amigdas.com

Tipuri de proteze dentare: ce sunt proteze mai bune

Caracteristicile soiurilor de protezeRecent, protezele dinților au ajuns la înălțimi fără precedent. Acesta este cel mai solicitat serviciu dentar, datorită căruia vă puteți înlocui sau restaura dinții, le puteți întoarce funcția, structura și forma. Să încercăm să înțelegem ce tipuri de proteze sunt disponibile, avantajele și dezavantajele lor.

Tipuri de proteze dentare

Există următoarele varietăți de proteze:

 • Descrierea tipurilor de proteze dentaredemontabil - aplicați-le în cazul în care toți dinții sunt pierduți și sunt atașați de gingii sau fălcile cu ajutorul plăcilor speciale;
 • nedemontabile - instalați un astfel de design pentru o anumită perioadă de timp și sunt concepute pentru a restabili țesutul dintelui distrus și, de asemenea, dacă lipsesc mai mulți dinți în rând;
 • proteza implantului - în acest caz, proteza este instalată cu ajutorul unor știfturi speciale (implanturi), care sunt implantate în maxilar (țesutul osos), asigurând o fixare stabilă și fiabilă. Întrucât după un timp țesutul osos se conectează cu pinul.

Structuri dentare moderne restaura funcțiile de bază și să asigure absența disconfortului.

Structurile dentare detașabile sunt:

 • complet îndepărtat;
 • parțial detașabilă.

Structuri complet detașabile

Caracteristicile protezelor complet detașabileAcest tip de proteză este adesea aleasă de persoanele în vârstă care, din cauza schimbărilor de vârstă, și-au pierdut complet dinții. Se instalează o construcție detașabilă și temporar, de exemplu, în pregătirea pentru instalarea unei proteze permanente.

Distribuite pe larg aceste proteze primite din cauza absenței contraindicațiilor și a compatibilității de aproape 100%. Proiectele de proteze complet detașabile diferă foarte puțin unele de altele. Toate acestea sunt prezentate sub formă dentitia cu placa, care este necesar pentru fixarea pe gingii.

O astfel de construcție este atașată pe principiul fraierii. Design-urile complet detașabile copiază culoarea naturală și aspectul dinților sănătoși. Desenele diferă de materialul de fabricație și sunt:

 • din plastic;
 • nailon.

Proteza din plastic

Descrierea protezelor din plasticProteza din plastic este cel mai accesibil tip de proteză dentară. De obicei, pentru producția de plastic pe bază de acid acrilic polimerizat, astfel încât aceste modele sunt numite și acrilice.

Dinți artificiali din porțelan sau ceramică montat pe arce de plastic. Deoarece acrilicul este un material mai degrabă din material plastic, proteza din plastic, într-un timp relativ scurt, ia forma maxilarului pacientului, ca urmare a faptului că se obișnuiește repede.

Dar, în plus față de conveniență și accesibilitate, desenele plastice bazate pe acrilic polimerizat au de asemenea dezavantaje semnificative:

 1. deși datorită plasticității polimerilor acrilici, pacientul devine rapid obișnuit cu proteza, dar din această cauză structura însăși nu este prea rezistentă la sarcinile variabile asociate cu alimentele de mestecat. Drept urmare, proteza din plastic începe să se slăbească, își pierde forma și etanșeitatea. Ca rezultat, el poate cădea cu ușurință;
 2. dinții din plastic din plastic sunt "vizibili", deoarece nu arată prea natural;
 3. pentru producerea unei structuri de plastic acrilic, se utilizează turnarea, adică se varsă plastic lichid în matrițe. În timp ce este în stare lichidă, bulele microscopice încep să se formeze în ea. Ca rezultat, suprafața dobândește o structură poroasă. Porii acumulează cele mai mici rămășițe de hrană, care servesc drept habitat pentru agenții patogeni;
 4. în material plastic pe bază de acrilic, este conținut un produs secundar al procesului de polimerizare acril-metil metacrilat. Este toxic și are un efect deprimant asupra sistemului nervos, a rinichilor și a ficatului.

Materiale plastice dentare moderne au un grad ridicat de purificare, eliminând astfel otrăvirea toxică cu metacrilat de metil. Cu toate acestea, o astfel de substanță chimică periculoasă poate dezvolta o reacție alergică.

