amigdas.com

Poduri: tipuri, descriere și caracteristici

Un pod care o facePierderea dinților este un eveniment foarte neplăcut. Până în prezent, clinicile dentare oferă pacienților lor o gamă largă de metode diferite de proteză, dintre care un loc special este ocupat de poduri protetice. Despre aceasta, în ce cazuri este oportun să se stabilească un "pod", ce fel de poduri există, vom vorbi în acest articol.

Proteza de pod: ce este?

O proteză de pod (adesea denumită simplu "pod") este unul dintre tipurile de construcții dentare care permite restaurarea integrității unui număr de dinți. Acest produs poate consta din mai multe părți:

 • Susține unde este fixat podul. De regulă, în rolul suporturilor proeminente ale dinților, care sunt acoperite cu coroane. Cand acestea din urma sunt absente, pot fi folosite implanturi. Fiecare dintre suporturi trebuie să fie stabilă și fiabilă și, de asemenea, să reziste la sarcină. Dacă este necesar, dinții sunt pre-tratați.
 • Partea intermediară a designului este dinții artificiali care repară defectul seriei și odihnindu-se pe gingii, ci pe suporturi (dinți sau implanturi).

Produse ceramice

Cum arată podul?Podurile ceramice sunt fabricate folosind o tehnologie specială de oxid de zirconiu. Toți dinții, care sunt suportul pentru construcție, sunt supuși unui tratament calitativ. În caz contrar, este plină de faptul că sub coroană poate exista o complicație, ca rezultat, construcția va trebui eliminată. Apoi, dinții de sprijin sunt măcinate.

Falla trebuie să fie scanată pentru a face un model 3D al designului. Folosind un program special de calculator, se face un model tridimensional al întregii proteze și coroane. Ulterior, în condițiile de laborator, se face un cadru (bază) pentru model. Cadrul trebuie să fie ars într-un cuptor special la o temperatură ridicată pentru a-i da rezistență la uzură.

În continuare, cadrul este stratificat cu porțelan. Etapa finală a realizării construcției ceramice este cea a acesteia colorarea în culoarea dorită.

Principalele avantaje ale podurilor ceramice:

 • fixare strânsă la dinții de sprijin;
 • ceramica își poate păstra culoarea și stralucește pe tot parcursul vieții;
 • coroanele ceramice sunt dificil de distins de dinții reali.

Singurul lor dezavantaj - cost ridicat.

Podul metalo-ceramic

Proteza ceramică-ceramică este complexă în fabricarea unei structuri constând dintr-un cadru metalic acoperit cu porțelan. Rama poate fi făcută din următoarele materiale:

 • aliaje de metale prețioase: argint, aur, paladiu și, de asemenea, platină;
 • aliaje cobalt + crom sau nichel + crom.

Protetica dentarăBaza este stratificată manual cu porțelan și fiecare strat trebuie ars la temperaturi destul de ridicate (până la 1000 de grade). Astfel, este posibil să se realizeze forța maximă de lipire baza metalică cu ceramică - ceea ce face ca proteza să fie destul de fiabilă și durabilă.

Cel mai comun model al podului este considerat cermet pe rama unui aliaj de aur, care este folosit pentru a restabili rând de dinți, deoarece această combinație de materiale face posibilă pentru a aduce umbra coroanele la culoarea naturală a smalțului.

Podul ceramic-ceramic are multe avantaje:

 • în cazul în care coroanele se formează cioplite, reparația se poate face, fără a elimina complet construcția;
 • Cadrul metalic poate asigura proteza cu o înaltă fiabilitate și durabilitate, iar coroanele ceramice nu se uzează în timp;
 • performanță estetică excelentă.

Dar acest tip de design are anumite dezavantaje, care trebuie luate în considerare:

 • suprafața dinților de sprijin este predispusă la măcinare;
 • adesea înainte de instalare este nevoie de o depoluare a dinților de susținere.

Poduri metaloplastice

Produsele metalice din plastic au baza de metal și coroana însăși din plastic compozit. Principalul avantaj al acestui tip de produse sunt:

 • posibilitatea de reparații fără înlăturarea structurii;
 • produsul nu dăunează gingiilor;
 • fiabilitate și durabilitate.

Construcții cu brazare

Cum protejeazăAscensoarele de protecŃie de protecŃie sub presiune constau din coroane stampilate, sudate una de cealaltă. Această tehnologie nu este aproape folosită astăzi, deoarece protezele lipite au un efect foarte negativ asupra cavității orale: coroanele aderă lipos la dinți. În consecință, se creează rămășițele alimentelor, se acumulează saliva între coroană și dinte și se creează condiții favorabile pentru reproducerea și dezvoltarea infecției.

