amigdas.com

Boala de piatră salivară: diagnosticarea și tratamentul pietrelor salivare

Simptomele bolii salivare a pietrelorSaliva umană conține bacteriolizine și alte substanțe bacteriostatice. Ei, la rândul lor, slăbesc creșterea salmonelei, pneumococilor. De aceea, salivă pentru oameni este un antiseptic natural, și orice tulburări, cum ar fi bolile glandelor salivare, pot duce la consecințe neplăcute. Și totuși de ce sunt bolile glandelor salivare periculoase pentru viața umană?

Glandele salivare protejează cavitatea bucală de uscare, răspunde de mestecarea și tăierea mâncării, articularea, gustul, curățarea și protejarea dinților de efectele termice sau mecanice. Medicii interni și străini au indicat întotdeauna relația glandelor salivare cu alte sisteme și organe în corpul uman: glanda pituitară, sistemul nervos. În plus, acestea produc în mod independent enzime, hormoni, interacționează cu glandele tiroide și sexuale. Ele sunt situate în membrana mucoasă a limbii, buzelor, obrajilor, palatului și joacă un rol important în digestia și protejarea cavității bucale de bacterii.

Cum participă glanda salivară la procesul digestiv? Faptul că compoziția include enzime speciale ale glandelor (proteaze, fosfataze), minerale, proteine, cationi de calciu, magneziu, sodiu și potasiu. Datorită lor, mâncarea este zdrobită și parțial dizolvată de saliva pentru digestia ulterioară în sucul gastric. S-ar părea că mâncarea în gură nu este lung - doar câteva secunde, dar acest lucru este suficient pentru a începe digestia. Perturba procesul poate ptyalolithiasis tratament care va ajuta la evitarea disfuncția glandelor salivare.

Despre boala de piatră salivară

Pietrele glandelor salivare în canale apar destul de des în glanda submandibulară. Rareori în glandele sublinguale și parotide. Sialoliticoza poate să apară la bărbați și femele, mai des la persoanele în vârstă.

Pietrele din glandele salivare poate cântări 5-30, acestea sunt netede, ovale, în interiorul lor există o structură stratificată, în care a concluzionat, uneori, orice corp străin. Pietrele din imaginile sunt foarte asemănătoare cu dinții, și ele sunt compoziție foarte asemănătoare: 70% din fosfat de calciu, 5% carbonat de calciu, potasiu, magneziu, sodiu, clor, fier, materia organică.

Etiologia pietrelor nu a fost încă stabilită, dar există multe ipoteze despre mecanismul de apariție a pietrei. Se crede că se poate forma o boală de saliva din piatră datorită introducerii unui corp străin în canalele glandelor, în jurul căreia se formează o sare calcaroasă. Potrivit unui alt aviz, formarea sialoadenitei este afectată de microorganisme, datorită activității căreia funcționarea conductei este întreruptă, iar elementele celulare sunt respinse. Ei, la rândul lor, formează un nucleu înconjurat de săruri.

De ce apare boala de pietre salivară?

Medicina moderna nu stie exact ce poate duce la dezvoltarea acestei boli. dar Următorii factori favorizanți sunt cunoscuți:

  • De ce există boală de saliva de piatrăleziuni mecanice, care includ dislocarea, impactul maxilarului, traumatisme din dinți distruși sau proteze, vânătăi și corpuri străine care intră în cavitatea bucală;
  • coagularea prea mare a sângelui;
  • încălcări ale metabolismului calciului;
  • înfrângerea glandelor salivare;
  • purulente, chisturi, abcese și granuloame ale glandelor;
  • o structură genitală incorectă a maxilarului, din cauza căreia se acumulează un secret în canale, ceea ce duce în cele din urmă la sedimentare, stagnare și sedimentare;
  • perturbarea metabolismului mineral.

În general, toate cele de mai sus conduc aproape întotdeauna la staționarea secretului în canale. Sedimentul format este colectat în pietre mici de glande salivare și apoi în formațiuni mari de sare. Cu cât mai multe astfel de pietre în canale, cu atât este mai puternic plută.

Simptomele bolii

Pietrele cauzate de glanda salivară umflarea feței, a gâtului, a maxilarului și a urechilor, deoarece în canale se colectează o cantitate mare de lichid, care nu poate scăpa din priză. Acești conuri sunt dureroși, dar pot fi cu ușurință gropați și pot determina locul unde s-a format piatra. Uneori, un pacient nu-și poate deschide gura, nu mănâncă sau chiar nu vorbește. Pietrele salivare mari reprezintă un pericol pentru viață, deoarece aportul alimentar este imposibil. Pacientul simte suprasolicitarea mușchilor de pe față, cavitatea orală se usucă și se rupe.

Tratamentul bolii de piatră salivară este cel mai bine realizat în stadiile incipiente, deoarece este periculos pentru infecții și dezvoltarea proceselor purulente în canalele salivare. Condiția umană se deteriorează rapid din cauza malnutriției, există gust și miros neplăcut din gură. În viitor, inflamația poate duce la conducta parotidă. Țesuturile glandulare sunt transformate în țesuturi fibroase. Glanda devine inegală și funcția sa se deteriorează treptat.

Metode de diagnostic și tratament

Cum se trateaza boala de piatra salivaraCu astfel de simptome, medicul trebuie tratat imediat. La recepție se numește radiografie, datorită cărora puteți vedea piatra glandei salivare și, uneori, va conține un corp străin.

