amigdas.com

Cât va cântări un metru cub de beton?

Calcularea greutății betonului într-un metru cubGreutatea betonului este o valoare foarte importantă atât pentru construcția și dezmembrarea clădirilor din beton. Aceasta va depinde de caracteristicile construcției fundației și ale podelei casei. Același indicator este utilizat pentru a determina numărul și capacitatea de transport a transportului necesare pentru îndepărtarea resturilor atunci când clădirea este distrusă. Cum de a determina cât de mult cântă cubul?

Ce determină greutatea unui metru cub de beton

Nimeni nu va da un răspuns clar la această întrebare fără a mai pune mai întâi câteva întrebări clarificatoare. Greutatea betonului este o cantitate care depinde de o combinație de astfel de indicatori, cum ar fi:

 • marcă de ciment;
 • tipul de umpluturi;
 • cantitatea de apă utilizată pentru amestecare.

În funcție de factorii de mai sus, următoarele tipuri de beton, care se deosebesc unul de altul de greutatea lor specifică, adică de masa unui metru cub:

Foarte ușor

De cele mai multe ori acestea sunt suspensii de ciment, umplute cu bule mici de aer sau bucăți de perlit, vermiculit și alte minerale ușoare. Ele sunt folosite ca izolatoare termice, atunci când se sigilează diverse cusături, îmbinări, pentru a elimina fisurile. Pentru fabricarea structurilor portante nu sunt adecvate. În acest caz, greutatea unui cub de beton nu depășește 500 kg.

Lumină, având o notă M 100 sau 150

Tipuri de betonUmpluturile din ele servesc materiale poroase, de exemplu, tuff, claydite sau rock shell. Există tipuri de mortare care nu conțin pietre grele sau de lumină în compoziția lor. Greutatea lor scăzută se datorează prezenței porilor în suspensia de ciment în sine. Acestea includ spumă și beton gazos.

Un metru cub de astfel de amestecuri poate avea greutate de la 500 la 1800 de kilograme. O parte semnificativă a acestora este nisipul, care în cubul soluției finite poate fi de până la 600 kg. Utilizați astfel de amestecuri de beton pentru a produce blocuri de perete.

Marci grele M 200, 250, 300

Acestea sunt betrete clasice în care umpluturile acționează ca agenți de umplutură pietriș sau piatră zdrobită. Ele sunt preparate utilizând un raport de 1: 2: 4: 0,5 sau 1: 3: 5: 0,5, în cazul în care primul număr - conținutul de volum al componentului liant - ciment, și altele - respectiv, nisip, piatră și apă.

De exemplu, în prepararea unei astfel de metru cub de beton va trebui să petreacă de la 250 la 400 kg de ciment, în funcție de gradul său, 600 - 700 kg de nisip, 1200 - 1300 kg de pietriș sau macadamul și se toarnă amestecul este de 170 - 200 de litri de apă.

Valorile acestora inexact și pot varia foarte mult. Cu toate acestea, betonul produce volume mari, astfel încât câteva pierdute și adăugate în calculul de kilograme de un rol important nu va juca.

Cubul unui astfel de beton are o masă de la 1800 la 2500 kg. Gama de aplicații este foarte largă. Aceasta este turnarea fundațiilor, construcția de pereți monolitici și fabricarea plăcilor și blocurilor din beton armat. Adecvată este o soluție pentru turnarea șapelor, șenilelor, a zonelor, a gardurilor și a scărilor. Betoane ale marcilor indicate - cele mai populare.

În special grele, mărci M400 sau 500

Aici, în rolul substituentului deșeuri metalurgice (resturi metalice), precum și magnetit, bariți, hemațiți. În construcția de case de locuit, un astfel de beton nu este utilizat. Principalele domenii ale aplicării lor sunt crearea de structuri de protecție la centralele nucleare, în buncăre pentru depozitarea deșeurilor radioactive și a altor structuri similare.

Greutatea unui metru cub de beton astfel este de la 2500 la 3000 kg, cea mai mare parte a căreia se încadrează exact pe agregate mari.

Cum se calculează masa de metru cub de beton

Cum se calculează greutatea betonuluiToți parametrii de mai sus sunt reglementați standardele SNIP №II-3, înființată în 1979. În acest document, valorile mai precise pentru betoane sunt indicate folosind agregate specifice (toate valorile în kg / metru cub):

 • structuri din beton armat - 2500;
 • piatră zdrobită, pietriș - 2400;
 • tuf - de la 1200 la 1600;
 • piatra ponce și alte fracțiuni de origine vulcanică - de la 800 la 1600;
 • lut expandat - de la 500 la 1800;
 • spumă și beton gazos - de la 300 la 1000.

