amigdas.com

Simptomele bolii Newcastle la pui

Ce boli pot puiulBoala Newcastle - o boală periculoasă de natură virală, care afectează animalele cu pene. De cele mai multe ori afectează curcani, fazani, porumbei, găini și alte păsări de curte.

Această boală este, de asemenea, cunoscută sub numele de ciumă atipică, pneumoencefalită și pseudoema. Și este flagelul oricărei ferme de păsări. Din acest motiv, boala este în controlul constant al serviciilor veterinare.

Din când în când, epidemiile acestei boli se dezvăluie într-o regiune a țării noastre. Uneori, epidemia poate fi oprită foarte repede, dar mai des trebuie să se lupte mult timp. Faptul este că mulți crescători încearcă să ascundă boala, astfel încât să nu sufere pierderi datorate carantinei impuse întreprinderii.

Descrierea bolii

Boli ale păsărilorBoala Newcastle Bird a luat numele în 1962 din cauza unui focar de ciumă la păsările din Newcastle. Apoi, toți crescătorii locali au pierdut întregul număr de păsări de curte.

Boala Newcastle la puii afectează în primul rând sistemul nervos. Apoi atinge tractul respirator și organul intern al păsărilor.

Agentul cauzal a fost găsit destul de repede. A fost paramytsirus numit PMV-1. Particularitatea acestui virus constă în variabilitatea sa mare. Prin urmare, este destul de dificil să facem acest lucru. De fiecare dată când boala preia forme noi. Din acest motiv, fermierii de păsări de curte care se confruntă cu boala Newcastle nu știu ce să facă.

Este deosebit de dificil de detectat boala Newcastle la puii, deoarece se manifestă diferit în diferite păsări. În plus, nu poate afecta întregul efectiv, ci doar reprezentanți individuali.

În prezent, crescătorii de păsări sunt obligați să efectueze o vaccinare universală a găinilor la fermele de păsări.

Boala Newcastle afectează păsările de toate vârstele. Mai mult, uneori apare la oameni, dar este mult mai ușor. La om, este exprimată ca o boală ușoară și o mică infecție respiratorie.

În sălbăticie, există în mod constant mai mult de 10 soiuri ale acestui virus. Cele mai multe dintre ele sunt inofensive sau se manifestă doar disconfort ușor la păsări. Doar câțiva dintre ei sunt foarte periculoși și duc la o mortalitate ridicată la păsări.

Formele bolii

Boala Newcastle se manifestă în mai multe forme:

 • Grade de boalăFormați Doyle. Se consideră acută și duce la o mortalitate în masă a păsării. În medie, 9 din 10 pui infectați sau curcani peris. Caracteristicile caracteristice ale acestei forme de patologie sunt: ​​slăbiciunea generală - lipsa poftei de mâncare - tulburări de tremor - tulburări ale funcțiilor digestive. În plus, funcțiile de vedere sunt perturbate. Conjunctivita apare în ochi, iar mai târziu se dezvoltă opacitățile corneei. La autopsie puii morți, medicii detectează hemoragii caracteristice în țesuturile sistemului digestiv.
 • Forma flagelului. Acest tip de patologie are loc și în formă acută, dar provoacă mai puțin infectate. De obicei, nu mai mult de jumătate dintre păsările infectate mor. Această formă de boală Newcastle se manifestă prin următoarele simptome: secreția de tuse a mucoasei din respirația grea de cioc. Destul de des curcanii și puicuțele prezintă semne de conjunctivită. Forma de flagel este o amenințare foarte gravă pentru tineri. De regulă, toate puii bolnavi mor.
 • Forma lui Bodetta. Acest tip de boală de Newcastle nu ucide mai mult de o treime din întreaga populație a fermei și, prin urmare, nu este considerată ca fiind foarte periculoasă. Cu toate acestea, puiul de pui poate muri aproape toate. Tulpina care provoacă această formă de patologie este caracterizată de virulență moderată, deci este adesea folosită pentru vaccinarea secundară a păsărilor cu vaccin viu.
 • Forma lui Hitchner. Este relativ ușoară. Puii infectați devin letargici și mâncați prost. Productivitatea lor este redusă drastic. Dacă pasărea dă ouă, ei sunt încă inutili pentru vânzare, deoarece au o coajă foarte subțire. Tulpina acestei varietăți de boală Newcastle este foarte slabă, prin urmare, vaccinurile sunt pregătite pe baza sa.
 • Formă asimptomatică. În caracteristicile sale, acest tip de boală Newcastle seamănă cu o infecție intestinală.

Surse ale bolii Newcastle

Oamenii de știință consideră că următoarele surse sunt cele mai probabile cauze ale infecției:

 • Cum să tratați boala NewcastlePăsări de curte în stadiul bolii sau sănătoase, dar individul suferă de boală.
 • Puii vaccinați, care, la momentul vaccinării, au slăbit imunitatea.
 • Păsări sălbatice.
 • Diferite insecte.
 • Rozătoarelor.
 • Omul.

