amigdas.com

Tratamentul glossitei la copii și adulți

Cum se manifestă glossita?Glosita este o boală infecțioasă a limbii, care se manifestă cel mai adesea ca o boală independentă, dar poate fi, de asemenea, un simptom al unei alte boli.

Limba umană servește ca un indicator al sănătății organismului. Prin schimbarea culorii țesuturilor sale, relieful de suprafață, prin dimensiunea organului, se poate presupune prezența uneia sau a alteia patologii. Și boala însăși, înainte de aceasta, nu se poate arăta. Din acest motiv, toată lumea trebuie din când în când pentru a-și inspecta limba și, în cazul unei schimbări a stării sale, solicitați sfatul medicului.

Anatomia limbii

Înainte de a înțelege ce este glossita, trebuie să știți cum funcționează limba.

Acesta este un organ muscular, ocupând cea mai mare parte a cavității orale. Limba constă în următoarele părți:

 • Corpul organului.
 • Vârful sau vârful limbii.
 • Rădăcina. Aceasta este baza organului, atașată la osul hioid pe maxilarul inferior.

Limba are mai multe suprafețe:

 • Suprafața superioară. Are o formă convexă.
 • Suprafața inferioară. Este foarte scurtă și se îndreaptă spre maxilarul inferior.
 • Marginea stângă și dreaptă a organului.

Ce este glossitis zyackaSuprafețele superioare și inferioare sunt în mod obișnuit împărțite în două părți: partea din față și spatele. Părțile din față vedem, dacă luăm în considerare limba în oglindă. Părțile din spate nu sunt vizibile pentru noi, deoarece se află în fața faringelui.

Pe spatele organului, linia de mijloc este clar vizibilă, împărțind organul în 2 părți egale. În urma unei examinări atente, se poate vedea și o linie transversală care împarte părțile anterioare și posterioare ale suprafeței superioare a organului.

Limba constă din mai multe straturi de țesuturi:

 • Cauzele boliiMusculatura linguală. Aceasta este baza corpului. Este reprezentat de un țesut muscular striat arbitrar, ascuns într-o teacă de țesut conjunctiv.
 • Stratul mucus. Este foarte dificil să o separați de țesutul conjunctiv. Mucoasa este reprezentată de un epiteliu cu un singur strat.
 • Papilele limbii. Acestea sunt formațiuni speciale care oferă o funcție de analiză a gustului de atingere. Majoritatea papilelor sunt situate la margini și pe partea din spate a organului.
 • Amigdalele linguale. Aceasta face parte din sistemul limfatic. Acesta poate fi găsit în secțiunile posterioare ale suprafeței superioare a limbii. Se ocupă de spațiu de la limită până la epiglottis. O persoană poate avea una sau două asemenea amigdale.

Funcțiile lingvistice

 1. Chewing food. Limba participă activ la prima etapă a procesului digestiv. Datorită lui, mâncarea din gură se rotește și se amestecă mai activ cu saliva. Dacă eliminăm mecanismul de mestecat din procesul digestiv, atunci stomacul va începe să experimenteze o sarcină foarte mare, care va duce la dezvoltarea diferitelor boli ale sistemului digestiv.
 2. Analiza gustului. Datorită limbii, o persoană învață gustul unui anumit produs alimentar. În procesul de recunoaștere a gustului alimentelor, limba transmite în sistemul nervos impulsuri care stimulează producerea hormonilor de plăcere. Acestea din urmă provoacă un sentiment de saturație. Analiza gustului este foarte importantă pentru supraviețuire, deoarece permite excluderea pătrunderii alimentelor periculoase în organism.
 3. Vorbire. Fără o limbă, o persoană nu a putut vorbi.

Tipuri de glossitis

Medicii disting două tipuri principale de inflamație a limbii: inflamatorii și neinflamatorii.

Glosita inflamatorie

Această inflamație a limbii este provocată de diferiți agenți infecțioși. Foarte adesea, această glossită apare sub forma unei boli separate sau se manifestă ca un simptom al unei alte patologii, de exemplu, stomatita. În acest din urmă caz, glossita poate fi:

 • Suprafață.
 • Adânc.
 • Catarale.

Dată fiind cauzele inflamației limbii, glossita este împărțită în:

 • Inflamație virală.
 • Înfrângerea herpetică a limbii.
 • Candidoza inflamație.
 • Glosita purulentă.

Glosită neinflamatoare

O astfel de glossitis este întotdeauna rezultatul alte boli, dar nu apar independent. Medicii disting următoarele tipuri de glossitis neinflamator:

 • Ce mijloace sunt tratate cu glossitisDesquamative.
 • Diamond.
 • Atrofică.
 • Gunterovsky.
 • Cutat.
 • Interstitiala.
 • Vilozitar.

Tipuri și forme ale bolii

Glositele diferă nu numai pentru cauza care provoacă boala, ci și pentru semnele externe.