Ca urmare, se dezvoltă un miros neplăcut, se dezvoltă procese inflamatorii și așa mai departe.

Poduri din fontă

Pentru a crea o construcție de turnare solidă prin punte Se utilizează aliajul de crom și cobalt. Proteza se face prin turnare sub forma unui singur întreg. Produsul poate fi din următoarele tipuri:

 • o garnitură din ceramică sau din material plastic;
 • cu o acoperire care imita aurul;
 • normal, fără pulverizare.

Proteza solidă prin punte are următoarele avantaje principale:

 • a reținut cea mai mare parte a țesuturilor dure în timpul măcinării dinților de sprijin;
 • ea strâns atașat la dinții de sprijin, care împiedică pătrunderea salivei, microflorei patogene și bucăților de alimente sub coroană;
 • costuri accesibile;
 • fiabilitate și durabilitate ridicată;
 • procedura de fabricație este destul de simplă, ceea ce garantează fiabilitatea produsului;
 • durata de viață poate fi de aproximativ 15 ani.

Cel mai adesea, punțile de pod sunt folosite pentru a restabili dinții care nu sunt vizibili când zâmbesc, de la construcție include piese metalice.

Proteză implantată pe suport

Acesta este cel mai bugetar mod de proteză. Podul este atașat la implanturi, care sunt implantate în gingiile unei persoane. Acest design este pliabil, deoarece, dacă este necesar, coroana trebuie schimbată.

Structuri asemănătoare podurilor de pe file

Din ce constau protezele dentare?Cu această metodă de protetică În loc de coroane, sunt instalate filele, care sunt ceramice sau metalice. Principalul avantaj al acestui tip de proteză este acela că nu este nevoie să se mănânce puternic dinții de susținere: se realizează caneluri mici pe grosimea urechilor.

contra:

 • această proteză nu este puternic stabilă, pentru o mai mare fiabilitate pe de o parte trebuie să puneți coroana;
 • pot fi folosite în timpul pierderii unui singur dinte, în plus, suportul ar trebui să fie sănătos.

Produse din plastic

Lucrări de poduri din plastic se aplică temporar și este folosit pentru a proteja dinții transformați de stimuli externi în timpul fabricării unei structuri permanente.

Proteză adezivă (lipici)

Denturi cum să alegeți culoareaProteza asemănătoare acoperișului este din banda din fibră de sticlă, pe care sunt plasate dinții artificiali. Această bandă trebuie întinsă între doi dinți, care acționează ca suport. Pentru a fixa proteza, un mic în formă de trepte adâncitură, Pentru fixare este folosit un material compozit.

Principalele avantaje ale structurilor adezive sunt:

 • costuri accesibile;
 • Proteza se face și se pune într-o singură călătorie la medic.

dezavantaje:

 • această proteză va servi un timp scurt (aproximativ 2 ani);
 • pot fi utilizate numai pentru a restabili un dinte.

Pentru a fixa proteza adezivă, dinții de sprijin nu trebuie să fie șlefuiți și măcinați. Dinții sunt tratați în același mod ca și în timpul introducerii urechilor: acestea sunt pregătite din partea defectului și, de asemenea, pe suprafața masticoasă.

Proteze compuse: ce este?

Lucrări de poduri compuseAceste proteze compozite sunt utilizate în cazurile în care dinții de susținere sunt înclinați una spre alta, ca urmare, devine destul de dificil pentru ele să fixeze structura. De asemenea, poate fi utilizată o structură compusă măriți numărul de suporturi în podul deja localizat. Produsul compozit este alcătuit din mai multe părți, care sunt conectate împreună printr-un dispozitiv de fixare special de fixare sau o clemă turnată.

Podurile sunt un clasic al protezelor dentare. Practica aplicării lor este de câteva zeci de ani, pentru acest moment a fost colectată o cantitate considerabilă de cunoștințe și experiență în domeniul utilizării lor. Podurile nu dăunează țesuturilor cavității orale, cu care se află în contact, deoarece pot fi numite structurile cele mai potrivite din punct de vedere fiziologic.

Cum de a pregăti dinții de sprijin?

Prepararea dinților pentru protezePregătirea dinților de sprijin este o etapă importantă în pregătirea protezelor, deoarece pentru plantarea calitativă a coroanelor au nevoie îndepărtați stratul de țesut viu. Trebuie tratate dinții de sprijin înainte de instalarea protezei, dacă este necesar. După ce dintele ar trebui să se întoarcă pe grosimea urechii sau coroanei.

