amigdas.com

Parodontita: Simptomele și tratamentul bolilor

Tratamentul parodontiteiCorpul uman este conceput astfel încât un anumit organ să se îmbolnăvească periodic, pierzându-și complet sau parțial activitatea. Destul de des, motivul îngrijorării este dinții care sunt afectați de parodonție. În acest articol, considerăm principalele simptome și tratamentul parodontitei.

Ce este parodontita?

parodontită Este un proces de inflamație care se dezvoltă în țesuturile din apropierea rădăcinii dentare - parodonțiul, responsabil pentru o poziție stabilă în rândul dintelui.

În timpul parodontitei dintelui, microorganismele patogene ating, în majoritatea cazurilor, țesuturi în pulpită prin canalul radicular, provocând un proces inflamator.

Parodonțiul, care este îmbogățit cu un număr mare de receptori, începe să răspundă cu simptome dureroase severe la tensiune arterială ridicată, care sunt cauzate de dezvoltarea bolii. După ce se observă progresia bolii și transpirația fluidului.

Cauzele bolii

Provocarea apariției bolii poate fi un grup de factori locali și generali. Ultimul set este format din boli ale sistemului nervos, endocrin și cardiovascular. Această listă poate fi continuată, numind mai mult de treizeci de boli, inclusiv diabetul zaharat.

Printre localnici motive Următoarele:

 • Fumatul vă doare dințiilipsa de oligoelemente și vitamine;
 • dependența de obiceiurile nesănătoase (fumatul, alcoolul);
 • forme complicate de boli ale gingiilor și dinților;
 • slabă igienă a cavității orale;
 • efectuarea unui tratament de calitate slabă la dentist;
 • trauma mecanică a țesuturilor craniului facial.

Clasificarea bolii

Atribuirea unei anumite forme de parodontita trecuta la un grup separat este obligatorie, deoarece luand in considerare caracteristicile dezvoltarii bolii, preferinta este acordata anumitor tactici de tratament a parodontitei.

Clasificare după origine

Alocați următoarele tipuri parodontita după originea bolii:

 • Traumatică parodontită, care este cauzată de creșterea stresului asupra țesutului din jur a rădăcinii dentare. Acest efect mecanic poate avea un caracter pe termen scurt (traumă, vânătăi) sau poate fi cronic (încălcarea mușcăturii, purtarea structurilor ortopedice etc.).
 • Infestos parodontită, cauza ei este caria sau pulpita, care contribuie la parodontita de organisme patogene.
 • Parodontida medicamentoasă, care apare ca urmare a efectului asupra medicamentelor asupra parodontitei.

Medicamente pot fi luate de pacienți din greșeală, că nu este să fie adecvată pentru tratamentul medicamente cavitatea sau orale prescrise care au fost utilizate în încălcarea tehnologiilor recomandate sau concentrația greșită.

Clasificarea parodontitei în ICD

clasificare, care este propus de către organizația internațională OMS, are un caracter global: această clasificare fără atenție nu lasă nu numai forma de trecere a bolii, ci și cele mai frecvente complicații. În periodontida ICD-10 aparține grupului K04.

Potrivit ICD, următoarele specie parodontita:

 • Acicul apical (K04.4) este o varianta clasica care se caracterizeaza prin simptome evidente si o cauza clara a aparentei, altfel vorbind - parodontita apicala. Principala sarcină a dentistului este eliminarea simptomelor clinice primare și eliminarea sursei de infecție.
 • Absces periapicalApical cronic (K04.5), care are adesea nevoie operațional intervenție (excizia părții superioare a rădăcinii dintelui, rezecție).
 • abces periapical cu fistula (K04.6), formele sale diferite necesita asistenta ORL medic, în timpul prezenței fistulei în dezvoltarea sinusului maxilar de sinuzita este pur și simplu inevitabilă. Când vorbim despre stadiul avansat, fistula însăși nu poate rezolva, atunci în acest caz este necesară o operație.
 • periapical abces fără formarea fistulei (K04.7).
 • Chistul de rădăcină (K04.8), acest tratament al parodontitei implică implementarea unui curs terapeutic prelungit sau a unei operații.

