amigdas.com

Obturarea canalelor radiculare în stomatologie

Umplerea canalelor dentareDupă depoluare, canalele dintelui rămân deschise. În această stare, ele nu pot fi lăsate. Prin urmare, stomatologii recurg la tehnologia obturației canalului rădăcinii. Pur și simplu puneți pe canale, blocând accesul la lichide care pot provoca inflamații parodontale. Datorită acestui fapt, dintele, în ciuda îndepărtării "nervului", își păstrează funcționalitatea.

Există mai multe moduri de obturare a canalului rădăcinii. Acest articol vă va spune despre ele.

Principii generale

Obturație - aceasta este introducerea unui știft în cavitatea rădăcinii dintr-un material care nu este susceptibil la procese oxidative. Pinul este instalat astfel încât marginile să nu atingă pereții canalului. Toată suprafața rămasă este umplută cu o masă plastică specială, numită etanșare. Această pastă constă adesea din două componente și este capabilă să sigileze canalul în mod fiabil. După solidificare, acesta asigură în plus stabilitatea pinului.

Trebuie remarcat faptul că acele sunt diferite. Cea mai mare distribuție au fost produsele de argint și gutaperca.

Pini de argint în ultimii ani sunt folosiți din ce în ce mai puțin. Acest lucru se datorează nu numai complexității producției lor. Când pacientul dezvoltă parodontită, există posibilitatea ca exudatul purulent să intre în contact cu pinul. Argintul, în acest caz, va începe să se oxideze. Acest lucru va duce în cele din urmă la o infecție repetată a canalului rădăcină și la apariția unor complicații grave. Deoarece argintul se oxidează foarte lent, patologia se poate manifesta la câțiva ani după tratament.

Din motivele descrise mai sus gutta-percha în stomatologia modernă a ajuns în prim plan. Acesta îndeplinește pe deplin următoarele cerințe ale dentiștilor:

 • Cum are loc obturarea canalului?Pentru a avea parametri excelenți de etanșare a canalelor.
 • A avea toxicitate minimă sau absența completă.
 • Fii hipoalergenic.
 • Nu induceți iritarea țesuturilor parodontale.
 • Nu te micsora.
 • Au tendința de a crește în dimensiune atunci când penetrează ramurile canalului.
 • Au un efect antimicrobian.
 • Este ușor de văzut pe o rază x.
 • Nu modificați culoarea naturală a dintelui.
 • Vindecați rapid.
 • Nu se dezintegrează sub influența lichidelor agresive, care pot secreta țesuturile din jur.
 • Au suficientă rezistență și elasticitate.
 • Fiți un material biocompatibil.

Cu toate metodele de obturare, este utilizată aceeași guta percha, obținută din latex natural, obținută din plante tropicale. Are nevoie de plasticitate, elasticitate și rezistență.

Metode de bază de obturare a canalului rădăcinii

Principalele metode de închidere a cavităților dintelui sunt:

 • Tehnica standard.
 • Soft și încălzit.
 • Inginerie chimică.
 • Thermafil.
 • Metoda de condensare laterală.
 • Tehnica în două etape.

Fiecare metodă are avantajele și dezavantajele sale. Prin urmare, medicul alege una sau altă metodă de obturare pe baza sarcinilor. În plus, în unele cazuri, medicii combină diferite modalități de a închide canalele.

Echipamente standard

Această metodă de închidere a canalului rădăcinii a fost utilizată atunci când medicii stomatologi au învățat să ofere profilului apical forma necesară pentru a simplifica tratamentul canalelor radiculare. Forma cilindrică a proeminenței este necesară pentru o fixare mai densă între gutta-percha și dispozitivul de etanșare pe pereții canalului. Doar în acest caz este posibil să se obțină etanșarea necesară.

Tehnica standard este realizată în mai multe etape:

 • Procedură somatizatăCu ajutorul instrumentelor speciale, dentistul formează o proiecție apicală, după care selectează pinul master de la gutta-percha. În același timp, în dimensiune, trebuie să corespundă ultimului instrument care a format proiecția apicală. Datorită faptului că în producția standardelor de gutapercă se observă mai puțin strict decât în ​​fabricarea instrumentelor, stomatologia selectează un bolț ușor mai mare. Numai în acest caz va fi ușor înclinat în canal.
 • După instalarea știftului, medicul ia o fotografie de control. Dacă totul este în ordine, atunci se face o marcă de orientare pe guta percha în raport cu suprafața de tăiere a dintelui. După aceasta, știftul este scos.
 • Medicul aplică un strat de etanșare special pe pereții canalului. Cu același material, procesează suprafața pinului. Apoi, gutta percha este plasată în interiorul canalului.
 • După fixarea știftului, poziția sa nu poate fi reglată.

Principalul avantaj al tehnicii standard de obturație constă în simplitatea sa prin utilizarea de instrumente și materiale standard. În acest caz, tratamentul este fiabil și stabil.

