amigdas.com

Lemn tăiat manual: numire, varietăți și sfaturi de alegere

Ferăstrău pentru lemnFără un fierăstrău de mână este aproape imposibil să-ți imaginezi arsenalul de ornamente ale oricărui lăcătuș sau meșteșugar domestic. În oamenii obișnuiți se numește un ferăstrău. Acest instrument este folosit adesea pentru tăierea ramurilor în curte, scurtarea gardurilor din lemn și multe alte lucrări în care trebuie să scurtați produsul din lemn: plăci, laminate etc.

Probabil nu ați ghicit că alegerea unei adaptări cu adevărat calitative depinde nu numai de viața sa de serviciu, ci și de calitatea tăierii și de ușurința de operare. Trebuie luate în considerare cele mai importante criterii pentru selectarea acestui instrument.

Caracteristici de alegere

Astăzi, piața oferă o gamă largă de opțiuni diferite pentru acest instrument. ce Diferențele sunt în aceste produse:

 • dimensiunea și forma dinților;
 • dimensiunile totale ale lamei de tăiere;
 • un fel de aliaj de oțel din care este realizată pânza;
 • forma mânerului.

Chiar dacă unul dintre parametrii de mai sus este schimbat, ferăstrăul va schimba radical caracteristicile sale de performanță. Acești factori trebuie luați în considerare atunci când alegeți un dispozitiv în diverse scopuri.

Dimensiuni cuișoare

Viteza și calitatea muncii depind de acest parametru. Pentru a determina acest indicator, specialiștii s-au dezvoltat denumire specială TPI. Arată câte dents sunt într-un centimetru de pânză. Această caracteristică, ca regulă, este indicată în descrierea instrumentului. Este, de asemenea, adesea indicat pe suprafața pânzei de lucru.

 • Selectarea ferăstrăului manualUn instrument cu dinți mari asigură o tăietură grosieră și rapidă. Aceste ferăstraie sunt adesea folosite pentru îmbunătățirea zonei locale (tăierea lemnului, excesul de ramuri etc.). În acest caz, indicele TPI variază de la 3 la 6.
 • Dispozitivele cu TPI de la 7 la 9 sunt potrivite pentru structuri care trebuie să fie tăiate exact și cu precizie. De regulă, aceste ferăstraie sunt utilizate pentru prelucrarea laminatelor, a plăcilor din plăci aglomerate și a plăcilor fibrolemnoase. Acest instrument este mai puțin productiv decât un ferăstrău de tip mare cu dinți.

Altele sunt selectate în funcție de mărimea dinților. Deci, pentru lemnul obișnuit se utilizează un tip de fierăstrău de dimensiuni mari și mici, iar pentru reparații mai "blânde" și materiale de construcție, cum ar fi fibră de sticlă, este necesar un dispozitiv cu un dinte puțin adânc. Apropo, astăzi în magazine există și semne precum "pentru gips-carton", "pentru lemn" etc.

Forma denticulelor determină scopul instrumentului:

 1. Ferastrau, conceput pentru a crea o tăietură longitudinală, are denticule triunghiulare cu colțuri zimțate. Arată ca niște cârlige ascuțite de ambele părți. În acest sens, unealta se alunecă de-a lungul fibrelor de lemn și taie lama foarte ușor, practic fără jgheri.
 2. Ferăstrăul pentru crearea de tăieturi încrucișate are denticule, a căror formă este similară cu un triunghi isoscel. O astfel de unealtă poate fi utilizată numai pentru prelucrarea lemnului complet uscat.
 3. Varietatea combinată a ferăstrai de hack este echipată cu ambele tipuri de denticule, care sunt unul în spatele celuilalt.

În multe ferăstraie moderne, dinții se alternează cu locuri goale, care vă permit să scăpați de fibrele grosiere inutile care rămân atunci când lucrați.

Alegerea oțelului

Că ferăstrăul a durat cât mai mult posibil, Este necesar să opriți alegerea numai pe aliaje de oțel de înaltă calitate, care au fost utilizate pentru fabricarea lamei de tăiere. În mod ideal, materialul ar trebui să fie inoxidabil.

Dinții sunt obișnuiți și prăjiți. Primul poate fi șlefuit și independent, dinții prăjiți sunt de unică folosință.

Lungimea unui ferăstrău manual pe un copac

Această caracteristică depinde de pitch și mărimea ferăstrăului.

 • Tipuri de ferăstraie pe lemnmodelele miniatură au dinți frecvenți și mici, lungimea lamei unei astfel de scule nu este mai mare de 350 mm;
 • Un ferăstrău de mână de tip universal este caracterizat de denticule cu dimensiuni medii și cu o lungime de cel mult 550 mm;
 • Instrumentul larg are denticule mari și un pas mare. Lungimea lamei unei astfel de scule este mai mare de 600 mm.