Clasificarea lui Lukomsky

Având în vedere această clasificare, parodontita se manifestă în forme cronice și acute. Acestea din urmă suferă două fază de dezvoltare:

 • inflamator purulent un proces care provoacă creșterea și unirea ulterioară a foci purulente. Sub presiune, țesuturile încep să se înrăutățească, ceea ce cauzează durere severă, care poate să scadă numai în cazul unui flux de puroi.
 • inflamator seros un proces care este însoțit de o grupare de celule sanguine responsabile de imunitatea organismului, precum și de o creștere localizată a capilarelor. Se acumulează fluidul intercelular, se observă sindromul durerii și parodontita.

cronic Stadiul bolii se poate dezvolta din momentul acut sau apare inițial. În acest caz, dezvoltarea parodontitei are loc în trei etape:

 • Stadiul fibros - cea mai scazuta faza, care se manifesta in consolidarea bolii parodontale. Razele X arată doar o creștere a decalajului parodontal, în principal la vârful rădăcinii.
 • Stadiul granulomatos - intermediar faza a procesului inflamator. Există o formare a unei capsule de țesut conjunctiv, concepută pentru a delimita focalizarea inflamatorie. În cavitate apare presiunea, ceea ce duce la o degradare graduală a țesutului osos.
 • Stadiul cronic de tratare a parodontitelorStadiul cronic este faza cea mai progresistă, în timpul căreia există o distrugere rapidă a structurii osoase în zona inflamației, în afară de aceasta, țesutul conjunctiv crește foarte repede. Razele X pot prezenta focare de iluminare cu un contur indistinct al țesutului osos.

De asemenea, această clasificare determină stadiul cronic al parodontitei în faza de exacerbare. Simptomatologia clinică a bolii este similară formei acute a bolii, dar pe raze X simptomele sunt cronice.

Simptomele bolii

Determinarea parodontitei este foarte simplă în ceea ce privește simptomele caracteristice tuturor formelor boală.

Printre acestea:

 • nu există nici o reacție a dintelui afectat la cald sau la rece;
 • partea exterioară a dintelui este supusă unei distrugeri considerabile;
 • prezența durerii atunci când atingeți dinte sau presați-l;
 • schimbarea culorii dintelui;
 • Procesul de detectare nu provoacă dureri, chiar și în timpul expunerii canalelor radiculare.

Forma agravată sau acută a bolii este însoțită de un astfel de set simptome:

 • senzație de dinte dureroasă mărită: în timpul închiderii maxilarului, un punct de contact se simte numai în partea afectată;
 • durere insuportabilă și foarte puternică, care trece la dinții vecini, prin nervul trigeminal dând înapoi câmpului templului sau urechii;
 • Extinderea ganglionilor limfaticisenzația de durere în timp ce atinge zona afectată;
 • umflarea și înroșirea gingiilor și mucoasei în zona de proiecție;
 • mobilitatea dintelor bolnave (dispare ținând cont de scăderea severității procesului de inflamație);
 • o creștere a dimensiunii ganglionilor limfatici.

Un pacient cu parodontită cronică observă rareori un simptom clinic marcat al bolii, toate semnele bolii sunt determinate pe raze X.

Tratamentul parodontitei

Metodele moderne de tratare a rădăcinii dintelui în timpul parodontitei implică o implementare progresivă a unor astfel de manipulări:

 • mecanic prepararea. În acest stadiu, canalele dintelui sunt lărgite, iar curățarea lor se efectuează. Stratul infectat de dentină este îndepărtat și întregul conținut al canalelor este eliminat. În timpul tratamentului stadiului acut al bolii, procesul este însoțit de o ieșire din zona inflamației fluidului special. După ce au făcut toate manipulările, senzațiile de durere sunt slăbite, procesul de inflamație dispare și țesuturile din apropiere nu sunt afectate. În timpul antrenamentului mecanic, dentistul folosește un burghiu, în anumite cazuri și un microscop special.
 • prelucrare antiseptice. Se efectuează dezinfecția canalelor. În unele cazuri, introducerea de droguri. Și este important să nu lăsați drogurile puternice să intre în partea superioară a rădăcinii dintelui. După aceasta se efectuează fizioterapia în canal cu ultrasunete.
 • Completarea canalelor - procesul cel mai responsabil, sarcina lui este de a bloca canalul de-a lungul întregii lungimi. Având în vedere structura unui canal special, este selectat un material de umplere specific și, firește, metoda de umplere.

Ca activitate suplimentară, dentistului i se pot prescrie antibiotice, clătire sau fizioterapie.

Modul popular de tratament al parodontitei

clătiO dată este necesar să spunem că tratamentul parodontitei în căile oamenilor nu poate salva pacientul de boală. Poate doar o scădere temporară a intensității sindromului de durere, de exemplu, cu ajutorul spălărilor hipertensive.

Pentru a face acest lucru, dizolvați într-un pahar de apă fiartă 0,5 linguri. sodă și aceeași cantitate de sare, apoi adăugați câteva picături de iod la soluție. clăti trebuie să se facă la fiecare 2 ore.

