amigdas.com

Manifestări ale cariilor la copii

Carie de sticlăCopiii sunt deseori bolnavi de diferite boli. Unele dintre ele nu sunt deloc periculoase pentru organismul copilului, dar totuși determină părinților anumite îngrijorări cu privire la starea copilului lor. Una dintre aceste boli este caria de sticlă.

Caracteristicile bolii

Această patologie apare la copii de la o vârstă foarte fragedă, când dinții lor sunt încă formați. Cauzele principale ale unei astfel de afecțiuni sunt îngrijirea necorespunzătoare a gurii copilului și alimentarea necorespunzătoare. Principalele domenii ale deteriorării din gură sunt incisivii și colții. Totul începe cu distrugerea structurii minerale și a smalțului, distrugerea compusului dentin-email. Numai după aceea, țesăturile solide sunt complet distruse.

Acest lucru durează destul de mult, astfel încât, odată cu intervenția la timp și atenția părinților, boala poate fi eliminată.

Sticla ceară la copilDiagnosticul de patologie ar trebui să fie medicul dentist pentru copii. El examinează gura și îi spune părinților despre leziuni. În ceea ce privește primele etape de tratament, acestea pot include o terapie simplă pentru a restabili structura minerală a dintelui. Aici includem și emailul de argint. Dacă situația este în afara controlului și medicul nu mai poate face terapie simplă, este necesară efectuarea unei procesări profunde și umplerea dinților.

Această boală apare la copiii cu vârsta de 2-3 ani. Uneori se poate întâmpla înainte, când copilul abia a împlinit vârsta de un an. Din cauza acestei caracteristici, boala are un nume "pepinieră", "kefir" sau "lactație" carii. Aceasta este ceea ce indică caracteristicile bolii: vârsta pacienților și cauza principală a apariției bolii.

Pentru a se îmbolnăvi de acest tip de carii la copii, poate fi un copil care a fost hrănit cu ajutorul amestecurilor dintr-o sticlă sau lapte matern. Specialiștii observă că copiii care au fost hrăniți cu astfel de metode înainte de vârsta de un an au un nivel de risc de 6%, la vârsta de 18 luni - 26%, la vârsta de 2 ani - 35-40%.

Această problemă este destul de gravă, prin urmare, necesită o intervenție în timp util. Atenția de la medici ar trebui să fie foarte apropiată, pentru că dacă începeți formele timpurii ale cariilor dentare, aceasta poate crește într-o destul de complicată, vindecare care la vârsta de 20-30 de ani va fi destul de dificilă.

Cauzele principale ale bolii

Orice carie apare, în primul rând, deoarece un focar de inflamație bacteriană se aprinde în apropierea dintelui. Bacteriile acumulează treptat și distrug microflora utilă. Deci, carbohidrații încep să fermenteze, ceea ce duce la apariția unui nivel ridicat de mediu acid în cavitatea bucală. Toate acestea conduc la o distrugere treptată a smalțului, care începe cu înmuierea lui. Dacă procesul nu este oprit la timp, atunci nu numai smaltul, dar și dintele vor fi distruse, deoarece cariile la copii vor ajunge la țesuturile dure.

Există și alte motive pentru care există o carie de sticlă. Acestea pot fi pur individuale sau pot fi observate la un număr mare de copii. Este aproape imposibil să numim toate cauzele rădăcinii individuale, dar vom încerca să abordăm cele mai frecvente cazuri.

Copiii pot suferi de această boală dacă au tulburări de nutriție la o vârstă foarte fragedă. Gândiți-vă pentru dvs., medicii recomandă aderarea la regimul unei alimentații corecte și echilibrate, chiar și pentru adulți. În același timp, corpul lor tolerează destul de bine sarcina și influența din afară. Ce putem spune despre copii atunci?

Cariile pot apărea, de asemenea, din cauza igienei orale slabe. Amintiți-vă că bebelușul trebuie să curețe dinții de îndată ce apar, deoarece bacteriile distrug țesuturile foarte tinere și moi. Copiii ale căror părinți aveau probleme similare sunt foarte predispuși la această problemă. De aceea, mama și tata tineri trebuie să monitorizeze îndeaproape cavitatea orală a copilului.

