amigdas.com

Tratamentul stomatitei la copii la domiciliu

Stomatita copiilorStomatita la copii este una dintre cele mai frecvente boli. Cauzele bolii pot fi foarte diferite, dar cu stomatita, copilul intampina intotdeauna dureri considerabile in cavitatea bucala, ceea ce ii determina un disconfort considerabil. Pentru a preveni stomatita la copii, este suficient să cunoaștem principalele cauze ale bolii și metodele de prevenire, iar în cazul simptomelor bolii, este necesar să avem o idee despre principalele metode de tratament la domiciliu.

Ce este stomatita: principalele cauze

Stomatita este o inflamație a mucoasei orale, care este un organism natural de protecție pentru efectul diverselor stimuli. Stomatita este considerată o boală a copilului, deci la adulți apare mult mai rar.

Cauzele principale ale bolii includ:

 • cantitatea insuficientă de vitamine B, zinc și fier din corpul uman din cauza malnutriției;
 • ca urmare a deteriorării în cavitatea bucală, ca rezultat al arsurilor, mușcării obrazului;
 • nerespectarea normelor de igienă;
 • îngrijirea excesivă a igienei orale, ducând la deshidratare, în timp ce sulfatul de laurilic din pasta de dinți provoacă stomatită;
 • lipsa îngrijirii cuvenite a protezelor dentare;
 • luând medicamente, al căror efect secundar este o scădere a salivării.

La sugari apariția stomatitei în majoritatea cazurilor se datorează următoarelor cauze:

 • Tratamentul stomatiteiinfecția copilului în timpul comunicării cu stomatita infectată în timpul sarcinii de către mamă;
 • imunitate slăbită;
 • perioada de erupție a primilor dinți, când cavitatea orală este cea mai vulnerabilă la diferite tipuri de infecții.

Primele simptome și forme de stomatită

Stomatita poate lua o altă formă, dar întotdeauna primul semn al bolii este apariția de cosuri și ulcere în gură. Rarele mici provoacă disconfort, aspectul lor este însoțit de senzații dureroase. Există forme separate de stomatită, în care examinarea vizuală a stării externe a cavității bucale nu provoacă nici o îngrijorare, dar în practică are loc deja apariția stomatitei.

Există următoarele forme de stomatită:

 • Tratamentul stomatiteiaftoasă, care este însoțită de apariția în cavitatea orală a uneia sau mai multor răni aftoase având o formă ovală sau rotundă;
 • herpetică, care apare ca o consecință a influenței unei infecții virale, cu localizarea rănilor pe buze, gingii și obraji, însoțite de slăbiciune a corpului, pierderea apetitului și a temperaturii;
 • catarrhal, care cauzează edeme mucoase și dureri severe, poate apărea un strat de acoperire albă, miros neplacut și gingii sângerate;
 • Candidiasis, atunci când există o senzație de arsură în cavitatea bucală, se observă înroșirea obrajilor și a gâtului, se simte uscăciunea în gură.

Stomatita herpetică este una dintre cele mai frecvente.

Cum să tratați stomatita în casă

Tratamentul stomatitei pot fi efectuate cu succes la domiciliu cu medicina tradițională și populară. Tratamentul adecvat poate fi prescris numai de un medic, după stabilirea unei forme specifice de stomatită.

Tratamentul la copiii mici

La primele semne de stomatită este necesar să se ia imediat măsuri pentru dezinfecția cavității bucale și posibila ușurare a durerii la copil. La copiii cu vârsta de 8-9 luni, foarte des există stomatită fungică, care în viața de zi cu zi se numește aftoasă. Cea mai frecventă cauză a stomatitei în copilărie este slăbirea imunității.

La primele semne ale bolii la un copil mic Este necesar să se efectueze tratamentul cavității cu o soluție de sodă, care creează un mediu alcalin și ciuperca moare. Prelucrarea se efectuează după cum urmează:

 • se prepară o soluție de 20 g de sodă și 250 ml apă fiartă;
 • soluția este trasă în seringă;
 • capul copilului este înclinat înainte;
 • faceți o soluție de spălare a gurii.

Cauzele boliiCând se spală cu soluție de sodă, este necesar Să observați că capul copilului a fost înclinat în jos și nu a aruncat înapoi, altfel soluția poate ajunge la plămâni sau bronhii.

