctorii studiază în institute aceste metode diferite și aplică în practică cel mai convenabil pentru ei.

Specificitatea absolut tuturor schemelor este redusă la asta, că fiecărui dinte i se atribuie un număr separat. Stomatologii, pentru a facilita comunicarea atât între ei, cât și cu pacienții, urmează imediat înregistrările medicului participant din dosarul medical, iar sarcina de a determina elementul dorit este mult simplificată.

Să analizăm mai detaliat formulele de numerotare a dinților utilizați în practica medicală.

Sistem universal

Dacă se folosește ca bază baza numerotării digitale universale, atunci în formula aplicată medicul arată toate cele 32 de dinți. Numărarea este din maxilarul superior, jumătatea din dreapta de la dinte înțelepciune (al treilea molar), care vor fi numerotate de la 1, și în sensul acelor de ceasornic - până la 32 molar, localizată în jumătatea dreaptă, dar maxilarul inferior.

Cu molari neformați, norma pentru un adult este de 28 de dinți. În acest caz, o bordură este plasată pe locul molarului terț inexistent, deoarece ordinul acceptat trebuie să fie respectat în formula (numerotarea de la 1 la 32).

De exemplu, în absența tuturor celor patru dinți de înțelepciune, formula universală arată astfel:

 • Cum se trateaza dintiio linie, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 - maxilarul superior pe dreapta;
 • 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, bordul este maxilarul superior din stânga;
 • bordură, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 - maxilarul inferior din stânga;
 • 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, bordul este maxilarul inferior din dreapta.

Un dinte copil la copii sub acest sistem este notat cu litere latine, numărând exact în același mod, adică în sensul acelor de ceasornic de la maxilarul superior al jumătății drepte - de la A la T.

 • A, B, C, D, E - maxilarul superior din partea dreaptă (începând de la ultimul molar).
 • F, G, H, I, J - maxilarul superior din stânga (care se termină cu ultimul molar).
 • K, L, M, N, O - maxilarul inferior din stânga (de la ultimul molar până la incisivul central).
 • P, Q, R, S, T - maxilarul inferior spre dreapta (care se termină cu ultimul molar).

Sistem de numerotare "Viola"

Aceasta este cea mai obișnuită formulă de numerotare utilizată în practica mondială. Ei o folosesc încă din 1971. Numerotarea se face din mijlocul rândului din incisivul central și se diverge în fiecare direcție (spre dreapta și spre stânga), adică către cel de-al treilea molar.

În cazul în care dintele lipsește dintr-un anumit motiv, locul său nu este numerotat, dar rămâne gol (o bordură este plasată pe card).

Numerotarea este simplă, de la 1 la 8 în fiecare segment al maxilarului inferior sau superior (trece de la incisiv la cel de-al treilea molar).

Apoi, determinați locația fiecărui element. Adică, din punct de vedere vizual, maxilarul este împărțit în patru părți principale - patru segmente. Segmentarea numerică începe din partea dreaptă a maxilarului superior și mergeți în sens orar:

 • În dreapta, rândul de sus este primul segment (dinții se numesc zeci).
 • În partea stângă, rândul de sus este al doilea segment (douăzeci).
 • În partea stângă, rândul de jos este al treilea segment (treizeci).
 • În partea dreaptă, rândul de jos este al patrulea segment (cel de-al 40-lea).

Formula finală pentru sistemul "Viola":

 • 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 - pe rândul superior de sus;
 • 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 - în partea stângă, rândul superior;
 • 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 - în partea stângă, rândul de jos;
 • 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 - în dreapta rândul de jos.

În sistemul "Viola" pentru numerotarea oricărui element se aplică numere, care sunt întotdeauna două. Primul indică locația în unul dintre cele patru segmente, iar al doilea - locul în rând. O astfel de tehnică este considerată a fi predominant fiabilă.