În funcție de gradul de înfrângere al țesuturilor limbii, glossita poate avea două forme:

 1. Adânc. Toate țesuturile organelor sunt implicate în procesul inflamator. Cu un astfel de curs de boală pe suprafața corpului pot apărea abcese și abcese. Dacă nu mergi la doctori la timp, dar procesele inflamatorii se pot muta în organele gâtului, ceea ce poate duce la consecințe grave.
 2. Suprafață. Potrivit majorității medicilor, aceasta este o formă de stomatită, deoarece numai stratul de suprafață al organului și membranele mucoase ale cavității bucale sunt afectate. Această formă a bolii este foarte ușoară și trece foarte repede.

Având în vedere principalele simptome, glossita este împărțită în următoarele tipuri:

 • Preparate pentru glossitisGeografică. Acest tip de patologie este cel mai frecvent detectat la femei. Cauzele principale ale acestui tip de boală sunt probleme cu tractul gastro-intestinal și infecțiile virale. Patologia începe cu o pată ușoară într-o limbă cu câțiva milimetri în diametru. Treptat, zona afectată poate crește treptat. De-a lungul timpului, culoarea luminii albe a locului se schimbă în roz și începe să se evidențieze puternic pe fundalul țesuturilor înconjurătoare. Dacă nu începeți tratamentul la timp, zona afectată poate crește semnificativ și poate capta cea mai mare parte a limbii. Acest lucru va oferi pacienților adulți și copiilor multe probleme.
 • Candidoza. Glossita fungică este considerată una dintre cele mai periculoase. Este cauzată de ciupercile din genul Candida. Ei au întotdeauna o persoană în limbă, dar nu se arată. Odată ce imunitatea este slăbită, glossita candidoasă se manifestă imediat. Simptomele bolii sunt umflarea corpului și apariția unui înveliș brun pe suprafața sa. Pacientul se plânge de o senzație de arsură, o tulburare de dislexie, o salivare excesivă, un miros neplăcut din cavitatea bucală. Dacă nu începeți tratamentul la timp, boala poate dobândi o formă cronică, care, atunci când este exacerbată, se va manifesta prin apariția unor leziuni dureroase și a unor probleme în funcționarea gustativelor.
 • Glossită plată. Este o patologie congenitală a limbajului, ducând la formarea unor pliuri profunde pe suprafața sa. Ele sunt vizibile clar în fotografie. Toate pliurile au o direcție transversală. Este de remarcat faptul că glossita pliată nu deranjează persoana în nici un fel.
 • Diamond. Acest tip de boală se caracterizează prin apariția pe suprafața superioară a limbii mai aproape de rădăcina secțiunii romboide a mucoasei inflamate. Doctorii din această patologie consideră că sunt cronici. De fapt, din acest motiv, simptomele sale se manifestă doar din când în când. Și de la pacienți nu se primesc plângeri. Glosita romboidă poate fi netedă și tuberculoasă. Cel mai adesea această boală este detectată la adulți.
 • Glossita lui Gunther. Cauza ei este întotdeauna lipsa anumitor vitamine din organism. Principalele simptome ale patologiei sunt: ​​atrofia papilelor limbii și înroșirea semnificativă a limbii.
 • Catarale. Acest tip de patologie este considerat stadiul inițial al procesului inflamator. Cel mai adesea glossita catarala se dezvolta in acele cazuri in care o persoana nu se ingrijeste cu atentie pentru cavitatea bucala. De asemenea, poate apărea dacă pacientul are o garnitură în gură sau o proteză fabricată din materiale de calitate slabă. Uneori acest tip de patologie a limbii apare în timpul dentiției la copii. Boala este întotdeauna însoțită de un disconfort caracteristic și de un edem minor al organului.
 • Glossita atrofică. Cauza ei este întotdeauna o infecție. Aceasta este o situație dificilă, provocând moartea mușchiului corporal. Drept urmare, limbajul devine mai subtil. Papilele limbii mor, de asemenea, datorită cărora relieful de suprafață al organului este netezit. Pacienții cu astfel de glossitis sunt foarte greu să mănânce în mod normal.
 • Vilozitar. Acest tip de patologie se manifestă printr-o creștere patologică a mărimii papilelor organului. Ei devin ca niște villi. Glosita nazală apare cel mai adesea ca urmare a unei traume de organe sau a unor obiceiuri proaste.
 • Ulcerativa. Pe suprafața organului există numeroase ulcere și zone de eroziune tisulară. Pacienții se plâng de apariția senzațiilor dureroase și a sângerărilor. Deseori, suprafața limbii devine galbenă. Un miros putred vine întotdeauna din gură. Ca limbaj al edemului, pacienții au probleme cu dictionarea.
 • Micotică. Acest tip de patologie nu este niciodată independent. Aceasta provoacă o infecție fungică. De regulă, se dezvoltă ca o complicație la amigdalită sau faringită. Principalele simptome ale patologiei sunt umflarea limbii și senzații dureroase. De asemenea, pe suprafața sa pot apărea pete caracteristice.
 • Herpes glossitis. După cum sugerează și numele, acest tip de patologie provoacă virusul herpesului. Principalul simptom al bolii este apariția pe suprafața corpului a unui număr mare de bule mici cu conținut seric. În glossita herpetică, pacientul se plânge de durere în cavitatea bucală atunci când mănâncă. Această patologie este foarte contagioasă.
 • Cum se vindeca glossitaHipertrofica. Acest tip de glossitis apare atunci când există deficiențe în organism ale unor astfel de vitamine ca: B 2, B 6 și PP. Caracteristica principală a acestei patologii: apariția pe laturi a limbii plăcii gri și galbene pe care dinții sunt bine imprimate. Corpul însăși devine umflat.
 • Glosita alergică. Acest tip de boală apare cu reacții alergice. Patologia manifestă o senzație de arsură, umflarea corpului și înroșirea membranelor mucoase.
 • Glosita interstițială. Această afectare a organelor apare cu sifilis. Limba devine foarte densă, din cauza a ceea ce este dificil pentru ei să se rostogolească. Ca urmare, este foarte dificil pentru o persoană să vorbească. Dacă nu recurgeți la tratament, atunci, în această situație, limba poate rămâne pentru totdeauna.
 • Virusul. Această patologie se caracterizează prin apariția pe suprafața corpului a ulcerelor și a locurilor de eroziune. Acestea din urmă au aspectul de pete gri sau maro. Tratamentul eficient al acestui tip de patologie este posibil numai cu utilizarea medicamentelor antivirale.

