amigdas.com

Peritonita virală la pisici, simptome. Diagnosticul, tratamentul

Peritonita la pisiciPeritonita infecțioasă virale - o boală periculoasă care poate provoca daune ireparabile sănătății pisicii, nu este exclus chiar decesele

. Peritonita - inflamația filmului de protecție care acoperă organele interne ale cavității abdominale. Boala este însoțită de inflamație, care este însoțită de un curs acut și subacut.

Agentul cauzator al peritonitei este considerat a fi coronavirus FIPY, care este popular cunoscut sub numele de virusul peritonitei virale la reprezentantii familiei feline. Acest virus a fost publicat pe scară largă cu câteva decenii în urmă, iar până în prezent, acest diagnostic din gura medicilor veterinari se aude tot mai des. Această boală nu este încă pe deplin înțeleasă, astfel încât 100% din informațiile despre aceasta nu sunt nici măcar disponibile specialiștilor calificați.

Simptomele peritonitei virale și infecțioase la pisici

Simptomele bolii sunt considerate a fi următoarele manifestări ale afecțiunilor:

 • tratamentlipsa totală de apetit;
 • apatie, depresie;
 • greutate corporală redusă;
 • oprirea creșterii;
 • fluctuația de temperatură;
 • scurtarea respirației datorată acumulării de lichid în piept (pleurezie);
 • tulburări de ritm cardiac;
 • balonare;

Simptome ale peritonitei infecțioase trebuie luate în considerare:

 • scăderea bruscă a greutății;
 • depresie;
 • acoperire gri pe ochi și pleoape;
 • o schimbare bruscă a dispoziției;
 • paralizia membrelor;
 • perturbând rinichii și ficatul;
 • ganglioni limfatici crescuți;
 • îngălbenire;
 • oprirea creșterii;
 • deprimarea aspectului stratului;

Caracteristicile și tipurile de boli

infecțieDupă cum se știe, Peritonita virală este cauzată de coronavirus. Unii reprezentanți ai felinelor au anticorpi care pot preveni boala. Conform statisticilor, până în prezent, 10% din pisici și pisici sunt capabile să contracteze forma infecțioasă a peritonitei. Experții cred că peritonita infecțioasă este un fel de formă mutațională a coronavirusului intestinal, care duce ulterior la dezvoltarea peritonitei.

Peritonita virală a pisicilor face anumite modificări ale sistemului imunitar, ceea ce agravează doar imaginea generală. În loc să ucidă virusul, anticorpii, dimpotrivă, răspândesc infecția pe tot corpul.

Se crede că boala este de două tipuri: umed peritonită și uscat. Cu peritonita umedă (exudativă), animalul apare fluid în zonele abdominale și toracice sau ascita. Când se usucă, boala afectează organele pisicii, se dezvoltă conjunctivita, retina și irisul încep să devină inflamate, apariția purulentă apare.

Modalități și surse de infecție

În mod deosebit periculos pentru sănătate și viață, boala intră în organism în mai multe moduri:

 • traseu fecal-orală;
 • picături în aer.

Imediat după contactul unui animal sănătos cu unul deja infectat, care nu a prezentat încă primele simptome ale bolii.

Virusul este extrem de rezistent la stimuli externi, prin urmare este posibil să rămână în afara organismului viu timp de până la 30 de zile.

Animalul este capabil să se infecteze prin ingerarea hranei deja contaminate. De asemenea, există speculații că peritonitei infecțioase feline este capabil să se dezvolte la persoanele gravide și transmite puii nenăscuți, adică de la o mamă infectată la pisoi, care este încă în uter.

Dacă virusul intră în pisică prin gura sau cavitatea nazală, se acumulează în principal în țesuturile faringelui sau al tractului respirator. Aproape 90% din infecția pe această cale este asimptomatică, este extrem de dificil de detectat boala. Pisica are o diaree puternică ca simptom și, probabil, din acest motiv, animalul poate scăpa de coronavirus și, prin urmare, nevoia de tratament ulterior dispare.

Deseori există focare epidemiologice ale bolii, adică pisicile păstrate în grupuri sunt cele mai expuse riscului. Potrivit statisticilor, mai mult de 80% din pisici sunt infectate în expozițiile feline, pisicile de rasă purtătoare sunt, de asemenea, expuse riscului de infecție (mai mult de 54%).

Cel mai adesea, peritonita infecțioasă a pisicilor sunt animale bolnave în vârstă de până la 3 ani sau persoane care au trăit mai mult de 10 ani în lume.

În general, peritonita virală rezolvă celulele intestinului subțire și amigdalele. În timp, virusul se răspândește pe tot corpul, lovind sistemul imunitar, după care apare simptomatologia caracteristică a peritonitei infecțioase. Această boală este rară, dar, totuși, este una dintre cele mai periculoase boli care apar la pisici.

