amigdas.com

O bucată de dinte sa stins: ce să facă?

Ce trebuie să faceți atunci când o bucată de dinte se desprindeDe câte ori a trebuit să te uiți la oameni stânjeniți cu un șervețel acoperind gura lor? Sau poate că a existat o nevoie și de sine pentru a restrânge un zâmbet, astfel încât alții nu au observat că dintele tău crăpat sau despărțit? Din păcate, astfel de situații nu sunt neobișnuite. Ce să facem în această situație, vom lua în considerare în acest articol.

Simptome de deteriorare a integrității dintelui

Într-o oarecare măsură probleme cu o cavitate orală depășesc pe toată lumea. Uneori ele sunt mai semnificative, interferează cu aportul alimentar, cauzează durere și adesea disconfort psihologic, atunci când vine vorba de dălți. Dar, uneori, fisurile și chipsurile sunt atât de mici, încât pot fi observate numai în scaunul medicului dentist. În astfel de situații, este foarte important să nu pierdeți timpul - să vă întoarceți la medic în timp util pentru a nu fi nevoit să tratați afecțiuni mai grave în viitor.

Dacă acordați atenție senzitivității crescute la senzația caldă și rece și, de asemenea, senzațiile dureroase la cea mai mică atingere - aceasta este o scuză pentru a contacta medicul cât mai curând posibil.

Cauzele daunelor

Există o opinie că dinții rupți sunt lotul copiilor care se încadrează adesea și sportivii expuși permanent la leziuni. Totuși, acest lucru nu este cazul. Pe lângă daunele mecanice, există o serie de alte motive rănire.

Acestea includ:

 • Lipsa de micro- și macroelemente în smalț, din cauza a ceea ce devine fragil și ușor de supus la distrugere.
 • Dragoste pentru dulciuri și băuturi fizice - sub influența lor, coroanele devin și mai fragile.
 • Deficitul de calciu - în grupul de risc al femeilor însărcinate și al femeilor aflate în menopauză.
 • Procese inflamatorii cronice în organism.
 • Anormalități hormonale.
 • Obiceiuri dăunătoare, în special fumatul.
 • Boala de pulpităBoli ale cavității bucale (carii, pulpita).
 • Îngrijire incorectă (adâncime, încrucișare, gnathic) - în acest caz, maxilarul superior și cel inferior se pot răni permanent.
 • Sistem imunitar slab.
 • Aciditate redusă în gură.
 • Instalația sigilată sau durata lungă de funcționare a acesteia.
 • Daune mecanice - nu numai leziuni, dar prea multă hrana poate provoca ruperea.

Dacă cel puțin câteva dintre aceste elemente vă sunt cunoscute în primul rând, acesta este motivul pentru o îngrijire mai atentă a cavității orale și necesită vizite preventive mai frecvente la medicul dentist.

Tipuri de jetoane

Dinții sănătoși sunt un angajament sănătate sistemul digestiv, un zâmbet uluitor și, ca rezultat, încrederea în sine. Prin urmare, observând cele mai mici deteriorări, trebuie să contactați imediat un medic dentist. Ce putem spune despre clivajuri grave, atunci când suferă integritatea dintelui. Să vorbim despre ce sunt jetoanele, cât de mult este gravă și de ce necesită tratament imediat.

tipuri chips-uri:

 • fisura de păr email. Asemenea pagube sunt greu de observat atunci când sunteți auto-examinat - acesta este pericolul unei astfel de pauze. La urma urmei, în ciuda faptului că coroana de la prima vedere este intactă, microorganismele periculoase se acumulează într-o crăpătură sau o zgârietură, care în viitor poate provoca boli mai grave.
 • așchie email. Acest tip de deteriorare este mai ușor de identificat. De regulă, zona coroanei cu smalțul poate fi văzută înainte de vizita medicului. În plus, o astfel de scindare este însoțită de o sensibilitate crescută cu apariția senzațiilor dureroase.
 • Stomatologie dentară cu leziuni dentineSkol cu ​​daune dentinei (strat sub smalț). Deteriorarea mai profundă. O fisură sau o piesă ruptă atinge stratul sub dentina smalțului. În plus față de durerea dureroasă, procesul este periculos, deoarece dentina este predispusă la distrugerea rapidă. Ca rezultat, microbi și bacterii patogene penetrează pulpa, ceea ce provoacă boli inflamatorii ale dintelui distrus.
 • Skole cu denudare nervoase. Cea mai dureroasă clivare, pentru care pierderea unei părți semnificative este caracteristică - o piesă separată deschide camera pulpei, este expus un fascicul neural. Dacă nu contactați medicul dentist în timp cu astfel de leziuni, există pericolul pierderii unui dinte.

