amigdas.com

Inflamația cronică și acută a glandelor salivare parotide

De ce glanda salivară a fost inflamatăInflamația salivarului se numește sialadenită. Aceasta este o boală periculoasă care poate provoca complicații periculoase.

Mulți oameni cred că inflamația glandelor salivare se dezvoltă ca urmare a hipotermiei organismului. Acest lucru nu este adevărat. Există o mulțime de factori care provoacă această patologie.

Inflamația glandelor salivare poate fi foarte periculos pentru bărbați, deoarece poate duce la o complicație care bate glandele sexuale.

Acest articol va fi util tuturor persoanelor care doresc să știe despre natura inflamației glandelor salivare, simptome, tratament și prevenirea bolii.

Rolul glandelor salivare

Glandele salivare sunt foarte importante pentru organism. Orice schimbări în compoziția saliva produsă de ele afectează rapid starea generală a omului. În special, enzima lizozimă, care face parte din salivă, este de mare importanță pentru imunitate. Substanța asemănătoare hormonului de parotină, produsă de glandele salivare, afectează metabolismul proteinelor.

Dacă glandele salivare devin inflamate, infecția se răspândește foarte repede în organism. Consecințele acestei răspândiri sunt, ca regulă, foarte severe: multe organe și sisteme sunt afectate.

Există mai multe tipuri de glande salivare:

 • Care sunt semnele de inflamație?Parotidă. Aceasta este cea mai mare glandă salivară. Acesta se găsește sub piele în fața auriculei și chiar mai jos. Este cea care inflama cel mai adesea. Un astfel de proces inflamator este mai frecvent cunoscut sub numele de parotita.
 • Glanda sublinguală. Acesta se găsește în partea de jos a gurii.
 • Glanda submaxilară. Acesta este situat în imediata apropiere a molarilor sub maxilarul inferior.

Toate glandele salivare sunt asociate.

Principalele cauze ale inflamației glandelor salivare

Aceste glande sunt întotdeauna inflamate după În interiorul lor vine agentul infecțios. În funcție de tipul de agent, sialadenita este virală și bacteriană.

Inflamația virală a glandei salivare parotide

Este vorba despre înfrângerea corpului de virusul de oreion. În discursul popular, această boală se numește "oreion". Glandele salivare parotide sunt foarte sensibile la acest patogen. Orice persoană se poate îmbolnăvi, deoarece virusul este transportat prin aer.

După infectarea țesuturilor glandei virusul începe să se înmulțească foarte repede, provocând procesul inflamator. Când infecția devine generalizată, atunci ea poate intra în testiculele oamenilor cu flux sanguin și provoacă infertilitate.

Inflamația bacteriană a glandei salivare parotide

Acesta este adesea numit nespecific. Faptul este că procesul inflamator apare atunci când infecția penetrează canalele glandei. Agentul bacterian poate fi oricare. Mai mult decât atât, microflora obișnuită a cavității orale în anumite condiții poate provoca, de asemenea, inflamația glandei parotide. Aceste condiții includ:

 • Cauzele inflamației glandei salivareIgiena orală inadecvată.
 • Conductele înfundate ale glandei salivare. Această patologie se dezvoltă ca o complicație a unor astfel de boli cum ar fi: stresul cronic, boala GI, diabetul, tumorile maligne. Saliva care se acumulează în interiorul glandei devine un mediu excelent pentru dezvoltarea microflorei patogene.
 • Obstrucția mecanică a canalelor salivare de către un corp străin. În acest caz, corpul străin devine o sursă de infecție, iar saliva care acumulează doar agravează situația.

Inflamația glandei parotide poate apărea datorită pătrunderii bacteriilor în ea cu un flux sanguin. Acest lucru se întâmplă la pacienții cu scarlat și tifoid.

Prin limfa glandelor salivare sunt infectate cu furunculoză, leziuni purulente ale feței, amigdalită și parodontită.

Este de remarcat faptul că, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, se dezvoltă sialadenită cronică, ocolind stadiul acut. Aceasta înseamnă că boala a fost inițial cronică. Cel mai adesea forma cronică de patologie se dezvoltă la persoanele cu țesuturi aliate ale glandei salivare. Astfel de modificări se datorează cel mai adesea geneticii sau sunt rezultatul proceselor imune patologice din organism.

Formă cronică de sialadenită poate fi declanșată de stresul pe termen lung, hipotermia, trauma și imunitatea redusă.

Adesea, inflamația glandelor salivare este detectată la vârstnici. Acest lucru se datorează lipsei de hrănire a glandelor datorate vaselor sclerozate.

Simptome de inflamație a glandei salivare parotide

Primele simptome ale bolii apar în câteva săptămâni după infectare. Parotita poate fi ușoară, medie și grea.