Prevenirea peritonitei la pisici

Foarte gravă afecțiuneÎn prezent, există un singur vaccin în lume care poate preveni peritonita. Acest vaccin a fost inventat în America, numit Primusell FIP. Experții ruși nu recomandă utilizarea acestuia, există temeri că acest vaccin nu este pe deplin înțeles și poate dăuna animalului.

Având în vedere că acest vaccin este împărțit, unii veterinari ruși cred că dacă utilizați acest medicament prin nas (intranazal), atunci nu există niciun risc pentru sănătatea membrilor familiei feline.

Principalele metode de prevenire a peritonitei la pisici sunt considerate a fi întreținerea corectă și confortabilă a unui animal de companie. Dezinfectarea pisici acasă și întregul sediul în general, ar trebui să aibă loc în mod regulat, nu este recomandat să păstrați câteva pisici și câini în aceeași cameră, cu atenție și monitorizează calitatea alimentelor, izola pisicile gestante și pisoi de la alte persoane.

Măsurile de curățare a pisicilor și a pisicilor de la paraziți sunt considerate a fi o măsură mai puțin eficace de prevenire a peritonitei la pisici.

De asemenea, sunt luate în considerare măsurile de întărire a imunității globale a unei pisici sau a unei pisici, prevenind apariția unor situații stresante

Diagnosticul peritonitei

În primul rând, medicul veterinar este obligat să colecteze o anamneză. Proprietarului unei pisici sau unei pisici li se pun intrebari, pe baza raspunsurilor la care veterinarul restabileste imaginea. Întrebările pot fi următoarele:

 1. Diagnostic și tratamentDescrierea detaliată a condițiilor animalului;
 2. Fie pisica strănut în ultimele zile, dacă au fost tulburări ale intestinului;
 3. Fie că există situații stresante;
 4. Indiferent dacă era nevoie de intervenție chirurgicală;
 5. Dacă a existat contactul animalului bolnav cu alte persoane.

Apoi o examinare amănunțită a animalului. Măsurarea palpării și a temperaturii este obligatorie. Este necesar să se efectueze o revărsare pentru analiză, de preferință din cavitatea toracică sau abdominală. Medicul trebuie să numească teste de sânge speciale, inclusiv o biopsie. De asemenea, medicul veterinar trebuie să numească un ultrasunete, o radiografie, o laparoscopie.

O altă metodă de diagnosticare cea mai eficientă este analiza lichidului de ascită. Poate fi luat din cavitatea abdominală a unui bolnav prin puncție.

Tratamentul peritonitei

Tratamentul acestei boli practic nu dă niciun rezultat, deoarece nu a fost încă dezvoltat, oamenii de știință încearcă în mod constant să găsească un panaceu pentru această afecțiune. Faptul este că boala implică și afectează aproape toate organele interne, imensitatea leziunii este foarte mare.

Medicii veterinari sunt tratate cu metode antivirale de intrare, de exemplu, și Fosprenil enterostata, exudat este îndepărtat și introdus în cavitatea abdominală a unor antimicrobiene pe bază de iod. Dar un astfel de tratament nu dă rezultate. Din păcate, majoritatea animalelor mor de această boală. șansele de supraviețuire au acei câini și pisici, care au suferit atac minimă a virusului, care este, organele interne ale zonei infectate cât mai mult posibil mici.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum de a distinge o infecție virală de o infecție bacteriană?Cum de a distinge o infecție virală de o infecție bacteriană?
Simptomele unei ciume la o pisică: simptome și cum trebuie tratateSimptomele unei ciume la o pisică: simptome și cum trebuie tratate
Simptomele și tratamentul oreionului la copiiSimptomele și tratamentul oreionului la copii
Bolile Cat: cum o persoana trateaza diareea unei pisici, fotografieBolile Cat: cum o persoana trateaza diareea unei pisici, fotografie
Bolile câinilor: soiuri, simptome și tratamentBolile câinilor: soiuri, simptome și tratament
Pisicile și bolile lor. Simptome, îngrijire, tratamentPisicile și bolile lor. Simptome, îngrijire, tratament
Vaccinări pentru pisoi pentru prima datăVaccinări pentru pisoi pentru prima dată
Leucemia la pisici: cauze, simptome și tratamentLeucemia la pisici: cauze, simptome și tratament
Semne și simptome de pneumonieSemne și simptome de pneumonie
Stomatita virală la copii: simptome și tratamentStomatita virală la copii: simptome și tratament
» » Peritonita virală la pisici, simptome. Diagnosticul, tratamentul
© 2021 amigdas.com