amigdas.com

Stomatita virală la copii: simptome și tratament

Boli ale cavității orale la copiiStomatita virală este o boală periculoasă a cavității bucale. De regulă, boala se simte simțită prin numeroase erupții sub formă de eroziuni și mici ulcerații hemoragice pe suprafața mucoasă a limbii, buzelor, obrajilor și nasului. În cazuri mai severe, pacientul poate prezenta următoarele simptome: febră, durere severă și arsură în timpul meselor, intoxicație, care este însoțită de febră, scaun, erupție cutanată și conjunctivită.

Tratamentul bolii trebuie efectuat numai sub supravegherea medicului curant, deoarece stomatita virală poate provoca complicații grave.

În cele mai multe cazuri, stomatita virală se dezvoltă pe fondul înfrângerii cu herpes, localizate pe buze. Copiii cu vârsta sub trei ani sunt mai susceptibili să dezvolte boala.

Dacă o persoană are o imunitate puternică, atunci boala trece foarte repede. Cu un sistem imunitar slăbit, stomatita virală poate continua într-o formă cronică și se exacerbează periodic.

Boala este contagioasă, așa că ar trebui să limitezi contactul cu bolnavii. Acest lucru este important atunci când vine vorba de starea de sănătate a unui copil al cărui sistem imunitar nu este complet format.

Perioada de incubație latentă, de incubație variază de la trei zile la două săptămâni, timp în care stomatita nu se manifestă. De asemenea, infecția poate fi în organism pentru o lungă perioadă de timp într-o stare "inactiv". În acest caz, purtătorul virusului, fără să știe, reprezintă un pericol pentru ceilalți.

Stadiul activ al bolii durează până la 8-10 zile. La sfârșitul acestei perioade, pacientul încetează să mai fie periculos pentru ceilalți.

Tipuri de stomatită virală

Cum se trateaza stomatita la copiiÎn funcție de agentul patogen și de localizarea leziunii, experții identifică mai multe forme ale bolii.

herpetică - se poate dezvolta la un copil care este în contact doar cu membrii familiei. Aceasta este una dintre formele severe ale bolii. Cursul depinde de starea de imunitate a copilului.

De obicei, boala este insotita de simptome, cum ar fi febra, limfatici de extindere nod, greață, vărsături, diaree, erupții cutanate pe suprafețele mucoase ale buzelor, în jurul nasului și gurii, care, după un timp de spargere și sunt convertite în răni deschise.

Stomatita fungică sau candidoasă Se caracterizează printr-o acoperire cerată albă sau gri în limba, suprafața buzelor, gingiilor și limbii. Dacă nu sunt tratate, ele pot deveni filme dense. În același timp, copilul suferă de durere severă, este capricios și refuză să mănânce. Stomatita fungică este numită, de asemenea, aftoasă. Boala se dezvoltă la sugari și copii mici.

Stomatita aftoasă se dezvoltă la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, patologiile tractului gastro-intestinal și tendința la reacții alergice. Boala poate fi declanșată de deteriorarea mecanică a membranei mucoase a gurii, atunci când copilul își mușcă buzele sau obrajii. Cu stomatita aftoasă pe mucoasă, se dezvoltă ulcere de formă rotundă - afte cu o culoare galben-albă și înroșirea de-a lungul marginilor. Rănile sunt destul de dureroase, astfel încât copilul poate refuza să mănânce.

Dezvoltarea de stomatită virale este un rezultat al expunerii la agenții patogeni, cel mai adesea este virusul herpes, rubeola, varicela, gripa, enterovirus, amigdalita sau faringita.

Cauzele stomatitei virale

Cauzele apariției stomatitei virale la copii și adulți sunt oarecum diferite.

De regulă, copiii sub vârsta de patru ani sunt expuși riscului de a dezvolta stomatită virală. Boala poate fi cauzată de următoarele motive:

 • Semne de stomatită la copiisistemul imunitar slab al copilului;
 • infecție prin utilizarea obiectelor obișnuite de uz casnic, a vesela, a prosoapelor și a jucăriilor;
 • bolile infecțioase recent transferate;
 • Bolile dentare și igiena orală necorespunzătoare;
 • lipsa de vitamine în organism;
 • mici leziuni sau arsuri ale mucoasei bucale cauzate de utilizarea alimentelor calde sau reci /

Dezvoltarea stomatitei la adulți foarte des asociate cu obiceiurile dăunătoare existente sau boli dentare, cum ar fi gingivita, carii sau parodontita.