Dar se întâmplă că razele X nu pot arăta prezența inflamației, deși pacientul se plânge de o producție insuficientă de saliva și durere în zona maxilarului sau a gâtului. În astfel de cazuri, un agent de contrast, iod, este turnat în canal și o structură detaliată a canalului și a pietrei în glanda salivară poate fi văzută în imagine. După examinare, medicul palpatează zona afectată și efectuează un interviu pacient. În cele mai multe cazuri, un profesionist determină imediat sialolitizia și prescrie tratamentul.

Tratamentul poate fi atât conservatoare (terapie medicamentoasă) cât și chirurgicală. Terapia conservativă implică utilizarea agenților antiinflamatori și antibacterieni. Senzațiile dureroase scad cu ajutorul medicamentelor de durere. Și este, de asemenea, necesar să se clătească în mod regulat cavitatea bucală cu medicamente antiseptice pentru a preveni dezvoltarea unui proces purulente. În plus, pacientul este recomandat pentru masaje, electroforeză, ozonizare și hirudoterapie.

Ce se întâmplă dacă boala a trecut într-o etapă serioasă? În astfel de cazuri, o operație este efectuată sub anestezie prin infiltrare. Tactica operativă este după cum urmează: piatra este îndepărtată când este localizată în conducta submandibulară sau parotidă. Dacă este în glanda parotidă, atunci se recomandă ca piatra să fie îndepărtată împreună cu glanda.

Operațiunea merge astfel: țesuturile moi sunt anestezite cu o soluție de 1% novocaină, iar apoi chirurgul, folosind o sondă, ajunge la piatră. Medicul face mici incizii până când piatra poate fi îndepărtată cu ușurință. Apoi, folosind chiureta, chirurgul îndepărtează piatra din zona afectată și aplică o cusătura. Uneori, o parte a conductei cu piatra este îndepărtată deoarece este imposibilă îndepărtarea pietrei salivare.

Opiniile privind intervenția chirurgicală sunt ambigue, în ciuda faptului că rezultatele clinice sunt favorabile. După îndepărtarea pietrei în 25% din cazuri există o recădere a bolii și următoarele complicații:

  • afectarea nervilor linguali, sublinguali și faciali;
  • infecția canalului bandajat;
  • formarea fistulei salivare.

Simptomele bolii salivare a pietrelorÎn cazuri rare, chirurgia poate duce la pareza nervului facial datorită unei tăieri incorecte a chirurgului sau a presiunii mecanice asupra nervului (de exemplu, unelte). Dar după 4 luni pareza dispare complet, mai ales după sesiunile de fizioterapie. Majoritatea chirurgilor se opun eliminarii pietrei impreuna cu glanda, argumentand asta funcția glandei se poate recupera după intervenția chirurgicală.

Unii încearcă să elimine formațiuni de sare acasă. Medicii tratează acest aspect destul de sceptic, dar unele metode ajută puțin. De exemplu, o soluție cu sare și bicarbonat de sodiu are un efect de dezinfectare. Este necesar să se dizolve o lingură de sodă într-un pahar de apă sărată caldă. În curs se poate merge, de asemenea, ceai de plante de mușețel, menta, salvie și scoarță de stejar. Practica arată că acestea vor ajuta la spălarea pietrelor mici din conducte. Cu boala avansata, metodele folclorice nu ajuta, dar le puteti folosi ca terapie suplimentara.

perspectivă

Prognoza bolii de piatră salivarăÎn jumătate de cazuri după recuperare, este posibil recadere datorată scăderii funcționalității glandei. Prin urmare, unele clinici efectuează o operație suplimentară pentru a extinde conducta. Datorită acestui fapt, scurgerea saliva are loc mai repede, iar probabilitatea de formare a pietrelor repetate scade. Anterior, astfel de operații au fost efectuate numai de otolaringologi și chirurgi, dar acum există tot mai mulți dentiști care pot diagnostica corect și pot efectua operațiile cu succes.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce este salivarea, cauzele și consecințele încălcării saleCe este salivarea, cauzele și consecințele încălcării sale
Cum se trateaza stomatita in limba: descriere si metode de tratament la adultiCum se trateaza stomatita in limba: descriere si metode de tratament la adulti
Care este chistul de retenție al buzei inferioare?Care este chistul de retenție al buzei inferioare?
De ce are loc respirația urâtă: cauzele și tratamentulDe ce are loc respirația urâtă: cauzele și tratamentul
Cum se trateaza cheilita pe buzele adultilor si copiilorCum se trateaza cheilita pe buzele adultilor si copiilor
Cancerul oral: cauze, simptome, tratament și prevenireCancerul oral: cauze, simptome, tratament și prevenire
Structura și funcția cavității bucaleStructura și funcția cavității bucale
Care sunt cauzele gustului iodului din gură și ce trebuie să faceți cu privire la acestaCare sunt cauzele gustului iodului din gură și ce trebuie să faceți cu privire la acesta
Simptomele și tratamentul oreionului la copiiSimptomele și tratamentul oreionului la copii
Contribuția amigdalelor la sănătate, rolul amigdalelor palatin și faringianContribuția amigdalelor la sănătate, rolul amigdalelor palatin și faringian
» » Boala de piatră salivară: diagnosticarea și tratamentul pietrelor salivare
© 2021 amigdas.com