amigdas.com

Câți ochi au zboară obișnuită?

Zborurile - structura și alte caracteristiciFiecare dintre noi care a încercat vreodată să scape de muște enervant, care rulează după ea cu un cracker în mână, conștient de faptul că sarcina nu este întotdeauna ușor de realizat și, uneori, chiar deloc imposibil. Reacția este un iubitor mic de gri-negru care are nevoie de el. Faptul este că nu sunteți un concurent pentru asta. De ce? Citiți un articol în care vom vorbi despre plictiseala înaripată.

În ce fel este această zbura superioară față de noi:

  • în viteza de mișcare (mai mult de douăzeci de kilometri pe oră),
  • în capacitatea de a urmări mișcările ei rapide.

Cum să vezi muștele

Noi, reprezentanții rasei umane, care se consideră a fi atât de perfecți și omnipotenți, au doar viziune binoculară, care le permite să se concentreze asupra specifice sau într-o anumită zonă îngustă în fața noastră, și să nu poată să vadă ce se întâmplă în spatele nostru, dar pentru zbor nu este o problemă, pentru că vederea ei panoramică, se vede tot spațiul de la 360 de grade (fiecare ochi este în măsură să ofere o imagine de ansamblu a 180 grade).

Cum vede zbura - structura ochilorÎn plus, aceste insecte nu pot vedea pur și simplu prin structura anatomică a aparatului lor vizual în direcții diferite în același timp, dar sunt, de asemenea, capabile să urmărească cu atenție spațiul din jurul lor. și toate acestea sunt furnizate Situat pe laturile a două mari convexe, bine proeminente pe capul ochilor unui insect. Un asemenea câmp de vedere determină o "înțelegere" specială a acestor insecte. În plus, au nevoie de mult mai puțin timp pentru a identifica elementele decât pentru noi, oameni. Acuitatea lor vizuală depășește de asemenea de 3 ori umanitatea noastră.

Structura ochilor complexi

Dacă te uiți la ochiul unei muște sub microscop, poți vedea că este compusă ca un mozaic de multe secțiuni mici - fațete - unități structurale hexagonale care arată foarte asemănătoare cu forma de faguri. Un astfel de ochi, respectiv se numește fațetă, iar fațetele însele se numesc ommatidies. În ochii unei muște, puteți număra aproximativ patru mii de aceste fațete. Toți își dau imaginea (o mică parte a întregului) și creierul zbura formează de la ei, ca de la puzzle-uri, imaginea de ansamblu.

Viziunea panoramică, fatetă și binoclul, care este tipic oamenilor, au un scop diametral opus. Pentru insecte, pentru a putea naviga rapid și nu numai observați apropierea de pericol, dar, de asemenea, reușesc să evite acest lucru, este important să nu vedeți în mod clar și clar un anumit obiect, ci mai ales să vă percepeți în timp util mișcările și schimbările din spațiu.

Traseu neobișnuit, vizibil - trăsături de structură și percepțieExistă o altă trăsătură curioasă a percepției vizuale a zbura lumii din jur, care atinge paleta de culori. Unele care sunt atât de familiare ochiului nostru, de care insectele nu disting deloc, altele arata diferit pentru ele decat pentru noi, in alte tonuri. În ceea ce privește culoarea spațiului înconjurător - zboară disting nu doar șapte culori primare, ci și cele mai fine nuanțe, deoarece ochii lor pot vedea nu numai lumina vizibilă, ci și ultravioleta, care, din păcate, oamenii nu pot vedea. Se pare că în percepția vizuală a unei muște, lumea din jur este mai irizantă decât oamenii.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că, având anumite avantaje ale sistemului vizual, acești reprezentanți ai lumii celor șase picioare (da, au 3 perechi de picioare) nu pot vedea în întuneric. În timpul nopții dorm, deoarece ochii lor nu le permit să navigheze în întuneric.

Și totuși, aceste creaturi mici și luminoase observă numai obiecte mici și în mișcare. Insectul nu percepe un obiect atât de mare, de exemplu, ca persoană. şi aici abordarea unei mâini umane să zboare, ochii ei să vadă perfect și să transmită imediat semnalul necesar creierului. De asemenea, orice alt pericol se apropie rapid, nu este dificil de a vedea, datorită structurii sofisticate și de încredere a ochiului, care permite insecte pentru a vedea spațiul în toate direcțiile în același timp - dreapta, stânga, în sus, înainte și înapoi, și să răspundă în mod corespunzător, economisind ei înșiși, astfel încât acestea sunt atât de dificil la slam.

Numeroase fațete permit muștei să urmeze obiecte care se mișcă foarte rapid, cu o claritate ridicată a imaginii. Pentru comparație, dacă vederea unei persoane poate percepe 16 cadre pe secundă, apoi zbura are 250-300 de cadre pe secundă. Această proprietate este necesară pentru muște, așa cum sa descris deja, pentru capturarea mișcărilor din lateral, precum și pentru orientarea proprie în spațiu cu un zbor rapid.

Numărul de ochi într-o zbura

Câți ochi are o muște și cum vedeApropo, în plus față de două ochi mari fațete complexe, zbura are trei mai simplu, localizat pe partea frontală capul în decalajul dintre fațetă. Contrar complexului, aceste trei sunt necesare pentru a vedea obiecte din apropiere, deoarece ochiul complex în acest caz este inutil.

Astfel, la întrebarea câte ochi are o cameră de zbor, putem răspunde cu exactitate că există cinci dintre ele:

  • două complexe, compuse din mii de ommatidii și necesare pentru a obține informații despre schimbarea rapidă a evenimentelor spațiale,
  • și trei ochi simpli, permițându-vă să creați claritate.

Fata de ochi se află în apropierea muștelor pe fiecare parte a capului, iar la femei poziția organelor de viziune este oarecum lărgită (împărțită pe o frunte largă), la bărbați ochii sunt ușor apropiați unul de celălalt.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum câinii văd lumea noastră în comparație cu noi?Cum câinii văd lumea noastră în comparație cu noi?
Ce este hipermetropia de grad scăzut?Ce este hipermetropia de grad scăzut?
Așa cum vede persoana la o vedere minus 3Așa cum vede persoana la o vedere minus 3
Când începe să vadă nou-născutul normal?Când începe să vadă nou-născutul normal?
Care pasăre este cea mai rapidă din lumeCare pasăre este cea mai rapidă din lume
Zboară trăiesc lângă noi, dar toată lumea poate spune câte picioare auZboară trăiesc lângă noi, dar toată lumea poate spune câte picioare au
Viteza, dezvoltată de un cal: medie și maximăViteza, dezvoltată de un cal: medie și maximă
Cum arata parul? Răspunsul va provoca cărți de vis populareCum arata parul? Răspunsul va provoca cărți de vis populare
Răspunsurile principale ale cărților de vis diferite la întrebarea: despre ce visează avionul?Răspunsurile principale ale cărților de vis diferite la întrebarea: despre ce visează avionul?
Cum să scapi definitiv de muște în casăCum să scapi definitiv de muște în casă
» » Câți ochi au zboară obișnuită?
© 2021 amigdas.com