Se pare că orice dinte are un număr de serie personal. Toate datele sunt înregistrate în cartea personală a pacientului. În fața elementului de problemă, puteți scrie totul despre starea lui înainte sau după tratament. Având o astfel de carte medicală, orice medic vede starea de sănătate a dinților și procedurile efectuate cu acesta.

Dentiții din lapte dulce din acest sistem sunt identificați într-o oarecare măsură, deoarece maxilarul copilului este diferit de cel adult. Când apar dinții, vizual sau cu ajutorul imaginilor cu raze X, medicul determină atât rândurile cu dinții de lapte cât și formarea seriei deja cu cele permanente.

Numărătoarea dinților din lapte este după cum urmează:

 • În partea dreaptă, rândul de sus este primul segment (dinții sunt numiți - cincizeci).
 • În stânga, rândul superior este al doilea segment (șaizeci).
 • În stânga, rândul de jos este cel de-al treilea segment (anii șaptezeci).
 • În partea dreaptă, rândul de jos este al patrulea segment (optzeci).

Formula pentru copii include:

 • în partea dreaptă, rândul de sus este de la 51 la 55;
 • în partea stângă, rândul superior este de la 61 la 65;
 • în partea stângă, rândul de jos este de la 71 la 75;
 • în dreapta rândul de jos este de la 81 la 85.

Sistemul Sigmonti-Palmer

Tipurile și denumirile dințilorAceasta este cea mai veche metodă de aranjare schematică a elementelor fălcilor. Este cunoscut de la mijlocul secolului al XIX-lea. Sistemul este numit după creatori și este o schemă digitală pătrată. Sistemul de dentiție este împărțit în patru segmente, fiecare dintre care constă din numere arabe de la 1 la 8 (ca în schema precedentă Viola).

Numerotarea fiecărei jumătăți a maxilarului inferior și superior este de la incisiv până la cel de-al treilea molar.

Diferența dintre schema folosită pentru copii este doar că în locul cifrelor arabe, romane de la I la V.

Acest lucru nu este schema cea mai convenabilă, dar că este încă folosit în chirurgia medici si ortodontie (ortodontie - Departamentul de Stomatologie, prevenirea și tratamentul anomaliilor dento-alveolara, cum ar fi malocluzie).

Sistemul dezvoltat de Haderup

În schema propusă de Haderup, Se utilizează de asemenea pentru a indica numerele de la 1 la 8 în fiecare dintre cele patru segmente, dar rândul superior al cifrelor este scris cu semnul "+", iar cel inferior, cu semnul ";".

 • 1+, 2+, 3+, 4+, 5+, 6+, 7+, 8+ - numerotarea a două jumătăți maxilarul superior de la incisiv la cel de-al treilea molar.
 • 1-, 2-, 3-, 4-, 5-, 6-, 7-, 8- numerotarea fiecărei jumătăți maxilarul inferior de la incisiv la cel de-al treilea molar.

Pentru a desemna o schemă pentru copii, Numerele de la 1 la 5 sunt utilizate în fiecare segment, dar zero este plasat înaintea cifrei principale.

 • de la 01+ la 05 + - numerotarea dinților de lapte de pe ambele părți ale maxilarului superior de la incisor până la molar.
 • de la 01 la 05 - numerotarea dinților de lapte din fiecare jumătate a maxilarului inferior de la incisor la molar.

Schema alfanumerică (formula din Lumea Nouă)

Acest sistem american este numit după continent, descoperit la sfârșitul secolului al XV-lea de pionierii europeni. Sunt încă folosite în America. Schema este destul de specifică. Se aplică nu numai numerele, ci și literele. Pentru un adult, acestea sunt litere mari. Pentru copil - capital (mic), indicând dinții de lapte. În fiecare dintre cele patru segmente, toate elementele, indiferent de serie (superioară sau inferioară), au aceeași denumire numerică.

