amigdas.com

Legătura corectă a firelor electrice între ele

Conectarea corectă a firelor electriceOrice om vrea să se asigure că energia electrică din propria casă sau apartament este calitativă, neîntreruptă și fiabilă. Prin urmare, atunci când efectuați lucrări electrice în timpul construcției sau reparațiilor, este necesar să conectați corect cablurile electrice. Dar în viața de zi cu zi încă mai trebuie să faci probleme când sârmă de la lampă a fost tăiat

, soclul nu mai funcționa. Desigur, dacă există o cunoaștere de bază a ingineriei electrice și capacitatea de a efectua lucrări electrice, este ușor să eliminați toate aceste defecțiuni.

Fire de legătură din diferite metale

Fire de legătură din diferite metaleRacordarea conductorilor din diferite metale trebuie făcută cu luarea în considerare a tuturor proprietăților materialului din care sunt fabricate. În prezent, cuprul, aluminiu și oțelul sunt utilizate pentru transmisia de energie electrică. Fiecare dintre aceste metale are densitate diferită, conductivitate electrică și rezistență, care sunt luate în considerare la crearea unui bun contact electric. De asemenea, este necesar să se țină seama de amploarea potențialului electrochimic care apare atunci când se aplică un curent la un metal.

Prin urmare, dacă conductorii de aluminiu și cupru nu sunt conectați corect, probleme grave, cu care se confruntă mulți specialiști care repară cablurile din apartamente. Anterior în casele folosite fire de cupru, care prin indicatori electrotehnici erau mult superioare celor din aluminiu. Și acum utilizarea conductorilor de cupru a ocupat locul doi.

Aluminiu, care are un nivel ridicat de oxidare, formează un film specific la conectare, care este suficient rezistență electrică ridicată. Această proprietate este deosebit de evidentă într-un mediu umed. Același film este format din cupru, dar rezistența sa este mult mai mică. Prin urmare, datorită acestei diferențe de rezistență, conectarea directă a acestor metale duce la o dificultate în conductivitatea electrică. A Procesele de oxidare duc la aprinderea, încălzirea și aprinderea firelor.

Modalități de contact sigur

Conectați cablurile prin pantofPentru a crea un contact fiabil al firelor electrice, există mai multe moduri, atât cu utilizarea de echipamente speciale, cât și cu utilizarea mijloacelor improvizate.

Tipuri de conectare a firelor:

 1. Răsucirea este cea mai obișnuită metodă, a cărei utilizare este de dorit pentru conectarea temporară.
 2. Sudarea - este cea mai fiabilă cale, care asigură un contact excelent al conductorilor. Necesită disponibilitatea echipamentelor de sudură și anumite abilități de lucru.
 3. Lipire - are o performanță excelentă a conexiunii, dar necesită respectarea regimului de temperatură (nu mai mare de 65 ℃).
 4. Terminalele sunt o conexiune destul de simplă și sigură.
 5. Racordarea cablurilor cu cleme - în condiții de funcționare permite obținerea unui contact excelent. Este instalat foarte repede.
 6. Împingerea prin mâneci - necesită prezența unor acarieni speciali și cunoașterea tehnologiei de instalare, însă metoda este foarte fiabilă.
 7. Conexiune cu șurub - este utilizată în situații dificile, ușor de realizat și nu necesită unelte speciale.

La alegerea tipului de conexiune este necesar să se ia în considerare: materialul piesei conducătoare de curent este secțiunea transversală a firului - numărul conductorilor - tipul de izolație - condițiile de funcționare. Cel mai adesea, alegerea tipului de conexiune este efectuată la locul de muncă.

Îndepărtarea izolației firelor

Înlăturarea izolațieiAceastă operațiune tehnologică este comună pentru toate metodele de conectare a conductorilor. Înainte de a conecta firele la un ansamblu electric comun, acestea trebuie scoase din stratul izolator.

Cea mai ușoară cale este de a face acest lucru cu un cuțit, dar în acest caz este posibil să se deterioreze miezul conductiv. Pentru a evita acest lucru, aveți nevoie de:

 1. Puneți firul pe suprafața mesei.
 2. Utilizați degetul mare stânga pentru ao apăsa.
 3. Ținând cuțitul în mâna dreaptă, tăiați izolația. În același timp, lama trebuie să fie ghidată sub un unghi față de tăiere, pentru a nu deteriora miezul. În caz contrar, este posibilă ruperea conductorului.
 4. Cu mâna stângă, rotiți conductorul cu o rotație pentru a tăia izolația.
 5. Îndepărtați piesa izolată tăiată.

Electricieni experimentați au în arsenalul lor un instrument multifuncțional - un stripper, care este proiectat pentru tăierea cablurilor și îndepărtarea izolației. Acest dispozitiv nu deteriorează miezul atunci când îndepărtează izolația de la conductorul oricărei secțiuni, deoarece are o crestătură calibrată specială pentru diametrul necesar al firului.