Gutta percha moale și încălzită

Cum să umpleți canalele unui dinteAceastă metodă este caracterizată prin umplerea densă a ramurilor canalului. Indiferent de structura pe care o au canalele, acestea vor fi încă pline de calitate. Din această cauză, această metodă este deseori numită tridimensională. Dezavantajele acestei metode sunt posibilitatea de penetrare a gutta percha în zona periapică și contracție. Adevărat, acesta din urmă este destul de rar.

Gutta percha încălzită a fost inițial destul de fermă. Soft devine sub influența unei scule speciale, care furnizează o anumită radiație termică materialului.

Când lucrați cu gutaperca moale și încălzită dentiștii dau locația pinului o formă conică. Acest lucru este necesar pentru ca un instrument voluminos să fie introdus în canal.

Pinul în sine este selectat într-un mod special. Lungimea lui ar trebui să fie cu câteva milimetri mai mică decât adâncimea tubulului. În plus, capătul său este tăiat sub con.

Obturarea canalului este după cum urmează:

 • După montarea primară a știftului, acesta este îndepărtat și prelucrat cu un ciment special.
 • După inserarea repetată a gutta percha în canal, excesul se întrerupe cu un instrument fierbinte.
 • În timp ce știftul este moale, acesta este compactat către partea superioară a rădăcinii cu un dispozitiv de fixare la rece.

Aceasta este o procedură foarte dificilă, deoarece medicul dentist trebuie să introducă și să scoată pinul de mai multe ori și să îl reîncălzească simultan. În plus, trebuie să puteți compacta materialul încălzit cu un dispozitiv de închidere.

Obturația se termină după ce canalul rădăcinii este umplut cu aproximativ 5 mm.

Ingineria chimică

Pentru a efectua obturația în acest mod, medicul dentist are nevoie nu numai de gutta-percha, ci și de cloroform sau orice altă soluție activă.

Procedura constă în următoarele etape:

 • Etapele procedurii de obturareMedicul pregătește zona tratată cu ajutorul unor unelte speciale.
 • După aceasta, se selectează știftul principal al mărimii corespunzătoare. Diametrul său, spre deosebire de alte metode de obturare, ar trebui să fie de câteva ori mai mare decât diametrul instrumentului utilizat pentru a forma proiecția apicală. În acest caz, lungimea pinului trebuie să fie mai mică decât adâncimea canalului cu 3 mm.
 • Medicul dentist injectează știftul în cavitatea canalului și ia o fotografie de control. Când totul este în ordine, atunci semnul de verificare devine pe pin.
 • După extracție, gutta-percha este tratată cu un agent de etanșare și este imersată pentru o anumită perioadă de timp în cloroform. Intervalul de timp este determinat de dimensiunea pinului.
 • După extragerea gutta percului din cloroform, se injectează cu forța în cavitatea canalului până când marcajul de pe coadă coincide cu nivelul suprafeței de mestecat a dintelui.
 • Dacă încă mai există spațiu liber în canal, acesta este umplut cu un seringer amestecat cu butași de gutapercă.

O caracteristică distinctivă a acestei metode de obturare a canalelor rădăcinii este ușurința de execuție. Cu toate acestea, are un dezavantaj semnificativ, asociat cu utilizarea gutta percha moale: materialul bolțului se poate extinde dincolo de canalul radicular. În plus, uneori după evaporarea cloroformului, gutta percha se micșorează.

Thermafil

Umplerea canalului de umplereAceastă tehnică este, de asemenea, cunoscută sub numele de Ultrafil . Esența sa constă în încălzirea guttapercii la o temperatură de 160 ° C. La astfel de temperaturi, materialul devine lichid ca apa. Medicul îl preia într-o seringă și îl introduce în canalul radicular folosind un ac subțire. Odată cu introducerea gutta percha, dentistul retrage încet acul până când toată cavitatea este complet umplută.

Materialul bolțului este încălzit numai după ce medicul a dat tubului forma necesară și și-a procesat pereții cu un ciment special.

Gutta-percha cu o astfel de încălzire puternică are tendința de a se micșora. Pentru a evita acest lucru, medicul dentist intră în cavitate la fel de multă substanță necesară pentru a umple 2-3 mm. Apoi, pe material se aplică un dispozitiv de închidere la rece. Aceasta nu numai că răcește gutta-percha, dar și compactează.

Aceste manipulări se repetă până când cavitatea canalului este complet umplută.

Această metodă de obturare este utilizată pentru a etanșa canalele acelor dinți care nu au format un vârf normal al rădăcinii. Deficiențele acestei tehnologii includ posibilitatea închiderii incomplete a canalului. În unele cazuri, materialul încălzit este în afara deschiderii apice. Dar această problemă este rezolvată foarte simplu: înainte de începerea procedurii, medicul blochează zona apicală cu o bucată de tijă masivă solidă.

