amigdas.com

Candidoza cavității orale: tratamentul gurii la adulți

Ce este Candidoza cavității oraleCandidoza cavității bucale în medicină se numește stomatită fungică. Acționează în formă acută și cronică, provocând recidive frecvente.

Candida trăiește în mucoasă, în special în gură - este normal. Concentrația lor se observă în cavitățile dinților afectați de carii, buzunarele formate de parodontită, adâncirea amigdalelor.

Numărul lor poate crește de mai multe ori, în cazul în care organismul va avea diferite afecțiuni patologice, ducând la dezvoltarea stomatitei candidale.

Candidoza cavității orale: ce este?

Această boală este cauzată de ciupercile din genul Candida. Aceste microorganisme asemănătoare drojdiei fac parte din microflora umană normală. Ei trăiesc în intestine, vagin, pe piele, în nazofaringe la 75% din oameni. Și majoritatea nu au semne de boală. Candidoza din gură afectează în primul rând copiii. Unii copii au fost bolnavi de mai mulți ani înainte. Se crede că copiii tolerează mai bine candidoza, și este mai ușor să scapi de el la această vârstă.

Cu toate acestea, boala apare la adulți. Potrivit statisticilor, de la el suferă 10% dintre pacienții cu vârsta peste 60 de ani. Mai ales ea afectează pe cei care poartă proteze. Întrucât în ​​aceste condiții sunt create condiții favorabile reproducerii lor. In plus, candidoza in gura apare ca urmare a unei scaderi in apararea organismului, diverse boli provocate de aceasta afectiune.

Candidoza cavității bucale este mai frecventă la femei. dar Bărbații cu obiceiuri proaste sunt, de asemenea, predispuși la boli. Astăzi, candidoza este mai frecventă decât înainte. Acest lucru se datorează utilizării necontrolate a medicamentelor, adesea nejustificate, ceea ce duce la o încălcare a echilibrului microflorei și a imunității reduse.

Candida: ce este?

Aceasta este o ciupercă unicelulară. Are 150 de soiuri, 20 dintre ele provoacă boli umane. Candida din gură trăiește în diferite părți ale mucoasei, se așează pe amigdalele, în canalele de dinți deteriorați, în cavitățile carioase.

Cum se dezvoltă candidoza în gură?Candida se referă la ciuperci asemănătoare drojdiei, dar diferența lor față de drojdie - în lipsa unui beneficiu pentru oameni. În condiții favorabile, ele încep să se înmulțească în mod activ, provocând boala - candidoza.

Candida preferă un mediu alcalin atunci când nivelul pH-ului este de 7,8-8,5 unități. Apare în cavitatea bucală cu utilizarea excesivă de produse de cofetărie și alimente, constând în carbohidrați simpli. Temperatura optimă, favorabilă vieții, este de 30-37 de grade.

Candida aparțin unor ciuperci imperfecte. Diferențele sunt după cum urmează:

 • ele nu formează un miceliu care este caracteristic fungiilor;
 • sporii lor se dezvoltă în saci speciali din interiorul celulelor;
 • în condiții nefavorabile, celula este salvată într-o coajă protectoare densă - chlamydospores. Ei sunt bine tolerați de mediul înconjurător, astfel încât aceștia să poată trece de la o persoană la alta.

Cu o scădere a imunității, candida începe să schimbe forma: celulele devin bastoane ovale și se împart în mod constant. Ca urmare a multiplicării, există lanțuri lungi - pseudomielii.

Candida are tendința să intre în interiorul epiteliului, care acoperă mucoasa cavității bucale. Ei încep să se dezvolte în ea, afectând negativ țesuturile. Ca urmare a activității lor vitale, candida secretă enzime care descompun grăsimile, proteinele și carbohidrații din celulele umane. Astfel distrug membrana mucoasă a gurii, ceea ce cauzează manifestări neplăcute de candidoză, cum ar fi durere, uscăciune și arsură.

Factorii care influențează dezvoltarea candidozei

Transportatorul candida poate fi destul de o persoană sănătoasă, și astfel de 50% din populație. Corpul uman nu pare să observe ciupercile. Dar, de îndată ce există o încălcare a echilibrului chimic și scade imunitatea, ciupercile devin activate și încep să se înmulțească intens, formând colonii. Deci, se dezvoltă afulația.