 1. Cum sunt semnele de inflamațieForma ușoară de oreion apare ca o deteriorare generală a stării de bine a pacientului, astfel că nu suspectează prezența bolii. Procesul inflamator captează o zonă limitată. Fier, dacă crește în dimensiune, atunci destul de puțin. Se evidențiază un secret clar. Atunci când apăsați fierul, pacientul se poate plânge de o ușoară durere. Cu boală ușoară nu există complicații.
 2. Forma medie de inflamație a glandei salivare parotide începe cu o creștere a temperaturii totale a corpului. După aceasta, pacientul se confruntă cu dureri de cap și slăbiciune generală. În forma mijlocie a oreionului, ambele glande sunt afectate simultan. Ele cresc considerabil și încep să dureze. Din cauza puffiness, urechile sunt ridicate. De fapt, din cauza ridicării urechilor, boala a fost numită "oreion" de către oameni. Salivarea se oprește practic. Mucoasele gurii devin roșii. Atunci când apăsați fierul din ea, puroul poate începe să iasă în evidență.
 3. Forma grea. Primele simptome apar chiar la începutul bolii. Pacientul se confruntă cu consecințele intoxicației. Își pierde apetitul. El este frisoane. Capul începe să doară. Procesul inflamator captează nu numai zona din jurul glandelor, ci aproape întregul gât. În unele cazuri, puffiness poate ajunge la clavicule. Când palparea glandelor, pacientul se plânge de durere acută. Dacă vă uitați în ureche, puteți observa o îngustare semnificativă a canalului urechii. Umflarea împiedică înghițirea unei persoane bolnave. Imediat deasupra glandei, poate exista un sit de eroziune prin care particulele de țesut mort al glandei secretă cu puroi.

Parotita gangrenă poate provoca o astfel de complicație gravă, cum ar fi sepsisul (denumirea comună - infecția sângelui). De obicei se termină cu moartea pacientului.

Simptomele inflamației glandelor sublinguale și submandibulare

Cu inflamația glandei salivare submandibulare în regiunea submaxilară, se formează densificarea țesuturilor. Glanda inflamată poate fi ușor degetată. Suprafața lui devine ciudată. La palpare, pacientul se plânge de durere.

Odată cu creșterea procesului inflamator, umflarea țesuturilor crește. Pacientul devine greu de înghițit. Membranele mucoase ale gurii devin roșii și se umflă. În unele cazuri, se observă îndepărtarea puroiului prin canalele glandei.

Cu inflamație calculată a glandei salivare submandibulare, cauzate de conectarea conductelor cu depuneri de calciu, apar următoarele simptome:

 • Durere severă, agravare în timpul meselor.
 • Saliva este slab excretată.
 • Pacientul simte uscaciunea in gura.
 • Glanda submaxilară este umflată. Suprafața lui devine ciudată.

Dacă încerci să maszi glanda, atunci conținutul purulente va începe să emană de sub limbă.

Glanda hioidă se inflamă rar. Cel mai adesea, această patologie se dezvoltă ca complicații ale bolilor precum flegmon și abces. Se exprimă în edeme și dureri ale țesuturilor moi sub limbă. În cazuri severe, poate apărea supurație.

Tipuri de inflamație cronică a glandei salivare

Medicii disting 3 forme de inflamație cronică a acestui organ:

 • Simptome de inflamație a glandeiSialadenită interstițială cronică. În cele mai multe cazuri, afectează glandele parotide. În cele mai multe cazuri, această patologie este detectată la femeile în vârstă. Apariția sa se datorează unei îngustări treptate a canalelor glandelor salivare. De obicei, boala se desfășoară fără simptome până la momentul exacerbării.
 • Sialadenită parenchimică cronică. Această formă a bolii afectează întotdeauna glanda parotidă. Și din nou, se întâlnește mai des la femei. Și vă puteți îmbolnăvi ca un copil și o persoană în vârstă. În unele cazuri, boala nu se simte de zeci de ani.
 • Angiosialitis. Cu această formă a bolii, nu este afectată întreaga fier, ci doar canalele ei. Un semn caracteristic al patologiei este salivarea excesivă în timpul meselor și în timpul unei conversații.

Inflamația glandei salivare: tratament

În majoritatea cazurilor, pacienții cu glande salivare sunt forțați să se supună unui tratament într-un spital. În acest caz, medicii încearcă să utilizeze terapia conservatoare pentru a stabiliza starea pacientului. Tratamentul chirurgical a fost utilizat doar dacă pacientul începe supurația glandei.

Inflamația virală a glandelor salivare parotide este tratată cu utilizarea preparatelor de interferon. Cel mai eficient medicament este Leukinfer. În plus, pacienții sunt prescrise medicamente pentru ameliorarea simptomelor bolii.

