amigdas.com

Chistul pe dinte: cauze, simptome și tratamentul bolii

De ce a fost un chistÎn unele cazuri, pacienții confundă chistul la rădăcina dintelui, de exemplu, cu granulom sau cu alte boli care sunt similare în simptomele lor. De aceea, în acest articol vom examina în detaliu: ce este chistul dintelui și cum poate fi vindecat?

Chistul este un neoplasm în apropierea rădăcinii dintelui cu supurație sau fluid, de regulă apare în adâncul gingiei ca urmare a complicațiilor bolilor dentare și este foarte dureros. Poate lovi atât dinții de înțelepciune (figura opt), cât și dentiția principală.

De ce apare chistul pe rădăcina dinților?

Chist pe rădăcina dintelui se formează ca rezultat al activității organismelor patogene în spațiul închis al cavității orale. În mod convențional, cauzele apariției pot fi împărțite în mai multe tipuri:

 • Cum se trateaza un chist dentarcomplicații după sigilare, implantare etc. În acest caz, umpluturi sau coroane pot fi eliminate pentru a elimina nu numai direct patologie, ci și cauza apariției sale - acumulare sub microorganisme dăunătoare inserție dentare;
 • după trecerea greoaie a bolilor dentare, tratamentul incorect sau absența completă (parodontită, pulpită, carii);
 • patologia nazofaringei (de exemplu, amigdalita sau sinuzita), rezultatul căruia poate fi penetrarea infecției în cavitatea bucală. În acest caz, este necesar să se trateze atât nazofaringele în mod direct cât și pentru a se înlătura tumoarea emergentă;
 • trauma mecanică a corpului dentar, ca urmare a introducerii în răn a organismelor patogene;
 • complicații în timpul inciziei dinților, în special în cazul dinților de înțelepciune. Doar un dinte care începe să izbucnească, poate deteriora țesutul peri-dințat, ceea ce duce la patologie.

Apariția unei boli periculoase poate contribui la alți factori sau la mai multe dintre cele de mai sus. Determinarea cauzei poate ajuta atât în ​​tratamentul patologiei care a apărut deja, cât și în timpul prevenirii dezvoltării unor noi neoplasme similare.

Soiurile chistului dentar

Această boală este clasificată în funcție de mai mulți parametri, cei mai caracteristici, divizați convențional în astfel de specii sau grupuri.

Prin natura bolii:

 • Tipuri de chisturi dentareinflamatorii: radiculară - chisturi, care sunt la baza dintelui sau lângă el-retromolar - în timpul unei erupția dinților rezedualnye mudrosti- dificilă - după o intervenție chirurgicală pentru a elimina un dinte sunt cele mai frecvente.
 • neinflamatorie: chist folicular - au germenele dintelui permanent, ele tind să apară în timpul de calitate inferioară sau insuficientă de îngrijire a sănătății zubami- lactate în timpul unei dentitie dificil - spre deosebire de chisturi retromolar, acestea apar de obicei la copii.

După origine:

 • neodontogenic - cauza dezvoltării constă în probleme care nu au legătură cu cavitatea bucală sau cu dinții;
 • odontogenic - chisturi, cauza cărora au fost boli dentare.

După locație:

 • dinții care se învecinează la rădăcinile sinusurilor maxilare;
 • dinți de înțelepciune;
 • dinții frontali.

Simptomele unui chist dentar

Simptomele chistuluiDentiștii subliniază faptul că este foarte dificil să se diagnosticheze un chist, în special la etapele inițiale ale apariției acestuia. Pur și simplu la început, ea nu se arată în nici un fel și primele simțuri ale simptomelor apar în timpul realizării unor dimensiuni semnificative.

Și este necesar să notăm, că dezvoltarea unui chist este un proces destul de lung. Aceasta în sine acoperă atât pericolele, cât și unele avantaje pe care persoana le are ocazia să identifice primele semne care pot împiedica apariția acestei patologii și să se adreseze prompt medicului, ceea ce poate facilita în mod semnificativ procedura de tratament.

Cele mai frecvente simptome sunt următoarele:

 • când chistul apare în zona sinusului maxilar, persoana va începe să simtă dureri de cap, care adesea nu trec nici după ce au luat medicamente;
 • crescând treptat umflarea gingiilor în apropierea rădăcinii dentare. Ca regulă, procesul de creștere nu este foarte trecătoare, dar foarte vizibil;
 • în timpul procesului de inflamație, o creștere generală a temperaturii întregului corp sau în zona de dezvoltare a neoplasmului;
 • apariția unei fistule, care este un anumit tip de tunel, indică epicentrul inflamației cu suprafața exterioară a gingiei.

După cum ați observat, simptomele sunt destul de generale, așa că vă sfătuim să vizitați în mod regulat medicul dentist, care, într-o fază incipientă, va fi capabil să determine chistul cu o raze X, metoda cea mai exactă de determinare a bolii.

Este periculos neoplasmul dat, așa că acest lucru se datorează faptului că o persoană nu poate ști de mult timp despre problema existentă, din acest motiv poate crea complicații mari, ceea ce va complica procesul de tratament.