Există mulți factori care provoacă dezvoltarea candidozei cavității orale:

 • slăbirea imunității, imunodeficiența, lipsa celulelor imune;
 • sarcina - determină o scădere a apărării organismului, schimbări în echilibrul hormonal, metabolismul;
 • tuberculoză, HIV, boli ale sistemului digestiv și ale glandelor suprarenale. Deseori candidoza în gură la adulți devine un semn al dezvoltării diabetului zaharat;
 • care iau medicamente care deprimă sistemul imunitar, acestea includ: medicamente corticosteroizi și medicamente citotoxice;
 • utilizarea pe termen lung a antibioticelor. Aceste medicamente afectează microflora organismului, provocând un dezechilibru al microorganismelor. Ciupercile, rezistente la acțiunea antibioticelor, încep să se multiplice în mod activ, pe măsură ce concurenții sunt distruși;
 • dysbacteriosis și o deficiență a vitaminelor sintetizate de bacterii. Acesta este grupul B, vitaminele C și PP;
 • Factorii care cauzează candidoză în gurăobiceiurile proaste conduc la dezechilibre și reduc apărarea organismului;
 • Radioterapia - este efectuată dacă pacientul suferă de o tumoare malignă;
 • contraceptive orale în unele cazuri conduc la o încălcare a echilibrului hormonal, care cauzează activarea ciupercilor;
 • traumatizarea mucoasei orale - microcrasurile apar ca rezultat al mușcăturii incorecte sau al deteriorării dinților;
 • protezele - purtarea lor poate răni membrana mucoasă. Materialul acrilic cauzează adesea o alergie, care ajută ciupercile să pătrundă în celule.

Candidoza cavității bucale apare din cauza unei infecții de la o altă persoană. Acest lucru se întâmplă:

 • în timpul livrării. Fungi, care trăiesc în vaginul mamei, trec la copil;
 • la un sarut si un contact sexual;
 • atunci când utilizați unelte comune sau dinți de curățare de către altcuiva perie;
 • când sunt infectate de la animale. Copiii care se joacă cu pisoi sau pui sunt în pericol.

Formele și simptomele de candidoză în gură

Afumă apare dacă mai mulți factori acționează simultan asupra corpului. Simptomele bolii se manifestă în funcție de starea generală a corpului și stadiul de dezvoltare a bolii. Cel mai adesea, candidoza orală apare la copii și vârstnici. Sistemul lor imunitar suferă adesea de boli virale și cronice. Boala are două forme:

 1. la acute includ: candidoza pseudomembranoasă și atrofică;
 2. la cronice: hiperplastice și atrofice.

Simptomele de candidoză în gurăAceste forme apar în mod independent sau se urmează unul pe altul. Inițial, Candida este introdusă în celule, apoi începe să se înmulțească în ele și să elibereze toxine. Ei irită mucoasa și perturbe integritatea țesuturilor. Candida vitalitatea provoacă umflare, roșeață, senzație de uscăciune. De asemenea, apare local hipersensibilitate și durere.

Reproducerea Candidei duce la formarea de pseudomielii. Clusterile lor seamănă cu un raid alb, curbat, care se topește peste țesutul gurii. Compoziția plăcii este:

 • celule epiteliale;
 • fibrină;
 • bacterii;
 • rămășițele de hrană.

În primul rând, arată raidul mici boabe albe, situată pe suprafața înroșită a mucoasei orale. Apoi, cantitatea de candidoză crește, iar placa devine similară produse lactate sau plăci. Pe măsură ce se dezvoltă boala, zonele afectate se îmbină între ele.

Plachetele se formează, de asemenea, pe cer, gingii, limba și amigdalele. Pielea buzelor poate suferi, pe care apar și fulgi și fulgi albi.

Într-un stadiu incipient al bolii placa îndepărtează fără efort. Sub ea se observa pielea inflamata, uneori cu ulcere. Acesta este rezultatul activității de viață a ciupercilor. Microorganismele secretă substanțe care distrug celulele din vecinătate. Cu dezvoltarea Candida penetra straturile adanci de țesuturi afectate.

Arserea și mâncărimea la nivelul gurii sunt cauzate de o reacție alergică și de iritarea cochiliei. Senzațiile neplăcute devin mai puternice atunci când înghiți saliva, mănâncă, mai ales acru, fierbinte sau picant.

Dacă Candida preferă să se stabilească în gât, procesul de înghițire devine dificil, pacientul se simte "o bucată în gât".

Pentru a reproduce ciupercile și toxinele pe care le produc, corpul reacționează creșterea temperaturii.

Epuizare miocticăMycotic jaeda, care este cauzată de microorganisme, se manifestă prin mic fisuri și roșeață în colțurile buzelor. Uneori apar balanțe transparente sau înveliș alb, care pot fi ușor îndepărtate. Când pacientul își deschide gura, simte durere. Adulții experimentează atacul cu jaed atunci când protezele lor au fost ajustate incorect. Acest lucru este confirmat și de omisiunea colțurilor buzelor, care sunt întotdeauna în salivă.

Ca urmare a expunerii sistemice a microorganismelor la pacient, există o alergie, epuizarea imunității și otrăvirea corpului cu reziduuri ale activității vitale.

Tratamentul candidozei orale la adulți

Înainte de a prescrie tratamentul cavității orale, medicul face un diagnostic. Ascultă plângerile pacientului, produce o răzuire din cavitatea bucală, trimite un test de sânge, prin care învață nivelul zahărului din sânge. După examinarea testelor, medicul prescrie un regim de tratament. Pentru a elimina în mod calitativ candidoza gurii la adulți, medicul începe cu tratamentul bolilor cronice. Pacientul trebuie să scape de următoarele afecțiuni:

 • boli ale sistemului digestiv;
 • leucemie;
 • diabetul zaharat.