 • Dinți umaniCuttere - începând de la cel central, sunt notate cu numerele 1 și 2 (primul și al doilea tăietor);
 • colții fără semn digital;
 • premolarii - 1 și 2 (primul și al doilea premolar);
 • molari - 1, 2, 3 (de la primul la cel de-al treilea molar).

1, 2, nu există numere, 1, 2, 1, 2, 3 - astfel încât fiecare segment de patru arata.

Și, de asemenea, în formula literelor Lumea Nouă sunt folosite pentru a denota dintele:

 • Eu sau i (incisiv) sunt incisivi.
 • C sau c (canina) sunt canini.
 • P (premolar) - premolarii (în formula pentru sugari lipsesc).
 • M sau m (molar) sunt molari.

Faptul că în formula fiecare segment al maxilarului inferior sau superior arată la fel - este un dezavantaj al acestui sistem. Exemplu de umplere a unui segment dintr-o formulă pentru adulți:

I1, I2, C, P1, P2, M1, M2, M3 - pornind de la incisorul central până la cel de-al treilea molar.

Formula copilului din orice segment arată astfel:

i1, i2, c, m1, m2 - localizarea de la incisivul central la al doilea molar.

Aici, scrisoarea prezintă scopul dintelui (daltă, canin, premolar, molar), iar cifra - numărul aranjamentului din rând.

Din ce constă dintele uman?

Dinții se referă la formațiunile osoase, localizate în gură, care îndeplinesc diferite funcții care susțin viața, cum ar fi:

 • captarea hranei;
 • reținerea alimentelor;
 • prelucrarea mecanică a produselor alimentare (mestecare);
 • participarea la pronunția sunetelor.

Anatomic, dintele uman este împărțit în două părți:

 • coroana (coroana);
 • gât (rădăcină).

Forma dinților la omÎntregul element constă în principal dintr-un material numit dentină. Este acoperit cu smalț. În interior, sub dentină, există o cavitate, care are un nume - canalul radicular. Acesta, la rândul său, este umplut cu pastă de dinți - pastă. Canalul rădăcină trece prin întreaga rădăcină și, la sfârșit, intră în gaura numită apex. Prin această deschidere, terminațiile nervoase și vasele de sânge pătrund în cavitatea dintelui, asigurându-i funcțiile vitale.

Este necesar să se trateze dinții cu toată seriozitatea și să nu se permită distrugerea lor. La urma urmei, acesta este un indicator al sănătății noastre. Un zâmbet frumos oferă un exterior atractiv, că pentru orice persoană este un factor important în viață. În plus, acum puteți discuta în mod competent cu medicul dumneavoastră, care este, de asemenea, de o mare importanță. Este necesar să știți despre organismul dvs., literalmente, totul. Acest lucru va servi ca o garanție și protecție împotriva neglijării relației dvs.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Câți dinți are o pisică adultă: ce trebuie să știți despre ei?Câți dinți are o pisică adultă: ce trebuie să știți despre ei?
O mușcătură incorectă: descrierea, consecințele și modul de remediere a acesteiaO mușcătură incorectă: descrierea, consecințele și modul de remediere a acesteia
Când copilul începe să crească primul dinte: o diagramă detaliatăCând copilul începe să crească primul dinte: o diagramă detaliată
Anatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferiorAnatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferior
Mâncare deschisă la copil: cauzele aparițieiMâncare deschisă la copil: cauzele apariției
Numerotarea dinților în stomatologie: schemele utilizateNumerotarea dinților în stomatologie: schemele utilizate
Schimbarea dinților la un copil: sfaturi și ordinea pierderii dințilorSchimbarea dinților la un copil: sfaturi și ordinea pierderii dinților
Termeni pentru erupția dinților permanenți: momentul erupției dinților din lapteTermeni pentru erupția dinților permanenți: momentul erupției dinților din lapte
Structura și funcția cavității bucaleStructura și funcția cavității bucale
Jurnal de dinți la copiiJurnal de dinți la copii
» » Tipuri și denumiri ale dinților la om
© 2021 amigdas.com