Astfel, datorită dezavantajelor descrise mai sus, proteze plastice nu se recomandă să poarte mult timp. Acestea sunt cel mai bine folosite temporar sau uzate pentru perioade scurte de timp.

Din nailon

Avantajele și dezavantajele protezelor din nailonMetodele moderne de proteză a dinților oferă proteze din material mai perfect - nailon. Singurul dezavantaj al protezelor din nailon este costul ridicat.

Și ar trebui să acordați atenție acestui punct: nailonul, spre deosebire de structurile de plastic, nu este în măsură să distribuie uniform sarcina de mestecat. Dacă o persoană este în mod constant mestecată de o parte, acest lucru duce în mod inevitabil la boala gingiilor și la atrofia țesutului osos.

Construcțiile nailonului diferă rezistența la uzură, elasticitatea, flexibilitatea. Acest material are mai multe avantaje:

 • nu eliberează substanțe toxice;
 • hipoalergenic;
 • suprafața este solidă, nu poroasă;
 • aspectul estetic crescut.

Protezele protejează parțial

Descrierea designului protezelor parțial detașabileStructurile complet detașabile, care sunt ținute în gură cu ventuze, prezintă un dezavantaj semnificativ - fixarea lor în gură este destul de nesigură.

Prin urmare, dentiștii încearcă să găsească în gura pacientului un punct de sprijin, care este necesar pentru atașarea fiabilă a protezei. De obicei, acesta este dinții rămași ai pacientului. Construcții care fixată pe dinții nativi prin intermediul atașării, se numesc proteze parțial detașabile.

Astfel de sisteme sunt produse din materiale plastice din nailon sau din materiale acrilice. Conform dispozitivului, protezele parțial detașabile sunt împărțite în următoarele grupuri:

 • incuietoare;
 • cu posibilitate de înlăturare condiționată;
 • Proteză imediată;
 • o singură față parțial detașabilă.

încheietoare

Caracteristicile protezelor dentareCel mai perfect design parțial detașabil sunt protezele dentare. Principiul acțiunii lor este ca încărcătura să fie redistribuită cu ajutorul elementelor arc.

Din acest motiv, dispozitivul se descarcă destul de lent, și de asemenea nu există sarcini locale mari pe oase și țesuturi ale maxilarului.

Construcția lui Bugelnye prin metoda de fixare sunt următoarele:

 1. cu cleme sunt dispozitive metalice care, datorită formei lor speciale, îmbrățișează un dinte sănătos, fixând în siguranță proteza;
 2. pe micro-încuietori - în coroana dentară, care este purtat pe un dinte sănătos, se montează dispozitive de fixare. A doua jumătate a acestui dispozitiv este fixată pe proteză. Racordarea celor două părți ale dispozitivului de prindere se face în conformitate cu principiul blocării, astfel încât întreaga structură este fixată foarte fiabil;
 3. pe coroane telescopice - o coroană cu un atașament atașat la ea este pusă pe coroana, care este instalată permanent pe dinte. O coroană intră apoi în cealaltă.

O singură cale parțial detașabilă

Caracteristicile protezelor unilaterale parțial detașabileAtunci când nu există posibilitatea de a instala un sistem de închidere, pentru care sunt necesare două puncte de sprijin pe ambele părți ale maxilarului, acest tip de proteză, cum ar fi unilateral parțial detașabil, vine la salvare.

O proteză plăcută este reprezentată de unul sau mai mulți dinți ceramici bazați pe materiale plastice acrilice sau nailon. Dispozitivul se sprijină pe gingie și este fixat de cleme metalice la dinții adiacenți.

Proteză imediată

Conform designului lor, protezele implicate se aseamănă cu clapeta, dar fără arc. Utilizați o astfel de construcție ca o proteză temporară, atunci când pacientul se așteaptă să facă o proteză permanentă detașabilă sau se pregătește pentru o operație de implantare.

Pentru a se fixa, se folosește o fixare simplă a celor doi dinți adiacenți prin suze sau cleme acrilice.

Condiționabil detașabil

Astfel de proteze sunt structuri mici care înlocuiesc de obicei un dinte pierdut. Există două tipuri:

 • pe cleme - când proteza este atașată la dinții adiacenți utilizând dispozitive de fixare metalică;
 • lipit - construcția este fixată cu un adeziv dentar special.