Independent pentru a diagnostica acest sau faptul că glossitis este foarte dificil, deoarece simptomele lor sunt similare în multe privințe. Mai ales aceasta se referă la simptomatologia inițială. Prin urmare, atunci când apar primele semne ale bolii, trebuie să vedeți un medic.

Tratamentul glossitei limbii

Natura terapiei depinde în mare măsură de forma și tipul de patologie. Prin urmare, diagnosticul bolii este important în numirea unui tratament eficient.

În unele cazuri, glossita însăși nu are sens să trateze până când cauza rădăcină a patologiei este eliminată - una dintre bolile organelor interne.

Tratamentul glossitei are următoarele principii generale:

 • Semne de glossitisMedicii prescriu proceduri care ajută la îmbunătățirea întregii cavități orale.
 • Alocați clătirea gurii cu diferite antiseptice: Miramistin, Clorhexidina, Furacilina. În cazul în care copilul este bolnav, atunci pentru tratamentul glossitis, puteți utiliza un medicament, cum ar fi Nystatin.
 • Dacă, din cauza unei boli pe suprafața limbii, apar eroziuni și ulcere, pacientului i se aplică unguente cu un efect pronunțat de vindecare: Kamistad, Malavit, Vinizol.
 • După eliminarea principalelor simptome ale patologiei, tratamentul glossitei este de obicei completat prin tratarea zonelor problematice cu diverse uleiuri vegetale.
 • Sunt luate măsuri pentru îmbunătățirea imunității generale și locale.

Toate metodele de tratare a bolilor limbii enumerate mai sus au un caracter recomandator. Cu toate acestea, acestea vor fi destul de eficiente în majoritatea cazurilor.

Fiți atenți la asta, că glossita pliată nu necesită tratament.

concluzie

Mai degrabă decât să tratăm o limbăGlossita limbii este o boală cu care, cu abordarea corectă, poate fi ușor de manevrat. Trebuie reținut faptul că, prin tratamentul necorespunzător, boala poate da complicații grave altor sisteme ale corpului. Prin urmare, nu se auto-medicamente. Dacă pacientul vrea să folosească metode populare de tratare a glossitei, atunci el ar trebui să facă acest lucru numai după o consultare preliminară cu medicul curant.

Gloss language
Cum se manifestă glossita?Ce este glossita limbiiCauzele boliiTratamentul glossitei limbiiCum se vindecă glossita limbiiDe ce există boli ale limbiiBoala limbii
Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
De ce există o scurtă galbenă în limba copilului?De ce există o scurtă galbenă în limba copilului?
Limba, zonele și ceea ce ne spun când este diagnosticatăLimba, zonele și ceea ce ne spun când este diagnosticată
Cum pot verifica ficatul acasăCum pot verifica ficatul acasă
De ce apar puncte roșii în limba respectivă?De ce apar puncte roșii în limba respectivă?
De ce durează vârful limbii, ce tratament este necesarDe ce durează vârful limbii, ce tratament este necesar
De ce limba devine amorțită: cauze de amorțeală și posibile problemeDe ce limba devine amorțită: cauze de amorțeală și posibile probleme
Cum să curățați limba și să îndepărtați placa: modalități de curățareCum să curățați limba și să îndepărtați placa: modalități de curățare
Pete în limba unui copil, tratamentPete în limba unui copil, tratament
Limba de arsură: cauze și tratamentLimba de arsură: cauze și tratament
Puncte în limba copilului: cauze, tipuri și descrierePuncte în limba copilului: cauze, tipuri și descriere
» » Tratamentul glossitei la copii și adulți
© 2021 amigdas.com