amigdas.com

Dinți rădăcini la un adult și un copil

Cum este aranjată cavitatea oralăDinții sunt unul dintre cele mai caracteristice și de lungă durată semne de specii de mamifere. Oamenii, ca și alte mamifere, dezvoltă două seturi de dinți. Primul set începe, de obicei, să apară la vârsta de șase luni.

Umane dinti funcția de distrugere mecanică a produselor alimentare prin tăiere și zdrobire în pregătirea pentru înghițire și digestie.

Oamenii au patru tipuri: incisivi, canini, premolari și molari, fiecare având o funcție definită. Cuttere taie alimente, colțuri rupe mâncare, și molarii și premolars zdrobi mâncare. Acestea sunt toate construite în maxilarul superior sau maxilarul inferior, acoperite cu gingii și constau din mai multe țesuturi de densitate și duritate variate.

În general, despre dinți

Oamenii au de obicei 20 de lactate (primar) din copilărie și 32 indigene (permanente) la maturitate care sunt clasificate ca:

 • incisivi;
 • colti;
 • premolarii (numiți și bicuspidi);
 • molari.

Incizorii sunt utilizați în principal pentru mușcarea bucăților din alimente, în timp ce molarii sunt folosiți în principal pentru măcinarea produselor alimentare după ce au deja bucăți de bucată în gură.

Dentiții primari

Ce dinți cresc atunci cândPrintre dinții primari, zece apar în maxilarul superior și zece în maxilarul inferior, un total de 20.

În setul primar există două tipuri de incisivi - central și lateral și două tipuri de rădăcini - primul și al doilea. Toți dinții primari sunt de obicei înlocuiți cu analogii obișnuiți.

Dinții persistenți sau molari la copii apar după căderea primarului și sunt de obicei destinați să rămână în gură pe toată durata vieții. Există 32 de dinți adulți, incluzând opt incisivi, patru canini, opt premolari și doisprezece molari (dintre care patru dinți de înțelepciune). Premolarizii înlocuiesc molarii primari, și molarii adulți apar în poziția posterioară pe arcada dentară, fără a înlocui dinții primari.

Dinți rădăcini

Dinții persistenți sau molari sunt al doilea set care are un total de 32 de dinți.

Componența acestei serii:

 • 8 incisivi (central și lateral);
 • 4 canini;
 • 8 premolari;
 • 12 molari.

Rădăcina înlocuiește dinții copilului. Primii dinți permanenți sunt de obicei primul radical și nu înlocuiesc dinții copiilor.

Dinți rădăcini la copii

Numele fiecărui dinteÎnlocuirea începe la aproximativ 6 ani și este graduală. Apoi copilul este într-o dentiție mixtă, ceea ce înseamnă prezența dinților primari și molari în gură. Sistemul dentar mixt durează câțiva ani. La vârsta de 12 ani, copilul trebuie înlocuit cu cel primar.

Primul dintre molari la copii, există molari permanenți, chiar în spatele ultimilor "lapte" molari ai danturii primare. Acești primi molari permanenți sunt importanți pentru dezvoltarea corectă a unei danturi permanente. La vârsta de treisprezece ani, douăzeci și opt din cei treizeci și doi de dinți permanenți apar.

Patru dinți permanenți (înțelepciune), de obicei apar la vârsta de 17 până la 25 de ani.

structură

Coroana anatomică a dintelui este zona acoperită cu smalț deasupra îmbinării de cimentare. Cea mai mare parte a coroanei este formată din dentină. Rădăcina anatomică este mai jos. Ca și în cazul coroanei, dentina formează cea mai mare parte a rădăcinii.

Colții și majoritatea premolarilor, cu excepția primilor premolari maxilari, au de obicei o rădăcină. Primii premolari și molari ai maxilarului inferior au de obicei două rădăcini. Rădăcinile adiționale sunt numite rădăcini independente.

smalț

Cum cresc dintiiEmailul este substanța cea mai complexă și foarte mineralizată din organism. Acesta este unul dintre cele patru țesuturi de bază care alcătuiesc dintele. Emaila de 96% constă dintr-un mineral, cu un material organic. Culoarea normală a smalțului variază de la galben deschis la alb cenușiu.