Un astfel de membre artificiale nu trebuie să tragi în mod regulat, prin urmare, ei îl numesc în mod condiționat detașabil.

Proteze fixe

Descrierea dinților protezanți permanențiToate tipurile de structuri detașabile au următoarele dezavantaje: în timp, calitatea fixării scade, particulele de alimente sunt înfundate sub proteză, la masă se produc sarcini nenaturale.

Pentru a evita astfel de inconveniente, ajutați proteza fixă. Acestea sunt folosite pentru a distruge țesuturile dentare și cariile dentare din cauza cariilor. Astfel de proteze sunt folosite pentru a conferi o dinamică nouă culoare și formă. Materialul pentru construcție poate fi metal, ceramică sau cermet.

Tipuri de proteze fixe:

 • coroanele - sunt plasate în locul absenței unuia sau a doi dinți adiacenți;
 • podurile (podurile) sunt structuri care constau din mai multe coroane legate între ele. Acestea sunt concepute pentru a umple defectul dentiției. Proteza este susținută de dinții adiacenți, care sunt ascuțiți în mod special. Astfel de proteze restabilește forma anatomică a dinților, deoarece forma podului este aproape de structura seriei naturale de dinți;
 • furnirurile sunt plăci subțiri atașate la dinți cu ajutorul unei compoziții speciale. Acestea sunt folosite pentru a elimina diferite defecte vizuale: dinți ciupiți, întunecarea smalțului și malocluzie.

Protetica implantului

Metode de proteză implantară a dințilorUtilizarea implanturilor dentare este cea mai radicală metodă de proteză dentară. Implantul este implantat direct în maxilar (în gumă sau os) și servește ca bază a dintelui artificial.

Introducerea corpului metalic în maxilar este o operație destul de gravă. Dacă performanța este slabă, consecințele pot fi foarte trist. Se efectuează proteză de implantare numai în clinici certificate. Implanturile sunt fabricate din aliaje inerte chimice inerte de înaltă rezistență, din diferite metale, cu rezistență sporită.

Sunt disponibile următoarele tipuri de implanturi:

 1. Rădăcină - executați-le sub forma unei rădăcini a dintelui și așezați-o în locul său;
 2. lamelar - aplicați-le în cazul în care periostul maxilarului este distrus din cauza unei boli sau a unui prejudiciu. Falla este implantată în plăcuță, care se distinge printr-o fixare mai bună datorită unei suprafețe mai mari;
 3. Basal - le-a stabilit pentru deteriorarea gravă a maxilarului. Prin proiectarea lor se aseamănă cu implanturi lamelare, dar sunt instalate în osul maxilarului;
 4. submucoase - instalarea lor se realizează sub mucoasa gingiilor. De obicei, acestea sunt folosite pentru dinții din față, care nu au o încărcătură mare atunci când mestec.

Astfel, există diferite tipuri de proteze. Pentru a alege corect opțiunea potrivită, trebuie să contactați un specialist. Doar un medic dentist calificat va putea recomanda cea mai bună opțiune în fiecare caz.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Proteză dentară detașabilă așa cum se întâmplăProteză dentară detașabilă așa cum se întâmplă
Ce sunt implanturile dentare: tipuri și descriereCe sunt implanturile dentare: tipuri și descriere
Ce este o proteză imediată și când este prescrisăCe este o proteză imediată și când este prescrisă
Cum de a alege o punte dentară: tipurile de poduri pe dinți, prețurile lorCum de a alege o punte dentară: tipurile de poduri pe dinți, prețurile lor
Proteze detașabile parțiale, structuri dentareProteze detașabile parțiale, structuri dentare
Proteze dentare complete, tipuri și costuri dentareProteze dentare complete, tipuri și costuri dentare
Proteze fixe: tipuri, prețProteze fixe: tipuri, preț
Coroane pe dinți: tipuri principale și caracteristicile acestoraCoroane pe dinți: tipuri principale și caracteristicile acestora
Opțiuni pentru înlocuirea dinților: înlocuirea opțiunilor dinților pentru protezeOpțiuni pentru înlocuirea dinților: înlocuirea opțiunilor dinților pentru proteze
Implantarea imediată a dinților: prețurile și descrierea metodeiImplantarea imediată a dinților: prețurile și descrierea metodei
» » Tipuri de proteze dentare: ce sunt proteze mai bune
© 2021 amigdas.com