amigdas.com

Anatomia dinților umane: structură, funcție, clasificare

danturăUn dinte nu este doar o formare osoasă solidă în cavitatea bucală. Este, de asemenea, un organ similar cu inima, ficatul, stomacul. Ele joacă un rol important în viața corpului. Semnificația lor se datorează funcției fiziologice, constând în măcinarea mâncării. Când mușcați o bucată mare de mâncare cu ajutorul incisivilor și caninilor, o persoană o deplasează la dinții de mestecat, numiți premolari și molari. Aceștia distrug mâncarea, mănâncă și cu ajutorul limbii, amestecând cu saliva într-o stare ciudată, convenabilă pentru înghițire.

Dinții sănătoșiAlimentele bine mestecate nu sunt doar convenabile pentru înghițire, ci și mai rapid absorbite de organism. Cu bucăți mari, stomacul nu se descurcă bine și acest lucru duce la dezvoltarea catariei cronice (gastrită), a ulcerului gastric și a duodenului.

Dinții sunt importanți pentru aparatul de vorbire. O persoană cu o maxilară sănătoasă pronunță cuvintele în mod clar și curat. Și cu defecte, vorbirea va fi indistinctă, cu cuvinte distorsionate.

Sănătatea orală este, de asemenea, importantă din punct de vedere estetic. Este mai plăcut să comunici cu o persoană care are un zâmbet alb, strălucitor. Deci, pentru a înțelege mai bine ce sunt dinții unei persoane și rolul pe care îl joacă, este necesar să se ia în considerare structura dinților umani și forma lor.

Structura dintelui uman

Există trei părți: coroana, gâtul și rădăcina dintelui. Luați în considerare aceste părți pentru a înțelege din ce constă dintele.

 • Cum este aranjat dinteleCoroana este partea care se extinde peste marginea gingiei. Este acoperit cu smalț, care este cea mai solidă substanță din organism. În coroană există o cavitate dentară care trece în canal. În cavitate există o pulpă de dinți - țesut liber, care umple totul. Aici trec terminațiile nervoase și vasele de sânge.
 • Gâtul este zona dintre rădăcină și coroană. Într-un dinte sănătos, acesta se află sub marginea gingiei. În cazul în care stratul de email se termină, gâtul începe.
 • Rădăcina dintelui se găsește în maxilar, numită alveolus. Funcția sa principală este fixarea pe maxilar printr-un aparat ligament puternic. Rădăcina dintelui este de două ori mai mare decât coroana.

Există 4 tipuri de țesut dentar:

 • Principalele tipuri de țesut dentarsmalț - o țesătură formată din săruri minerale cu aproape 100%. Datorită durității ridicate și rezistenței ridicate la sarcini, acționează ca o unealtă de mestecat și protejează împotriva bacteriilor, precum și a impactului și a contactului cu obiecte străine sau cu alte dinți atunci când maxilarul este închis. Protejează de asemenea împotriva iritantelor de temperatură - alimente și băuturi reci și calde.
 • dentină - aceasta este o țesătură rigidă care formează baza dintelui. Este între smalț și rădăcină. Dentina este mai greu decât oasele, însă are nevoie de un strat de protecție împotriva bacteriilor care se află în saliva. În rolul acestei protecții este smalțul.
 • Pulpa - un țesut moale "viu", situat în rădăcini și coroană. Aici există nervi, vase de sânge și, de asemenea, un țesut obligatoriu. Celuloza este responsabilă nu numai pentru nutriție, creșterea și dezvoltarea normală, ci și pentru sensibilitate. Dacă cavitățile intră, acestea vor provoca senzații destul de neplăcute care vor duce la îndepărtarea capsulei de celuloză.
 • ciment - țesut osos care fixează dintele în alveolus și acoperă gâtul și rădăcina. Deși nu este implicat în hranirea mâncării, dar protejează dentina de efectele acesteia. Rezistența cimentului este mică în comparație cu smalțul, însă este suficientă pentru funcțiile protectoare, deoarece în absența patologiilor se contactează cu unele țesuturi moi.