Dacă nu este posibilă efectuarea tratamentului de curățare, se recomandă utilizarea unui tampon înmuiat într-o soluție. Puteți împacheta degetul arătător cu o cantitate mică de bandaj sau tifon, îl puteți spăla abundent într-o soluție de sifon și îndepărtați ușor învelișul alb din cavitatea bucală.

Când se detectează boala, este necesar să se efectueze tratamentul cu o soluție de stomatită a jucăriilor și accesoriilor pentru copii. Ca medicamente împotriva stomatitei, puteți utiliza o soluție slabă de permanganat de potasiu sau clorogesidină. La alăptare, înainte de fiecare hrană, este necesar să se efectueze tratamentul mameloanelor.

Cu stomatită bacteriană sau infecțioasă Musetelul și calendula sunt considerate agenți eficienți. Procesul de pregătire a acestuia este după cum urmează:

 • în termos, 30 de grame de flori uscate cad;
 • se toarna apa clocotita;
 • perfuzia este perfuzată timp de cel puțin 40 de minute.

Prin urmare, cu o soluție, limba, suprafața obrajilor și suprafața gingiilor sunt frecate.

Tratamentul copiilor preșcolari și vârstnici

Copiii în vârstă de 3-4 ani pot deja să clătească independent cavitatea orală cu diferite tipuri de bulion. Rezultatele bune în lupta împotriva stomatitei arată următoarele plante medicinale:

 • galbenele;
 • musetel;
 • saxifrage;
 • stejar scoarță.

Pentru a trata stomatitaPentru a pregăti o soluție de clătire Este necesar să luați o lingură de plante și să o adăugați într-un pahar de apă. Această soluție este ținută într-o baie de apă timp de 15 minute, apoi este turnată într-o sticlă de borcan sau termos. După 2 ore, soluția este filtrată și poate fi utilizată în scopul dorit.

Când se clătește, este necesar ca copilul să ia o scurgere mică și să păstreze soluția în gură timp de cel puțin 1 minut. Acest ciclu de clătire trebuie repetat de mai multe ori. Volumul total al soluției pe clătire ar trebui să fie de aproximativ 100 ml.

După clătire, cavitatea bucală trebuie tratată cu ulei vegetal. Această procedură permite eliminarea disconfortului și promovează vindecarea mai rapidă a rănilor. Următoarele tipuri de uleiuri sunt cele mai des folosite:

 • cătină albă;
 • seminte de in;
 • piersic;
 • de măsline.

Pentru a vindeca stomatita de natura infectioasa, este posibil cu ajutorul ou alb. Compoziția de albus de ou este lizozima, care este un remediu natural unic împotriva bacteriilor. Îmbunătățește imunitatea și accelerează procesul de vindecare. Medicamentul anti-stomatită se prepară după cum urmează:

 • un ou de pui brut este pre-spălat sub apă curgătoare cu săpun;
 • proteina este separată de gălbenuș și bătută într-o spumă luxuriantă;
 • se toarnă 100 ml apă fiartă;
 • amestecați bine.

Mijloacele pe bază de ou alb sunt destinate clătirii gurii și gâtului de cel puțin 3 ori pe zi.

Pentru a trata stomatita poate fi o soluție de peroxid, care are o proprietate antimicrobiană eficientă. Acesta poate fi utilizat pentru tratarea stomatitei la domiciliu la copiii cu vârsta peste 4 ani. Peroxidul este diluat cu apă fiartă și soluția este preparată în proporție de 1: 2. Aceasta înseamnă că gura este clătită de mai multe ori pe zi. Ca agenți antimicrobieni pot fi utilizați preparate speciale:

 • Tratamentul stomatitei la copiiMiramistin;
 • clorhexidină;
 • Chlorophyllipt;
 • Geksoral;
 • Tripsină.

Stomatita de origine virala si bacteriana poate fi tratata cu o solutie bazata pe Furacilin. Pentru prepararea sa, mai multe tablete de preparat sunt măcinate și amestecate cu 150 ml apă fiartă. Acest amestec este infuzat timp de 2 ore până când tabletele sunt complet dizolvate. În soluția rezultată se adaugă 2-3 comprimate de Streptocid și o fiolă cu Novocain 10%. O astfel de soluție este tratată cu răni și blistere de cel puțin 10 ori pe zi. Medicamentul este considerat unul dintre cele mai eficiente, deoarece inflamația are loc după 2-3 zile.

