amigdas.com

Gândacul cerb din familia cerbului

Beetle în naturăAspectul neobișnuit al gândacului de cerb atrage atenția oamenilor încă din antichitate. În antichitate, proprietățile magice au fost atribuite insectelor uimitoare și capetele lor uscate au fost purtate ca amulete. În Evul Mediu, gândacii au fost tratați cu dispreț. Țăranii credeau că pe "coarnele" lor greoaie, insectele zburătoare pot tolera cărbuni și, prin urmare, pot provoca incendii.

Acum gândacii de cerbi au devenit destul de rare și au nevoie de protecție.

apariție

Pentru prima dată, gândacii de cerbi sunt menționați în lucrările scriitorului roman antic Plinius. Privea interesant insecte în Lucania, așa că i-am dat numele potrivit - "Lucas (gândacii)". La mijlocul secolului al XVIII-lea, Carl Linnaeus, organizând sistematizarea lumii animale, a identificat aceste insecte ca gândaci de cerb. Numele specificat evidențiază caracteristica principală: prezența unei perechi de procese mari - "coarne".

Cerbul de cerb este cel mai faimos dintre gandacii de cerb. Acesta este cel mai mare dintre gandacii gasiti in padurile regiunii europene. Persoanele care dețin titlul de înregistrare ating 8,5 - 9,0 cm în lungime. Dimensiunea medie a gandacilor de cerb este de 7 cm, femelele fiind mult mai mici de 2,5 -5,7 cm. Specii nu difera doar in marime, dar si in aspect.

în masculi pe cap se numesc așa-numitele "coarne". De fapt, aceasta este o maxilară superioară modificată. Barbatii ii folosesc ca arme in timpul luptelor maritale. Restul corpului nu este diferit de ceilalți gândaci. Se compune din trei diviziuni: cap, abdomen și piept.

Capul este plat, lărgit, negru. Pe ea sunt vizibile tendriluri care servesc drept organ de miros. Pe fiecare parte a capului sunt ochii. Sânul este format din trei segmente. Trei perechi de picioare sunt atașate la el.

Abdomenul are o structură de 8 membri. De sus este acoperită Elitrele. Ele sunt dense, puternice, strălucitoare. Efectuați o funcție de protecție. Modelul elytra este diferit pentru fiecare specie, servind ca un fel de "pașaport" al gândacului.

Descrierea cerbuluidedesubt chitină Elytra ascunde aripile mai subțiri utilizate pentru zbor. Bărbații și femelele zboară în moduri diferite. "Coarnele" uriașe interferează cu decolarea, așa că bărbații au nevoie de o rampă de lansare. De obicei încep de la ramurile copacilor. Ei zboară într-o poziție verticală. Femelele sunt inactive. Se mișcă pe teren.

Picioarele gândacilor sunt lungi, constând din segmente. La capătul piciorului există gheare cu care insectele se agață de tulpini de plante sau de coaja copacilor.

Rolul antenelor unice, care captează o mulțime de stimuli externi, este jucat de palparea maxilarului inferior.

Etape de dezvoltare

În dezvoltarea lor, gândacii de cerbi trec în mod constant patru biologic etapă:

  • ou;
  • larva;
  • păpușă;
  • adult individual.

Viața acestui cerb este extrem de scurtă de la 2 săptămâni la 1 lună. Sarcina sa principală este de a găsi o pereche și de a continua cursa. Persoanele adulte sunt atât de absorbite în luptele de împerechere și în căutare de femele care nu mănâncă greu nimic. Ocazional găsesc daune pe coaja copacilor și sunt savurate de sucul dulce.

Cele mai multe ori masculii se dedică lupte pentru posesia unei femei. Femelele eliberează substanțe de feromon în aer. Mirosul lor este simțit de bărbați de la o distanță mare și zboară imediat. Beetles converg în lupte, în timpul cărora este necesar să apuca coarnele adversarului și să le arunce din copac în jos. În același timp, inamicul nu primește daune mari. Câștigătorul continuă să aibă grijă de femeie și de colegii cu ea. Actul durează aproximativ 2-3 ore. În tot acest timp, bărbatul ține femela cu "coarne" uriașe.

