amigdas.com

Imaginea clinică a glossitei desquamative, tratamentul patologiei

Simptomele boliiGlosita desquamativă este o boală inflamatorie în care membrana mucoasei limbii este afectată. Progresia patologiei duce la formarea focarelor netede roșii și albe. Descuamarea epiteliului provoacă disconfort sever și afectează calitatea vieții. Odată cu dezvoltarea patologiei, limba poate fi acoperită cu fisuri, ele, la fel, apar din detașarea țesutului epitelial.

Glossită desquamativă manifestata prin arsura in gura, pacientul are dificultati in a manca. Datorită iritației receptorilor, situată pe limbă, senzațiile de gust sunt încălcate.

Caracteristicile glositei desquamative

Este important să se acorde atenție semnelor de glossitis desquamative. Dacă observați că mucoasa limbii sa schimbat și că pe suprafața epiteliului apar pete albicioase, consultați un terapeut. Medicul va efectua un examen și va vorbi despre cauza presupusă a bolii. Tratamentul glosinelor desquamative ar trebui să fie în timp util! Diagnosticul implică examinări vizuale, teste biochimice și microbiologice. Pe baza analizei, puteți identifica cauza bolii.

Descuamarea este asociată cu procesele atrofice, care apare în limba mucusului. În medicină, puteți găsi termenul "limba geografică", aceasta este glossita. Acest nume a devenit pe scară largă, deoarece leziunile seamănă cu o hartă geografică. Manifestările patologice pot muta și migra dintr-un loc în altul. Patologia luată în considerare depășește adulții și copiii: vârsta nu contează. Glossita desquamative este mai vulnerabilă la femei.

Cauzele patologiei

Cum se trateaza glossita desquamativeSpecialiștii nu pot da un răspuns lipsit de ambiguu la întrebarea: de ce apare glossita desquamative. Cauza presupusa a bolii - modificări ale structurii mucoasei. Aceste modificări pot fi asociate cu tulburări trofice. În majoritatea cazurilor, este diagnosticată descuamarea independentă, totuși patologia poate apărea pe fondul altora. Factorii predispozanți - purtarea protezelor, rănirea cavității bucale.

Boala la un copil poate fi asociată cu dentare. Limba are o membrană mucoasă sensibilă, în acest sens - este mai predispusă la reacții degenerative-distrofice. Glosita desquamative poate apărea pe fondul unor patologii severe. Dacă pacientul este diagnosticat cu boală GI sau a ductului biliar, se poate dezvolta glossita. Factorul predispozant este hipovitaminoza. Această patologie se observă și în cazul bolilor sistemului circulator. Glosita desquamative poate apărea în timpul sarcinii.

Factori predispozanți la afecțiune: lupus eritematos sistemic, reumatism, dermatoză. La unele persoane, descuamarea se face pe fundalul gripei, febrei tifoide, scarlatului. Pentru a evita patologia, trebuie să tratați infestările cu viermi, dysbioza la timp. Dacă pacientul este angajat în auto-medicație și antibiotice necontrolate, pot să apară consecințe grave până la intoxicație și asfixiere. Auto-terapia poate duce, de asemenea, la glossitis. Patologia poate fi transmisă prin moștenire.

clasificare

Există 3 forme ale bolii.

  1. Semne de glossitis desquamativeSuprafață. În acest caz, limba este clar definită, netedă la punctele de atingere. Formațiile patologice au o culoare roșie bogată. În plus față de pete, limba poate forma benzi, membrana mucoasă nu este complet afectată. Patologia se caracterizează prin mâncărime, arsuri.
  2. Hiperplastice. Boala conduce la formarea de focalizări focale, iar pe limbă se formează un înveliș alb, gălbui sau gri. Glossita hiperplastică desquamativă provoacă disconfort grav, pacientul simte că există un corp străin în gură.
  3. Lichenoidă. În acest caz se formează focare de descuamare migratoare, crește papilele cu ciuperci, persoana simte o senzație de arsură în gură, membrana mucoasă a limbii devine foarte sensibilă.

Imagine clinică

Simptomele apar brusc, în cele mai multe cazuri o persoană nu bănuiește că este bolnav. Pe membranele mucoase apare limba pulbere alb-gri, după 2 zile placa devine umflat, apoi - exfoliate, și în locul ei se formează la fața locului neted roșu apare atrofie filiform papile. Câteva zile mai târziu, epiteliul este restabilit.

Descuamarea se caracterizează prin formarea de focuri multiple, în timp ce acestea au forme diferite. În majoritatea cazurilor, sunt afectate zonele extinse ale limbii. Cu progresia bolii, se observă keratinizarea și detașarea plăcii albicioase. Glossita desquamative este adesea detectată în timpul unui examen de diagnostic la dentist. În funcție de gradul bolii, pacientul poate avea probleme cu vorbirea.