Fiecare dintre aceste tipuri de jetoane este periculoasă în mod propriu și necesită un tratament obligatoriu pentru a evita consecințele mai grave.

Tratamentul dintelui afectat

În funcție de cauza daunelor, diferiți dinți suferă. Deci, din lovituri și alte tipuri de leziuni, cele din față, de obicei, se rup - incisivi și colți. Din cauza obiceiurilor proaste și a problemelor de sănătate, atât dinții generali cât și cei locali, dinții de mestecat sunt mai des distruși. Există abordări diferite ale tratamentului, deoarece o daltă ruptă este, de asemenea, o problemă estetică care trebuie eliminată calitativ.

Tratamentul incisivilor și caninelor

Chiar înainte de începerea tratamentului, dentistul trebuie să decidă ce să facă pentru a restabili dintele. Pentru aceasta, se efectuează o examinare detaliată și se determină gradul de deteriorare a coroanei.

Deci, o bucată din dintele din față s-a rupt - ce să fac?

metode tratament incisivi și canini:

 • creșteDacă o bucată mică de coroană este ruptă și numai smalțul este deteriorat, medicul poate aplica crește - folosind materiale compozite, ca și în cazul umplerii, dentistul va restabili forma dinților într-o singură sesiune. Avantajele procedurii sunt rapiditatea și lipsa de durere. Dezavantaje - capacitatea de a aplica numai cu o ușoară crăpătură.
 • Aplicarea de furnire și luminatoare. Esența metodei este de a lipi căptușeala pe partea din față a dintelui, care repetă în întregime smalțul.
 • instalare coroană. Dacă o bucată de dinte sa rupt atât de mult încât este imposibilă restabilirea materialului obișnuit de umplere sau a plasturelui, este necesar să instalați coroana după ce ați curățat canalele și ați îndepărtat pulpa.
 • Implantarea. Dacă coroana este complet distrusă, se folosește plasarea implantului.

Recuperarea molarilor

Tratamentul dinților masticatori se realizează pe același principiu ca și dinții frontali. Cu o singură diferență - partea estetică nu este atât de importantă, principalul lucru este acela de a returna dintele pentru a mesteca alimente.

Dacă o bucată de dinte se desprinde, principala funcție care - mestecați, aplicați:

 • Recuperarea prin utilizarea materialelor compozite.
 • Inserțiile ceramice sunt o opțiune ideală, deoarece repetă cu precizie forma naturală a dintelui și își restabilește complet funcționalitatea.
 • Coroane și poduri. Aceste tipuri de tratament sunt folosite pentru daune mai grave.
 • Ca și în cazul dinților din față, cu distrugere completă, se utilizează implantarea.
 • În cazul în care o bucată de dinte de înțelepciune se desparte, cel mai probabil medicul dumneavoastră va decide în favoarea îndepărtării dintelui deteriorat - acestea nu au o sarcină funcțională, prin urmare, pentru a efectua un tratament grav nu are sens.

Tratamentul dinților sugarilor

Dinți dințiDin păcate, de multe ori există o situație în care dintele sa desprins de copil. De regulă, datorită mobilității copilului, aici este o problemă de deteriorare mecanică în majoritatea cazurilor de incisivi. Dintele copilului sa stins, ce ar trebui să fac? Încercați să contactați medicul dentist în decurs de una sau două ore. În plus față de asistarea în faza de scindare, un mic pacient va fi, de asemenea, radiografiat pentru a verifica dacă există probleme cu sistemul de rădăcină sau maxilar.

Primul ajutor

Indiferent de ce dinte și cine a rupt, înainte de a vizita dentist ajutați victima acasă.

