amigdas.com

Instrument mecanic universal goniometru

Instrument mecanic universal goniometruAtunci când efectuați lucrări de construcție și instalare, nu puteți face acest lucru fără utilizarea unui instrument special - un proiector. Regulile de utilizare a celor mai simple dispozitive sunt predate la școală, dar tipurile, aplicațiile și caracteristicile de proiectare sunt foarte diferite, numai sarcina de a măsura unghiurile de înclinare în avioane sau pe suprafețe este neschimbată. Cele mai solicitate în goniometrele noastre mecanice de timp. Ele sunt caracterizate prin costuri reduse, operare ușoară și precizie ridicată a măsurătorilor.

Excursie la istorie

Am inventat instrumentul goniometru cu mult timp în urmă. Împreună cu rigla, este cel mai vechi instrument de măsurare. Istoricii sugerează că au început să-i folosească în Egipt și Babilon, pentru că ar fi imposibil să se construiască astfel de structuri grandioase ca piramidele fără a fi folosite.

Construcția acestui dispozitiv util nu sa schimbat semnificativ de la vremea inginerilor egipteni antice. Singurul lucru este că materialele absolut diferite sunt folosite în timpul nostru pentru a face goniometrele de construcție. Sfera de aplicare sa extins semnificativ.

Clasificarea instrumentului

Există multe tipuri de dispozitive. Acestea sunt clasificate în principal în acest scop. Producătorii moderni produc astfel de variante de dispozitive:

 1. Materiale de constructie. Cu ajutorul acestora, efectuați diverse operațiuni de marcare și instalare. Goniometrul poate fi utilizat pentru desenarea clădirilor și structurilor.
 2. tâmplar. Nu puteți face fără ele atunci când lucrați cu piese de lemn.
 3. semete. Sunt destinate determinării latitudinilor geografice.
 4. lacăt. Folosit pentru munca specializata. Prin intermediul acestor dispozitive se obțin măsurători de înaltă precizie.
 5. Mecanism goniometric mecanicpregătire. Acestea sunt folosite de studenți în curriculum.
 6. artilerie. Ele sunt folosite de militari în procesul de instalare a pieselor de artilerie.
 7. universal. Prin aceste dispozitive, unghiurile sunt măsurate atunci când se efectuează diverse lucrări.

Uneltele mecanice separate pot fi și prin criterii precum dimensiunea și tipul erorilor. În plus, ele pot fi clasificate în funcție de cerere. Se pot folosi dispozitive mecanice moderne:

 1. Pentru măsurarea unghiurilor externe (marcajul UM).
 2. Pentru măsurarea unghiurilor interne (UH).

Caracteristici de design

Goniometrele universale sunt alcătuite din:

 1. Motivele;
 2. Base-line;
 3. gon;
 4. Conducătorul mobil;
 5. dop;
 6. Vernier;
 7. Șurub de alimentare micrometric.

Unitatea de măsură a unghiurilor este un grad (1/360 din diametrul unui cerc), aceasta este o etapă a scalei de măsurare. Gradele sunt împărțite în minute și secunde. Elementul general al construcției instrumentului este o bază care seamănă cu un arc mobil, pe care se află scala de măsurare. Acesta din urmă este fixat într-o linie specială, este dat rolul de punct de plecare. Adesea, astfel de instrumente în loc de o riglă sunt completate cu un pătrat atașat la bara de susținere. Un șurub special ajută la marcarea rezultatelor obținute.

Instrumentul GageDispozitivele mecanice pendul au un element separat care ocupă o poziție verticală atunci când unghiul de înclinare al pieselor măsurate se modifică. Astfel de dispozitive se disting prin confortul efectuării măsurătorilor în comparație cu omologii obișnuiți. Ele sunt folosite în principal pentru a lucra cu produse dimensionale (de exemplu, verificați unghiurile amplasării unităților și mecanismelor în utilajele agricole).

Pentru producția de instrumente de măsurare, oțelul de scule este utilizat cel mai adesea. Este durabil și rezistent la deteriorări. Există goniometre de oțel pentru o perioadă foarte lungă de timp. În unele cazuri, uneltele de acest tip pot fi fabricate din plastic sau din lemn. Ele sunt utilizate pentru reparații interne în încăperi (instalarea plăcilor de perete, instalarea panourilor de perete și altele). Uneori se utilizează aluminiu ușor pentru producție.

Nonius este o scară suplimentară montată pe proiector. Această componentă auxiliară are dimensiuni mici, este fixată deasupra marginii superioare a bazei în formă de arc și nu se mișcă în timpul funcționării. Acesta oferă o oportunitate de a determina cu mai multă acuratețe numărul de acțiuni divizionale din scala principală.

Termeni de utilizare

Este demn de remarcat faptul că utilizarea dispozitivelor mecanice este puțin mai complicată decât omologii lor electronici. Dar elementele de bază ale colaborării cu ele pot fi învățate într-un timp scurt. Măsurătorile prin intermediul dispozitivelor universale se realizează prin metoda de alegere a diferitelor combinații ale poziției componentelor lor. De exemplu, atunci când se măsoară colțurile externe, algoritmul de acțiune va fi după cum urmează:

 1. Pătratul este presat pe o parte a produsului.
 2. Scara bazei arcuite este aplicată celeilalte.
 3. Unghiile de contact dintre sculă și produs sunt verificate cu atenție - nu trebuie să existe goluri.
 4. Instrumentul este fixat cu un șurub pe obiectul de măsurare.
 5. Uite ce valoare a scării coincide cu marginea gonului.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum sa alegi un detector de raze laser de constructieCum sa alegi un detector de raze laser de constructie
Care este nivelul: descrierea și descriereaCare este nivelul: descrierea și descrierea
Ce este un teodolit și pentru ce este?Ce este un teodolit și pentru ce este?
Cum se calculează unghiul acoperișului înclinatCum se calculează unghiul acoperișului înclinat
Lemn tăiat manual: numire, varietăți și sfaturi de alegereLemn tăiat manual: numire, varietăți și sfaturi de alegere
Pătrunde: descriere, aplicare, sfaturi privind alegereaPătrunde: descriere, aplicare, sfaturi privind alegerea
Folosind un nivel cu o tijă și obținând măsurători exacteFolosind un nivel cu o tijă și obținând măsurători exacte
Cum se utilizează corect micrometrulCum se utilizează corect micrometrul
Stapler de mobilier: cum se utilizează și cum se alege cel potrivitStapler de mobilier: cum se utilizează și cum se alege cel potrivit
Caliper digital: principiu de funcționare, caracteristici de proiectareCaliper digital: principiu de funcționare, caracteristici de proiectare
» » Instrument mecanic universal goniometru
© 2021 amigdas.com