Metoda de condensare laterală

Cu această tehnologie gutta percha nu este încălzită și nu este înmuiată. Materialul de etanșare rămâne solid, ceea ce face posibilă evitarea contracției și ieșirii ulterioare a gutta percha dincolo de deschiderea apicală.

Această metodă de protecție constă în următoarele etape:

 • Cât de corect este realizată canalizarea rădăcinilorMedicul dentist, cu ajutorul unor unelte speciale, dă cavitatea canalului forma unui con în expansiune.
 • Un pin potrivit este selectat și inserat în întreaga adâncime a canalului.
 • Se face o verificare.
 • Medicul marchează știftul principal în raport cu suprafața dintelui și apoi îl extrage.
 • Lăcustorul poate fi aplicat atât pe pereții canalului rădăcină cât și pe suprafața gutta percha.
 • Pinul este introdus în canal și presat pe perete cu efort. Ca rezultat, un spațiu mic rămâne în canal, care este umplut cu un alt bolț, acoperit anterior cu un material de etanșare. Ambii pini se condensează cu un dispozitiv de împrăștiere. Procedura se repetă până când se umple întreaga cavitate de gutapercă.

Principalul avantaj al acestei tehnici este stabilitatea spațială a gutta-percii. Deficiență, probleme cu compactarea materialului în zona apicală a canalului. La stomatologii neexperimentați, poate fi umplut cu un singur agent de etanșare.

Tehnici biologice și biologice

Dacă se produce sistemul de rădăcină distrugerea dintelui sau a țesutului de rădăcină foarte ramificate, stomatologi preferă să utilizeze o metodă în două etape a obturatie.

Ea are loc după cum urmează:

 • Medicul dentist procesează primul canal și îl sigilează.
 • La înălțimea primei ramuri, știftul este tăiat.
 • Următoarea ramură este sigilată și pinul este tăiat din nou, la nivelul ramurii ulterioare
 • Procedura se repetă până când toate canalele sunt pline.

În cazul în care medicul descoperă fracturile interne ale canalului procedura se desfășoară în două etape:

 1. Medicul umple situl canalului situat deasupra locului de distrugere a zidurilor sale.
 2. Apoi medicul taie pinul la nivelul inferior al limitei apice a zonei de fractură și apoi elimină defectul prin metoda condensării verticale.

Uneori, un medic se confruntă cu faptul că are nevoie să sigileze un canal a cărui formare apex nu este finalizată. În astfel de cazuri, cavitatea canalului este mai mare decât pinii standard. Medicul dentist trebuie să se îmbină mai multe tije de guta percha pentru a obține pinul de mărimea necesară.

Obturația biologică este umplerea cavității canalului cu țesuturi dentare dure. Acestea din urmă sunt cultivate din hidroxid de calciu parodontal. Uneori sunt înlocuite cu țesut conjunctiv, obținut prin amestecarea colagenului și a componentelor biologic active.

Aceasta este o tehnologie inovatoare care nu a intrat încă în masele largi. Dar nu există nici o îndoială că, după îmbunătățirea și simplificarea va fi în măsură să apăsați obstrucția alte moduri, deoarece permite să efectueze corectarea, indiferent de numărul de canale și caracteristici ale structurii acestora.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Instalarea canalelor de cablu: cum să montați pe un perete de betonInstalarea canalelor de cablu: cum să montați pe un perete de beton
Cum apare procedura de îndepărtare a nervului din dinte?Cum apare procedura de îndepărtare a nervului din dinte?
Endodontic stomatologie în stomatologie: ce este?Endodontic stomatologie în stomatologie: ce este?
Refacerea vârfului rădăcinii dentare ca modalitate de tratare a chisturilorRefacerea vârfului rădăcinii dentare ca modalitate de tratare a chisturilor
Cum să umpleți dinții, care este procesul de umplere a dințilorCum să umpleți dinții, care este procesul de umplere a dinților
Ca și în cazul inflamației rădăcinilor, dinții sunt tratați în clinică și acasăCa și în cazul inflamației rădăcinilor, dinții sunt tratați în clinică și acasă
Cât de mult puteți merge cu arsen în dinte: de ce să-l păstrați?Cât de mult puteți merge cu arsen în dinte: de ce să-l păstrați?
Cofferdam în stomatologie: roberds, ce este aceasta și impunereaCofferdam în stomatologie: roberds, ce este aceasta și impunerea
Cum se îndepărtează dintele: procesul de îndepărtare a rădăcinilor dinteluiCum se îndepărtează dintele: procesul de îndepărtare a rădăcinilor dintelui
Simptomele și tratamentul parodontitei croniceSimptomele și tratamentul parodontitei cronice
» » Obturarea canalelor radiculare în stomatologie
© 2021 amigdas.com