Cum se manifestă cariile?Specialiștii au demonstrat că copiii care sunt hrăniți în mod natural sau cu ajutorul amestecurilor suferă cel mai mult din cariile de sticlă, mai mult de un an. Medicii spun că dinții maximi suferă atunci când oferă copilului posibilitatea de a mânca noaptea. Faptul este că majoritatea amestecurilor conțin zahăr și, uneori, părinții înșiși îl adaugă la alimentele lor, astfel încât rămășițele îndulcite ale alimentelor pe dinți devin un focar minunat al inflamației bolii. Este clar că nimeni nu alergă să-și spele dinții după o astfel de hrană de noapte, deoarece copilul adoarme imediat.

Noaptea devine o perioadă foarte periculoasă de timp, deoarece saliva este eliberată în aceste ore prea puțin și pur și simplu nu este suficientă pentru a curăța în mod natural smalțul și a neutraliza bacteriile. Astfel, părinții cu mâinile lor poate distruge sănătatea unui alt copil. Nu sunt doar cauze direct legate de cavitatea bucală, ci și cele care se referă, în cea mai mare parte, la starea sistemului imunitar.

Apariția cariilor în sticle este puternic influențată de diferite boli infecțioase:

 • infecție intestinală;
 • gripă;
 • ARI.

Faptul este că orice modificare negativă a stării sistemului imunitar duce la distrugerea saliva. Acesta se încadrează în nivelul de imunoglobuline, care reprezintă un fel de barieră de protecție în cavitatea bucală. De aceea, când nivelul lor cade, salivă nu mai îndeplinește scopul său direct de a relua structura minerală a dintelui. Acest lucru duce la o spălare rapidă a calciului și la apariția neobstrucționată a cariilor la flacon.

Simptomele cariilor la un copilPatologia poate apărea, de asemenea, la o vârstă fragedă, dacă copilul are diverse boli ale tractului digestiv, sau au fost cu părinții care și-au dat copilul în contact strâns constant. Este destul de periculoasă pentru copii să aibă contact strâns cu rudele care suferă de gingivită, amigdalită, parodontită sau gastrită. Cu astfel de boli, microflora patologică cu un grad ridicat de infecție este caracteristică, pe care copilul nu o va putea depăși. Acesta este motivul pentru care viitorii părinți trebuie, înainte de nașterea copilului, să fie supuși unei examinări complete și să vindece patologiile existente în organismul lor. Doar după aceea, vă puteți angaja în planificarea familială.

Tipuri de boli

În funcție de cât de mult se manifestă boala și la ce vârstă a apărut, cariile de sticlă pot fi de 4 tipuri:

 1. Stadiul ușor - În această etapă a dezvoltării bolii, care se manifestă la vârsta de 10-20 de luni, boala afectează incisivii superioare sub formă de pete mici, care sunt focare inflamatorii. Este în aceste locuri demineralizarea suprafeței dintelui. Durerea în această etapă este încă absentă, dar incisivii deja au o bandă albă clar vizibilă. Diagnosticarea bolii în acest stadiu este destul de dificilă. Acest lucru se poate face numai după ce suprafața tăierii sa uscat. De aceea, părinții pierd adesea timpul, deoarece nu observă problema la etapa inițială. Dacă totuși era posibilă diagnosticarea patologiei în timp, atunci în acest moment se poate opri cu ușurință cu ajutorul măsurilor preventive.
 2. Stadiul cariilor superficiale - în această etapă a dezvoltării bolii, care se manifestă la vârsta de 16-24 luni, boala afectează complet smalțul dinților, ajungând în același timp la suprafața dentinei. În acest caz, nu numai zonele cervicale sunt infectate, ci și suprafețele proximale. Caries începe să ia o nuanță gălbuie sau maro. Acest lucru ne spune despre hiperestezia dinților. Suprafața incisivilor trebuie pregătită și sigilată.
 3. Stadiul cariilor medii - în această etapă a dezvoltării bolii, care se manifestă la vârsta de 20-36 de luni, boala distruge complet smalțul și este luată pentru dentină. Incisivii de sus sunt afectați foarte puternic, astfel încât acțiunile preventive simple nu vor conduce la nimic bun. Este necesară efectuarea unei etanșări profunde.
 4. Stadiul cariilor adânci - în această etapă a dezvoltării bolii, care se manifestă la vârsta de 30-48 de luni, boala distruge complet dentina, copilul strigă constant din cauza durerii severe în dinți și refuză să mănânce. Pentru a ajuta în acest caz, numai intervenția chirurgicală va fi posibilă.

