amigdas.com

Alfa blocante: tipuri și descriere

Alfa blocante în medicinăAlfa-adrenoblocanții sunt în grupul medicamentelor, efectul căruia se dorește reducerea impulsurilor nervoase care trec prin sinapse adrenergice. Activitatea lor se bazează pe blocarea temporară a receptorilor alfa1 și alfa2-adrenergici.

Utilizarea pe scară largă a acestor instrumente găsite într-un sistem special pentru tratamentul hipertensiunii, prezentându-se medicamente destul de eficiente. Alfa-blocanții din urologie fac posibilă obținerea unei urinări mai bune, cu atât mai importantă în timpul bolilor de prostată.

Clasificarea blocantelor alfa

Având în vedere spectrul de acțiune, blocantele alfa sunt împărțite în două tipuri. Cei care pot bloca numai receptorii alfa1-adrenergici sunt numiți selectivi. În grupul neselectiv, există receptori alfa1-adrenergici și receptori alfa2-adrenergici. Eficace în rolul unui medicament antihipertensiv în tratamentul adenomului prostatic.

alfa-blocante neselective sunt utilizate pentru diagnosticul tumorilor benigne, circulației cerebrale și periferice, în tratamentul durerilor de cap migrenoase, crize hipertensive și sindromul de sevraj (chef). Impactul lor este efect pe termen scurt, care exclude posibilitatea utilizării în rolul medicamentelor antihipertensive permanente.

Efectul blocantelor alfa

Deoarece dezactivarea diferitelor tipuri de adrenoreceptori duce la apariția, în general, a unor efecte comune, dar diferite în unele aspecte, vom lua în considerare efectul fiecărui tip de adrenobloceri separat.

Efectul alfa-blocantelor

Cum funcționează blocarea?Alfa-adrenoblocanții și alfa-1,2-adrenoblocanții au același efect farmacologic. Iar medicamentele acestor grupuri diferă una de alta prin efecte secundare, care, de regulă, sunt mai mari în blocanții alfa1,2-adrenergici și apar mai des.

Astfel, pregătirile acestor grupuri să crească vasele tuturor organelor, în special a membranelor mucoase, a pielii, a rinichilor și a intestinelor. Datorită acestui fapt, circulația sângelui a țesuturilor periferice scade, circulația sângelui și rezistența periferică generală a vaselor de sânge se ameliorează, tensiunea arterială scade.

Datorită scăderii volumului sanguin și a scăderii rezistenței periferice a vaselor de sânge, scade în mod semnificativ post-și pre-încărcarea inimii, ceea ce afectează în mod favorabil starea sa și facilitează foarte mult munca. Rezumând toate cele de mai sus, se poate rezuma că alfa1-adrenoblocantele și blocantele alfa 1,2-adrenergice au un astfel de impact:

 • Reduceți preîncărcarea în inimă și dilatați venele mici;
 • Reduceți tensiunea arterială, reduceți încărcările ulterioare ale inimii și rezistența periferică generală a vaselor de sânge;
 • Îmbunătățirea stării pacienților care suferă de insuficiență cardiacă severă, reducerea severității simptomelor (modificări ale presiunii, dispnee etc.);
 • Îmbunătățirea circulației sanguine în organism;
 • Reduceți numărul de lipoproteine ​​cu densitate scăzută și colesterol total;
 • Reducerea tensiunii arteriale în circulația pulmonară;
 • Creșteți sensibilitatea organismului la insulină, datorită căreia glucoza este utilizată mai eficient și mai rapid.

Efectele blocantelor alfa-1,2-adrenergice neselective

Pregătirile din acest grup au astfel de proprietăți farmacologice:

 • Utilizarea blocantelor în medicinăReducerea moderată a rezistenței periferice globale a vaselor de sânge și scăderea tensiunii arteriale;
 • Reduceți numărul bătăilor inimii;
 • Reducerea nevoilor inimii în oxigen și creșterea rezistenței țesuturilor la înfometarea cu oxigen;
 • Diminuarea contractilității miocardice;
 • Reduce formarea de renină de către rinichi, ceea ce duce, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale;
 • Reduce nivelul de activitate al focarelor de excitație în conducerea sistemului cardiac;
 • Împiedica formarea cheagurilor de sânge și aglomerarea trombocitelor;
 • La primele etape de admitere, tonul vaselor de sânge este crescut, dar după aceea scade la normal;
 • Creșterea contracțiilor miometrului;
 • Creșterea transportului de oxigen din eritrocite către celulele țesuturilor și organelor;
 • Consolidarea motilității tractului gastrointestinal;
 • Îmbunătățirea tonusului sfincterului esofagului și bronhiilor;
 • Încetini apariția formelor active de hormoni tiroidieni;
 • Reduceți detrusorul vezicii urinare.

