amigdas.com

Modalități de prelucrare a anvelopelor: avantaje și dezavantaje

Problema prelucrării pneurilor uzateNimeni nu va nega faptul că numărul de autovehicule în ultimele decenii a crescut semnificativ. Abundența de mașini pe drumurile rusești, creșterea nivelului de mobilitate - se datorează funcționării fără probleme a industriei auto mondiale. Cu toate acestea, creșterea nivelului de trai este, de asemenea, asociată cu probleme în creștere. Una dintre ele este deosebit de acută pentru omenirea modernă - este o problemă de prelucrare a pneurilor uzate, nu numai în țara noastră, ci și în toate țările dezvoltate ale lumii, care au o importanță ecologică și economică semnificativă.

Obiectivul acestui articol este tehnologia de procesare. Vom vorbi despre metodele pe care le folosim în prezent în lume, despre ce tehnologii sunt mai eficiente și care sunt principalele lor diferențe.

Situația mondială

Această problemă este relevantă pentru fiecare țară industrializată industrială, deoarece este direct legată de situația de mediu. În plus, realitățile economice actuale indică necesitatea utilizării unor resurse secundare pentru o eficiență maximă.

În fiecare an, în lume, conform datelor furnizate de ONU, mai mult de 25 de milioane de tone de deșeuri sunt generate sub formă de pneuri uzate, din care aproximativ 15 milioane de tone, adică peste 60%, sunt trimise la depozitele de deșeuri.

Anvelope uzateÎn țările europene, mai mult de 2,5 milioane de tone de anvelope sunt folosite în fiecare an, în timp ce nivelul prelucrării acestora atinge 90%. Majoritatea anvelopelor asamblate este distrusă de ardere pentru a extrage energie, este vorba despre 40%. O scară puțin mai mică este procesată la starea de crumbs - este puțin mai mare de 30%. De asemenea, puțin peste 20% din anvelope pot fi reconstituite sau scoase pentru reutilizare sau înmormântare.

Trebuie remarcat faptul că piața europeană se deplasează în mod activ spre creșterea ponderii utilizării unei metode de procesare automată: în cazul în care doar 16 ani în `92 secolul trecut, pentru a împărți în miez este de numai 5% din anvelopele colectate, apoi mai târziu, doar în 2008, procentul a fost deja 34. Mai mult decât atât, este obtinerea de anvelope de ardere la scară mai mare, cu atât mai prietenos cu mediul, echipamentul special care are o eficiență ridicată au fost dezvoltate.

Potrivit datelor revistei străine EUROPEAN CUBER, Consiliul UE a pregătit recomandări pentru statele membre cu privire la inițiativele voluntare de dezvoltare a tehnologiilor pentru prelucrarea și utilizarea pneurilor uzate.

Unul dintre obiectivele fundamentale ale unor astfel de inițiative Acestea sunt:

 • creșterea nivelului de prelucrare secundară de la treizeci la sută la o sută;
 • scăderea nivelului de înmormântare de la 50% la 0.

În plus, o sarcină importantă de prelucrare a anvelopelor reciclate este extragerea materiilor prime secundare de calitate și reutilizarea acestora pentru a reduce consumul de resurse naturale.

În Rusia, scara anuală a amortizării pneurilor depășește 1,1 milioane de tone pe an. În ultimii 5 ani, acest indicator a crescut cu aproape 25%. Volumul real al reciclării pneurilor în țara noastră este mai mic de 10%.

Piroliza pneurilorCele mai comune metode de prelucrare a pneurilor în Rusia sunt strivire și piroliză. La începutul anilor 2000, o cantitate semnificativă de anvelope colectate au fost incinerate, iar în prezent aceste două tehnologii ocupă o cotă aproximativ egală, cu o ușoară predominanță a metodei mecanice.

Trebuie remarcat faptul că tehnologiile de piroliză sunt interzise în unele țări occidentale, deoarece sunt considerate nesigure din punct de vedere ecologic.

Abordări la procesare

În prezent, există două modalități fundamental diferite de a rezolva problema procesării anvelopelor care au ieșit din uz:

 1. șlefuirea electromecanică cu utilizarea echipamentului de tăiere (în stare elastică sau cu răcire) cu prelucrarea ulterioară a crustei de cauciuc în produse regenerate sau din cauciuc;
 2. prelucrarea prin schimbarea structurii chimice a cauciucului prin piroliza cauciucului sau degradarea termică pentru a produce produse de descompunere lichide similare produselor petroliere adecvate pentru producerea de masticuri anticorozive, materiale lubrifiante combustibile și așa mai departe.