Posibile complicații

În absența tratamentului în timp util al parodontitei de orice formă, pot apărea complicații care ar putea fi locale sau generale.

Ultimul set reprezintă diferite simptome ale intoxicării organismului, care sunt cauzate de activitatea activă vitală a microorganismelor patogene. Substanțele eliberate de bacterii, care intră în sângele pacientului, activează organismul în diferite manifestări. Printre acestea poate fi stare generală de rău, o creștere a temperaturii corpului, dureri de cap etc.

Când sângele intră direct germeni, atunci infecția în organe nu este exclusă și aceasta este o complicație gravă în stomatologie numită infecție de sânge sau sepsis.

În parodontita acută, un grup de complicații locale este de asemenea menționat ca un flux care poate trece în flegmon și abcesul zonei maxilo-facială. Este posibil să se determine stadiul acut de osteomielită atunci când osul maxilarului este distrus foarte repede.

Parodontita cronică neglijată este adesea cauza formarea chisturilor, care în timpul proliferării afectează rădăcinile vecine ale dinților. În unele cazuri, acestea trec în sinusul maxilar. Dacă acest neoplasm este supurat, apare o fistula cronică.

Ce se întâmplă dacă dintele suferă după tratamentul parodontitei?

Vizitați medicul dentistFoarte des, pacienții se plâng de durerea care le însoțește pentru o anumită perioadă după umplerea unui dinte bolnav. Acest lucru poate provoca dureri periodice sau acute, în anumite cazuri, sensibilitate ridicată în timpul contactului cu suprafața dinților.

Ce puteți face atunci când vă confruntați cu această problemă și nu aveți ocazia să solicitați ajutor de la medicul dentist? În acest caz, oamenii pot beneficia de medicina tradițională. Iată câteva modalități eficiente în lupta împotriva stomatologiei durere:

 • la inflamație mucoase și dureroase, va fi util să clătiți cavitatea orală cu perfuzia cu celandină. Adăugați 2 lingurițe. apă fierbinte în cantitate de un pahar și permiteți acestui amestec să se infuzeze timp de o jumătate de oră. După răcirea compoziției, utilizați-o în scopul dorit.
 • Când sunteți îngrijorat de durerea pulsată, puteți folosi o bucată de propolis. Încălziți-l în mâini până când se formează o consistență moale și aplicați un dinte pe suprafața gingiei, trebuie să lăsați o mică aplicație. Puteți aplica mai multe bucăți în același timp.
 • Cel mai adesea dezmierdare Cavitatea orală este o soluție sodo-salină. Este necesar să se dizolve 2 lingurițe. aceste componente într-un pahar de apă caldă.

Când procedurile efectuate la domiciliu nu au rezolvat această problemă și dintele continuă să dureze, este obligatorie contactarea medicului dentist pentru ajutor. Medicul va efectua examinarea și va lua măsurile necesare.

Ignorarea simptomelor unei boli atât de grave cum ar fi parodontita va duce cu siguranță la apariția diferitelor complicații, urmate de o singură soluție la această problemă - îndepărtarea dintelui afectat. Numai un pacient poate reacționa la situația în timp util, păstrând astfel sănătatea dinților.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Endodontic stomatologie în stomatologie: ce este?Endodontic stomatologie în stomatologie: ce este?
Ca și în cazul inflamației rădăcinilor, dinții sunt tratați în clinică și acasăCa și în cazul inflamației rădăcinilor, dinții sunt tratați în clinică și acasă
Ce este pulpita: simptome și tratament dentar?Ce este pulpita: simptome și tratament dentar?
Ce este un dinte retinas? Imaginea clinică și metodele de tratamentCe este un dinte retinas? Imaginea clinică și metodele de tratament
Pus în gingie: cauze, simptome și tratamentPus în gingie: cauze, simptome și tratament
Simptomele și tratamentul parodontitei croniceSimptomele și tratamentul parodontitei cronice
Structura parodonțiului și funcțiile saleStructura parodonțiului și funcțiile sale
Periostita maxilarului inferior și superior: cauze, simptome și tratamentPeriostita maxilarului inferior și superior: cauze, simptome și tratament
Tratamentul cu gumă în stomatologie și posibile boliTratamentul cu gumă în stomatologie și posibile boli
Dintele durează cu presiune sau înțepăturăDintele durează cu presiune sau înțepătură
» » Parodontita: Simptomele și tratamentul bolilor
© 2021 amigdas.com