amigdas.com

Stomatita la adulți: cauze, simptome, tratament și fotografii

Stomatita - cum se trateazaStomatita este un proces inflamator al mucoasei bucale care apare ca o reacție protectoare a sistemului imunitar față de efectele factorilor iritanți. De regulă, această boală apare la copii, dar astăzi, pe fondul unei situații de mediu disfuncționale și al unei scăderi masive a imunității la om, apare mai des la adulți. Ce putem trata stomatita în acest articol.

Cauzele stomatitei

Bacterii, micoplasme, viruși

Toate tipurile patogenii Bolile infecțioase sunt implicate în formarea ulcerului în cavitatea bucală. Totuși multiplicarea lor activă necesită influența unor factori declanșatori au fost OK - patogeni oportuniști mucoase rinofaringiană caracteristic și nu poate provoca iritații fără acțiune anumitor factori.

Leziuni termice, mecanice, chimice ale cavității bucale

Cel mai adesea, pacienții se acorde o atenție la apariția de leziuni ca urmare a influenței factorilor dăunătoare. Deci, foarte frecvent la adulti Stomatita se dezvoltă după arsură chimică de acid, alcaline prejudiciu, mucozală pește uscat, produse solide, nuci, biscuiți, zgârieturi pe marginea protezei, cip un dinte, marginea ascuțită a protezei. De obicei, aceste leziuni se vindeca repede, dar în cazul de influență negativ factorii pot dezvolta stomatită:

 • Fumatul și consumul excesiv de băuturi alcoolice pot determina ulcere în gură;
 • boli concomitente;
 • excesiv igienă cavitatea orală, în special în ceea ce privește o pastă de dinți care conține laurii sulfat de sodiu, substanța poate induce o scădere semnificativă a fluxului salivar, aceasta duce la deshidratarea cavității orale, datorită acestor modificări mucoasei devine rezistent la acțiunea acizilor și a altor stimuli;
 • utilizarea medicamentelor care afectează secreția saliva, reducerea salivării, utilizarea diureticelor;
 • încălcarea igienei, consumul de produse nespălate sau aportul de alimente cu mâinile murdare;
 • fără succes instalat proteza.

Stomatita foarte des este un fel de barometru, determinând prezența unor boli la om, și anume încălcarea activitatea organului sau a sistemului provoacă apariția stomatitei, de exemplu:

 • poate apărea stomatita după tratament cancer boli prin iradiere și chimioterapie;
 • Oncologia este cauza stomatiteiîn timpul prezenței stomatitei permanente la adulți, adesea pe o examinare completă ulterioară, acestea diagnostichează oncologia;
 • Afecțiunile gastrointestinale, și anume invaziile helmintice, colita și gastrită, contribuie la apariția leziunilor ulcerative în limbaj și în cavitatea bucală;
 • după un puternic deshidratare organism datorită febrei prelungite, vărsături, diaree, pierdere severă de sânge;
 • la pacienții care suferă de astm bronșic, folosind hormoni sub formă de inhalare, foarte des există leziuni de candidoză ale mucoasei;
 • anemia se referă la factorii de risc pentru apariția stomatitei;
 • riscul apariția stomatitei este destul de mare la pacienții care suferă de infecție cu HIV;
 • un dezechilibru hormonal natural la femei în timpul sarcinii sau în timpul menopauzei sau prezența bolilor hormonale poate provoca apariția stomatitei;
 • La momentul diabetului, se produce adesea stomatita aftoasă.

Clasificarea stomatitei în funcție de tipul de agent patogen

tipuri stomatită:

 • Radiații - apare datorită rază boli de efectele radiațiilor ionizante. Se caracterizează prin eroziuni și zone de aplatizare a mucoasei.
 • Arsurile chimice ale cavității orale cu alcalii sau acizi conduc la formarea ulcerului, care ulterior se transformă în cicatrice și se deformează mucoasa orală.
 • Bacterial - poate provoca streptococi și stafilococi, care se găsesc în mod normal în microflora cavității orale și amigdalele. Boala este exprimată sub formă de pustule, care se deschide rapid și formează ulcere și eroziune.
 • Virusul herpesuluiInfecție virală a organismului cu virusul Epstein-Barr sau virusul herpes simplex. Ambii agenți patogeni sunt exprimați sub formă de erupții cu conținut clar.
 • Fungal - cel mai adesea apare după utilizare antibiotice sau în cazul unei disfuncții în sistemul imunitar, în acest caz organismul nu poate suporta dezvoltarea sporită a speciilor de Candida. Stomatita se manifestă prin apariția unei plăci dense de culoare albă, în timpul îndepărtării acesteia pe mucoasă există eroziuni dureroase.

