amigdas.com

Coroane pe dinți: tipuri principale și caracteristicile acestora

Descrierea coroanelor pe dințiCe este o coroană? Această proteză, care vă permite să restabiliți forma dintelui și să împiedicați distrugerea acestuia. Nu este un secret faptul că absența unui singur dinte afectează în mod semnificativ funcțiile de mestecat.

Și dacă dintele nu este acolo sau este grav avariat în zona zâmbetului, acesta duce adesea la o încălcare a dictaturii. Prin urmare, instalarea coroanelor dentare permite restaurarea acestor funcții. În plus, datorită coroanelor pe dinți, stomatologii întorc frumusețea estetică la zâmbete.

Indicații pentru instalarea coroanelor dentare

Decizia de a instala acest tip de coroane este luată de dentist după examinarea dintelui deteriorat. În unele cazuri, se ia o radiografie pentru a clarifica problema. Coroana dintelui este instalată în următoarele cazuri:

 • Indicații pentru instalarea coroanelor pe dințiȚesuturile tari ale unei unități de dinți sunt distruse cu 70%. Aceasta se întâmplă de obicei cu dinții depulsiți. Nu este posibil să remediați defectul cu ajutorul unei etanșări repetate sau a unei filete. Mai precis, aceste metode de restaurare nu sunt capabile să asigure stabilizarea stării dentare și să prevină distrugerea acesteia.
 • Anomalii ale creșterii maxilarului, datorită căruia dentiția devine inegală și pacientul dezvoltă defecte de vorbire. Cu toate acestea, este imposibil să remediați aceste defecte cu ajutorul armăturilor.
 • Este necesar să se instaleze proteze pentru clapetă și punte. În acest caz, coroanele sunt suporturile pentru proteză. Acestea sunt plasate pe dinți adiacenți.
 • Instalarea implantului. În viitor, va trebui să instalați o proteză.
 • Leziunile traumatice asociate cu pierderea uneia sau mai multor unități stomatologice.
 • Exprimat nu este suficient de smalt pe dinti. În acest caz, coroanele sunt protecția dinților deteriorați din abraziune ulterioară. În plus, ele vă permit să restabiliți mușcătura, care din cauza lipsei de smalț devine prea mică.
 • Modificați aspectul dinților, care nu poate fi eliminat prin alte metode.

Tipuri de coroane dentare

Soiuri de coroane pe dințiCoroanele pe dinți sunt fabricate din materiale diferite. Cele mai frecvente au fost coroanele din metal.

Coroane metalice. Metalul este primul material stomatologic folosit pentru a face coroane dentare. Coroanele metalice sunt din următoarele tipuri:

 1. Ștampilată. Acest tip de proteză este fabricat din blănuri de diferite mărimi, care sunt manșoane. Procesul de fabricație este reprezentat ca ștanțare. Singurul avantaj al acestui proces este costul scăzut. În plus, în cadrul unui astfel de produs, dinții sunt măcinați la un nivel minim.
 2. Coroane de aur. Astăzi acest tip de proteză nu este practic produsă. Ele nu sunt la modă. În plus, aurul este un material prea moale. Singurul plus al acestor proteze este absența gustului metalic în gură.
 3. Turnat solid. Ele sunt realizate printr-o metodă de turnare modernă, care permite obținerea de proteze de înaltă precizie. În funcție de caracteristicile lor, produsele turnate depășesc analogiile ștanțate. Materialele pentru fabricarea lor sunt: ​​titan, aliaj de crom-molibden și oțel inoxidabil.

Principalul dezavantaj al coroanelor turnate - aspect inestetic. Cu toate acestea, stomatologii oferă pacienților o gamă variată de modalități de a elimina acest neajuns. Cea mai obișnuită este pulverizarea pentru aur.

principal avantajele produselor solide: rezistență crescută la uzură, durată lungă de funcționare, preț rezonabil. Astfel de produse sunt cel mai adesea instalate pe premolarii și molarii posteriori.

Toate coroanele ștampilate au dezavantaje obișnuite:

 • Satisfacție estetică.
 • Pereții coroanei sunt prea subțiri. Ei absoarbe repede, ceea ce duce la distrugerea protezei.
 • Precise punching este scăzută din cauza ceea ce coroana nu este în măsură să înțeleagă strâns unitatea stomatologică. Ca urmare, el primește saliva, diverse lichide și particule alimentare. Acest lucru duce deseori la dezvoltarea proceselor de putrefacție în zona rădăcinii dintelui. Persoana începe să miroasă prost din gură. Dintele se desface și poate cădea.

Proteză nemetalică

Aceste produse sunt fabricate din porțelan, plastic, ceramică și diverse combinații ale acestora.

