amigdas.com

Periculos insecte-parazit - gadfly, larva gadfly

Larva din gadflyToată lumea sa confruntat cel puțin o dată cu această mitrală mare, "muscată" și "dăunătoare". Dar, de fapt, "mușcătură" și "dăunătoare" - acestea sunt două muște diferite: cei mai mulți oameni confundă gadfly și hindweed

.

Sunetele sunt lovite de o persoană care aparține unei alte familii de muște. Și Gadfly parazită pe corpul animalelor și al oamenilor. Și aceasta poate fi mult mai periculoasă pentru sănătate decât o mușcătură normală.

Știința este cunoscută mai mult de 150 de specii ale acestor insecte. Toate speciile sunt clasificate ca muște, a căror viață este legată de așezarea umană: oriunde trăiește o persoană, se găsește întotdeauna acolo o insectă. Din punct de vedere științific, acest lucru se numește - Sinantropizatcija.

Insect Gadfly

apariție

Aspectul gadfly-uluiMărimea unei insecte este mai mare decât o zbura obișnuită. Diferența față de alte insecte mari Diptera este că capul este mobil, semicircular. Se conectează la corp cu un tulpină subțire.

Ochii sunt goi, la femele sunt mult mai răspândiți pe umăr decât la bărbați. În total ochiul insectei are cinci, o pereche de mari și complexe și trei mici ochi simpli. Mandle mici, scurte și înfipte sunt așezate ca și cum ar fi într-o tufă, pe frunte.

Persoanele adulte nu se hrănesc, prin urmare, nu au organe orale. Corpul insectei este mare, lat, pe spate există o cusătura transversală. Pe trunchi se găsesc corturi scurte și se întâmplă de asemenea o pufăeală păroasă, adesea confundată cu o bumblebee. Picioarele insectelor sunt șase, iar perechea de spate este mult mai lungă. Aripi - două și, prin urmare, aparțin insectelor Diptera. Pe aripi, ca și cu muștele obișnuite, există mici vene transversale.

Culoarea unei insecte depinde de tipul ei. Unii au o colorare nedefinită și se îmbină cu locul în care ei aterizează (piatră, rocă).

Ciclul de viață

Ciclul de viață al GadflyGadfly - o insectă cu o transformare completă, adică în dezvoltarea lor există toate etapele (sau fazele): un ou, o larvă, un pupa, un adult (imago). Să analizăm în detaliu

  • ou - Faza cea mai primitivă. După formarea ouălor, femelele o găsesc în funcție de specie, dar cel mai adesea este alimentele animalelor sau lâna lor. Este interesant faptul că atunci când o femelă a unor specii de insecte face doar o zidărie, ea produce un sunet caracteristic pe care animalele îl aud și începe să-și facă griji. Durata acestei perioade depinde de vreme și climă, firește, în nord această perioadă este mai scurtă.
  • Larva din prima etapă. Larva se înroșește în interiorul oului de la 3 zile la o săptămână, depinde de temperatura aerului, ceea ce este mai cald, cu atât va apărea mai repede larva. Apoi, calea spre corpul gazdei începe, cum se întâmplă acest lucru până de curând, nu se știe cu certitudine. Unii cred că larva pătrunde prin piele, forat-o. Majoritatea, însă, cred că prin deschideri naturale și în organism deja migrează prin vase, ajungând în țesutul adipos. Cât de mult exact acest stadiu durează oamenii de știință nu este cunoscut, cineva crede că până la un an. Este cunoscut doar faptul că larva crește de zece ori: de la 1,5 mm la 1,5 cm.
  • Larva din a doua etapă. În această fază, larva se mișcă treptat în regiunea spatelui, crește și treptat formează în jurul ei o capsulă, care în etapele următoare va deveni coaja pupa. În această etapă și pentru maturizarea ulterioară, larva are nevoie de oxigen, așa că face găuri pe pielea animalului, așa-numitele fistule. La sfârșitul fazei 2, are loc molotarea în larve.
  • Larva a treia etapă. Aici larva este selectată prin fistula de pe suprafață și intră în pământ, unde devine un pupa. De regulă, apare în timpul cald al zilei - dimineața sau după-amiaza.
  • pupă. Transformarea într-un pupa nu este instantanee, ci pentru câteva zile, câteodată săptămâni. Dar dezvoltarea unei insecte în interiorul pupa apare de la una la o lună și jumătate. Cobai în sine este aproape imobil în această fază.
  • imago. Transformarea ulterioară a pupa în adulți (adult) este aproape instantanee (2-3 s), iar într-un minut insecta poate zbura și se poate îmbina. Deoarece adultul nu are organe orale, gadfly nu caută alimente, toate substanțele nutritive au fost acumulate în fazele anterioare ale larvelor. Prin urmare, rezultă că durata de viață a unui adolescent adult este scurtă - nu mai mult de trei săptămâni (cu o vreme fără ploaie timp de până la o lună). Și până la sfârșitul fazei, gadfly își pierde greutatea cu o treime. Un fapt interesant a fost descoperit de către cercetători: bărbații și bărbații vin în același loc în fiecare an, în cazul în care are loc împerecherea.