Simptomele bolii

De regulă, semnele de stomatită cu diferitele sale tipuri sunt aceleași, este rar că stomatita la adulți trece brusc cu semne de intoxicare generală și febră. Dar, într-un fel sau altul, în timpul apariției simptomelor descrise mai jos, este necesar să se consulte medicul cât mai repede posibil, deoarece absența tratament stomatita si eliminarea cauzelor bolii cresc ulterior riscul de recidiva:

 • De regulă, stomatită începe cu o ușoară înroșire a zonei afectate, atunci locul din zona focarului inflamator devine edemat, umflat, dureros, poate exista o senzație de arsură.
 • Tratamentul stomatiteiÎn prezența stomatitei bacteriene simplex a doua zi în zona afectată apare jazvochka ovală sau rotunjită înconjurat ulcer roșiatic inflamat halo are contururi netede, un film alb subțire în mijloc.
 • În plus față de o durere directă, destul de dureroasă, pacientul suferi de la salivare profundă, miros fetiș din gură, sângerări ale gingiilor.
 • Foarte adesea în timpul stomatitei, durerea este atât de severă încât majoritatea oamenilor sunt lipsiți de posibilitatea de a mesteca în mod normal mâncarea și se limitează la mișcările buzelor și limbii.
 • Cu stomatita acuta, temperatura poate creste pana la 39C, ganglionii limfatici regionali cresc, de asemenea, in dimensiune.

Stomatita la adulți: Tratamentul cu metode conservative

Stomatita catarală, rezultată ca urmare a unei încălcări a igienei orale, cu pasajul său necomplicat poate fi independent trata. Deja o săptămână după tratamentul la domiciliu, simptomele dispar. Acest tratament implica dieta stomatite, utilizarea preparatelor apa de gura antiseptice, excepția este foarte cald, rece, sare, acid, precum și produse alimentare acute și solide.

Dar, în prezența unor alte forme de patologie și leziuni masive, consultați un medic dentist sau un terapeut pentru sfaturi. Cum acționează adulții stomatita? Tratamentul bolii este necesar să constea dintr-un set de proceduri pentru eliminarea rapidă a disconfortului și durerii, precum și pentru a preveni progresia bolii și tranziția acestuia în faza cronică recidivantă.

Utilizarea anestezicelor

În anumite cazuri, neoplasmele ulcerative complică în mod semnificativ viața pacientului, mai ales când vine vorba de procesul de a mânca. În aceste cazuri, un medic pentru tratamentul stomatitei poate recomanda utilizarea anestezice pregătirile de acțiune locală, printre care:

 • Preparare Anestezină"Lidocaine Asept"- un medicament antiseptic care are un efect anestezic local, este foarte des folosit în timpul stomatitei aftoase.
 • "Lidohlor"- o combinație de proprietăți anestezice antiseptice și locale, acțiune antimicrobiană, precum și anestezie, rezultatul apare 4-6 minute după utilizare.
 • "anestezin"- un anestezic, realizat sub formă de pulberi de site-uri de infecție și tablete pentru prepararea pulberii.
 • "Taburile Geksoral"- se face sub formă de tablete pentru resorbție, preparatul conține benzocaină și clorhexidină, care au un anestezic local și un efect antimicrobian.