La câteva zile după fertilizare, femelele își găsesc aproximativ 20 de ouă într-o cavitate special pregătită într-un copac putred sau într-un cioc. Ouăle sunt vopsite în culoarea galben deschis, ajungând la o lungime de până la 3 mm. Durata etapei de dezvoltare a ouălor este de 2 până la 4 săptămâni.

stadiul larvar al gândaculuiCea mai lungă perioadă de formare a gândacului de cerb - larvar etapă. Eșecurile de ouă din ouă se rotesc în mod activ prin lemnul putred. Trebuie să mănânce fibrele de lemn, gunoi. Astfel, acestea beneficiază prin utilizarea copacilor morți. Cu toate acestea, prelucrarea lemnului durează mult timp, deoarece larvele se dezvoltă extrem de încet, până la 7 ani.

Creșterea larvelor este influențată de cantitatea de umiditate obținută: condițiile de uscare, cu cât dimensiunea larvei este mai mică. Larva complet formată atinge o lungime de 10-13 cm și cântărește 20-30 g. Are o cremă sau o culoare albă. În ultima etapă a existenței sale, mucegaiul larvelor din saliva, pământ și coajă de rumeguș pentru pupa.

etapă pupation apare de obicei în toamnă. Spre deosebire de larve, pupa trăiește subteran, la o adâncime de 20-40 cm. Aproape tot timpul cățelul este într-o stare de somn profund, iar odată cu apariția căldurii, un adult apare din cocon. În zona temperată, zbura gândacilor de cerbi are loc în mai-iunie.

mod de viață

Habitatul principal al gândacilor de cerb este pădurile cu frunze largi, în primul rând pădurile de stejar. Ele pot fi găsite și în păduri de mesteacăn, păduri de fag, zone de parc.

Beetles duce zi mod de viață. Sunt capabili să se deplaseze pentru 1 zbor la distanță în 3 km. Îi place să zboare în vreme caldă la o temperatură de cel puțin +16 C. În întuneric, insectele se odihnesc.

Sucul de lemn este cel ce se hrănește cu gândacul de cerb. Cu ajutorul buzei inferioare, el atrage lichidul din interior. Uneori, insectele înșivă tulpinile plantelor erbacee pentru a-și găsi susținerea.

Cauzele declinului populației

Populația de gândaci de cerb scade treptat. Acest lucru se datorează atât factorilor biologici, cât și celor antropogeni.

Adăpostul gândacilor de ren, precum și larvele și puilor lor devin pradă păsărilor. Crows, bufnițe, bufnițe sunt deosebit de active în vânătoarea de adulți. Birds peck abdomen moale, și părți greu, chitinous ale corpului sunt aruncate.

viespilemare prejudiciu insectele parazitare infectează populația - viespile scopiei. O viespre mamă găsește larva unui gândac de cerb și își injectează ouăle în ele. Astfel, larva se transformă într-o "casă" vie pentru oaspeții neinvitați, care o mănâncă treptat din interior.

Deteriorarea iremediabilă a populațiilor de gândaci ai căprioarelor provoacă activități umane. motive diminuarea numărul de insecte:

  1. defrișărilor;
  2. utilizarea pesticidelor și pesticidelor;
  3. capturarea gândacilor pentru a reface colecțiile.

Beetle-cerb, ca o specie rară pe cale de dispariție, este enumerată în Cartea Roșie.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Stilul de viata al gandacului de rinocer. Ce face un gândac de rinocer?Stilul de viata al gandacului de rinocer. Ce face un gândac de rinocer?
De unde provin gândacii și cum să scapi de ele?De unde provin gândacii și cum să scapi de ele?
Beetles sunt flounder: în cazul în care trăiesc și de ce se hranescBeetles sunt flounder: în cazul în care trăiesc și de ce se hranesc
Firefly de insecte: ce se hrănește, unde trăiește și de ce strălucește?Firefly de insecte: ce se hrănește, unde trăiește și de ce strălucește?
Cum să scapi de kozheda în apartament?Cum să scapi de kozheda în apartament?
Descrierea căprioarei irlandeze cu picior mareDescrierea căprioarei irlandeze cu picior mare
Beetle bronzovka: trăsături, larve și răni ale unui gândac verdeBeetle bronzovka: trăsături, larve și răni ale unui gândac verde
Cerbul european. Descrierea animaluluiCerbul european. Descrierea animalului
Descrierea unei flori de cerb cerb, grija pentru eaDescrierea unei flori de cerb cerb, grija pentru ea
Acid boric în lupta împotriva gândacilorAcid boric în lupta împotriva gândacilor
» » Gândacul cerb din familia cerbului
© 2021 amigdas.com