Familiile familiei

În funcție de locul de parazitism, gadfly este împărțit în:

  • Etape de formare a larvei de gadflyGastric. Sunt peste tot. Femelele plasează ouăle pe blana animalului sau pe membre sau pe plantele cu care se hrănește. În plus, larvele din prima etapă, în mod independent sau împreună cu alimentele, pătrund în interior, unde trăiesc, se maturizează și apoi merg în afară fie prin produsele activității vitale, fie prin orificiile fistulei. Toate aceste încălcări pe piele determină animalul să aibă o curte puternică. Cel mai faimos reprezentant al acestei familii este călugărița.
  • Subcutanata. Aceasta este cea mai frecventă și adesea apărută familie de gadflies, nu se găsește numai în Nordul îndepărtat. Parazitizează corpul de vite. Femelele ataseaza ouale gadfly unul pentru a acoperi animalului, iar după larva pătrunde prin piele în țesutul și migrează acolo, care cauzează durerea și inflamația (așa-numitul miazei). Până la sfârșitul fazei 2, înainte de molotare, larva ajunge la țesutul subcutanat, unde produce găuri pentru dezvoltarea ulterioară. Literatura de specialitate descrie cazurile în care larvele de tăun subcutanat penetrat capul animalului, și chiar și creierul uman, care a dus la moartea sa.
  • Cel mai numeros reprezentant al acestei familii este bobul gâdilin.
  • Cavitarul. Această familie este diferit de cele două anterioare: în primul rând, femelele vivipare (adică, ele nu fac faza - ou), și să dea naștere la larvele letu- în al doilea rând, o fac pe zbor, vybryzgivaya ochii și nările de animal sau om lor. Parazitul trăiește pe membrana mucoasă a ochiului sau a nasului, pe pleoapă sau în interiorul globului ocular. Apoi migrează în interiorul capului: în sinusurile frontale sau nazale, în faringe și așa mai departe. Cavitățile provoacă de asemenea miasme.

Reprezentanții tipici ai familiei sunt ghinionul de oi (este un parazit pentru caprine și oi domestice) și gadfly (pentru cai și măgari).

Omul Gadfly

Diferența dintre gadfly și alte insecteEste demn de menționat gadfly-ul uman. Din fericire, în latitudinile noastre nu se găsește, dar se găsește în America de Sud, deși este ușor transferată în alte țări de către oameni în care larva trăiește deja.

Spre deosebire de alte specii care depun oua in femele sânge supt insecte (țînțari, țânțari, căpușe și altele), și apoi cu o muscatura acestei insecte, larva devine sub pielea persoanei, unde și trece toate etapele.

În general, gâtlejul unei familii poate pătrunde într-o persoană, așa că toată lumea trebuie să știe cum să se protejeze de "mușcătura" convențională a gadfly și, cel mai important, ce să facă dacă larva a intrat deja în organism.

Protecție față de gadfly

Tăun „găsește“ corpul uman sau animal prin miros (transpiratie sau alt miros naturale ascuțite), astfel încât foarte sensibile la acesta, rezultă că igiena, mai ales în timpul lunilor fierbinți, este esențială pentru prevenirea. Spre deosebire de mirosul natural, diverse spray special ele, precum și unele arome naturale, cum ar fi gudron de mesteacăn descurajează. Se observă că gâlgâia nu tolerează mirosul de unguent al lui Vișnevski.

Puteți observa apropierea periculoasă a ticăloșilor, observând comportamentul animalului, devine neliniștit (alergând, răsuciți capul sau coada).

Dacă a apărut o "mușcătură", trebuie să consultați imediat un medic. Dacă nu există o astfel de posibilitate, puteți încerca să vă faceți față cu larva. Pentru a face acest lucru, lubrifiați locul unde se găsește "mușcătura", cu o substanță groasă și groasă care nu lasă oxigenul să treacă (clei, vaselină sau ceva de genul ăsta). Larva gadfly are nevoie de aer, iar dacă nu este suficient, larva va ajunge parțial la suprafață. Apoi, îndepărtați cu atenție. Ultimul pas este de a lubrifia pielea deteriorată cu un dezinfectant.

Măsurile descrise sunt potrivite pentru animalele domestice.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce mănâncă diferitele tipuri de muște și larvele lorCe mănâncă diferitele tipuri de muște și larvele lor
Ce se hrănește cu lăcusta verde și de ce-i zboară?Ce se hrănește cu lăcusta verde și de ce-i zboară?
Cum să scapi de muștele muștei de fructeCum să scapi de muștele muștei de fructe
Cum să scapi de păianjeni în case privateCum să scapi de păianjeni în case private
Zboară trăiesc lângă noi, dar toată lumea poate spune câte picioare auZboară trăiesc lângă noi, dar toată lumea poate spune câte picioare au
Bomboanele de apă sunt netede. Este mușcătura insectelor teribilă?Bomboanele de apă sunt netede. Este mușcătura insectelor teribilă?
Bătătură de câine - ce trebuie făcut dacă muște și consecințele acesteiaBătătură de câine - ce trebuie făcut dacă muște și consecințele acesteia
Bătăi de insecte: care mușcă și fotografii ale simptomelorBătăi de insecte: care mușcă și fotografii ale simptomelor
Alergie la mușcături de insecte. Simptomele și tratamentulAlergie la mușcături de insecte. Simptomele și tratamentul
Cum să scapi definitiv de muște în casăCum să scapi definitiv de muște în casă
» » Periculos insecte-parazit - gadfly, larva gadfly
© 2021 amigdas.com