Medicamente antiseptice și antiinflamatoare

La adulți, tratamentul stomatitei trebuie să includă acadele, gurați, geluri, tablete absorbabile, unguente, spray-uri cu antimicrobian efect:

 • "Eucalipt M" - se face sub formă de tablete pentru resorbție.
 • Actovegin este un gel utilizat pentru tratamentul inițial al ulcerelor.
 • "Stomatidin" ("Hexetidine") este un antiseptic cu un efect slab antimicrobian și analgezic.
 • "Cameton" - este făcută în formă aerosol și pulverizare.
 • Kamistad este un gel cu efect antiseptic și anestezic, în care compoziția conține lidocaina și musetelul.
 • "Ingaphitol", "Eucarom" - o colecție pentru inhalare și clătire în gură, constă din flori de frunze de mușețel și eucalipt.
 • "Lugol", "Vinilin", "Ingalipt", "Geksoral".
 • "Holisal" - gel combinat antimicrobian, efecte antiinflamatorii, precum și analgezice.
Preparare Eucalipt M »Medicamentul StomatidinMedicamentul KamistadMedicamentul Lugol

Antivirale, antifungice, antihistaminice

Acestea sunt utilizate ținând seama de cauza bolii. În timpul herpetică Tratamentul stomatitei unui adult se aplică preparatelor antivirale ca unguente, tablete, în timpul utilizării fungice boli origine medicamente antifungice în timpul unei etiologii alergice trebuie să se aplice formulări antifungice.

 • antifungic preparate - "Dactarină", ​​"Mikozon", unguent nistatină, "Levorin", gel "Miconazol".
 • Medicamente antivirale - unguent bonaftonovaya oxolinic, tebrofenovaya, interferon unguent, "Verra-Merz Serol", "Antsiklovir", "Zovirax".
 • antihistaminice - sub formă de tablete "Claritin", "Fenistil", "Cetrin", "Loratodin", "Tavegil", "Suprastin".

Cum se trateaza stomatita in casa?

Pentru a trata stomatita este posibil nu numai utilizarea mijloacelor medicamentoase, pentru ameliorarea unei stări pe care este posibil să o folosiți și tratamentul național. Ele pot fi preparate și utilizate acasă. De ce folosiți decocții pe bază de plante, ulei de cătină, propolis și alte ingrediente naturale.

Cum se trateaza stomatita cu propolis?

Tratamentul stomatitei se face, de obicei, cu tinctură concentrată, care include propolis. Puteți să-l cumpărați în formă gata sau să o faceți singur acasă. Pentru ce în 50 de gr. propolis este necesar să adăugați alcool medicinal și să permiteți infuzarea timp de 10 zile. Tinctura periodică trebuie să fie agitată. Înainte de recepție, produsul preparat trebuie filtrat cu tifon.

Tinctura de propolis din stomatităPropolisul sub formă de tincturi trebuie utilizat corect dacă este necesar să se scape repede de stomatită. Zonele afectate trebuie mai întâi tratate cu peroxid și apoi uscate. Tratamentul se efectuează prin aplicarea tincturii cu pipetă și re-uscare. Este necesar să se usuce, deoarece această metodă face posibilă crearea unei pelicule protectoare care va fi în gură toată ziua, iar propolisul va funcționa toată ziua. Simptomele bolii pot dispărea după 2-3 dintre aceste proceduri.

Propolisul sub formă de tinctură este, de asemenea, folosit pentru clăti. Acest tratament se efectuează numai cu utilizarea unei formulări diluate. Propolisul pe alcool trebuie amestecat cu apă (aproximativ 25 de grame pe pahar de apă). După câteva clătiri, puteți scăpa de placă și miros.

Propolisul poate fi, de asemenea, utilizat pentru prevenirea bolilor. De ce este suficient doar de câteva ori pe săptămână să clătiți gura cu soluția pe timp de noapte.

Tratament cu ajutorul cătină-cătină

Tratamentul eficient al stomatitei sub formă de erupții cutanate în gură este posibil cu ajutorul uleiului de cătină.

Experții folosesc uleiul de cătină într-o varietate de procese inflamatorii, deoarece această plantă mărește apărarea organismului, accelerează vindecarea cu traume și ajută la restabilirea țesuturilor. Poate fi achiziționat la o farmacie sau gătit la domiciliu.

Puteți obține ulei de cătină în mai multe moduri, dar produsul de cea mai bună calitate poate fi obținut dacă aplica numai boabe coapte și mari:

 • Ulei de cătină pentru tratamentul stomatiteiAcestea trebuie sortate cu grijă, spălate și uscate cu un șervețel și evitate lumina directă a soarelui.
 • Apoi trebuie să stoarceți sucul de la ei. Sucul trebuie să fie proaspăt și să nu fie supus tratamentului termic, deoarece acesta pierde majoritatea elementelor utile.
 • Apoi, sucul trebuie pus în frigider - în acest caz, uleiul de cătină va apărea și va trebui să fie colectat.
 • Uleiul de cătină obținut de pește de mare este cel mai bine păstrat în frigider.