Anestezice și agenți de vindecare

Foarte adesea stomatita la copii este însoțită de sângerări ale gingiilor, edem mucoasă și febră. Copiii reacționează foarte puternic la durerea din gură și adesea refuză apa și mâncarea. Pentru a ușura senzațiile dureroase cu stomatită și un proces de vindecare mai rapid, se recomandă utilizarea vindecării și a anestezicelor.

Medicamente pentru stomatită

Pentru ameliorarea simptomelor bolii, se recomandă utilizarea de geluri analgezice speciale. Trebuie remarcat faptul că utilizarea lor de k trebuie tratată cu prudență în tratamentul copiilor mici, deoarece fiecare medicament este destinat copiilor de o anumită categorie de vârstă.

Anestezicele nu pot fi utilizate mai mult de 6 zile. Atunci când se repetă recăderile frecvente de stomatită, trebuie remarcat faptul că gelurile și sprayurile analgezice sunt interzise pentru utilizarea frecventă. Anestezicele pot provoca insuficiență cardiacă, rinichi și hepatice.

Kamistad

Gelul este recomandat copiilor de la vârsta de 3 luni. Medicamentul sa dovedit efectiv în tratamentul stomatitelor infecțioase și bacteriene, ajută la eliminarea supresiei și reducerea inflamației. Gelul trebuie aplicat pe gingii și pe membrana mucoasă de cel mult 3 ori pe zi.

Holisal

De droguri este destinat pentru a atenua durerea de la stomatita la copii de la an la an. Medicamentul elimină durerea și mâncărimea, scade temperatura, are un efect antimicrobian. Trebuie remarcat faptul că medicamentul nu poate fi utilizat cu antipiretice.

Lidohlor

Medicamentul este destinat copiilor mai mari de la 10 la 12 ani. Gelul este aplicat pe membrana mucoasă a cavității bucale înainte de a mânca pentru a elimina disconfortul și calmarea pruritului.

Preparate de vindecare

Ulcerul la stomatită este lubrifiat cu soluții și unguente care au proprietăți de vindecare. Ele stimulează procesele de regenerare și contribuie la reducerea inflamației.

Vinylinum

Suspensie Vinilina este destinată tratamentului sugarilor. Înainte de a utiliza suspensia, mucoasa este pre-curățată cu perfuzie de calendula sau sifon. Vinilina are o consistență destul de groasă, astfel încât medicamentul este ușor de aplicat în zona afectată. Tratamentul trebuie efectuat de cel puțin 5 ori pe zi, tratând obrajii și gingiile.

Stomatofit

Stomatophyte este un medicament cu componente de origine vegetală. Este proiectat pentru clătire la copiii cu vârsta de 4 ani. Medicamentul este diluat cu apă fiartă și clătirea trebuie făcută după masă.

solkoseril

Pasta de soloseril este utilizată pentru copiii mai mari care sunt capabili să păstreze medicamentul în gură fără a-l înghiți. Înainte de a utiliza preparatele tratate pasta mucoaselor sau extracte din plante împotriva stomatite, apoi uscat folosind un tampon de bumbac cu răni pastă și loc inflamat. Când manipulați zonele afectate, nu frecați produsul.

Cum să tratezi remedii folclorice

Ce medicamente pentru a trata stomatitaÎn cazuri excepționale, medicul poate prescrie copilului medicamente antifungice sau antibacteriene, dar nu puteți să le cumpărați și să le administrați singur. Pentru tratamentul la domiciliu, stomatita la copii este recomandată să utilizeze rețete medicinale tradiționale.

Copii în vârstă de 5-6 ani pentru a trata boala puteți folosi o pastă de usturoi. Pentru prepararea sa ia 1-2 catei de usturoi tocate fin, amesteca-l cu o lingura de iaurt sau lapte coapta. Un astfel de unguent este impregnat cu tampoane și aplicat la leziuni. Produsul pe bază de usturoi provoacă o senzație de arsură, așa că dacă copilul refuză tratamentul cu acest unguent, atunci nu îl forțați.

Mierea are un efect antimicrobian excelent. Pentru a trata boala, se recomandă dizolvarea unei cantități mici de miere în 5-10 minute, după care trebuie scuipată. Puteți trata limba de produs, ulcerații, leziunile mucoasei. Pe baza mierei, puteți prepara un unguent cu proprietăți antiinflamatorii.