Tipuri de dinți

În aspect, dinții sunt diferiți unul de celălalt, precum și în funcțiile prescrise. În ciuda diferențelor, ele au un mecanism comun de dezvoltare și structură. Structura dispozitivului cu fălci umane include 2 arcade dentare, numite dentiția superioară și inferioară. Numărul de 28 de unități este considerat normă, iar la vârsta de 25 de ani numărul de dinți crește de obicei la 32 - există așa-numitele opt.

În structura liniei maxilarului, este posibil să se aloce 4 sectoare, fiecare din ele având 7 sau 8 dinți. Acestea sunt incisivii centrali și laterali, urmate de canini, apoi de molari mici, care în stomatologie erau numiți premolari și molari în mod direct - dinți mari de mestecat. Funcțiile pe care le îndeplinesc determină structura:

 • Tipuri de dințiIncizorii centrali Dinții din partea anterioară a maxilarului. Sarcina lor este nu numai să-i placă aspectul cu un zâmbet, ci și să mușcă masa și apoi să-l împartă în fragmente. Incizorii sunt caracterizați printr-o formă plată, muchia tăietoare este înclinată, iar rădăcina este unică și are o formă conică. Partea frontală a incisivului include trei tuberculi și convexe.
 • Laterale incisivi Forma lor este foarte asemănătoare cu incisivii centrali, dar au un tubercul central în mărimi mari. Aceste incisivi sunt mai proeminente, iar marginea de taiere este mai convexă și are o formă raționalizată.
 • canini o persoană este, de asemenea, implicată în procesul de mușcături de pește. Ele ajută tăietorii în separarea bucăților. Ciorchinii sunt foarte proeminenți în dentiție datorită umflării lor. Partea de tăiere are un tuberculos vizibil, care asigură o formă conică a coroanei. Este tubercul care oferă similitudine cu dinții caninului animalului. Mai mulți canini se pot lauda cu cea mai lungă rădăcină.
 • Primii premolari urmați dinții canini. Sarcina lor este de a mânca și mesteca mâncare. Forma prismatică și prezența unei perechi de coline la suprafață asigură îndeplinirea acestei funcții.
 • Al doilea premolar au o suprafață de mestecat mai mare. Rădăcina lor este ușor comprimată și în formă de con, smalțul are o adâncime de formă de potcoavă.
 • Primii molari asigurați o masticare completă a alimentelor. Acestea sunt cele mai mari din întreaga serie. Suprafața rombică se descurcă perfect cu măcinarea mâncării cu ajutorul a patru tuberculi. Rădăcinile sunt foarte dezvoltate și, de fapt, există trei dintre ele: linia dreaptă principală și cele două plate, îndreptate spre al doilea molar.
 • Al doilea molar nu atât de impresionant în dimensiune ca primul. Cu toate acestea, ele sunt similare în aparență. Funcțiile efectuate și structura rădăcinii sunt aproape identice cu cele ale predecesorilor săi.
 • Al treilea molar au numele "opt" sau "dinți de înțelepciune". Apare într-o persoană în vârstă de 18-35 de ani, uneori nu cresc deloc. Acest lucru se datorează procesului de evoluție, în timpul căruia elementele mandatului anterior al feței dispar. Coroana poate avea diferite forme și dimensiuni. Numărul rădăcinilor de la 1 la 5. O singură rădăcină este o rădăcină fuzionată. Are un nume special - pin-like. Procesul de aparitie a molarilor a treia este lung si complex. Adesea G-8 este situat în mod greșit, nu are spațiu în serie. Uneori este tăiat parțial sau rămâne complet ascuns în țesutul osos. De asemenea, datorită deplasării molarilor învecinați, mușcătura poate fi deranjată.