Simptomele bolii

Părinții trebuie să știe despre toate semnele acestei boli pentru a proteja copilul de patologie și pentru al elimina în primele etape.

Semne de prezență a cariilor în sticleCele mai frecvente simptome ale cariilor de sticlă sunt acestea pe dinții din față se acumulează o cantitate mare de plăci. În zona gâtului, toate alimentele rămân acumulate, care provoacă un accent de patologie. Părinții trebuie să sune o alarmă dacă aceștia, pe lângă resturile, văd petele din maro și negru-maronii pe dinți.

Cu această boală, copilul plânge adesea, consumând alimente reci, fierbinți, acri sau prea dulci. Acest lucru se întâmplă pentru că astfel de alimente îi provoacă o mare durere. Nu puteți lăsa boala să alerge sălbatic, pentru că un copil nu numai că suferă de complexe la o vârstă fragedă, dar și boala poate fi transferată pe dinți permanenți. Aceasta se datorează caracteristicilor fiziologice ale structurii cavității bucale, astfel încât cariile se răspândesc rapid nu numai pe părțile laterale ale dinților, ci și în țesuturi, lovind incisivii neformați. Acest lucru poate duce la pierderea prematură a dinților din lapte și pierderea permanentă.

diagnosticare

Mama și tata trebuie să se întoarcă în timp la medicul dentist pentru a recunoaște patologia la etapele inițiale.

Dentistul poate recunoaște boala sub formă de carie de sticlă cu ajutorul unor instrumente speciale:

 • o probă;
 • oglindă.

Primele semne de carii la sugariDacă boala se află în faza incipientă, atunci este foarte dificil să vedeți problema. În acest caz, este necesar să se usuce mai întâi dintele, pentru a ține o sesiune dentară folosind ultraviolete. Dentiștii practică și o sesiune vopsirea vitala a dintilor pentru tratamentul ulterior. Contribuie la faptul că petele din dinți, provocate de carii, devin mai vizibile atunci când sunt văzute.

Este important la instalarea diagnosticul copilului să ia în considerare elemente cum ar fi vârsta, frecvența de hrănire, prezența gustarilor nocturne, proceduri de igienă conduită, prezența anomaliilor în copil și părinții săi.

Dacă un copil este diagnosticat cu complicații în carie de sticlă, este necesar să se efectueze o radiografie a dinților.

tratament

Eliminarea unei astfel de probleme este foarte dificilă, având în vedere vârsta copilului. Este necesar ca bebelușul să aibă încredere în medicul dentist, pentru că în caz contrar el poate obține un traumatism psihologic grav. În plus, trebuie să aveți grijă de anestezia corectă, poate chiar de anestezia generală, deoarece nu toate medicamentele sunt potrivite pentru utilizare la o vârstă atât de fragedă.

Una dintre căile de tratare a cariilor este argintarea. Această profilaxie este că medicul dentist aplică o soluție specială care conține ioni de argint îmbogățit în smalț. Această procedură ajută la stoparea distrugerii suprafeței dintelui. Această tehnică are un efect secundar grav: dinții sunt foarte negri colorați și este aproape imposibil să le curățați. Rezultatul estetic este pur și simplu îngrozitor. Din acest motiv, în momentul în care procedura nu este practic utilizată. Acesta a fost înlocuit cu geluri speciale conținând fluor și preparate de tratament local.

În stadiile inițiale ale leziunii dentare cu carii de sticlă, medicii stomatologi recomandă folosirea unor geluri remineralizante speciale. Principalul lucru pe care părinții ar trebui să îl înțeleagă este că nu vă puteți prescrie propriile dvs. medicamente copilului prin simpla citire pe Internet a funcțiilor acestui remediu. Un astfel de tratament nu numai că va deveni ineficient, ci poate duce la consecințe grave: copilul poate dezvolta fluoroză. În plus, diagnosticul trebuie făcut exclusiv de către un specialist, deoarece astfel de geluri se confruntă cu problema numai dacă boala nu a progresat încă. Dacă bebelușul a început să simtă durerea, efectul este puțin probabil să fie realizat.