Mai mult decât economic varianta de preparare implică utilizarea tortului, care a rămas după primirea sucului. Trebuie să fie uscat în cuptor, apoi să mănânceți și să adăugați aceeași cantitate de ulei de măsline. Insistați acest amestec timp de 3 săptămâni, amestecând în fiecare zi. Apoi se decantează și se toarnă în recipiente de sticlă. Pentru a stoca acest ulei de cătină de mare este de asemenea necesar în frigider.

Pentru a vindeca stomatita, aplicând această metodă populară, este posibil în cazul în care acest ulei este aplicat pe un tampon și aplica suprafața sa deteriorată de până la 4 ori pe zi. În timpul leziunilor unice, este mai bine să tratați cu un bandaj steril, care este înmuiat în compus, în mod direct ulcerul, și să păstrați timp de aproximativ o jumătate de oră.

În absența cătină-de-mare, este posibil să se trateze cu mijloace cum ar fi ulei de calendula sau ulei de câine.

Alte metode de tratament

tratament Stomatita in casa poate fi facuta in alte moduri populare:

 • O lingură de scoarță de stejar pe un pahar de apă după fierbere este fiartă timp de 10 minute. Clătiți cu acest compus după percolare. Acest instrument ajută destul de repede, dar trebuie făcut de cel puțin 5 ori pe zi.
 • clătiDin stomatită pentru a scăpa poate ajuta sau asista soluție de sodiu. Această soluție ar trebui să clătească gura după masă. Concentrare - pe un pahar de apă caldă o lingură mică de sodă. Cel mai rapid efect este observat dacă cauzele bolii sunt în etiologia fungică a stomatitei.
 • Simptomele bolii sub forma unui proces inflamator vor trece in timpul utilizarii tincturii de calendula. Din aceasta trebuie să faceți o soluție (pentru 250 ml de apă o lingură mică), care trebuie să clătească cavitatea bucală de până la 7 ori pe zi.
 • Tăiați aloe și stoarceți sucul. Utilizând o pipetă, aplicați zona afectată de până la 3 ori pe zi. În timpul formării ulcerelor pe cer, trebuie doar să țineți sucul în gură și apoi să scuipați.
 • Vindecătorii tradiționali recomandă folosirea celor obișnuiți puternici pune la cale ceai verde sau negru. Se clătesc.
 • Ajută la domiciliu și se clătește cu ajutorul bulionului de salvie. Pentru a face acest lucru, trebuie să luați o lingură mare de iarbă și lăsați-o să fiarbă într-un pahar cu apă clocotită. După răcire și decantare, agentul poate fi utilizat.

Tratamentul cu ajutorul metodelor populare este justificat numai cu forme ușoare de stomatită. În situații dificile fără medicamente și îngrijire calificată nu se poate face. Este necesară tratarea corectă a acestei boli, pentru a nu provoca complicații și a nu face rău.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se trateaza stomatita in limba: descriere si metode de tratament la adultiCum se trateaza stomatita in limba: descriere si metode de tratament la adulti
Stomatita intr-o gura: din cauza a ceea ce se intampla si cum sa trateziStomatita intr-o gura: din cauza a ceea ce se intampla si cum sa tratezi
Care sunt leziunile albe din gură?Care sunt leziunile albe din gură?
Cum să tratați stomatita în casăCum să tratați stomatita în casă
Cum se tratează inflamația mucoasei orale: mijloace și metode de tratamentCum se tratează inflamația mucoasei orale: mijloace și metode de tratament
Ulcerații în gură: cauze, simptome, tratament și prevenireUlcerații în gură: cauze, simptome, tratament și prevenire
Candidoza stomatitei la copii și adulțiCandidoza stomatitei la copii și adulți
Răni în gură și cauze de tratamentRăni în gură și cauze de tratament
Instrucțiuni pentru utilizarea dintelui albastru medical de la stomatităInstrucțiuni pentru utilizarea dintelui albastru medical de la stomatită
Stomatită ulcerativă necroticăStomatită ulcerativă necrotică
» » Stomatita la adulți: cauze, simptome, tratament și fotografii
© 2021 amigdas.com