Cum arată chistul pe dinte?

Cum să diagnosticați un chist de dintePersoana neexperimentată cu ochiul liber este dificil de determinat chistul. Dacă devine vizibil vizibil, înseamnă că acesta se află deja în stadiul final al dezvoltării sale, are dimensiuni destul de mari, iar senzațiile dureroase din acesta devin vizibile, clare și intolerante.

Gingiile de pe acest site pot să se îngroape în mod semnificativ, să se evidențieze din zonele sănătoase, să se înroșească. Creșterea inflamatorie poate să apară pe fond gri sau galben, cu margini roșii pe margini.

Pentru medicii principala cale diagnosticul rămâne o raze X, pe care chistul dentar va avea forma unui spot întunecat rotund, de diferite mărimi, ținând seama de trecerea și stadiul bolii. Acest punct este situat în apropierea rădăcinii dintelui, la cel mai înalt punct și are contururi foarte clare.

Cum se trateaza un chist dentar?

Cel mai adesea, persoanele care au fost diagnosticate cu o tumoare, învață despre prezența sa, atunci când chistul a cauzat deja complicații în sinusurile maxilare sau inflamate. Și există un sindrom de durere, un disconfort considerabil în cavitatea bucală, care încurajează pacientul să se adreseze medicului dentist.

Dar, adesea, medicii nu pot spune cu certitudine absolută dacă un chist este pe dinte într-o persoană și este trimis la o radiografie care respinge diagnosticul sau o confirmă. Atunci când un dentist pune la îndoială apariția unui chist, el trimite o persoană la puncția ei și la testele necesare, care sunt necesare pentru a determina dacă boala are un caracter oncologic.

După toate procedurile de mai sus, dentistul poate începe deja tratamentul, care poate fi atât terapeutic cât și chirurgical.

Tratamentul chirurgical

Majoritatea pacienților consideră că pentru a scăpa de chist este necesar să se elimine dintele pe care a apărut tumoarea, dar acest lucru este complet greșit. Mai recent, aceasta a fost, de fapt, o măsură indispensabilă, dar până în prezent această schimbare de evenimente nu poate fi împiedicată prin îndepărtarea (rezecarea) rădăcinii dintelui pe care se află acest neoplasm. Iar rădăcina rămasă este sigilată, iar canalul chirurgical, prin care a fost extras chistul, este tratat cu preparate speciale și este cusut.

Totuși, procesul de tratament nu se termină acolo, deoarece cusăturile trebuie încă îndepărtate și este absolut necesar să se controleze vindecarea ranii. De asemenea, trebuie să vă asigurați că nu există chisturi reziduale pe locul operației, pentru care trebuie să efectuați în mod repetat radiografia.

Eliminarea rădăcinii în același timp cu chistul nu este întotdeauna posibilă și de multe ori este necesară o extracție completă a dinților, această metodă fiind utilizată dacă chistul este localizat într-un loc îndepărtat și boala este foarte dificilă. După îndepărtarea sa, persoana încă mai simte un discomfort, un sindrom dureros, este obligat în mod regulat să viziteze stomatologul.

Tratamentul conservator

Tratamentul conservator este procesul acțiuni asupra leziunii fără intervenție chirurgicală și cu ajutorul spălărilor și injecțiilor, dar această metodă de tratament poate fi utilizată numai pentru chisturi mici.

 • Semne ale chistului dinteluiÎn procesul de tratament, un canal dentar se deschide spre neoplasm, iar puroiul este drenat din acesta.
 • Canalul nu este sigilat timp de până la 10 zile, în timp ce pacientul este obligat să clătească cavitatea bucală și zona afectată direct cu medicamente antiseptice.
 • Apoi, canalele dentare sunt tratate cu dispozitive medicale speciale, iar dintele este sigilat.

Tratamentul cu laser

În timpul acestei metode de tratament, canalul dentar este deschis și locul pe care este localizat neoplasmul este tratat cu un laser, astfel încât nu numai că este distrus chistul blister, ci și un număr mare de microorganisme dăunătoare. Pentru principalele avantaje Această metodă de tratament include, de asemenea, faptul că nu există riscul de infectare în zona bolnavă, iar procedura de vindecare are loc mult mai rapid.

Tratament fără îndepărtare la domiciliu

Se crede că din această neoplasmul poate scăpa de propriile moduri lor populare, fără o vizită la medic, dar se aplică numai la granulomul, mai degrabă decât în ​​mod direct la chistului ca granulom în contrast cu acesta din urmă, capsula tare nu este în sine poate să dispară. Chist se poate șterge numai biroul dentist, și fără operațiunea în acest caz, nu va fi capabil să facă.

Dar, într-un fel sau altul, aceasta nu înseamnă că este imposibil să ajuți la tratarea chisturilor la domiciliu. Doar în timpul procesului de inflamație care însoțește această patologie, gingiile au nevoie de un efect antiseptic. Această acțiune este excelentă pentru tincturile de calendula, eucalipt, propolis. Desigur, aceste evenimente au un caracter exclusiv auxiliar.