 • Descrierea coroanelor nemetalice pe dințiCoroane din plastic. Acest tip de proteză este ieftină și ușor de fabricat. Minusurile sale includ o durată de viață minimă și o abraziune destul de rapidă. Aspectul lor original, pierd destul de repede. În timp, există crăpături pe coroanele din plastic.
 • Coroane ceramice. Acest tip de proteză este realizat de o cavitate de ceramică. În interiorul lor nu există cadru metalic. Cel mai adesea în fabricarea unor astfel de coroane se utilizează porțelan, care este aplicat pe stratul de strat pe bază de zirconiu. Uneori, alumina este utilizată ca bază. În ultimii ani, ceramica de inginerie dentară a fost înlocuită în mod activ cu disilicatul de litiu. Faptul este că acest material este cel mai apropiat în aparență față de unitățile stomatologice naturale. Astfel de produse nu se pun niciodată pe molari. Acestea sunt concepute pentru a fi instalate în zona zâmbetului.
 • Coroane ceramice armate cu leucite. Acest tip de proteză este fabricat utilizând aceeași tehnologie ca analogii de aur. Avantajul său constă în rezistența sa ridicată. În plus, o astfel de proteză poate fi ușor lustruită, lustruită și vopsită în orice culoare.
 • Zirconiul. Acestea sunt produse moderne, care recent înlocuiesc treptat coroanele din alte materiale. Faptul este că acest material are o rezistență foarte mare, nu inferior metalelor, dar are un aspect atractiv. În plus, precizia de a face coroane este foarte mare. Acestea leagă în mod fiabil baza danturii, ceea ce minimizează riscul de a dezvolta carii.

Proteză combinată

Caracteristicile coroanelor dinte combinateAceste proteze sunt produse în care sunt combinate materiale metalice, plastic, ceramice și compozite. De regulă, acestea sunt produse cu două straturi. Ele se bazează pe un cadru metalic, iar pe căptușeală sunt mai atractive, din punct de vedere estetic, materiale.

Se pot utiliza proteze dentare combinate pentru restaurarea dinților. Prin proiectare se disting următoarele tipuri de coroane:

 • complet, acestea sunt folosite pentru a înlocui complet unitatea dentară pierdută;
 • ecuatorial - acest produs arată ca o centură metalică, tragând împreună țesuturile naturale ale dintelui și protejându-le de distrugerea completă;
 • culturile cultului, ele sunt adâncite în gume;
 • semi-coroane - astfel de produse înlocuiesc numai partea exterioară a dintelui, ele sunt adesea folosite pentru a susține proteza podului;
 • telescopic - aceste produse sunt folosite în cazurile în care este necesar să se ajusteze poziția lor în raport cu gingiile după instalare;
 • pin - aceste proteze sunt montate pe un știft de titan, care înlocuiește rădăcina prea slabă a dintelui.

Metode de fixare a coroanelor

Descrierea metodelor de instalare și fixare a coroanelor pe dințiCoroanele moderne sunt instalate în trei moduri.

Instalare pe pin. Această metodă de fixare a protezei este utilizată foarte des. Acest lucru se explică prin ieftinitatea și simplitatea sa, dar forța de fixare corespunde cu dintele real. Pins pot fi metal, plastic și gutapercă. Ele sunt plasate în fundul rădăcinii și fixate cu ciment.

Canale în canal setați numai dacă rădăcina nu este deteriorată. În plus, trebuie să fie suficient de dimensionat pentru a monta un suport artificial. Din acest motiv, dinții prea mici nu se potrivesc cu ace.

Și nu sunt instalate pe dinți multi-înrădăcinați. Datorită dimensiunii lor, rădăcinile lor sunt răsucite, iar canalele sunt prea subțiri. Acest lucru limitează foarte mult capacitatea de a instala pinul.

Nu instalați știfturile în următoarele cazuri:

 • pacientul are boli ale sângelui și ale sistemului nervos;
 • cu boală parodontală;
 • obstrucția canalului dintelui;
 • chist pe partea de sus a rădăcină.

Pinul este selectat ținând seama de sarcina viitoare pe coroană. Când se instalează o proteză pentru molari, fibrele de fibră de carbon. În acele cazuri în care există posibilitatea unei reacții negative a țesuturilor înconjurătoare cu pinul, acesta din urmă este fabricat din titan sau zirconiu.

Instalarea utilizând fila

Fila de cultură este un element turnat cu o parte rădăcină. La instalarea urechii, dintele este mai întâi sigilată și apoi introdusă în ea de canelura în care este pus produsul. Partea rădăcină a filei este atât ramificată, cât și prefabricată.

Dacă este planificată instalarea unei proteze metalice, atunci produsele fabricate din aliaj cobalt-crom. Pentru proteze ceramice, sunt instalate inserții de zirconiu.