Formulare de bază

Forma în ansamblul său rămâne neschimbată pe tot parcursul vieții. Deși după 20 de ani smalțul este ușor uzat, modificând ușor forma naturală.

Cele mai comune forme de dinți anteriori sunt dreptunghi, cerc (oval) și triunghi. În forma sa pură sunt rare.

Forma triunghiulară se caracterizează printr-o creștere a suprafeței de la gât până la marginea de tăiere.

Forma ovală are aproape același raport de suprafață în gingii și lângă marginea de tăiere, unde colțurile sunt netezite. În această formă, majoritatea femeilor tind să scadă în procesul de restaurare. Cele mai multe furni care corectează forma dinților din față sunt făcuți ovale de dragul stereotipurilor moderne de frumusețe. Forma triunghiulară nu este populară, deoarece este considerată neatractivă.

Forme de dințiForma dreptunghiulară are marginile laterale paralele care seamănă cu un dreptunghi. Marginile sunt destul de ascuțite în comparație cu forma ovală.

Se știe că forma dreptunghiulară apare în aproape jumătate din cazuri, forma triunghiulară ocupă aproximativ o treime, iar forma ovală este de aproape 15%. Boli, uneori, schimba forma și structura, de exemplu, abraziunea anormală duce la deteriorarea smalțului și a dentinei și modificări ale formei dinților ca o consecință.

Fapte interesante

 • Mușchii mușchiului au o forță mare de aproximativ 390 kg. Atunci când piulițele sunt crăpate, se creează o presiune de 100 kg.
 • Aproape întreaga cantitate de calciu din corpul uman este concentrată în dinți.
 • La bărbați, maxilarul este mai puternic decât la femei.
 • Creșterea unei persoane este legată de forța dinților - cu cât persoana este mai înaltă, cu atât este mai gravă.
 • Implantarea dinților a fost efectuată din timpuri imemoriale. În Egiptul antic au "împrumutat" morților sau animalelor, atașând un fir de aur vecinilor de pe maxilar. Și, de asemenea, sa practicat umplerea.
 • Pulberea de cacao previne formarea cariilor.
 • Dinții puternici reprezintă un semn de memorie bună.
 • Dinții din lapte cu numele lor se datorează lui Hipocrate, care a sugerat că la copii se formează din laptele mamei.
 • Uneori, dinții din lapte nu sunt înlocuiți de "adulții" indigeni.
 • Aceasta este singura parte a corpului care nu se poate recupera.

concluzie

Dinți - acesta este un sistem complex, care are o structură multi-strat, în care fiecare strat și element își joacă rolul și au anumite proprietăți. Și din moment ce nu se pot recupera singuri, este important să le oferiți asistență zilnică preventivă și să vizitați în mod regulat medicul dentist. La urma urmei, un zâmbet radiant sănătos este un ornament al oricărei persoane.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Când apar dinții indigeni la copii?Când apar dinții indigeni la copii?
Câți dinți are o pisică adultă: ce trebuie să știți despre ei?Câți dinți are o pisică adultă: ce trebuie să știți despre ei?
Ce este faringe și orofaringe ale omului: structură, funcțiiCe este faringe și orofaringe ale omului: structură, funcții
Cum să vă spălați dinții în mod corespunzător și adeseaCum să vă spălați dinții în mod corespunzător și adesea
Când cresc dinții de înțelepciune și câte cresc?Când cresc dinții de înțelepciune și câte cresc?
Cum să înveți un copil să mestece alimente solideCum să înveți un copil să mestece alimente solide
Anatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferiorAnatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferior
Gnathology în stomatologie. Doctorul-gnatologGnathology în stomatologie. Doctorul-gnatolog
Structura dintelui uman: anatomia dinților umaneStructura dintelui uman: anatomia dinților umane
Numerotarea dinților în stomatologie: schemele utilizateNumerotarea dinților în stomatologie: schemele utilizate
» » Anatomia dinților umane: structură, funcție, clasificare
© 2021 amigdas.com