Pe margini, unde nu există dentină, situată sub smalț, culoarea uneori are o nuanță ușor albastră. Deoarece smalțul este translucid, culoarea dentinei și a oricărui material dentar restrâns sub smalt afectează puternic aspectul dintelui. Emaila variază în funcție de grosime și este adesea cea mai groasă la bază, până la 2,5 mm. Rata de uzură a emailului, numită epuizare, este de 8 micrometri pe an din factorii normali.

Principalul mineral al emailului este hidroxiapatita, care este fosfatul de calciu cristalin. Dentina, care este mai puțin mineralizată și mai puțin fragilă, compensează fragilitatea smalțului. Spre deosebire de dentină și os, emailul nu conține colagen.

dentină

Dentina este o substanță între smalț sau ciment și o cameră pulpa. Formarea dentinei este cunoscută sub denumirea de dentinogeneză. Materialul poros galben constă din 70% din materiale anorganice, 20% din materiale organice și 10% din apă în greutate. Deoarece este mai moale decât smalțul, se descompune mai repede dacă nu este tratată corespunzător. Dentina acționează și ca strat protector și susține coroana dentară.

Dentina este un țesut conjunctiv mineralizat cu o matrice organică de proteine ​​de colagen.

ciment

Cimentul este o substanță osoasă specializată care acoperă rădăcina. Aceasta reprezintă aproximativ 45% din materialul anorganic (în principal hidroxiapatita), 33% din materialul organic fiind, în principal, colagen și 22% apă. Culoarea sa este gălbui și mai moale decât dentina și smalțul. Rolul principal al cimentului este de a servi ca mediu prin care ligamentele parodontale pot fi atașate la dinte pentru stabilitate. Pe o îmbinare cunoscută în ciment, cimentul nu are componente celulare, iar acest tip de celulă nu acoperă cel puțin rădăcina. Forma permeabilă a cimentului, a cimentului celular, acoperă aproximativ ⅓ partea superioară a rădăcinii.

Pulpa

Pulberea dinților este partea centrală. Acest țesut conține vase de sânge și nervi. De-a lungul graniței dintre dentină și pulpă sunt odontoblaste, care inițiază formarea dentinei. Alte celule din pulpă includ fibroblaste, preodontoblaste, macrofage și limfocite. Celuloza este de obicei numita "nerv".

dezvoltare

Dezvoltarea dinților este un proces complex prin care se formează din celule embrionare. Deși multe specii diferite au dinți, dezvoltarea lor este la fel ca la om. Pentru ca aceștia să aibă un mediu oral sănătos, ei trebuie să se dezvolte în toate etapele dezvoltării fetale. Primarul începe să se formeze în dezvoltarea embrionului între săptămâna a șasea și a opta, iar rădăcinile copilului încep să se formeze în săptămâna a douăzeci. Dacă nu încep să se dezvolte în aceste zile sau în apropierea lor, ele nu se vor dezvolta deloc.

Molarii sunt ce dinți

Dinți rădăcini la un adultMolarii sunt dinți mari în partea din spate a gurii. Ele sunt mai dezvoltate la mamifere și sunt folosite în principal pentru măcinarea hranei în timpul mestecării. Numele provine din latină, molaris, ceea ce înseamnă "moară". Molarii prezintă o mare varietate de dimensiuni și forme în grupuri de mamifere.

Persoanele adulte au doisprezece molari, în patru grupe de câte trei în spatele gurii. Al treilea molar cel mai recent din fiecare grup este numit dintele de înțelepciune. Se taie în jur de douăzeci de ani, deși vârsta variază de la o persoană la alta. Etnicitatea poate, de asemenea, să influențeze acest proces.