Lungimea de stripare a izolației este selectată în conformitate cu metoda de conectare a conductorilor.

Metoda de torsiune

Metoda de torsiuneCea mai simplă și mai cunoscută metodă de conectare a firelor electrice este răsucirea (răsucirea). Electricieni cu experiență sunt deseori numiți metoda bunicului său.

Anterior, acest tip de conexiune a fost folosit peste tot, dar cu o creștere a încărcării în rețeaua electrică apartamentul răsucite modern a fost interzis. Cu toate acestea, această metodă de conectare trebuie studiată mai întâi, deoarece este stadiul principal al lipirii și sudării firelor.

Principalul avantaj al răsucirii este absența oricăror costuri materiale, deoarece aveți nevoie doar de cleștele combinate și de cuțit pentru a elimina izolația. Și bineînțeles, plusul de răsucire este simplitatea execuției sale. Orice persoană care deține clește în mâinile lor va putea face acest lucru fără probleme.

În timp, răsucirea slăbește, care este principalul său dezavantaj. Acest proces este legat de faptul că în orice vene există o deformare elastică reziduală. Prin urmare, în locul răsucirii, rezistența de tranziție crește, ceea ce duce la slăbirea contactului și încălzirea conductorului. Dacă acest defect este găsit la timp și poți schimba locația de andocare, dar poate exista un incendiu.

Dar dacă dintr-un anumit motiv nu aveți oportunitatea de a aplica metode mai fiabile, atunci este necesar să vă familiarizați cu modul de conectare corectă a firelor între ele prin metoda de răsucire. Pentru aceasta, mai întâi curățați firele de izolație cu 70-80 mm. Apoi, prin prinderea ambelor conductori într-un loc în care se termină izolarea, cleștii captează capetele venei și le rotesc în sensul acelor de ceasornic. Principalul Starea de răsucire fiabilă este rotirea simultană a conductorilor, În loc să le alinieze unul pe celălalt.

Dacă diametrul firelor este mic, atunci răsucirea se poate face complet manual. Mâna stângă ar trebui să țină conductorii de-a lungul tăieturii izolate și mâna dreaptă - să rotească îndoirile (10-15 mm) în sensul acelor de ceasornic. Pentru contact mai dens la sfârșitul rotației, puteți folosi clești.

Următorul pas este de a izola locul unde sunt conectate cablurile. Pentru aceasta, se folosește o bandă izolatoare. Pentru a asigura fiabilitatea și pentru a proteja contactul de umiditate, bobinați banda în mai multe straturi, în același timp cu 2-3 cm pentru a pune izolația firului. O opțiune foarte bună pentru izolare este utilizarea țevilor termice, cel mai important, nu uitați să o puneți pe una dintre vene.

Profesioniștii electricieni recomandă să nu se oprească la etapa de răsucire a firelor, ci să întărească locul îmbinării prin lipire sau sudură.

Cum se conectează cablurile prin lipire

Racordarea firelor prin lipireTipul de conexiune în care firele electrice sunt conectate cu un lipit topit se numește lipire. Mai presus de toate, această metodă este aplicabilă firelor cu fire de cupru, dar utilizarea unor fluxuri speciale face posibilă obținerea unei articulații de înaltă calitate a altor metale.

Avantajele lipirii:

 • pentru fiabilitate acest tip de andocare a firelor este al doilea doar la sudare;
 • permite efectuarea conexiunii atât a firelor solide, cât și a firelor, precum și a conductorilor cu secțiune transversală diferită;
 • Nu necesită întreținerea locului de contact pentru întreaga perioadă de funcționare;
 • costul scăzut al muncii (fluxul și lipirea sunt necostisitoare).

Dezavantajul lipirii este considerat intensitate ridicată a forței de muncă. Suprafețele care trebuie sudate trebuie să fie curățate anterior de oxizi și conservate înainte de efectuarea răsucirii firelor.

Electricianul trebuie să aibă o anumită calificare și să poată folosi fierul de lipit, deoarece în timpul muncii este necesar să se respecte cu strictețe regimul de temperatură. O zonă de contact slab încălzită sau supraîncălzită își pierde fiabilitatea și rezistența.

Procesul tehnologic de realizare a lipirii este următorul:

 1. Izolația este îndepărtată de conductori cu 40-50 mm.
 2. Zone bine lustruite de miezuri goale cu șmirghel.
 3. Se efectuează fire înrudite. În acest scop, fierul de lipit încălzit este înmuiat în colofoniu și de câteva ori este purtat de o țepuță peste suprafețele curățate.
 4. Firele sunt răsucite.
 5. Am lipit fierul de lipit cu un lipitor, încălzind răsucirea. În acest caz, tabla topită ar trebui să umple toate golurile dintre rotații.
 6. După răcire, lipirea este șters cu alcool și izolată.

Sudare de fixare

Sudare de fixarePentru a crea cea mai fiabilă conexiune a conductorilor după răsucire, acestea sunt fixate suplimentar prin sudare. Tehnologia pentru realizarea acestui contact este foarte asemănătoare lipirii, numai aici este o mașină de sudură folosită în locul unui fier de lipit.