Datorită efectelor descrise mai sus, blocante alfa1,2-adrenergice neselective reduce riscul de atac de cord și moarte subită cardiacă cu 25-40% la pacienții care suferă de insuficiență cardiacă sau boală cardiacă ischemică.

În plus, în timpul pregătirii IHD a acestui grup, reducerea numărului de dureri în inimă și a atacurilor anginei pectorale, îmbunătățirea toleranței activității emoționale, mentale și fizice. În cazul bolilor hipertensive, aceste medicamente reduc riscul de accident vascular cerebral și IHD.

La femei, blocantele alfa neselective reduc pierderea de sânge după intervenție chirurgicală sau în timpul nașterii, cresc contractilitatea uterină. În plus, datorită influenței asupra țesuturilor organelor periferice, presiunea intraoculară scade.

Utilizarea blocantelor alfa în medicină

Utilizarea blocantelor alfa în urologie

Cum sunt utilizați blocantele alfaÎn urologie, în mod tradițional aplicați doar 5 medicamente din grupul de alfa-blocante, care fac posibilă eliminarea retenției urinare acute sau altceva pentru a da un efect terapeutic pentru boli ale hiperplaziei benigne de prostata, prostatita cronica. Inițial, atenția este atrasă asupra tamsulosin urolog, și Alfuzosin datorită capacității lor de a bloca receptorii alfa fibrele musculare netede ale prostatei, vezicii urinare si uretra este mult mai eficient decât mușchiul neted al vaselor de sânge. Această proprietate permite medicamentelor să afecteze ușor tensiunea arterială.

Uneori pot fi recomandate doxazosin și terazosin utilizate în cardiologie. Recepția lor are mare grijă. Prima doză poate provoca leșin ortostatic. Este necesar să urmați în mod clar numirile medicului dumneavoastră și, dacă nu sunt, instrucțiunile de utilizare, care sunt atașate la pachet cu un produs medical.

În cazuri foarte rare pentru normalizarea urinării poate fi atribuit prazozin.

Utilizarea blocantelor alfa în cardiologie

Cardiologia apreciază aceste medicamente pentru probabilitatea reducerii riscului de ateroscleroză. Această proprietate este asigurată de schimbarea cantității de colesterol și a profilului lipidic în plasma sanguină. Aceste medicamente au capacitatea de a scădea nivelul tensiunii arteriale fără a crește numărul de contracții cardiace și nu au un efect asupra cantității de glucoză din sânge sau potență. De asemenea, printre principalele avantaje, acesta este un număr mic de efecte secundare, principalul care este reacția la prima doză. Pentru persoanele cu insuficiență cardiacă severă, alfa-blocantele pot fi administrate în asociere cu beta-blocante.

Având în vedere studiile efectuate de KIPPAG, sa constatat că utilizarea prazosinului ca principal medicament medicamentos în tratamentul antihipertensiv prezintă un efect pozitiv la 50% dintre pacienți. Un efect stabil poate fi realizat de obicei după 6 luni de tratament. Uneori - o lună mai târziu. Medicii notează o scădere a eficacității blocantelor alfa în a cincea zi de utilizare, fără a crește doza. Se remarcă faptul că utilizarea alfa-blocantelor uneori cauzează întârzieri în corpul lichidului, în acest caz diureticele sunt prescrise în paralel.

Lista celor mai populare medicamente

Dihidroergotoxina și dihidroergotamina se află într-o poziție mai favorabilă, spre deosebire de alcaloizii de ergot datorită experimentelor reușite de reducere a toxicității. Acestea oferă o posibilitate de scădere a tensiunii arteriale prin blocarea adrenoreceptorilor vaselor de sânge și prin suprimarea centrului vasomotor. Cantitatea de recepție este de 2-3 pe zi.

Utilizarea fentolaminelor este recomandată, dacă este necesar pentru a elimina spasmul vaselor periferice, restabilirea alimentării cu sânge a pielii sau a mușchilor, scăderea tensiunii arteriale. O performanță excelentă a fost obținută de persoanele care suferă de:

 • ulcerul trofic al extremităților;
 • ulcere de presiune;
 • Sindromul Raynaud;
 • endarteritis.

Pentru a suprima criza hipertensivă și a restabili circulația periferică a sângelui, se permite consumul de tropafen. După administrarea intravenoasă, subcutanat sau intramuscular, vasele periferice se extind și tensiunea arterială scade.

Pentru persoanele cu crize hipertensive, care sunt asociate cu stres mental, suferă de boala lui Ménière sau de malarie, doctorii sfătuiți să luați piroxan. Sub influența sa, receptorii adrenergici centrali și periferici intră, blocarea lor face posibilă obținerea unui rezultat sedativ pronunțat.

În tratamentul hipertensiunii arteriale, dermatoza alergică și alcoolismul arată un efect excelent al butyroxanului. Acest blocant alfa este fabricat în două forme, care îi permit să se ia sub formă de injecții sau în interior. Numărul de recepții de 2-4 ori pe zi, ținând seama de formularul utilizat.