Șlefuirea electromecanică

Principalele dezavantaje ale metodei:

 1. un coeficient scăzut al timpului de funcționare "curat" al liniilor tehnologice (nu mai mult de 60%) și al perioadelor de nefuncționare, care sunt asociate cu repararea echipamentelor și costurile de timp pentru înlocuirea elementelor de tăiere. Temporizarea și ieșirea din starea de lucru a liniilor sunt deosebit de semnificative în procesul de mărunțire a anvelopelor cu cablu metalic și reprezintă peste 90% din nomenclatura anvelopei;
 2. deteriorarea rapidă a compoziției de tăiere, o mică resursă de echipament, o productivitate scăzută, costuri semnificative de energie, costuri financiare tangibile și, ca rezultat, un cost foarte ridicat al chipsurilor de cauciuc.

Măcinarea mecanică a pneurilorAtunci când se utilizează măcinarea mecanică a anvelopelor cu utilizarea instrumentelor de tăiere la locul de muncă, costurile cu energia cresc semnificativ. Acestea ajung la - 500-900 kW / h pe o tona de anvelope. Cu o reducere a consumului de energie, economiile notabile nu vor fi atinse din cauza perioadelor de întrerupere și a costurilor mari de restaurare a instrumentului de tăiere și de întreținere a echipamentelor tehnologice.

Schimbarea structurii chimice a materialului

La prelucrarea anvelopelor componenta de cauciuc din cauciuc nu este conservată. Produsele produse de descompunere a cauciucului și a celor produse. carbonul are o valoare mai mică decât produsele de prelucrare a pneurilor, cu reținerea cauciucului și revenirea acestuia pe câmpul de producție.

Dezavantajul dominant al acestor două opțiuni este costul ridicat al produsului final și, ca rezultat, profitabilitatea nesatisfăcătoare și eficiența scăzută a producției.

Metode alternative

Există modalități alternative de prelucrare a anvelopelor care nu sunt utilizate pe scară largă, dar pot fi totuși folosite și obțin rezultate dorite:

 1. măcinarea folosind un "cuțit de ozon", în care o pneu uzată este plasată într-o cameră specială în care este expusă ozonului și apoi zdrobită mecanic cu ajutorul unei scule. Produsul obținut în acest caz va păstra proprietățile cauciucului inițial, astfel încât această metodă nu este utilizată pe scară largă în producție. În plus, această metodă nu poate fi considerată ecologică, deoarece implică utilizarea unor concentrații semnificative de ozon, care este un agent cancerigen eficient;
 2. Îndoirea pneurilor folosind un metoda barodistructivă de zdrobire, atunci când pneurile sunt mai întâi tăiate în fragmente destul de mari, atunci ele sunt comprimate în matrice cu un pumn, aducând materialul într-o stare fluidă și separând cauciucul de cablul metalic. Produsul final nu păstrează proprietățile originale ale cauciucului și, prin urmare, nu este utilizat pe scară largă. Metoda implică intrări mari de energie;
 3. Ruperea anvelopelor cu ajutorul unui dispozitiv de distribuire rotativ, pe acestea fragmente de 0,15-0,2 cm anvelope zdrențuite pregătitoare este comprimată prin șurubul din manșon și este trecut prin volumul decalaj de 1-1,5 mm, obținându-se astfel un miez de cauciuc cu un grad ridicat de laturi exterioare ale fracțiunilor obținute. Această metodă implică costuri mari de energie și distrugerea preliminară a pneurilor.

Manșoanele dispersorului rotorului, care sunt foarte scumpe, sunt principalul său element, se uzează în curând și acest lucru duce la o eliberare rapidă a dispersantului din starea de lucru și, ca rezultat, la costul ridicat de producție al produsului.

Există o serie de metode mai puțin populare de zdrobire a pneurilor uzate, care implică costuri mari de energie și productivitate scăzută, costurile de întreținere preventivă a echipamentelor și costuri ridicate de producție.

Tehnologia de zdrobire a pneurilor

La prelucrarea anvelopelor vechi, următorii parametri au o importanță decisivă:

 • Reciclarea anvelopelor vechi în mici crusteviteza (performanța liniei);
 • consumul de resurse și consumul de energie (economia liniei);
 • calitatea produsului final;
 • caracteristicile de mediu ale echipamentului utilizat.