În plus față de lungime, ferăstraiele diferă în forma țesăturii de lucru. Hacksaw-ul obișnuit are forma unui dreptunghi, a cărui latură este îngustată. Acest instrument este universal.

Fierurile cu o cârpă rotunjită sunt destinate tăierii ramurilor și a altor obiecte la o anumită distanță: acest instrument este foarte ușor și alunecă ușor prin copac.

Forma mânerului

Din acest element depinde operarea ușoară a ferăstrăului. Dispozitivul ar trebui să se îmbine cu mâna interpretului și să fie cât mai comod posibil. Ca material pentru mânere, plasticul este folosit, plăcut pentru piele. Un punct important - mâinile transpirați nu trebuie să alunece pe suprafața materialului. Pentru a preveni acest "inconvenient" în proiectarea mânerului există șanțuri speciale și caneluri, precum și o bucată de material cauciucat.

Soiuri de ferăstraie de mână

Producătorii produc în prezent și vând consumatorilor un produs standard cu diferite dinți, pânze și forma mânerului. Pentru a alege un ferăstrău bun, care să corespundă în totalitate activităților de reparații sau de construcție pe care le desfășurați, Trebuie să studiați mai întâi tipurile existente de ferăstraie de mână.

 • Clasic. Cel mai comun tip de ferăstrău, care este disponibil pentru aproape toți bărbații. Un astfel de fierăstrău poate avea o cârpă de lucru de diferite lungimi și cu un număr diferit de denticule. În majoritatea cazurilor, dispozitivul este echipat cu ferăstraie de tăiere care pot fi înlocuite.
 • Tipuri de dinți pentru ferăstraieVersiune îngustă. O astfel de hacksaw în popor este numit pokrug. Cu ajutorul acestui instrument, sunt eliminate diferite linii. În același timp, lucrarea se face exact și foarte precis. De asemenea, prin acest manual, ați văzut găuri de găurit printr-o formă pătrată sau rotundă. Ferăstrăul are o pânză îngustă, iar denticulele sunt foarte des amplasate. Mai mult, ele pot fi plasate nu numai direct pe partea de lucru, ci și pe ambele.
 • Ferăstrău cu picior. Acest tip de ferăstrău are o nervură de rigidizare (pantof), care împiedică pliul lamei în timpul lucrului. Din aceasta se poate concluziona că este imposibil să se facă o incizie mai mică decât lățimea planului de lucru al sculei cu un ferăstrău cu pantof.
 • Instrumentul Luch. Este un instrument indispensabil pentru instalatii sanitare, este folosit pentru tăierea secțiunilor brute de trunchi de copac, crengi, tăierea diverse forme din foi de placaj, longitudinale și transversale tăiat fibrele de lemn.
 • Ferăstraie pliante. O mână a văzut că puteți lua cu dvs. în vacanță sau pe o excursie cu drumeții. Este un instrument ușor și compact care este absolut sigur în poziția pliată. Plăcile de ferăstrău de tip pliantă au mici denticule și o lamă de tăiere scurtă, care este îndreptată spre vârf.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum de a alege jigsaw dreaptaCum de a alege jigsaw dreapta
Clasificarea și funcționarea lamelor de ferăstrăuClasificarea și funcționarea lamelor de ferăstrău
Saiba pentru ferăstrău circular: sfaturi privind alegereaSaiba pentru ferăstrău circular: sfaturi privind alegerea
Cum se utilizează tăietori manuali pentru tăblițe: descriere și videoCum se utilizează tăietori manuali pentru tăblițe: descriere și video
Avantajele și caracteristicile ferăstrăului electric pentru lemnAvantajele și caracteristicile ferăstrăului electric pentru lemn
Descrierea și caracteristicile lamei de ferăstrău pentru metalDescrierea și caracteristicile lamei de ferăstrău pentru metal
Circular circular pentru lemn interskolCircular circular pentru lemn interskol
Criterii de alegere a unei piese de lemn pentru lemnCriterii de alegere a unei piese de lemn pentru lemn
Tipuri de ferăstrău - manual, benzină, scule electriceTipuri de ferăstrău - manual, benzină, scule electrice
Alegerea unui renovator: ce instrument ar trebui să cumpărați?Alegerea unui renovator: ce instrument ar trebui să cumpărați?
» » Lemn tăiat manual: numire, varietăți și sfaturi de alegere
© 2021 amigdas.com