Candidoza în gură este tratată de un dentist sau de un parodontist. În cazul în care ciupercile se răspândesc în alte organe, tratamentul este efectuat de către un specialist de micologie sau de boli infecțioase. Există un tratament local și general pentru candidoza cavității bucale.

Preparate pentru tratamentul candidozei orale

La tratamentul general sau comun al unei ciuperci distruge preparatele medicinale, influențând tot organismul. Ei îi ucid în gură și în alte organe, își dau drumul. Preparatele de acțiune antimicotică sunt clasificate în imidazoli și antibiotice polienice.

MedicamentulAcestea din urmă includ "Levorin" și "Nystatin". Acestea sunt utilizate de 4-6 ori pe zi timp de două săptămâni. Tabletele trebuie să fie resorbite astfel încât efectul de la recepție să fie cât mai mare posibil. Îmbunătățirea stării survine după 5 zile. Cantitatea plăcii scade, eroziunea este prelungită. Dacă aceste medicamente nu au efectul dorit, introduceți intravenos "Amfotericin B". Tabletele "Amfoglucamină" pot, de asemenea, ajuta. Acestea sunt luate după mese de două ori pe zi timp de 2 săptămâni.

Imidazolii includ medicamente:

 • „Econazol“;
 • „Miconazol“;
 • „Clotrimazol“.

Luați un curs de 1-3 săptămâni pentru 50-100 mg pe zi. Dozajul și durata tratamentului depind de vârsta și severitatea bolii.

Medicamentele antimicrobiene și antiparazitare care opresc creșterea ciupercilor ajută de asemenea bine:

 • acționează în mod eficient împotriva Candida "Fluconazol", este prescris pentru 200-400 mg o dată pe zi;
 • Diflucan (forma capsulară) este băut 50-100 mg o dată pe zi, cursul tratamentului este de la 7 la 14 zile;
 • tratamentul se efectuează cu comprimate "Nizoral", ia 200 mg cu un curs de 2-3 săptămâni;
 • decam caramelul se dizolvă cu una sau două bucăți, durata tratamentului durează 10-14 zile.

Pentru a întări imunitatea, numiți vitaminele din grupa B, precum și PP și acidul ascorbic. De asemenea, este necesară o lună pentru a consuma gluconat de calciu, care are un efect restabilitor și ameliorează simptomele alergiei. Agenții antialergici sunt, de asemenea, "Difenhidramina", "Pipolphen", "Suprastin".

În același timp, se iau preparate din fier, își restabilește metabolismul, perturbat de candidoză.

Pentru ca pacientul sa recuperat rapid, a intarit sistemul imunitar si, in acelasi timp, a prevenit infectia fungica, a primit un vaccin. Ca o variantă se aplică "Pentoxil" și "Metiluratsil", care ajută corpul să reziste la ciuperci.

Tratamentul local se efectuează cu medicamente care afectează mucoasa, dar nu intră în circulația sistemică. Opresc reproducerea ciupercilor, ameliorează simptomele, repară țesutul deteriorat:

 • aniline colorante - cel mai mare efect este produs de verde strălucitor, albastru de metilen;
 • pentru aplicații - preparate de iod;
 • pentru resorbție - "Lizak" sau "Lizozim";
 • "Unguent Levorian" sau "Nystatin unguent" - pentru tratamentul buzelor.

Deci, pentru ca tratamentul candidozei orale să fie eficient, este necesar să se elimine bolile care amenință tranziția infecției într-un curs cronic. Un rezultat pozitiv va apărea dacă activitatea clinică a medicului și a pacientului este efectuată.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Care sunt leziunile albe din gură?Care sunt leziunile albe din gură?
De ce apar puncte roșii în limba respectivă?De ce apar puncte roșii în limba respectivă?
Cum să vă spălați dinții în mod corespunzător și adeseaCum să vă spălați dinții în mod corespunzător și adesea
Candidoza stomatitei la copii și adulțiCandidoza stomatitei la copii și adulți
Tratamentul candidozei la nivelul limbii (aftoasă) la adulțiTratamentul candidozei la nivelul limbii (aftoasă) la adulți
Răni în gură și cauze de tratamentRăni în gură și cauze de tratament
Afecțiuni fungice în gât: cauze de candidoză, simptome și tratamentAfecțiuni fungice în gât: cauze de candidoză, simptome și tratament
Stomatita la nou-născuți: tratamentul și prevenirea bolilor la sugariStomatita la nou-născuți: tratamentul și prevenirea bolilor la sugari
Boli ale cavității orale: boli majore și prevențieBoli ale cavității orale: boli majore și prevenție
Soluție Candide: instrucțiuni de utilizare, analogi și recenziiSoluție Candide: instrucțiuni de utilizare, analogi și recenzii
» » Candidoza cavității orale: tratamentul gurii la adulți
© 2021 amigdas.com