Remediile populare și tincturile cu același efect antiseptic pot fi aplicate efectiv după rezecția rădăcinii dentare și direct a dintelui după îndepărtarea chistului. Pur și simplu după astfel de operații există, de asemenea, un risc semnificativ de inflamare și recadere a bolii.

Pot vindeca chisturile cu antibiotice?

În timpul tratamentului terapeutic, sunt adesea folosite antibiotice cu un spectru larg de acțiune, care sunt agenți suplimentari și permit tratarea proceselor de inflamație în țesuturile moi, și, de asemenea, facilitează, în general, trecerea bolii.

Acceptarea oricărui antibiotic în cazul unui chist trebuie să fie numită de dentist și efectuată sub supravegherea sa strictă. De obicei, aceste medicamente sunt utilizate:

 • Ce medicamente pentru a trata chistul dintelui?amoxicilina - are cel mai bun efect antimicrobian, facilitează în mod semnificativ trecerea chistului în orice stadiu al bolii;
 • tetraciclina - o dată a fost cel mai frecvent antibiotic în tratamentul rădăcinii dintelui, provine din grupul de tetracicline, astăzi locul dominant a pierdut prin alte mijloace;
 • ciprofloxacin - după tetraciclină cel mai popular antibiotic.

În unele cazuri, se utilizează antibiotice locale, însă dificultatea este că acestea nu pot fi aplicate uniform pe suprafața afectată. Într-un fel sau altul, ce antibiotice specifice și de câte ori să le folosească trebuie să determine numai dentistul, ținând cont de circumstanțele fiecărui caz specific.

Ce se întâmplă dacă chistul a apărut sub coroană?

Apariția acestei patologii sub coroană - ca regulă, rezultatul unei instalări incorecte sau incorecte a coroanei în sine. Ca o consecință, în intervalul respectiv Între gumă și dinte, microorganismele patogene se înmulțesc în mod activ.

Ce se poate face pentru a preveni acest lucru:

 • în timpul chisturilor mici, nu este necesară eliminarea coroanei, iar tratamentul este efectuat fără intervenție chirurgicală;
 • în timpul dimensiunilor de la 9 mm și peste, există riscul de pierdere a dinților, dar metodele moderne de tratare fac posibilă conservarea acestuia. Pentru ceea ce este necesar să se deschidă dintele, canalele trebuie tratate cu mijloace speciale, care trebuie să înlăture chistul, după un anumit timp, coroana este întoarsă;
 • dacă această metodă de tratament nu ar putea ajuta, atunci ei recurg la rezecție;
 • în cele mai dificile situații trebuie să îndepărtați dintele.

Pentru a nu pierde un dinte în același timp cu coroana, trebuie să consultați periodic un medic dentist și, la primele semne, să mergeți la medic pentru o examinare.

Prevenirea bolilor

Pentru a preveni formarea unui chist, este necesar să se respecte reguli destul de simple, dar eficiente pentru îngrijirea orală:

 • Intervenție chirurgicalăNu permiteți formarea plăcii și transferați-o în tartru.
 • Nu derulați astfel de boli dentare cum ar fi parodontită, pulpită, carii, tratați-le sistematic și până la recuperarea completă.
 • Vizitează periodic un dentist, monitorizează starea implanturilor, dinții sigilați etc.
 • Monitorizează după leziuni și operații starea cavității bucale.

De asemenea, pot fi produse periodic X-ray al dinților, în special în acele situații, dacă există coroane și sigilii cu mult timp întemeiat. Sub ele, în timp, microorganismele patogene care duc la formarea chisturilor se acumulează și chiar dentiștii profesioniști nu-l pot diagnostica întotdeauna.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Retenția dintelui - ceea ce este, cauzele posibile și tratamentulRetenția dintelui - ceea ce este, cauzele posibile și tratamentul
Care este chistul de retenție al buzei inferioare?Care este chistul de retenție al buzei inferioare?
Fistula dentara pe gingie: cauze, semne, cum sa tratezi fistula pe gingieFistula dentara pe gingie: cauze, semne, cum sa tratezi fistula pe gingie
Cum se îndepărtează dintele: procesul de îndepărtare a rădăcinilor dinteluiCum se îndepărtează dintele: procesul de îndepărtare a rădăcinilor dintelui
Chistul lui Becker sub genunchi - cât de periculos și cum să tratăm?Chistul lui Becker sub genunchi - cât de periculos și cum să tratăm?
Cum se îndepărtează rădăcina dinteluiCum se îndepărtează rădăcina dintelui
Pus în gingie: cauze, simptome și tratamentPus în gingie: cauze, simptome și tratament
Simptomele și tratamentul parodontitei croniceSimptomele și tratamentul parodontitei cronice
Chistul pe gingie: tratamentul la domiciliuChistul pe gingie: tratamentul la domiciliu
Chistul ficatului - cauze și tratamentChistul ficatului - cauze și tratament
» » Chistul pe dinte: cauze, simptome și tratamentul bolii
© 2021 amigdas.com