Stomatita virală se poate manifesta prin igiena orală insuficientă sau prin utilizarea mijloacelor igienice proaste.

Cauzele bolii pot fi dezechilibru alimentar, lipsa de vitamine în organism sau leziuni minore ale gurii.

Indiferent de vârstă, animalele de companie pot fi sursa de infecție, pe care o îmbrățișează, sărute sau împărtășesc alimente cu ele.

Cum se transmite stomatita virala?

Principalele metode de transmitere a stomatitei virale sunt:

 • în aer, în care o persoană inhalează aerul poluat de microorganisme;
 • contact - virusul este mult timp pe pielea transportatorului și nu se manifestă în nici un fel. Infecția apare atunci când îmbrățișați, sărutați, tremurați mâinile, folosiți obiecte obișnuite de uz casnic;
 • prin sânge când folosiți foarfece, vizitați saloane de tatuaj.

Infecția poate apărea oriunde, deoarece virusul este la suprafață și o persoană poate să nu fie familiarizată cu sursa de infecție.

Simptomele stomatitei virale

Detectarea stomatitei virale la copiii mici este foarte dificilă, deoarece are simptome asemănătoare cu gripa, durerile de gât sau boala catarală.

Principalele simptome ale stomatitei virale la un copil sunt:

 • Stomatita copiilorsporirea separării saliva;
 • ganglioni limfatici extinse;
 • creșterea temperaturii corpului;
 • hiperemia mucoasei bucale;
 • respirația urâtă;
 • pierderea apetitului;
 • slăbiciune;
 • tulburări de somn, anxietate crescută;
 • apariția leziunilor pe mucoasa cavității bucale;
 • dificultăți la înghițire;
 • umflarea și înroșirea gingiilor

Diagnosticul stomatitei virale

Dificultatea diagnosticării este că un copil mic nu poate explica ce îl deranjează. Foarte adesea copiii se plâng de durere de dinți, când examinarea relevă leziuni ale suprafeței gingiei.

tratament

Caracteristici ale tratamentului stomatiteiPentru tratamentul stomatitelor virale nu necesită utilizarea de medicamente antibacteriene. De regulă, medicul prescrie agenți imunomodulatori, un complex de vitamine.

La temperaturi ridicate este permisă utilizarea agenților antipiretici și analgezici.

Pentru a evita deshidratarea și intoxicația organismului este necesar să oferiți copilului o mulțime de băuturi.

Pentru tratamentul decocturilor de plante medicinale: mușețelul, calendula, mama-mama-vitregă, coaja de stejar, salvie sunt utilizate pe scară largă.

Tratamentul recomandat al mucoasei gurii cu spray-uri speciale.

Pentru a vă asigura că copilul nu are disconfort și durere, o dietă cu recipiente lichide sau semi-lichide. Utilizarea de citrice, ciocolată, alimente acide sau calde poate agrava situația, provocând iritarea suprafeței afectate.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se trateaza stomatita in limba: descriere si metode de tratament la adultiCum se trateaza stomatita in limba: descriere si metode de tratament la adulti
Stomatita intr-o gura: din cauza a ceea ce se intampla si cum sa trateziStomatita intr-o gura: din cauza a ceea ce se intampla si cum sa tratezi
Care sunt leziunile albe din gură?Care sunt leziunile albe din gură?
Cum de a recunoaște rapid o stomatită virală la un copilCum de a recunoaște rapid o stomatită virală la un copil
De ce se acumulează o placă albă în gâtul unui adultDe ce se acumulează o placă albă în gâtul unui adult
Cum să scapi de carii acasăCum să scapi de carii acasă
Ulcerații în gură: cauze, simptome, tratament și prevenireUlcerații în gură: cauze, simptome, tratament și prevenire
Candidoza stomatitei la copii și adulțiCandidoza stomatitei la copii și adulți
Stomatita aftoasă: cauze, simptome și tratamentStomatita aftoasă: cauze, simptome și tratament
Răni în gură și cauze de tratamentRăni în gură și cauze de tratament
» » Stomatita virală la copii: simptome și tratament
© 2021 amigdas.com