Tulburările cronice sau acute ale circulației sângelui periferic și afecțiunile din sistemul circulator al creierului provoacă utilizarea nicergolinei. Acest agent, fiind un derivat alcaloid de ergot sintetic, creează un efect micotropic asupra vaselor. Numărul de recepții de trei ori pe zi.

Printre opțiunile de tratament pentru bolile hipertensive, un efect neașteptat de excelent arată prazosin clorhidrat. Medicii recomandă adăugarea diureticelor în cursul tratamentului. Activitatea medicamentului se bazează pe blocarea postsynaptică a adrenoreceptorilor într-un mod selectiv.

Reacții adverse și contraindicații

Efecte secundare de la blocanteÎn lista contraindicațiilor se află, în primul rând, prezența aterosclerozei cronice a arterelor coronare și cerebrale. Este interzisă utilizarea alfa-blocantelor neselective cu frecvență crescută a contracțiilor cardiace, selective - foarte atent. Luarea de medicamente din acest grup este periculoasă pentru persoanele cu tensiune arterială sistolică mai mică de 90 mm Hg. Art. și stenoza aortică.

Pentru anumite medicamente din acest grup, contraindicația utilizării poate fi timpul sarcinii sau alăptării, afectarea severă a ficatului sau a rinichiului și bradicardia.

Dintre efectele frecvente frecvente observate:

 • posibilitatea unor palpitații frecvente;
 • apariția durerilor de cap;
 • scăderea excesivă a tensiunii arteriale;
 • tahicardie.

Întârziere în lichidul corporal poate duce la edeme. Creșterea vasculară poate duce la umflarea membranei mucoase, creând astfel un sentiment de congestie nazală permanentă. Utilizarea butyroxanului sau piroxanului poate reduce conducerea cardiacă. Sub influența prazosinului, frecvența urinării poate crește. Supradozajul cu dihidroergotamină poate provoca dezvoltarea de gangrena uscată, piele rece, dureri musculare.

Efectul primei doze

Cum sunt utilizați blocantele alfaSub influența blocantelor alfa, tensiunea arterială scade în direcție verticală. Senzația de a încerca să se ridice repede după o lungă perioadă de timp într-o poziție orizontală. Incapacitatea de a se concentra, slăbiciune și, uneori, leșin. Această afecțiune este caracterizată de colaps ortostatic, hipotensiune posturală sau hipotensiune ortostatică.

Ca urmare a utilizării pentru prima dată a unui produs medical, este posibilă hipotensiunea ortostatică. Lipsa directă nu este periculoasă, dar în timpul căderii o persoană poate suferi leziuni semnificative. La risc sunt pacienții care urmează o dietă cu conținut scăzut de sare sau iau diuretice.

Pentru a preveni apariția sincopei, după prima utilizare a blocantelor alfa, se recomandă pentru a opri utilizarea diureticelor.

Mărimea primei doze trebuie să fie minimă și trebuie luată într-o poziție întinsă. Medicii recomanda cunoasterea alfa-blocantelor pentru a le produce pe timp de noapte. Creșterea dozei până la doza necesară trebuie făcută treptat, timp de câteva zile. Dacă în timpul reacțiilor la prima doză medicamentul a trebuit să fie anulat, atunci în timpul utilizării repetate (nu mai devreme de 7 zile) a aceleiași doze, această reacție nu apare.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce este o glandă de prostată: simptome și tratament?Ce este o glandă de prostată: simptome și tratament?
Ce sunt bronhodilatatoarele, acțiunea lor, lista drogurilorCe sunt bronhodilatatoarele, acțiunea lor, lista drogurilor
Alfa-blocante: medicamente eficiente pentru prostatitaAlfa-blocante: medicamente eficiente pentru prostatita
Am nevoie de o intervenție chirurgicală pentru adenomul prostatic de gradul 2?Am nevoie de o intervenție chirurgicală pentru adenomul prostatic de gradul 2?
Picături oculare din glaucom: compoziție, listă, indicații și contraindicațiiPicături oculare din glaucom: compoziție, listă, indicații și contraindicații
Pulverizați din umflătura și nasul curgătorPulverizați din umflătura și nasul curgător
Medicamente pentru tratamentul adenomului prostatic fără intervenție chirurgicalăMedicamente pentru tratamentul adenomului prostatic fără intervenție chirurgicală
Cel mai eficient remediu pentru prostatităCel mai eficient remediu pentru prostatită
Lichid de vitamina E soluție de ulei pentru tratamentul bolilorLichid de vitamina E soluție de ulei pentru tratamentul bolilor
Boli masculine de urologie: tratament și simptomeBoli masculine de urologie: tratament și simptome
» » Alfa blocante: tipuri și descriere
© 2021 amigdas.com