În caz de afecțiune acută nespecifică, se prescrie următoarea terapie:

 • Semne ale procesului inflamatorPacientul este "pus" pe o dieta. Scopul său este de a provoca salivare excesivă. În dieta pacientului se adaugă afine, lămâie, biscuiți, varză acră. Pentru a stimula reducerea canalelor, pacientului i se administrează 5 picături de acid clorhidric pilocarpină 1%.
 • Conducta folosind instrumente speciale medicamente, cum ar fi penicilina, gentamicina, Dioksidin, potasiu Furaginat administrat.
 • Comprimatele cu Dimexid se aplică pe locul glandei.
 • În absența supurației, este prescris UHF.
 • Dacă crește umflarea, este prescrisă o blocadă penicilină.
 • Un curs de antibiotice cu un spectru larg de acțiune este obligatoriu prescris.

Tratamentul chirurgical cu inflamație acută a glandelor salivare este deschiderea abcesului la exterior cu scopul de a-și îndepărta conținutul purulent. Procedura se efectuează sub anestezie locală. După aceasta, poate fi instalat un canal de scurgere în secțiune.

Dacă supurația începe cu inflamație calculată, operația se efectuează sub anestezie generală. În timpul acestuia, piatra care înfundă conducta este îndepărtată.

Când forma cronică a inflamației glandelor salivare se înrăutățește este prescris un tratament ușor diferit:

 • Medicul masteaza conductele glandei cu administrarea simultana a unei solutii antibiotice in interiorul acesteia.
 • Blochează Novocaine țesutul subcutanat. Acest lucru vă permite să stimulați secreția glandei.
 • O procedură de galvanizare este efectuată zilnic în cursul lunii.
 • Odată la fiecare câteva luni, se injectează 5 ml de iodolipol în glandă. Această procedură ajută la prevenirea exacerbarilor.

Dacă este necesar, medicii recurg la eliminarea problemei glandei salivare.

Tratamentul cu metode populare

Când parotita poate fi utilizată pentru a reduce simptomele urmând rețetele de medicină populară:

 • Metoda de tratament a inflamației glandei salivareCompresia de celandină. Trei linguri de materii prime uscate pentru a fi preparate în 300 ml apă clocotită și lăsați să se infuzeze timp de 3 ore. După aceea, trebuie să vă îmbibați în perfuzia de tifon și să vă atașați la țesuturile edematoase.
 • Compresa de brânză. Branza de brânză este așezată pe șervețel, după care toate acestea se aplică în zona inflamată.
 • Se comprimă dintr-un amestec de celandină, sunătoare și șarpe. Pentru ao face, trebuie să amestecați 300 g de celandină și 50 g de sunătoare și să le turnați cu vodcă. Tinctura rezultată trebuie utilizată ca o compresă.

profilaxie

Este imposibil să protejați complet glandele salivare de inflamație, dar puteți reduce la minimum riscul de infecție cu ajutorul următoarelor măsuri preventive:

 • Echilibrează dieta.
 • Consumați vitamine și minerale complexe.
 • Deseori mergeți la aerul proaspăt.
 • Pentru a arăta activitatea fizică. Nu este necesar să fii atlet. Destul de gimnastica de dimineata.
 • Respectați igiena personală.

concluzie

Inflamația glandelor salivare - o boală periculoasă care poate provoca vătămări grave sănătății generale a unei persoane. Dar dacă te întorci la doctori în timp, poți evita multe complicații. Principalul lucru este să începeți tratamentul imediat după apariția primelor simptome. Dacă vă amânați vizita la medici, puteți aștepta până când schimbările din organism cauzate de patologie devin ireversibile.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se trateaza cheilita pe buzele adultilor si copiilorCum se trateaza cheilita pe buzele adultilor si copiilor
De ce poate fi inflamat ganglionul limfatic în spatele urechii?De ce poate fi inflamat ganglionul limfatic în spatele urechii?
Amigdalele și amigdalele, care este diferențaAmigdalele și amigdalele, care este diferența
Este posibilă tăierea amigdalelor la adulți?Este posibilă tăierea amigdalelor la adulți?
Amigdalele mărită la un copil: tratament, fotografieAmigdalele mărită la un copil: tratament, fotografie
Ce trebuie sa faci cu amigdalele inflamate, decat sa tratezi amigdalele?Ce trebuie sa faci cu amigdalele inflamate, decat sa tratezi amigdalele?
Simptomele și tratamentul oreionului la copiiSimptomele și tratamentul oreionului la copii
Contribuția amigdalelor la sănătate, rolul amigdalelor palatin și faringianContribuția amigdalelor la sănătate, rolul amigdalelor palatin și faringian
Ce o boală oreion epidemie: simptome și tratamentCe o boală oreion epidemie: simptome și tratament
Boala de piatră salivară: diagnosticarea și tratamentul pietrelor salivareBoala de piatră salivară: diagnosticarea și tratamentul pietrelor salivare
» » Inflamația cronică și acută a glandelor salivare parotide
© 2021 amigdas.com