Potrivit experților, parametrii optimi sunt liniile pentru prelucrarea anvelopelor în cruste. Prelucrarea anvelopelor vechi în miezuri mici poate fi efectuată la temperaturi negative și la temperaturi pozitive prin utilizarea diferitelor moduri de măcinare:

 • tăiere,
 • comprimare
 • abraziune,
 • explozie.

Fiecare dintre tehnologiile pentru șlefuirea pneurilor pentru autoturisme are propriile merite și caracteristicile sale negative. De exemplu, putem compara metoda undelor de șoc și metoda clasică mecanică de strivire a anvelopelor. Pentru comparație a fost corectă, alege linii care au aceleași caracteristici de performanță - 30 de mii de tone de anvelope pe an (linii moderne marca maximă) și cantități egale de firimiturile rezultate - fine, cu purificare ridicată.

Tehnologia mecanică este reprezentată de echipamentul german al companiei INTEC, explozivul - linia internă a lui G. K. Explotex.

Tehnica mecanică implică mai multe etape:

 • tăierea inelelor de mărgele pe o mașină specială,
 • tăierea pneurilor pentru bucăți mari de circa 10 centimetri pătrați, mai multe etape pentru zdrobirea ulterioară până la o fracțiune de 0,5-1 mm,
 • curățarea din cordonul metalic prin separarea magnetică,
 • măcinarea miezului obținut din etapele anterioare la valoarea necesară.

Reciclarea anvelopelor în crusteTehnologia Vzryvotsirkulyatsionnaya constă în aceea că explozia anvelopelor de măcinare este realizată într-un sistem de inel închis, cu apariția fluxului de circulație, și că setul de formă anvelope sformirovyvaetsya bine sigilate straturi și descompunerea sa primară are loc în condiții de alungire liberă, până la punctul de a distruge straturile sale îndepărtate .

Ar trebui remarcat, că prelucrarea cauciucului la starea de crudă prin metoda șlefuirii prin șocuri se efectuează în numai două sau trei etape.

Conform parametrilor prezentate de eficiență și economie, precum și informații detaliate cu privire la procesele și volumul de prelucrare pe site-ul oficial al cleandex, echipamentul rus este în mod clar câștigă împotriva germanilor. O situație similară se observă în segmentele echipamentelor cu performanțe mai scăzute.

Idee pentru afaceri

Reciclarea anvelopelor în momente - este una dintre cele mai comune idei de afaceri, pentru care nu a fost scris un plan de afaceri. Pe Internet, există o mulțime de idei și proiecte detaliate pentru a crea propria mini-fabrică pentru prelucrarea anvelopelor. O astfel de decizie este posibilă pentru orice persoană care are capitalul adecvat și o țintă fixă. Dacă faceți acest lucru, nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu aspecte precum relevanța cazului, disponibilitatea materialului pentru muncă, sprijinul comunității și mediul înconjurător.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se deschide o mini-fabrică pentru prelucrarea sticlelor din plasticCum se deschide o mini-fabrică pentru prelucrarea sticlelor din plastic
Metode de pompare a puțurilor de canalizareMetode de pompare a puțurilor de canalizare
Vaccinarea împotriva poliomielitei, revaccinării și efectelor secundareVaccinarea împotriva poliomielitei, revaccinării și efectelor secundare
Principiul funcționării și funcționării rezervoarelor septice 5: fotografii și videoclipuriPrincipiul funcționării și funcționării rezervoarelor septice 5: fotografii și videoclipuri
Decuparea metalelor: tehnologii aplicateDecuparea metalelor: tehnologii aplicate
Mașini de echilibrare: clasificarea, caracteristicile alegerii echipamentuluiMașini de echilibrare: clasificarea, caracteristicile alegerii echipamentului
Tipuri de EDM și prelucrarea metalelorTipuri de EDM și prelucrarea metalelor
Camere de fumat pentru fumat și peșteCamere de fumat pentru fumat și pește
Acoperire cu zinc a caroseriei unei mașini în casăAcoperire cu zinc a caroseriei unei mașini în casă
Panou de perete din sticlă pentru bucătăriePanou de perete din sticlă pentru bucătărie
» » Modalități de prelucrare a anvelopelor: avantaje și dezavantaje
© 2021 amigdas.com