Boala Newcastle se poate răspândi în diferite moduri:

 • Infecție Ptsi a boliiAir way. Oamenii de știință au demonstrat că, cu suficientă energie eoliană, virusul se poate răspândi prin curenții de aer pe o distanță de până la 10 km. În casa de păsări, agentul cauzal al bolii Newcastle se răspândește cel mai adesea prin sistemul de ventilație.
 • Prin apă. Infectia apare daca berea bea de la un betiv cu un animal bolnav.
 • Calea de contact. Virusul poate rămâne activ în timp ce se află pe pene și ouă.
 • De la om, dacă el se îngrijește în același timp de păsările sănătoase și bolnave.
 • Prin inventarul utilizat în casa de păsări.
 • Prin excrețiile din corpul puilor bolnavi.

Semnele comune de boală la păsările de curte

Este demn de remarcat acest lucru simptomatologia generală a bolii depinde în mare măsură de tulpina care a lovit pasărea. În plus, prezența sau absența vaccinării afectează semnele de patologie.

Când un virus intră în corpul unui pui cu apă sau alimente, acesta trece literalmente prin câteva zile în fluxul sanguin și provoacă o încălcare a barierei hemato-encefalice. Viralemia se dezvoltă. Din acest motiv, numeroase hemoragii locale apar în organele interne ale păsării.

Virusul se răspândește prin sânge către toate organele și țesuturile, dar, în cea mai mare parte, dăunează sistemului respirator, digestiei și sistemului nervos central. De la infecție până la apariția primelor semne de boală de Newcastle este de numai 3 zile.

În cazul în care boala Newcastle afectează puii nevaccinați, atunci patologia va interveni în mod inevitabil în formă acută. Dacă nu găsiți pasărea bolnavă la timp (nu este ușor să o faceți), atunci în câteva zile toate efectivele de pui vor fi infectate.

O pasăre bolnavă poate fi recunoscută prin următoarele semne:

 • Stă într-un loc cu capul în jos.
 • Scurge curge din cioc.
 • Puiul sufocă.
 • Are diaree.

În câteva zile animalul bolnav va muri.

Metode de tratare a bolii NewcastleCând un virus afectează sistemul nervos, la pui, coordonarea mișcărilor este afectată. Gatul este răsucite și fixat la un unghi nenatural. Puii individuale au crampe și paralizia membrelor. Diareea devine verde.

Dacă tractul respirator este rănit, respirația este întreruptă la puieți. Începe să bâlbâie și să bea. În viitor, problemele de respirație se adaugă la conjunctivită și la edemul pleoapelor. După câteva zile, astfel de păsări mor de sufocare. În cazuri rare, patologia găinilor trece într-o etapă cronică.

Este demn de remarcat faptul că boala Newcastle afectează cel mai adesea fermele mari și fermele de păsări. Acest lucru se explică prin aglomerarea mare a animalelor și circulația prelungită a virusului între păsările altoite.

Diagnosticul bolii Newcastle

Când faceți un diagnostic medicii veterinari folosesc o abordare cuprinzătoare și efectuează un studiu al probelor în laborator, ținând cont de semnele clinice și de datele etipisotologice. Un rol special în diagnostic este dat autopsiei păsării moarte.

Virusul este izolat, de regulă, prin infectarea embrionilor de pui. Ulterior, fluidul din jurul fătului este testat pentru reacții serologice. În plus, pot fi utilizate diferite celule pentru a determina varietatea virusului.

De ce se desfășoară aceste studii? Pentru a separa boala Newcastle de alte boli cu simptome asemănătoare: gripa aviară, bronșita infecțioasă, înfrângerea păianjenilor cu spirochete.

Este posibil să salvați o pasăre?

Cel mai adesea boala Newcastle nu are sens. Virusul nu reacționează la influențele externe și duce la cazul pasărelor. Din acest motiv, păsările bolnave sunt ucise, după care corpurile lor sunt incinerate.

Dar aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a opri răspândirea bolii. Pentru a scăpa de virus, trebuie să procesați cu atenție locurile unde au fost ținute puii.

În primul rând, toate așternuturile sunt scoase din casa de păsări și arse. După aceea, toate suprafețele din incintă sunt tratate cu substanțe precum:

 • Soda caustică.
 • Acid carbolic.
 • O soluție de formalină.
 • Alcoolul.

După tratament, casa este închisă cel puțin o lună. După carantină, este necesar un al doilea tratament chimic al casei.

Fermierii de păsări sunt interzise să facă următoarele:

 • Scoateți pasărea.
 • Scoateți ouăle.
 • Să vândă carnea de pasăre ciocănită, în jos și pene.

Este necesar să se interzică accesul întreprinderii la persoane neautorizate.

Este permisă consumarea cărnii de pasăre sacrificată pentru hrană, dar numai după provarcki minuțios.

Prevenirea bolii Newcastle

Prevenirea bolii Newcastle este următorul:

 • Formarea corectă a efectivului de pui.
 • Evitarea contactului dintre păsări de curte și rudele sălbatice.
 • Activități de dezinfectare regulate.