Determinarea masei de metri cubi de beton gata poate fi, de asemenea, bazată pe marca sa. Valorile greutatea specifică a betonului în kg / metru cub sunt prezentate mai jos:

Tabelul "Greutatea specifică a betoanelor (1m3) de diferite grade"

Gradul de betonGreutate specifică (kg / metru cub)
M1002495
M2002430
M2502350
M3002390
M3502500
M4002375
M5002300

Dacă aveți nevoie de date în mod specific pentru indicatorii dvs. concreți, și nu pentru indicatorii medii, puteți efectua propriile calcule. Pentru a face acest lucru, trebuie să cunoașteți conținutul și marca fiecărei componente a amestecului.

Să dăm un exemplu

Exemple de calcul al greutății betonuluiEste necesar să se pregătească un cub de beton M200 din ciment M400 cu următorii parametri:

 • fracțiune de moloz - 4 cm;
 • raport apă-ciment - 0,57;
 • densitatea nisipului este de 2,63 g / cm3;
 • densitatea cimentului - 3,1 g / cm3;
 • densitatea pietrei sfărâmate - 3,6 kg / l

Se cere ciment pentru prepararea unei porțiuni din acest beton 325 kg. Acest parametru este calculat prin intermediul tabelelor date în SNiP, prin împărțirea volumului de apă necesar pentru prepararea soluției de gradul dorit prin raportul apă-ciment.

Apoi, vom calcula volumul total de nisip și moloz. Pentru a face acest lucru, din volumul total (1 metru cub sau 1000 litri) se scade suma volumelor de ciment și apă. Volumul de apă este indicat în tabel - 185 litri, volumul de ciment se obține din formula școlară, împărțind masa acesteia la densitate. Total obținem 1000 - (185 + 325 / 3,1) = 710 de litri.

cunoaștere raport procentual nisipul și pietrișul din amestec (de asemenea, prezentat în tabele) calculează volumul fiecăruia dintre aceste componente separat. Pentru a determina volumul unei părți din întreg este simplu: multiplicați totalul cu procentul componentei și împărțiți valoarea obținută cu o sută. Total, cu un procent de nisip în moloz în amestecul nostru egal cu 41:59, obținem: 710 × 0,41 / 100 = 290 litri de nisip și, respectiv, 420 de litri de piatră zdrobită.

Cunoscând volumul și densitatea componentelor, înmulțind unul cu altul, obținem greutatea nisipului în kilograme de 763, piatră zdrobită - 1092 kg. Dacă adăugați o masă de ciment (325 kg) și apă (185 kg), obținem o masă de metru cub de beton - 2362 kg / metru cub. După cum puteți vedea, valoarea este aproape de tabel (2430 kg / metru cub).

Există și mai multe metoda simplificată calcule. Pentru a obține gradul de beton M200, a cărui rezistență este suficientă pentru a rezista încărcăturii unei case private, raportul volumetric de ciment, nisip și piatră zdrobită ar trebui să fie 1: 3: 5. Dacă adăugăm toate aceste părți (1 + 3 + 5), obținem un total de 9 părți de volum.

Știind că un metru cub este de 1000 de litri, primim o parte volumică egală cu 1000/9 = 111 litri sau cu 0,111 metri cubi. Apoi, masa de ciment din amestec va fi de 0,111 metri cubi x3100 kg / metru cub 344 kg. Masa componentelor rămase poate fi calculată în același mod ca masa cimentului sau se folosește prima metodă. Raportul apă-ciment în acest caz poate fi luat egal cu 0,5. Valorile sunt apropiate, dar nu la fel.

Pentru construcția privată, așa cum sa menționat deja mai sus, această metodă de calcul este destul de acceptabilă. În alte cazuri, valorile date în SNiP sunt utilizate. Dacă nu sunteți sigur că veți putea efectua toate calculele pe cont propriu, ar fi mai înțelept să folosiți betonul gata preparat la uzină.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Marcări concrete și proporții pentru fundație cu mâinile lorMarcări concrete și proporții pentru fundație cu mâinile lor
Pregătirea betonului - proporțiile potrivitePregătirea betonului - proporțiile potrivite
Cate pungi de ciment sunt necesare pe un cub de betonCate pungi de ciment sunt necesare pe un cub de beton
Care este clasa și gradul de betonCare este clasa și gradul de beton
Care este mobilitatea unui amestec de betonCare este mobilitatea unui amestec de beton
Cât de mult ciment este în cubul de soluțieCât de mult ciment este în cubul de soluție
Cât de mult este concret pentru fundațieCât de mult este concret pentru fundație
Consumul de ciment pe un cub de betonConsumul de ciment pe un cub de beton
Marci de beton pentru fundație - care să alegeți?Marci de beton pentru fundație - care să alegeți?
Cauzele fisurilor din betonCauzele fisurilor din beton
» » Cât va cântări un metru cub de beton?
© 2021 amigdas.com