amigdas.com

Decorațiuni metalice artistice

Decorațiuni metalice artisticeDe la apariția până în prezent, formarea de topi de metal a fost folosită pentru a crea opere de artă. Ornamentele și sculpturile antice, executate cu cea mai mare îndemânare, au fost făcute cu ajutorul tehnologiilor vechi de turnare artistică a metalelor. Aceste metode sunt folosite aproape neschimbate de către autori moderni.

Istoria și esența tehnologiei

Oamenii de metal s-au întâlnit o lungă perioadă de timp, dar cele mai vechi încercări de obținere a pieselor din ea, cel mai probabil, au originea în mileniul al IV-lea î.Hr. e. Astfel de presupuneri ne permit să facem descoperiri arheologice în Orientul Mijlociu. Potrivit cercetării, primele forme umplute cu metale lichide erau depresiuni simple în sol deschis.

Progresele semnificative în ceea ce privește precizia și calitatea pieselor de turnare pentru maeștrii din antichitate nu au fost realizate imediat. Aproximativ al II-lea mileniu î.Hr., primele artefacte conservate datează din genul sculptural. În această perioadă, turnarea devine nu numai obiectul ambarcațiunilor, ci și o modalitate de a crea opere de artă de nivel înalt.

Esența tehnologiei constă în proprietatea metalelor topite (ca orice alt lichid) de a umple vasul în care a fost turnat. După răcire, turnarea finită devine o copie geometrică exactă a golurilor din recipient. Pașii de bază arată simplu:

 1. Sculptorul a realizat un model original de materiale nemetalice din plastic.
 2. Pregătirea materialelor pentru turnare, crearea unei matrițe conform originalului.
 3. Topirea metalului, turnarea în formă, răcire.
 4. Eliberarea produsului finit din matriță, curățarea și prelucrarea.

Procesul este considerabil mai complicat dacă este necesar să se creeze piese turnate sau produse reproduse.

Materiale folosite

Produsele pe mâini proprii"Cele șapte dintre vechi" este o listă de fier, cupru, staniu, plumb, argint, aur și mercur - cu care omenirea a cunoscut de mii de ani. Metalele prețioase au fost folosite pentru a face bijuterii, iar materialul principal pentru turnarea artistică în trecut erau aliajele pe bază de cupru. În vremurile moderne, au adăugat fonta și aluminiu.

Artistii de-a lungul istoriei nu s-au limitat la un sortiment de materiale pentru topire. De exemplu, în secolul al XIX-lea, în Europa și Rusia, au fost produse populare din zinc și plumb, iar sculptorii moderni se întorc adesea la oțel inoxidabil. Dar materialele clasice pentru turnarea artistică chiar și astăzi sunt bronzul și fonta.

Aliaje de bronz

Aliajele de cupru cu câteva metale neferoase (plumb, staniu, aluminiu, beriliu) fără prezența zincului și a nichelului se numesc bronz. Cuprul cu impurități mari de zinc este din alamă. Acesta din urmă este folosit în principal pentru a realiza sculpturi în dulapuri și mobilier scump și amenajări interioare. Materialul principal pentru turnarea artistică a formelor mari și mici a rămas neschimbat de-a lungul secolelor de bronz. Avantajele sale:

 • Produse metalicecotitură nesemnificativă;
 • fluiditate ridicată;
 • nu susceptibilitatea la porozitate în timpul răcirii;
 • conductivitate termică ridicată;
 • rezistență;
 • rezistenta la coroziune;
 • fermitate;
 • sudabilitate.

Turnarea din bronz este una dintre cele mai vechi arte. Aplicarea ei în diferite părți ale lumii antice a fost universală: oamenii gătite în vase de bronz, purtau ornamente de bronz, foloseau unelte din bronz, fixau haine la nasturi din bronz. Această epocă este cunoscută pentru calitatea surprinzător de înaltă a performanței și puterea artistică fără precedent pentru sculpturile care au supraviețuit până în prezent. Din acel moment, tradiția de bronz de turnătorie provine, care pentru mult timp a supraviețuit secolului său cu același nume. Desigur, aliajele au fost îmbunătățite pe parcursul istoriei, însă majoritatea proceselor tehnologice de turnare artistică au rămas neschimbate.

Gri din fontă

Bronzul și fierul sunt probabil cele mai importante materiale din istoria omenirii. Nu e de mirare că au dat numele la două epoci ale evoluției tehnologice - secolele de bronz și de fier. Deoarece au fost necesare temperaturi mai mari și cuptoare complexe pentru turnarea fierului, omenirea a învățat că topirea fierului a fost oarecum mai târziu decât bronzul. Potrivit unor rapoarte, fonta a fost turnată în China acum 2 000 de ani. Primele produse de masă din Europa și Rusia au fost arme și arme pentru ele în secolul al XV-lea.