Pentru a pregăti unguentul este necesar:

 • alegeți o frunză mare de aloe;
 • Tăiați coaja de sus a frunzei și scoateți miezul;
 • amestecați cu atenție miezul transparent al plantei cu miere în proporții de 1: 1;
 • țineți amestecul timp de 2 ore.

Unguentul este aplicat pe tamponul din tifon, care este folosit ca o compresă pe obraji și pe gingii. Această compresă este lăsată în gură timp de 10-15 minute, timp în care copilul trebuie să stea cu gura ușor deschisă. După aplicarea unguentului, clătiți gura cu perfuzie pe bază de plante.

Antisepticele farmaceutice pot fi înlocuite cu tinctura de propolis. Ca regulă, un astfel de produs este înghețat înainte de utilizare. Pentru prepararea perfuziei este necesar să se macină propolisul pe o răzătoare medie și se toarnă apa distilată în proporție de 1 linguriță. ras de propolis pe 1 pahar de apa. Medicamentul se aplică cu ajutorul unei pipete la ulcere și leziuni. Înainte de a utiliza cavitatea orală, cavitatea orală trebuie să fie ușor uscată, astfel încât copilul să stea cu gura deschisă pentru o vreme. Pentru cel mai bun efect, se recomandă ca după perfuzarea perfuziei copilul să stea o vreme fără să-și închidă gura.

Dacă boala progresează și ulcerul începe să se scufunde în gât, atunci se recomandă utilizarea unui decoct de semințe de in. Pentru aceasta, se toarnă 1 lingură de semințe de in cu 1 pahar de apă clocotită și amestecul rezultat este fiert timp de cel puțin 10-15 minute. După răcire, infuzia devine groasă și seamănă cu un sarut într-o consistență. Un astfel de decoct poate clăti gura sau comprese. Un produs pe bază de in poate fi utilizat numai pentru tratamentul copiilor mai mari de 6 ani.

dietă

Unguente pentru stomatităUn moment important pentru tratamentul cu succes al bolii la copii este dieta în timpul perioadei de tratament. În perioada de îmbolnăvire, este foarte dificil pentru copii să ia alimente solide, deci este recomandat să se dea produse care nu irită mucoasa orală.

Când boala din dietă ar trebui să excludă alimentele grase, sărate și ascuțite, nu mâncați alimente prăjite și afumate. În timpul perioadei de tratament se recomandă utilizarea următoarelor produse:

 • cereale;
 • Legume și fructe cu o combinație mare de vitamina A, măcinate într-un blender;
 • oua fierte;
 • iaurt;
 • pește de mare;
 • file de pui.

Când stomatita nu merită să mănânce citrice, deoarece sucul lor este foarte iritant pentru mucoasa gurii.

Tratarea bolii la domiciliu nu este dificilă. Cu recomandări destul de simple pentru tratamentul și tratamentul cavității orale cu soluții dezinfectante sau decoctări, tratamentul periodic al ulcerului cu unguente și menținerea unei diete, stomatita poate fi vindecata într-un timp destul de scurt. După recuperare, pentru a preveni re-infectarea, se recomandă să schimbați periuța de dinți, să cumpărați o pastă medicală, să luați periodic complexe de vitamine și să respectați regulile de igienă.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Stomatita intr-o gura: din cauza a ceea ce se intampla si cum sa trateziStomatita intr-o gura: din cauza a ceea ce se intampla si cum sa tratezi
Cum de a recunoaște rapid o stomatită virală la un copilCum de a recunoaște rapid o stomatită virală la un copil
Cum să tratați stomatita în casăCum să tratați stomatita în casă
Cum se tratează inflamația mucoasei orale: mijloace și metode de tratamentCum se tratează inflamația mucoasei orale: mijloace și metode de tratament
Cum să scapi de carii acasăCum să scapi de carii acasă
Ulcerații în gură: cauze, simptome, tratament și prevenireUlcerații în gură: cauze, simptome, tratament și prevenire
Candidoza stomatitei la copii și adulțiCandidoza stomatitei la copii și adulți
Răni în gură și cauze de tratamentRăni în gură și cauze de tratament
Stomatita la nou-născuți: tratamentul și prevenirea bolilor la sugariStomatita la nou-născuți: tratamentul și prevenirea bolilor la sugari
Instrucțiuni pentru utilizarea dintelui albastru medical de la stomatităInstrucțiuni pentru utilizarea dintelui albastru medical de la stomatită
» » Tratamentul stomatitei la copii la domiciliu
© 2021 amigdas.com