Instalarea pe implanturi

Metoda de instalare a coroanelor pe implanturiProtezele fixe sunt mult mai fiabile decât omologii detașabili. În plus, ele nu pot fi deosebite de dinții vii ai dentiției. Și ei servesc mult mai mult.

Din păcate, o proteză permanentă nu poate fi întotdeauna instalată pe o rădăcină puternică. Destul de des, medicii trebuie să înlăture unitatea dentară și apoi să o pună în locul ei artificial rădăcină - implant. Arată ca un bolț mic, care este înșurubat în locul în care era o rădăcină înainte.

Implantarea durează considerabil mai mult decât stabilirea coroanei pe resturile dintelui sau pe rădăcină, dar rezultatul acestui tratament este excelent: pacientul are un dinte nou, care nu va fi bolnav. În plus, este imposibil să se distingă de o unitate stomatologică reală.

Procesul de instalare a coroanei

Descrierea procesului de instalare a coroanelor pe dințiDacă proteza este instalată pe un dinte sănătos, atunci trebuie să fie pre-ascuțită. Această procedură nu poate fi numită plăcută, deoarece medicul trebuie să îndepărteze până la 2 mm de țesut tare.

Grosimea de cotitură depinde de materialul din care se face proteza. Pentru ceramică este nevoie de o întoarcere fină, pentru un metal mult mai mare.

Obtochku petrec sub anestezie locală. Pacientul nu simt durere, dar totuși, senzațiile sunt destul de neplăcute. În cele mai multe cazuri, medicii trebuie să înlăture pulpa în paralel, pentru a nu-l arde în timpul procesării.

După întoarcere, se face o turnare a maxilarului, care este apoi trimisă la laborator, unde se află baza Sunt făcuți coroane. Pentru fabricarea protezelor, dinții ascuțiți de pacient trebuie să fie protejați de influențele externe. Pentru a face acest lucru, ele sunt prevăzute cu coroane temporare. Dacă este necesar, acestea pot fi îndepărtate cu ușurință.

Instalarea directă a coroanei are loc în mai multe etape:

 1. Partea de montare. Medicul dentist determină calitatea produsului și densitatea atașării acestuia la dinte. Numai după aceea, pulverizarea este suprapusă peste substrat.
 2. Proteza este fixată pe ciment temporar. Pacientul ar trebui să semene cu o proteză în câteva săptămâni pentru a determina prezența sau absența problemelor de mușcătură.
 3. După câteva săptămâni, dacă nu există nici o problemă, produsul este plantat cu ciment permanent.

Când să eliminați coroanele dentare

Uneori protezele permanente trebuie eliminate. Acest lucru trebuie făcut în următoarele cazuri:

 • Motivele pentru înlăturarea coroanelor din dințiDurata de viață a produsului a expirat.
 • protezare repetate.
 • Dacă există o deteriorare a protezei.
 • Nevoia de tratare a dintelui sub coroană.
 • Produsul nu a fost instalat corect.

Cel mai adesea, coroanele sunt îndepărtate datorită pregătirii necorespunzătoare a dintelui înainte de instalare: deficiențe de umplere a canalelor, răsuciri necorespunzătoare. Acest lucru duce la un proces inflamator care afectează rapid radacina. Dintele începe să doară și să poarte o proteză fără ca tratamentul să devină imposibil.

Astăzi, pentru a preveni greșelile, stomatologii preferă să monitorizeze procesul de instalare folosind fotografii radiografice.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cerul dinți: ce este, avantajele coroanelor ceramiceCerul dinți: ce este, avantajele coroanelor ceramice
Ce este o proteză imediată și când este prescrisăCe este o proteză imediată și când este prescrisă
Fila în caracteristicile și caracteristicile dinteluiFila în caracteristicile și caracteristicile dintelui
Coroane de zirconiu în stomatologia modernăCoroane de zirconiu în stomatologia modernă
Chistul pe gingie: tratamentul la domiciliuChistul pe gingie: tratamentul la domiciliu
Dentiții de dinți - calitate stomatologică sau mauveton?Dentiții de dinți - calitate stomatologică sau mauveton?
Proteze fixe: tipuri, prețProteze fixe: tipuri, preț
Restaurarea dinților: principalele tipuri și cât va costaRestaurarea dinților: principalele tipuri și cât va costa
Coroana metalo-ceramică, cât sunt dinții din cermețiCoroana metalo-ceramică, cât sunt dinții din cermeți
Restaurarea dinților: trăsături de restaurareRestaurarea dinților: trăsături de restaurare
» » Coroane pe dinți: tipuri principale și caracteristicile acestora
© 2021 amigdas.com