Articole de turnătorie de artă

Evoluția cuptoarelor și a combustibililor intensivi pentru ei a făcut rapid temperaturi ridicate disponibile nu numai pentru industria militară. Utilizarea artistică a fierului de turnătorie a început în jurul anului 1500 cu producția de sobe pentru cuptoare, monumente și fântâni. Un impuls puternic pentru popularizarea fontei în artă a fost dezvoltarea rapidă a tehnologiilor metalurgice în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și industrializarea ulterioară.

Pentru pregătirea sculpturii, fierul cenușiu cu un conținut ridicat de fosfor este utilizat ca cel mai ieftin și ferruitor de fier cu carbon. Fosforul îmbunătățește fluiditatea - ajută metalul să umple complet matrița. Proprietatea fosforului pentru a crește fragilitatea fierului pentru turnarea artistică nu contează, la fel ca porozitatea inerentă fontei cenușii. Materialul are o altă proprietate importantă - atractivitatea aspectului produsului finit.

Metode aplicate

Tehnologiile tradiționale nu și-au pierdut relevanța în timpul nostru. În calitate de maeștri principali, turnarea este utilizată fie în matrițe de pământ, fie în modele pierdute. În secolul al XIX-lea, intensitatea rivalității dintre aceste două metode a scăzut. Primul a devenit masiv, în principal, printre industrialiști, dând drumul la conducerea în arta de modelare mai precisă și mai scumpă pe modele de ceară.

Turnarea în pământ

Distribuție artisticăAceastă metodă combină turnarea în pământ, nisip sau argilă. Principala diferență dintre ele constă în materialul formei. Tehnologia constă în obținerea unui model de amprentă digitală dintr-un amestec cu o modificare suplimentară a calității sale (rammer, adăugarea de liant) și formarea ulterioară în cadrul acesteia a sistemului alergător - canale prin care va curge și îndepărtat metalul topit.

Pentru a crea cifre volumetrice complexe, se folosesc adesea șabloane demontabile, iar turnarea se face în cutii compozite speciale - baloane. Rezultatul este puternic influențat de compoziția și calitatea amestecului de turnare. După turnare, bavurile și liniile de canal sunt îndepărtate mecanic.

Avantajele tehnologiei:

 • simplitate;
 • cost redus;
 • capacitatea de a crea piese de dimensiuni mari și mase.

Pentru modelele pierdute

Această metodă a fost populară chiar și în Egiptul antic și China, folosită în Grecia și Roma, nu a suferit mari schimbări de-a lungul mileniilor. Evoluția principală a avut loc în materialele auxiliare: ceara maestrului a fost schimbată în amestecuri sintetice, matrițele elastice din cauciuc au fost folosite în mod activ și așa mai departe. Metoda clasică de turnare a ceară topită este după cum urmează:

 1. Crearea unui sculptor model de ceară - o copie exactă a viitoarei distribuții.
 2. Formarea fabricării - un amestec de pastă de ghips-argilă se aplică pe suprafața ceară în mai multe etape.
 3. Coacerea matriței în cuptor. În timpul încălzirii, ceara părăsește matrița, curgând prin canalele furnizate.
 4. Se toarnă metalul topit în golurile lăsate de ceară.
 5. Eliberarea sculpturii finisate din forma de lut.
 6. Eliminarea excesului de metal din turnarea, șlefuirea, lustruirea, prelucrarea chimică artistică.

În această formă, această metodă veche este acum foarte populară pentru artiști. Procesul de turnare este complicat atunci când este necesar să se creeze produse replicabile. Apoi procedurile de producere a "modelelor negative" sunt adăugate la programul de lucru, al cărui scop este de a servi drept formă reutilizabilă pentru ceara de ceară.

Prin aceasta, metoda de formare a modelelor dorite vă permite să creați produse extrem de înaltă și subțiri din toate tipurile de metale. Dificultățile tehnologice pot apărea numai în fabricarea elementelor mari: astfel de sarcini sunt doar pentru maeștri de înaltă calificare.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce sa numit scanare în Rusia antică?Ce sa numit scanare în Rusia antică?
Cum să alegeți prizele pentru o conductă de profilCum să alegeți prizele pentru o conductă de profil
Echipamente moderne pentru gravarea pe metalEchipamente moderne pentru gravarea pe metal
Tipuri și descrierea tăierii cu jet de apă a metalelorTipuri și descrierea tăierii cu jet de apă a metalelor
Temperatura de topire a fontei: caracteristici ale materialuluiTemperatura de topire a fontei: caracteristici ale materialului
Pătrunde: descriere, aplicare, sfaturi privind alegereaPătrunde: descriere, aplicare, sfaturi privind alegerea
Pietricele semi-pretioase burshtyn (chihlimbar)Pietricele semi-pretioase burshtyn (chihlimbar)
Produse metalice forjate în design peisagisticProduse metalice forjate în design peisagistic
Patina în decor de mobilier, pe metal - ce este?Patina în decor de mobilier, pe metal - ce este?
Bronz: compoziția aliajului, proprietățile și aplicareaBronz: compoziția aliajului, proprietățile și aplicarea
» » Decorațiuni metalice artistice
© 2021 amigdas.com