Glosita are un curs prelungit, la pacienți, de regulă, este diagnosticată o formă cronică. Boala se înrăutățește dacă o persoană este supusă stresului psihoemoțional. Exacerbarea este posibilă cu o recădere a patologiei somatice. Această afecțiune poate fi însoțită de slăbiciune, stare generală de rău, la unii pacienți creșterea ganglionilor limfatici regionali.

Măsuri de diagnosticare

Cauzele glossitei desquamativePentru a identifica boala, trebuie să efectuați un studiu cuprinzător. Medicul dentist examinează cavitatea bucală, colectează o anamneză, dezvăluie starea ganglionilor limfatici. În viitor, sunt desemnate metode suplimentare de examinare. Înainte de tratamentul glositei desquamative, trebuie să treci un test de sânge, de asemenea necesită teste serologice.

Boala poate duce la un spasm de capilare, localizat pe limbă, reacțiile patologice conduc la formarea focarelor inflamatorii. Diagnosticul implică, de asemenea, cultura bacteriologică a frotiului din cavitatea bucală. Testele suplimentare permit confirmarea sau excluderea bolilor microbiene, fungice. Diagnosticul diferențial este necesar pentru a exclude posibilitatea invaziei parazitare. În timpul examinării este necesară diferențierea afecțiunii de lichenul roșu plat.

Cum se efectuează tratamentul?

În primul rând, imaginea clinică și cauza bolii sunt stabilite. Terapeutul îl direcționează pe medicul dentist, de asemenea, este necesar să vizitați endocrinologul, alergologul. Dacă pacientul a fost diagnosticat cu glossită secundară, trebuie efectuată terapia bolii de bază și salubrizarea cavității bucale. Tratamentul glossitei desquamative poate sugera psihoterapia. Cu această patologie, trebuie să urmați o dietă! Ar trebui să renunți la alimente grele, una care traumează membranele mucoase ale limbii. Băuturi alcoolice contraindicate categoric, mâncăruri fierbinți și picante.

În astfel de boli, hrana este indicată de tipul de cartofi piure. Tratamentul glosinelor desquamative trebuie să fie complex. Medicul numește:

  • antihistaminice;
  • medicamente antiinflamatoare;
  • complexe de vitamine.

Boala limbiiLa senzația de arsură exprimată utilizați antiseptice și soluții de înmuiere. Un efect bun împotriva descuamării este dat de medicamentele pe bază de extracte de plante și vitamina A. Dacă boala este însoțită de durere, trebuie luate analgezice. În marea majoritate a cazurilor, tratamentul cu glossitis desquamative oferă rezultate bune!

Pacientului i se pot prescrie agenți antibacterieni și antifungici, precum și medicamente pentru întărirea imunității. Dacă descuamarea are un sindrom de durere intolerabilă, sunt prescrise blocadele Novocain. În concluzie, observăm că tratamentul glossitisului desquamative ar trebui să fie în timp util.

Patologia nu reprezintă o amenințare pentru viață, ci cauzează un disconfort fizic serios. Focile emergente nu pot deveni maligne, dar pot elimina factorii predispozanți. Se recomandă să conducăți un stil de viață sănătos, să respecte igiena cavității orale, să efectueze măcinarea sigiliilor. Este important să renunțați la obiceiurile nocive, deoarece acestea predispun la această boală.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
De ce există o scurtă galbenă în limba copilului?De ce există o scurtă galbenă în limba copilului?
De ce durează vârful limbii, ce tratament este necesarDe ce durează vârful limbii, ce tratament este necesar
Ce este un dinte retinas? Imaginea clinică și metodele de tratamentCe este un dinte retinas? Imaginea clinică și metodele de tratament
Plastice de frenul scurtat al limbii cu laserPlastice de frenul scurtat al limbii cu laser
Ulcerații în gură: cauze, simptome, tratament și prevenireUlcerații în gură: cauze, simptome, tratament și prevenire
Candidoza stomatitei la copii și adulțiCandidoza stomatitei la copii și adulți
Pete în limba unui copil, tratamentPete în limba unui copil, tratament
Limba de arsură: cauze și tratamentLimba de arsură: cauze și tratament
Puncte în limba copilului: cauze, tipuri și descrierePuncte în limba copilului: cauze, tipuri și descriere
Coșurile de pe limbă sunt mai aproape de laringel: cosuri roșiiCoșurile de pe limbă sunt mai aproape de laringel: cosuri roșii
» » Imaginea clinică a glossitei desquamative, tratamentul patologiei
© 2021 amigdas.com