În ceea ce privește calitatea și fiabilitatea, metoda de sudură îndeplinește pe deplin toate cerințele de reglementare pentru crearea unui contact electric.

Când se creează o îmbinare sudată, firele sunt răsucite și vârful este sudat. Formată o minge de metal, asigură o articulare foarte sigură a firelor. În același timp, fiabilitatea se datorează nu numai creării unor caracteristici electrice înalte, ci și celor mecanice.

Principalul dezavantaj al acestui tip de conexiune prin cablu este disponibilitatea unei mașini de sudură și a accesoriilor pentru astfel de lucrări. În plus, este necesar să se respecte cu strictețe regulile de lucru la înălțime și siguranță la foc.

Secvența sârmei de sudură:

 1. Eliberăm conductele din izolație cu 60-70 mm.
 2. Curățăm mecanic vene (șmirghel).
 3. Răsuceam firele, iar lungimea lor ar trebui să fie de cel puțin 50 mm.
 4. În partea superioară a răsucirii, fixăm contactul de masă de sudură.
 5. Electrodul atinge ușor partea inferioară a răsucirii. Firele de sudare sunt foarte rapide.
 6. După răcirea mingii de contact, producem izolația.

Ca rezultat al acestor acțiuni, se obține un conductor solid solid, iar nodul de contact va avea rezistența cel puțin tranzitorie.

Docking-ul firelor prin presare

Docking-ul firelor prin presarePentru această conexiune de conductori, sunt necesare manșoane speciale de cupru sau aluminiu, care sunt selectate în funcție de diametrul fasciculului. Materialul manșoanelor trebuie folosit la fel ca și conductorul.

Firurile sunt curățate de lungimea manșonului, răsucite și plasate în tub. Apoi, folosind căpușe speciale, îmbinarea este comprimată și izolată.

Există manșoane pentru extensia conductorilor, adică pentru fixarea lor longitudinală. În astfel de mâneci, firele sunt introduse din diferite părți ale tubului, apoi sunt îndoite individual.

Șurubul

O astfel de conexiune este utilizată în circuite electrice cu tensiune mărită. Aplicația sa este potrivită pentru comutarea practic a oricărui cablu.

Mai întâi firul este decojit din izolație. Mai mult, o bucla este formata dintr-o parte libera a carui diametru este egal cu sectiunea transversala a boltului. După asamblarea unității de fixare:

 • puneți șaiba pe șurub;
 • primul conductor;
 • următorul spălător;
 • al doilea conductor;
 • din nou mașina de spălat;
 • piuliță.

Apoi, nodul asamblat este strâns de mâini, apoi este apăsat cu o cheie sau cu clești.

Tehnologii moderne de andocare

Tehnologii moderne de andocareIndustria modernă a stăpânit producția de conectori speciali din sârmă, ceea ce a facilitat foarte mult lucrul și a accelerat operațiunile de comutare:

 1. Capace cu arc crimp integrat. În acest capac, firele dezbrăcate sunt inserate și rotite în sensul acelor de ceasornic. Cu această acțiune firele sunt strânse în interior.
 2. Blocuri terminale, care au în interiorul manșoanelor tubulare din alamă. În aceste mâneci, miezurile goale sunt inserate și strânse cu șuruburi.
 3. Clapete de auto-strângere fixați automat firele despicate cu o placă specială.
 4. Terminale cu pârghie dispozitivele sunt reutilizabile. Blocarea conductorului este asigurată prin ridicarea și coborârea pârghiei.

Amintiți-vă că cablarea trebuie realizată întotdeauna pe rețele electrice fără energie. Fără cunoștințe de inginerie electrică, este mai bine să încredințezi specialiștilor cu tensiune periculoasă.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se conectează un cablu de aluminiu și cupruCum se conectează un cablu de aluminiu și cupru
Cum se conectează firul de aluminiu și cupruCum se conectează firul de aluminiu și cupru
Cum să conectați, să transferați și să reparați o priză electricăCum să conectați, să transferați și să reparați o priză electrică
Cum să instalați un întrerupător montat pe perete sau o priză de pereteCum să instalați un întrerupător montat pe perete sau o priză de perete
Priză trifazată pentru 380 de volțiPriză trifazată pentru 380 de volți
Rolul și funcția firului neutruRolul și funcția firului neutru
Densitatea specifică și greutatea specifică a cupruluiDensitatea specifică și greutatea specifică a cuprului
Procedeul de lipire la domiciliuProcedeul de lipire la domiciliu
Trebuie să schimbe cablul de aluminiu la cupruTrebuie să schimbe cablul de aluminiu la cupru
Îndepărtarea corectă a firelor într-un circuit electricÎndepărtarea corectă a firelor într-un circuit electric
» » Legătura corectă a firelor electrice între ele
© 2021 amigdas.com