Primul ajutor:

 • Clătiți-vă gura apa calda curate, puteți să sărate. Astfel, eliminați toți contaminanții posibili din cavitatea orală și împiedicați intrarea în pulpă și în corp.
 • Este bine să nu aruncați piesa tăiată - va ajuta medicul dentist să recreeze cu cea mai mare precizie forma naturală a dintelui.
 • În cazul în care dintele este deteriorat într-o mare măsură și sunt puternice durere senzații, pot fi îndepărtate cu ajutorul analgezicelor - eficacitatea va fi novocaină (trebuie să faceți un tampon cu el și să-l atașați la un punct de sânge), ca alternativă - validol sau propolis.
 • Dezinfectați orice zgârieturi în cavitatea bucală, astfel încât infecția să nu intre în sânge.
 • Dacă rădăcina este ruptă și dintele este instabil, este necesar să strângeți bine fălcile, fixându-le în poziția corectă.

Prevenirea jetoanelor

Desigur, dacă un chip a avut deja loc, nu vă puneți în panică - medicina modernă poate face minuni și vă poate recrea zâmbetul, chiar și în cea mai deplorabilă situație. Dar dacă totul este în regulă în momentul de față cu cavitatea orală, merită să vă lipiți de câteva sfaturi, astfel încât în ​​viitor această problemă să vă ocolească:

 • Dentara dentaracu grijă Aveți grijă în spatele gurii - pentru o pastă de igienă completă și perie nu este suficient. Trebuie să utilizați dispozitive suplimentare - ață dentară, clătire.
 • Pentru a introduce obiceiurile de nutriție adecvată. Consumul zilnic de alimente bogate în minerale și vitamine, poate întări dinții și poate reduce probabilitatea apariției unor boli comune. În același timp, respingerea băuturilor dulci și carbogazoase va face ca și smaltul și dentina să fie mai puternice.
 • Excepția din alimente prea greu de mancare - nu poti curata nuci cu dinti, musca bomboane. Același lucru este valabil și pentru alte obiecte dure din viața de zi cu zi, care sunt în gura noastră în fiecare zi - pentru a preveni ruperea, nu mușcați firul și firul, nu mestecați creioane și stilouri.
 • Utilizați echipament de protecție în timp ce jucați sport.

Posibile complicații

Foarte adesea mergem la doctor doar când durerea nu mai este posibilă. Desigur, acest lucru este greșit - întârzierile în a merge la clinica dentară pot duce la un număr negativ efectele:

 • Dacă o mare parte a dintelui sa desprins, reziduul său poate fi deformat împreună cu rădăcina, ceea ce va duce la o schimbare a mușcăturii și o încălcare a funcției de bază a mestecării.
 • În dinții distruși, chiar parțial, se colectează agenți patogeni, care pot provoca atât afecțiuni grave ale cavității bucale, cât și ale organelor interne.
 • Dacă se formează o margine ascuțită ca urmare a scindării, aceasta va zgâria în mod constant gingiile, cauzând stomatită cu ulcere mari.
 • Dacă dintele deteriorat nu este tratat, mai devreme sau mai târziu, întreaga parte a acestuia va fi distrusă și dintele va trebui să fie înlăturat.

După cum puteți vedea, chiar și crăpăturile minore de pe suprafața smalțului pot duce la consecințe grave. Prin urmare, nu ignora vizitele preventive la dentist. Respectați regulile de bază ale igienei orale și vă oferă un zâmbet alb sănătos.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Plăcile temporare: de ce sunt puse și cât costă acesteaPlăcile temporare: de ce sunt puse și cât costă acestea
Cum de a calma o durere de dinți la domiciliu?Cum de a calma o durere de dinți la domiciliu?
Carii dentare: etapele și cauzele dezvoltării, modul de tratareCarii dentare: etapele și cauzele dezvoltării, modul de tratare
Cum sa rupi un dinte fara durere si teamaCum sa rupi un dinte fara durere si teama
Cum să rupi un dinte copilului de la un copil în mod corect și fără durereCum să rupi un dinte copilului de la un copil în mod corect și fără durere
Ce este un dinte retinas? Imaginea clinică și metodele de tratamentCe este un dinte retinas? Imaginea clinică și metodele de tratament
Îndepărtarea unui dinte de înțelepciune retrasÎndepărtarea unui dinte de înțelepciune retras
Carii profunde: simptome și tratamentul boliiCarii profunde: simptome și tratamentul bolii
Dintele durează cu presiune sau înțepăturăDintele durează cu presiune sau înțepătură
Ce să faceți dacă dintele de înțelepciune crește și ginga doareCe să faceți dacă dintele de înțelepciune crește și ginga doare
» » O bucată de dinte sa stins: ce să facă?
© 2021 amigdas.com