Îngrijire medicală

O bună grijă pentru dinți vă va ajuta să trăiți o viață lungă, sănătoasă, fără durere. Pentru ca ei să fie sănătoși, este important să se dezvolte o bună îngrijire dentară într-un stadiu incipient al vieții și să se păstreze în timp ce acestea îmbătrânesc. Acest lucru se poate face prin practicarea unei igiene orale adecvate, a unei alimentații sănătoase și a suplimentării acestor obiceiuri bune cu ajutorul profesional atunci când este necesar.

Dinții trebuie curățiți timp de cel puțin două minute. Acest lucru va da timpul necesar pentru a ajunge pe toate suprafețele lor. Învățați-le copiilor bunele obiceiuri de igienă orală, astfel încât să înceapă să își perie dinții de îndată ce apar.

Indiferent de tipul de periuță de dinți pe care îl utilizați, înlocuiți-l întotdeauna la fiecare trei luni. Curățarea regulată nu numai că vă va da sănătate orală, ci și că vă rețineți respirația proaspătă. După masă, așteptați cel puțin 30 de minute înainte de curățare..

Utilizați o apă de gură care conține fluor.

Clorhexidina este, de asemenea, o substanță protectoare găsită în unele soluții de gură. Se luptă cu bacteriile și posedă un mic efect de remineralizare.

De asemenea, puteți face un remediu natural utilizând o soluție de sare. Puneți o jumătate de linguriță de sare într-un pahar de apă caldă și amestecați.

Nu fumați. Fumatul pătează smalțul în galben, dă respirația urât mirositoare și crește probabilitatea bolii gingivale sau a cancerului oral.

Limitați consumul de zahăr. Zaharul distruge smalțul.

Produsele care trebuie evitate includ:

 • Zahăr băuturi fizice. Limitați cantitatea de suc pe care o beți, un pahar pe zi.
 • Deserturi cum ar fi prăjituri, înghețată și bomboane.
 • Ceai sau cafea foarte îndulcită.

Mănâncă alimente mai puțin lipicioase. Aceste produse lasă un strat subțire de zahăr pe smalț, care este dificil de îndepărtat și crește riscul de deteriorare.

 • desert de bomboane;
 • caramele;
 • Fructe uscate, cum ar fi stafide.

Toate aceste produse trebuie să fie limitate sau excluse din dietă.

Puteți curăța gura cu fructe sau legume crocante. Acest lucru este deosebit de eficient la sfârșitul unei mese sau ca o gustare sănătoasă între mese. Astfel de produse sunt:

 • Structura dinteluimere;
 • broccoli;
 • morcovi;
 • salata;
 • castraveți;
 • țelină;
 • arahide;
 • semințe.

Reduceți cantitatea de alcool, pe care îl bei. Alcoolul dăunează smalțului și crește riscul decăderii.

Dacă observați o problemă, contactați medicul dentist. Semnele care necesită verificare includ:

 • Cum să ai grijă de dinții tăidurere;
 • roșii, gingii umflate sau dureroase;
 • respirația urâtă sau gustul ciudat în gură;
 • sensibilitate la temperatura alimentelor.

Pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung trebuie să vizitați medicul dentist de două ori pe an.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Câți dinți are o pisică adultă: ce trebuie să știți despre ei?Câți dinți are o pisică adultă: ce trebuie să știți despre ei?
Cum se determină vârsta unui pisic la domiciliuCum se determină vârsta unui pisic la domiciliu
Când copilul începe să crească primul dinte: o diagramă detaliatăCând copilul începe să crească primul dinte: o diagramă detaliată
Anatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferiorAnatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferior
Numerotarea dinților în stomatologie: schemele utilizateNumerotarea dinților în stomatologie: schemele utilizate
Dentiția în copil: programul și caracteristicile procesuluiDentiția în copil: programul și caracteristicile procesului
Termeni pentru erupția dinților permanenți: momentul erupției dinților din lapteTermeni pentru erupția dinților permanenți: momentul erupției dinților din lapte
Structura și funcția cavității bucaleStructura și funcția cavității bucale
Tipuri și denumiri ale dinților la omTipuri și denumiri ale dinților la om
Câți dinți la un adultCâți dinți la un adult
» » Dinți rădăcini la un adult și un copil
© 2021 amigdas.com