Principala sarcină a medicului în această etapă este de a da dintelui o formă convenabilă pentru potrivirea coroanei. În plus, în partea inferioară a dintelui, medicul dentist efectuează mici picioare. Când dinții sunt de umplere volumetrică sau prezintă defecte grave, acestea sunt reduse cu o filă pini ciot, și apoi le da forma dorită.

Rotirea dinților de sprijin este efectuată sub anestezie locală, deoarece aceasta procedura este mai degrabă dureroasă și neplăcută. După ce fac din castraveți dinții pregătiți, care sunt apoi trimiși la laborator pentru a crea o proteză. De asemenea, dentistul alege culoarea potrivită pentru coroane. Fabricarea lor poate dura aproximativ o lună, moment în care va fi pusă o construcție temporară.

Înainte de instalare, montarea se face, proteza trebuie să se potrivească strâns cu dinții. Dacă este necesar, structura este ajustată și fixată.

Cum funcționează construcția?

Fabricarea protezelorProcedura de realizare a unei punți este o cooperare strânsă între un tehnician dentar și un dentist. stomatolog pregătește cavitatea orală pacientul la proteze, alege culoarea viitoarelor coroane și, de asemenea, îndepărtează castravetele.

Principala sarcină a tehnicianului dentar este de a realiza o proteză de înaltă calitate, asigurată de un dentist, cu ajutorul tehnologiilor moderne de turnare.

Principalele etape de fabricare a unei proteze de pod realizate din cermet:

 • dentiții pregătiți;
 • dinții tratați sunt acoperiți cu un lac special;
 • a făcut o impresie;
 • suporturile sunt acoperite cu coroane de plastic temporare;
 • se face retragerea gingiei;
 • se face un model de punte;
 • o cușcă de ceară este făcută pentru pod;
 • metalul este preparat și topit, elementul de cadru al structurii este turnat;
 • pentru tratarea ceramicii se prepară o bază metalică;
 • Ceramica este aplicată stratului pe strat pe cadru și este arsă într-un cuptor special la temperaturi ridicate;
 • Podul este pus și fixat pe dinți de sprijin cu ajutorul unui ciment special.

Contraindicații la instalarea "podului"

Instalarea podurilor este contraindicată în astfel de situații:

 • bruxism;
 • o anomalie de ocluzie;
 • curge în forma acută de boli dentare inflamatorii;
 • absența în cavitatea orală a mai mult de un molar, mai mult de doi premolari, mai mult de patru incisivi;
 • stadiile severe ale bolii parodontale;
 • osteomielită;
 • slabă igienă orală.

Caracteristici de îngrijire

Cum să aibă grijă de o protezăMajoritatea pacienților care au aplicat pentru proteze dentare, în mod eronat cred că problema este minoră de igienă, pentru că în gură există dinți artificiali. Dar acest lucru este complet greșit - cavitatea orală și dinții în ansamblu sunt în continuare au nevoie de curățare periodică. Procedurile necesare sunt simple și vor dura doar câteva minute de timp liber.

Protezele se curăță cu o periuță de dinți și o pastă obișnuită. Pentru prelucrarea suplimentară a zonelor greu accesibile, se poate folosi și un ață dentară. În plus, ar trebui să utilizați lichid special pentru clătire. În cazul în care proteza este detașabilă, este mai bine să se clătească suplimentar o dată la fiecare câteva zile cu apă caldă obișnuită.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce este implantarea dinților și instalarea implantuluiCe este implantarea dinților și instalarea implantului
Proteză dentară detașabilă așa cum se întâmplăProteză dentară detașabilă așa cum se întâmplă
Medic dentist ortopedist - cine este și ce vindecăMedic dentist ortopedist - cine este și ce vindecă
Ce este o proteză imediată și când este prescrisăCe este o proteză imediată și când este prescrisă
Cum de a alege o punte dentară: tipurile de poduri pe dinți, prețurile lorCum de a alege o punte dentară: tipurile de poduri pe dinți, prețurile lor
Proteze detașabile parțiale, structuri dentareProteze detașabile parțiale, structuri dentare
Proteze dentare complete, tipuri și costuri dentareProteze dentare complete, tipuri și costuri dentare
Proteze fixe: tipuri, prețProteze fixe: tipuri, preț
Coroane pe dinți: tipuri principale și caracteristicile acestoraCoroane pe dinți: tipuri principale și caracteristicile acestora
Implantarea bazală: avantajele implantării bazale a dințilorImplantarea bazală: avantajele implantării bazale a dinților
» » Poduri: tipuri, descriere și caracteristici
© 2021 amigdas.com