În plus, se recomandă măsuri preventive specifice. Este vorba despre vaccinarea păsărilor de curte cu vaccinuri inactivate și vii.

Când se recomandă vaccinarea găinilor? Dacă sunt ținute la o întreprindere mare, atunci întotdeauna. În ferme mici, medicul veterinar acceptă decizia de vaccinare. Pentru a face acest lucru, trebuie să aibă informații complete despre această boală în această zonă.

Se recomandă vaccinul în următoarele cazuri:

 • Dacă în imediata vecinătate există o întreprindere mare de păsări de curte.
 • La fermă, boala Newcastle a fost înregistrată anterior.
 • Dacă au apărut focare ale bolii în zonă.

Boli ale păsărilorÎncepătorii ar trebui să fie conștienți de faptul că materialul de reproducere achiziționat de la o întreprindere mare ar putea avea imunități. Puii o primesc de la mamă prin ou. Când cresc, vor fi mai puțin vulnerabili la infecții.

Ambele vaccinuri inactive și vii pot fi utilizate pentru vaccinare. Principala lor diferență constă în activitatea virusului conținut în ele.

Vaccinurile vii pot fi destul de periculoase. Ele provoacă adesea dezvoltarea bolilor respiratorii. De regulă, acestea sunt folosite numai pentru vaccinarea animalelor tinere. Procedând astfel, urmați cu atenție recomandările din instrucțiunile privind medicamentul.

Vaccinarea se efectuează printr-o metodă individuală. Medicul veterinar ia fiecare pasăre în mâinile sale și picură în ochi sau nasul medicamentului.

Rezultatul vaccinurilor vii este foarte rapid, dar persistă doar 3 luni. Dacă pentru puii de carne nu este o problemă, atunci pentru straturi acest lucru este foarte mic.

Vaccinurile inactivate sunt cele mai des folosite pentru vaccinarea straturilor. Dacă populația este mare, atunci pentru a accelera procesul, medicii veterinari recurg la ajutorul unui vaccinator automat.

Vaccinurile inactivate se aplică după cum urmează:

 • Puii de carne sunt altoiți la vârsta de 10-15 zile.
 • Puii de rase de ouă sunt inoculați o dată pe zi în cea de-a 120-a zi.

Merită să ne amintim că vaccinul nu poate fi aplicat găinilor ouătoare, care sunt la vârf de producție de ouă.

Cu un număr mare de efective de pui, nu este necesar să se utilizeze un vaccinator. Este posibil să faceți mai ușor: beți un vaccin viu. O astfel de protecție împotriva bolii de Newcastle va avea o durată scurtă de viață, dar destul de eficientă. Acest tip de vaccinare este cel mai potrivit pentru puii de carne.

Este boala Newcastle periculoasă pentru oameni?

O persoană poate deveni infectată cu această boală. Acesta va prezenta aceleași simptome ca și gripa obișnuită.

Infecția poate apărea numai în câteva cazuri:

 • Persoana nu a respectat regulile de igienă personală.
 • Pentru o lungă perioadă de timp în contact cu păsările bolnave.
 • Respirat în praful care conține agentul cauzal al bolii.

Tratamentul bolii de Newcastle la om ar trebui să înceapă odată cu apariția primelor semne de patologie. Terapia constă în administrarea a 4 comprimate de metronidazol pe zi: 2 bucăți dimineața și seara. De asemenea, se recomandă să beți mult lichid cald și să mâncați miere naturală.

În cazul în care semnele bolii apar la copil, tratamentul la domiciliu nu ar trebui tratat. Este necesar să arătați copilul unui specialist cu experiență.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Totul despre boli le curcan semne și tratamentTotul despre boli le curcan semne și tratament
Boli ale porumbeilor și tratamentul acestora: o descriere a simptomelorBoli ale porumbeilor și tratamentul acestora: o descriere a simptomelor
Bolile bolilor: simptome de boală, tratament, fotografieBolile bolilor: simptome de boală, tratament, fotografie
Boala Newcastle la pui: cauze, semne, prevenireBoala Newcastle la pui: cauze, semne, prevenire
Boli ale puiilor și aspecte ale tratamentului acestoraBoli ale puiilor și aspecte ale tratamentului acestora
Boala lui Marek la pui: tratament și prevenireBoala lui Marek la pui: tratament și prevenire
Cum să identificați corect simptomele bolii la pui și să le tratațiCum să identificați corect simptomele bolii la pui și să le tratați
Baykox pentru păsări de curte. Instrucțiuni de utilizareBaykox pentru păsări de curte. Instrucțiuni de utilizare
Amprolium în medicina veterinară: instrucțiuni de utilizare pentru păsăriAmprolium în medicina veterinară: instrucțiuni de utilizare pentru păsări
Conținutul rasei Pavlov de puiConținutul rasei Pavlov de pui
» » Simptomele bolii Newcastle la pui
© 2021 amigdas.com