Umplerea este adesea folosită de specialiști pentru a trata problema cariei de sticlă. Această tehnică este utilizată în cazul în care un specialist precizează o leziune a dentinei. În această situație, nu puteți face fără a elimina zonele afectate folosind o mașină de găurit. În primul rând, dentistul va curăța dinții de petele carioase și apoi va sigila zonele afectate cu un material special. Această procedură durează mult, astfel încât anestezia generală este pur și simplu necesară. Copiii cu vârsta de 2-3 ani nu pot să stea într-o singură poziție și chiar și cu o gură deschisă timp de 2 ore.

În cazuri rare, metoda de extracție a dinților. Se recurge la numai atunci când sângele cariilor la copii este prea neglijat, iar incisivul este pur și simplu imposibil de restabilit. Problema este că unii părinți decid să scape de carii prin această metodă, fără a recurge la alte metode de tratament. Ei cred că, eliminând dintele, vor elimina complet cariile dentare. Această poziție de tratament este în mod fundamental greșită, deoarece inflamația are timp să lovească restul cavității bucale.

Tratamentul cariilorÎn acest caz, este necesară tratarea dintelui cu terapie preventivă, iar îndepărtarea este practicată doar ca metoda cea mai cardinală. Specialiștii recomandă plasarea de proteze în loc de dinți carieni pentru tratament, deși este foarte periculos să o faceți la vârsta de 1-2 ani. Părinții ar trebui să cântărească toate argumentele pro și contra înainte de a lua o decizie atât de gravă. Probabil, este necesară ocolirea mai multor clinici, care au vizitat consultații de la mai mulți experți.

Prevenirea patologiei

Orice boală este mult mai ușor de prevenit decât de a elimina consecințele acesteia timp de mai multe luni. Tot ce trebuie să facă părinții este controlul elementar al sănătății orale a copilului.

Există câteva reguli elementare pentru prevenirea și tratamentul cariilor în sticle:

 1. Prevenirea cariilor la copilul dumneavoastrăSelectarea unei periuțe de dinți și pastă de dinți pentru un copil. Acest instrument ar trebui să recomande un dentist.
 2. Refuzarea meselor de noapte, utilizarea diferitelor sticle și sfârcuri. Este mai bine să alegeți în favoarea cupelor pentru copii mici.
 3. Copilul trebuie să aibă lingura proprie, astfel încât bacteriile adulte să nu i se transmită în timpul procesului de hrănire.
 4. Nu puteți răsfăța copilul dulce, nu pentru a provoca apariția de calcul și carii.
 5. La o vârstă fragedă, un medic dentist pentru prevenție și tratament trebuie să fie vizitat la fiecare 3-4 luni.

Respectarea tuturor măsurilor preventive vă asigură că copilul dvs. nu știe nici măcar ce este caria de sticlă.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum cresc copii dintii: ordine si consistentaCum cresc copii dintii: ordine si consistenta
Când începeți să vă spălați dinții copiluluiCând începeți să vă spălați dinții copilului
Care sunt leziunile albe din gură?Care sunt leziunile albe din gură?
Cum sa prevenim cariile dentare la un copil?Cum sa prevenim cariile dentare la un copil?
Ortodonția în stomatologie - ceea ce este, cine este ortodontOrtodonția în stomatologie - ceea ce este, cine este ortodont
Principalele motive pentru care dinții se destramăPrincipalele motive pentru care dinții se destramă
Schimbarea dinților la un copil: sfaturi și ordinea pierderii dințilorSchimbarea dinților la un copil: sfaturi și ordinea pierderii dinților
Placa neagră pe dinți: cauzele apariției și căile de eliminarePlaca neagră pe dinți: cauzele apariției și căile de eliminare
Carii dinților anteriori: cauzele și tratamentul boliiCarii dinților anteriori: cauzele și tratamentul bolii
Carii profunde: simptome și tratamentul boliiCarii profunde: simptome și tratamentul bolii
» » Manifestări ale cariilor la copii
© 2021 amigdas.com